maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenNatuurOok aandacht voor Wereld Milieu Dag in Suriname

Ook aandacht voor Wereld Milieu Dag in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Vandaag, woensdag 5 juni 2019, is het Wereld Milieu Dag (WMD) en wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van milieu voor de kwaliteit van het leven op aarde. Elk jaar wordt een nieuw thema bedacht door de United Nations Environment en het thema voor dit jaar is ‘Beat Air Pollution’ (Bestrijden van Luchtvervuiling). Suriname als het meest beboste land ter wereld ontkomt er ook niet aan, om meer aandacht te schenken aan luchtvervuiling.

De kwikdampen uit de goudverwerkingsindustrie, de vuilverbranding met name te Ornamibo, de grasbranden in onder anderen het noorden van Paramaribo, de verbranding van erfvuil en de uitlaatgassen van verouderde voertuigen, herbergen een groot gevaar voor de gezondheid van mens, dier en flora verdienen een adequate en integrale aanpak.

Wereld Milieu Dag is in 1972 ingesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, in de marge van de “United Nations Conference on the Human Environment” te Stockholm, Zweden. Het doel van deze dag is, om de milieubewustwording onder mensen en naties te bevorderen en acties te stimuleren die bijdