Deskundige waarschuwt: Suriname kan economisch geïsoleerd raken

31
Centrale Bank Suriname versoepelt melding herkomst van gestorte US dollars en euro's
Euro's in Suriname

Indien er niet tijdig maatregelen worden genomen in Suriname tegen witwassen, fraude en corruptie, kan het land economisch geïsoleerd raken. Dit zei forensisch deskundige, Peter Diekman, donderdagavond tijdens een discussieavond van de Vereniging van Economisten in Suriname.

Volgens Diekman zal door de isolatie het land ernstig beperkt worden in haar in- en uitgaande betalingsverkeer. De deskundige zei dat er jaren lang gezegd wordt dat de wetgevingen verscherpt en of aangepast moeten worden daarvoor. Maar volgens Diekman hoeft dat nu niet omdat er al genoeg wetgevingen zijn. Enigste is dat de instituten en organen die met de controle en monitoring belast zijn, daadwerkelijk optimaal moeten functioneren.

De deskundige merkte verder op dat witwassen, fraude en corruptie in Suriname en Nederland omerbij evenveel is. Maar doordat de controlerende en monitorende instituten en organen in Nederland optimaal werken, het land in de top 10 staat van landen die er tegenaan vechten. Doordat in Suriname dat niet het geval is, staat die gerangschikt in de top 70.

Als voorbeeld van maatregelen die genomen worden tegen Suriname, op verdenking van witwaspraktijken, haalde Diekman de aanhouding van de 19 miljoen euro geldzending door de Nederlandse justitie aan. De deskundige benadrukte dat de regering er spoedig alles aan moet doen, om de belastende organen en instituten op volle toeren te krijgen. Als de maatregelen uitblijven, zal Suriname door de isolatie, een zware economische klap krijgen. Dat is iets wat het land nu absoluut niet kan permiteren.

31 REACTIES

 1. Het ndp regiem heeft letterlijk en figuurlijk lak aan alles, ook de wet. Alle ndper’ s verdienen de narcostaat de moorden, drugs en berovingen.


  Maak melding

 2. “raken”???????
  Volgens mij ZIJN we allang geïsoleerd!
  Dankzij de grote duivel. Het was allemaal te voorspellen. Maar de domme, jonge Surinamers hebben voor hem gekozen. Jammer voor de komende nieuwe regering. Áls er een nieuwe regering zal zijn. Want die zal heel veel troep van die varken moeten opruimen. Maar tóch heb ik hoop dat een nieuwe regering dat kan doen. Een klein beetje hoop….


  Maak melding

 3. Als de kalf verdronken is zal men de put dempen, ma no spang : de hoogwaardigheid bekleders hebben hun schaapjes al op het droge !!
  Het gewone volk o K@, ding bigi boy / uma sdon bun kba.

  na wan bun sari tori

  Jacko


  Maak melding

 4. Maar hoe komt het dan dat de bank me vraagt om elke cent die ik op mijn eigen rekening wil storten de hele geschiedenis en herkomst ervan wil weten. Je kan niet eens een 30 srd of valuta storten zonder een meterslange formulier in te vullen met allerlei vragen over de herkomst van het geld en waarom ik het wil storten. Banken sturen zelfs brieven naar o.a. advocaten en andere beroepen om herkomst van geld dat ze krijgen van hun cliënten ivm witwaspraktijken e.d. Lijkt wel een financiële Gestapo in Suriname.


  Maak melding

 5. 19000000/500000=€38 per persoon van Suriname is meer dan srd300 met dat geld heb je een dag van je leven zelfs dat gunnen ze hun eigen mensen niet eens


  Maak melding

 6. Hoefdraad, Abdoel, Misiekaba komen deze serieuze waarschuwingen in de wind slaan en alles, op de gebruikelijke paarse wijze, recht lullen wat krom is.


  Maak melding

 7. Maar 1 ding ik niet begrijpen hoe kan zwarte auto met donker tinten glazen witwassen. Donker glazen niet kan zien wie of wat in auto zitten.
  Voor isoleer moet gebruiken top kwaliteit isolatie anders niet werken dan altijd gaatje open voor ontsnapping van luchten.


  Maak melding

 8. We zijn al lang geisoleerd. En nu dient je eigen dollar en euro als onderpand voor de srd. Je kunt storten bij de bank. Maar je kunt niet opnemen. Wat moet je doen als je hals over kop wegens fam. Omstandigheden naar t buitenland moet.??


  Maak melding

 9. Het heeft geen enkele zin om deze paarse criminele troep te waarschuwen door de instituten en organen optimaal te laten functioneren, daar ze juist bewust zijn uitgehold door deze zelfde criminele bende, deze bende heeft geen moeite met het welzijn van het volk, ze hebben het land al leeggeroofd en vernietigd op alle gebied, dus nog meer geisoleerd raken dan al het geval is, boeit deze boevenbende totaal niet, de buit is al binnen.


  Maak melding

 10. Het enige dat met Suriname rest te gebeuren is een kolonie worden van China. De chinesen hebben een speciale plek in hun hart voor corrupte regeringen. Suriname gaat geschiedenis schrijven eerst kolonie van Nederland en dan van China


  Maak melding

 11. Tot voor kort werden de Hollanders uitgemaakt voor uitbuiters en slavendrijvers die Suriname uitgebuit heeft. Wie zorgt nu voor de ellende in Suriname ? Wie zijn de huidige slavendrijvers en uitbuiters ? Zijn het nog steeds de Hollanders ?


  Maak melding

 12. Hallo,Allo. Niemand gaat wat kunnen doen,deze president met zijn N.D.P jers zijn te machtig.Nu gaan ze nog veel miljarden binnenhalen,het feesje gaat gewoon door blijven gaan. Er komt wel een einde, maar dan gaat het te laat zijn.Het enigste wat gedaan gaat kunnen worden,is bij de volgende regering,alle schuldigen, veroordelen. Ik denk dat in 2020.Niemand zich schuil gaat kunnen houden of onderduiken. We zullen zien. Nog even geduld.


  Maak melding

 13. Forensisch Econoom Peter Diekman,
  waarschuwd dat Suriname economisch geïsoleerd kan raken.

  Die domme blinde criminele moordenaar die zich president van Suriname noemt. En het tuig dat hem adviseerd (NDP boeven, van Trikt, Jeniffer Geerlings, Hoefdraad, Parmessar etc) gaan gewoon door met roven en kappot maken. Hun domheid zit gewoon ingebakken. Je bent gewoon wat je bent. In dit geval zijn het net lemmingen. Als de voorste in een ravijn springt dan doen de volgers dat ook. De voorste lemming is poephoofd Desiree Bouterse.
  Mijn god wat een achterlijke stel idioten. Ze kiezen voor maatschappelijke zelfmoord en vernietiging en nemen daarbij de onnozele bevolking met zich mee.
  Kan men zich iets diabolischer voorstellen?


  Maak melding

 14. In de komende 11 maanden gaat er nog meer geroofd worden !

  Schaamteloos en gewetenloos brengt NDP Suriname tot de diepste punt in de afgrond.

  NDPstemmers hebben geen hart voor Mama Sranang 🙁


  Maak melding

 15. Zelfs jw domme jonge kleinkinderen of kinderen hebben voor de ndp gestemd en zullen dat blijven doen. Nu hebben velen van jullie al Hoge Bloed op de ndp naam dan 2020 komen ze sws weer aan de macht dan wan toe fu unu ou dede van hartaanval😂😂😂😂😂😂😂😅😅😏😆


  Maak melding

 16. Hoezo dom, mensen wijsmaken dat er niks aan de hand is, geld verspillen en hun de rekeningen laten betalen is juist slim. Volgende stap is BTW en hoge onroerend goed belasting. Zo doen we in de zakenwereld en de politiek, pakken wat je pakken kan en alles mooier voorschotelen dan dat het werkelijk is. Het arme volk betaald het gelach maar daar hebben we schijt aan. We genieten van onze luxe voertuigen, huizen, vakantie tripjes en onze hoeren en buitenvrouwen, die moeten allemaal ook mee profiteren van ons hardverdiend geld. Vergeet ook niet onze samenspanners, zij moeten ook eten en doen alsof ze het menen met het volk.


  Maak melding

 17. Natuurlijk kan de regering van Suriname veel van de adviezen van Peter Diekman overnemen. Maar men moet niet vergeten dat de werkelijke financiële macht in Suriname niet bij de regering ligt maar bij bepaalde personen die belang hebben bij een slecht functionerende controle apparaat. Daarnaast heeft de Surinaamse overheid te kampen met een groot tekort aan kader op financieel-technisch gebied.

  Ook ontbreekt het de overheid aan een goed netwerk aan ICT controle mechanismen. Het opleiding van specialisten, de aanschaf van de apparatuur en de software leggen een grote druk op de overheidsfinanciën. Mensen denken vaak niet verder na dat de overheid keuzes moet maken met de beschikbaarheid van schaarse financiële middelen. Wat heeft prioriteit. Voldoen aan de eisen door het buitenland worden gesteld ten koste van collectieve voorzieningen van het land. Ik stel de aanhang van de oppositie voor een uitdaging. Laten zij maar met heldere en transparante oplossingen voor de dag komen voor dit vraagstuk. Het moet niet blijven bij nietszeggende one-liners en soundbites die tot op de steppen van Kazachstan via het internet te volgen zijn.


  Maak melding

 18. Ach Rob toch.
  Je stelt dat er 3 factoren zijn die ten grondslag liggen aan falend overheidsbeleid
  Natuurlijk, dat is standaard, ligt de schuld bij een ander:
  personen met financiële draagkracht die baat hebben bij een slecht functionerende overheid
  Hou op met naar anderen te verwijzen. Zoek de schuld bij de regering en haar adviseurs
  Verder stel je;
  een gebrek aan financieel kader en
  een gebrek aan ICT apparatuur en specialisten.
  Je zoekt hulp bij de oppositie en vraagt hen om met oplossingen te komen.
  Welnu
  Gelet op je totale posting kan ik slechts 1 conclusie trekken:
  de regering blijkt niet in staat het land te leiden.
  Afgelopen week heb ik 4 dagen rondgelopen op de VU.
  Nog nooit heb ik weer jong willen zijn, maar toen ik het aantal Surinaamse studenten zag en de hele sfeer, vooral in de avonduren bij de tentamens, wilde ik weer zo verschrikkelijk graag studeren.
  Bij farmacie Hindoestaanse meisjes ( 1 was heel mooi) en een lief creools meisje en veel Turkse meisjes met hoofddoek
  Bij accountancy een lo chinezen
  Op de gehele opleiding 1 javaanse
  (met standaard achternaam, maar met een hele moedige voornaam)
  Bij SBI, Hindoestanen en 1 chinese jongen
  Bij MNW ( tentamen optisch waarnemen) geen Surinamers aanwezig. Had er wel moeten zijn, zeker ziek of zo.
  Ik kan hiermee doorgaan
  Welnu
  SU zoekt kader?
  Hier moet je zijn! Fors belonen voor3 jaar ipv al die lapzwansen van adviseurs.
  Maar men geilt op macht en status en bakt er door een gebrek aan kennis helemaal niets van.

  Overigens, maar dit staat los van het bovenstaande,
  de president kan de verkiezingen met 2 vingers in de neus winnen als hij een maatregel neemt om de economie op te krikken.
  Hij laat dit achterwege
  Ik zal je op weg helpen
  Het is geen budgettaire noch
  monetaire maatregel. Toch zullen de binnenlandse bestedingen (kiezers) toenemen zonder dat de inflatie verder wordt aangewakkerd..
  Nog 1 aanwijzing
  Alleen de president kan zo’n maatregel nemen.

  Excuses voor alle typefouten.
  Te dikke vingers voor mijn mobiel


  Maak melding

 19. Pico, jouw commentaar slaat nergens op. Ik kan er niets mee omdat er helemaal geen rationele basis of grondslag aanwezig is voor je analyse. Ik mis denkkracht / diepgang in je betoog. Jij houdt een emotioneel betoog. Jouw emotionele argumenten zijn gebaseerd op gevoelens en passie voor de oppositie en doen een beroep op het ‘hart’ van het publiek om voor de oppositie te stemmen of om de oppositie te steunen. Ik kijk naar de economische realiteit en de verdiencapaciteit van Suriname. Als de verdiencapaciteit niet voldoende is krijg men gegarandeerd economisch gedonder. Ook als er een regering van VHP en NPS aan het bewind zou zijn in een land met een geringe verdiencapaciteit krijg je gegarandeerd zwaar gedonder. De inkomsten van de overheid zijn bepalend voor het beleid dat gevoerd kan worden. M.a.w. de inkomsten voor de Surinaamse overheid zijn altijd niet solide geweest en zijn afhankelijk van stemmingen in het buitenland. Maar jij probeert de politieke kleuren van de oppositie aan mensen op te dringen alsof zij van de oppositie de remedie voor het land zijn.

  Ik blijf erbij dat een gebrek aan kader en een gebrek aan scholing bij het huidig personeel er de oorzaak van is dat de controlerende overheidsorganen niet opgewassen zijn voor de taken die men aan hen wil opleggen. M.b.t. de studenten op de VU kan ik alleen zeggen dat dit helemaal niets met de situatie in Suriname heeft te maken. In Suriname zal men het moeten hebben van studenten die in Suriname wonen. Deze studenten kunnen goed in Suriname worden opgeleid om later belangrijke controlerende taken in het land uit te voeren.


  Maak melding

 20. Haha die Rob toch.
  Je mist economische onderbouwing. Daar zal ik twee opmerkingen over maken.
  Ten eerste; de regering is aan zet en jij als verdediger van dit beleid dient met (economische) oplossingen te komen. Niet de oppositie noch ik.
  Ten tweede
  En met name hier moet ik dus erg om lachen. Al wordt het voor je neus gehouden nog zie je het niet.
  Wat is het dan vraag je je wellicht af, wat heb ik niet gezien:
  Vele malen rep je over een gebrek aan kader. De regering is nu al 9? jaar aan de macht.
  Wat hebben ze gedaan om deze bottle-neck op te lossen? NIETS, want je blijft maar zwetsen dat het kader er (nog steeds!!!) niet is. Zoveel jaren en je doet er geen flikker aan om dit probleem op te lossen
  Welnu, ik heb een verrassing voor je, Na de verkiezing zal dit probleem er nog steeds niet zijn.
  Een stelletje oude mannen die puur op eigen belang uit zijn EN
  geen kennis bezitten over de huidige oplossingen voor de Surinaamse economie.
  We leven in de 21ste eeuw, de oude mannen die daar aan de macht zijn hebben hun kennis van de oude 20ste eeuw. Kan je niets mee
  Wat heb ik je voor je neus gehouden?
  Het kader, het kader dat SU ontbeert.
  Dat kader zit hier!!! aan de universiteit, dat kader moet je binnenhalen. maar dat gaat langs je heen.
  Gebrek aan scholing. los je dus niet op door te blijven zeggen dat het er niet is.
  Liever een trip naar Ghana of waar dan ook in plaats van de jonge studenten hier te motiveren om voor een paar jaar daar te komen werken.
  IK, pico, geef je de oplossing op een blaadje, maar je ziet het niet.
  je denkt niet rationeel, maar reageert emotioneel.
  Je eindigt met nog meer drek:
  “Deze studenten kunnen goed in Suriname worden opgeleid om later belangrijke controlerende taken in het land uit te voeren.”
  NEE, nee en nog eens nee.
  Deze studenten beheersen nieuwe studies. Zij moeten niets komen controleren.
  Zij moeten aan de knoppen zitten. Zij moeten het beleid bepalen en niets van controleren. Hou op.
  Wat jij wil is de macht bij de oudjes laten.
  Daar wringt de schoen.
  Ben ik fan van de oppositie?
  Nou nee, niet echt.
  Maar zoals ik je al vaker heb gezegd. Ik ben voor countervailing power (John Kenneth Galbraith). Al is dit ook maar het enige dat ik van hem aanneem. Verder helemaal niets. Integendeel.
  Het enige dat ik kan doen is de balans opmaken en zeggen dat SU niets is opgeschoten.
  In het verleden vergeleek ik de economie van Su met een auto die stationair draait.
  De motor draait, maar je komt niet vooruit.
  Mobility without motion.
  Dat neem ik nu terug.
  Er is wel motion/beweging, maar deze gaat achterwaarts.
  Hopen op het aantrekken van de goudprijs, hopen op forse opbrengsten uit olie.
  Natuurlijk zal dat mooi zijn. Maar je moet er geen beleid op bouwen.
  Is er geen licht aan de horizon?
  De FED heeft gezinspeeld op een rente verlaging. In ieder geval geen renteverhoging. Dit zou funest zijn, want er moet behoorlijk worden geleend om oude schulden af te lossen.
  Su lijkt op die fietser, die moe was en maar op de weg is gaan liggen


  Maak melding

 21. Blijkbaar is men het er algemeen over eens dat de Surinaamse bestuurders incompetent zijn. Een conclusie die ik al tientallen jaren eerder getrokken had tijdens mijn verblijf daar. Zou men mij gevraagd hebben Suriname in één woord te kenschetsen dan had ik gezegd, en zeg ik nog steeds: “Incompetentie”.

  Wat is de oorzaak? Gebrek aan kwaliteit of capaciteiten? Nee, dat is het niet. Vertrokken Surinamers bewijzen regelmatig dat ze heel goed meekunnen met de collega’s in het land van vestiging als ze de kans krijgen. Het probleem is de politiek en de ambtenarij. Die geven ze die kans niet.

  Politici wensen voornamelijk vriendjes te zien op essentiële posten, bekwaam of niet. Dat is een gevolg van mentale onvolwassenheid. Men is niet in staat het algemeen belang, gebaat bij bekwame bestuurders, voorrang te geven boven bekrompen eigenbelang.
  Eens las ik over de mentale leeftijd van volkeren. Voor Europese landen was die 16, voor de VS 12 en voor het Midden Oosten 7. De gevolgen zijn dagelijks in het nieuws te zien. Wat zal de mentale leeftijd zijn van de Surinaamse bestuurders?

  Dan de ambtenarij. Wie eenmaal op een bepaalde stoel zit wil die positie vasthouden. Concurrentie van jongere en bekwamere kandidaten wordt niet gewenst want bedreigend. In het bedrijfsleven worden slecht functionerende werknemers ontheven uit hun positie. Bij de ambtenarij blijven ze zitten tot aan hun pensioen. Er is dus geen enkele prikkel om je werk goed te doen. Concurrentie wordt geweerd en onder de maat presteren niet bestraft.

  Is dit een specifiek Surinaams probleem? Nee, het speelt over de hele wereld, ook in ontwikkelde landen. Alleen zijn de consequenties in Suriname ernstiger omdat er weinig economische activiteiten zijn die het slechte bestuur kunnen compenseren. Ook dit komt overigens meer voor. Kijk maar onderaan de lijst met armste landen op de wereld.
  Kijk ook naar landen waar de zittende president weigert te vertrekken na een verloren verkiezing. Kleuterklas gedrag. Je weet dan wel hoe laat het is met de bestuurskwaliteit in dat land.


  Maak melding

 22. Het is duidelijk dat RobG op de loonlijst van Bouterse en zijn incompetente roversbende staat.
  RobG is wat men in de internetgemeenschap een “Trol” noemt. Dat is een persoon die tegen betaling op het internet berichten en commentaren verzint waarbij hij/zij de tegenstanders en andersdenkenden van zijn/haar broodheer zoveel mogelijk in een kwaad daglicht stelt.
  Denk maar aan wat de Russen (Poetin) tijdens de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen hadden uitgehaald. Putin had een paar honderd “trollen” ingehuurd om fake nieuws en commentaren op Amerikaanse websites, FB etc te plaatsen.
  En domme machtsgeile Trump heeft dat helemaal in zijn voordeel uitgebuit. Nadat een Russische officier in een door Rusland geannexeerd deel van Oekraïne het NH17 passagiersvliegtuig had laten neerschieten, probeerde Poetin ook middels internet trollen en fake nieuws deze misdaad in de schoenen van Oekraïne te schuiven.
  RobG schrijft:
  “De financiële macht in Suriname ligt niet bij de regering maar bij bepaalde personen”.
  Bij drugsexporteurende Hindoestaanse rijstboeren?
  Daar doet Bouterse zaken mee.
  Dat weet iedereen in Suriname.
  Bouterse heeft de Colombiaanse connecties maar de gepakte landbouwers zorgden voor ‘doorvoer’ naar Europa. Deze dumbo’s zijn gelukkig gesnapt. Dus nul euro voor Desiree B
  Volgens RobG:
  “de Surinaamse overheid heeft te kampen met een groot tekort aan kader op financieel-technisch gebied”
  Ongefundeerd geklets Rob.
  Er is genoeg kader in dit land. Ze krijgen van de oude corrupte garde politici geen kans om zich te bewijzen.

  RobG het volgende komt ook uit jou duim.
  “Ook ontbreekt het de overheid aan een goed netwerk aan ICT controle mechanismen. Het opleiding van specialisten, de aanschaf van de apparatuur en software leggen een grote druk op de overheidsfinanciën. ”
  Wat een geklets.
  Er zijn genoeg gekwalificeerde/gecertificeerde ICT technici in Suriname. In vergelijking met wat er aan salarissen aan afgedankte ndp ministers en directeuren wordt betaald is de aanschaf van hard- & software peanuts (klein geld).
  Je kunt in Suriname voor weinig geld heel ingewikkelde (gekraakte) software kopen. Dus de nieuwste server besturingsprogramma’s maar ook de hele dure Autocad programma’s.
  Op naar de volgende smoes van RobG om de incompetentie van Bouterse recht te praten.
  “de overheid keuzes moet maken met de beschikbaarheid van schaarse financiële middelen”
  Als je de CBvS beheerd alsof het een Onsbelang (groente winkel) is en ze daarom vervolgens in Nederland 19,5 miljoen verzonden euro’s van de CBvS in beslag nemen. En ook op Aruba en Frans Guyana gebeurde hetzelfde, dan is het weer duidelijk dat beunhaas Bouterse niks van zaken doen en niks van politiek afweet.

  Dus het meelijwekkende gespartel en het steken van pluimen in Bouterses achterdeur door RobG en bv Damsko op deze site zal niet helpen om crimineel Bouterse & zijn ndp bandieten mooi voor de dag te laten komen.
  Als de oppositie betere idééen heeft dan houden die dat voor zichzelf.
  Het is niet hun taak om die aan de ndp mee te delen en die in het zadel te houden. Anders regeerden ze ook mee en zaten niet in de oppositie.
  Mee regeren om het regeren is niet waar de kiezer iets aan heeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.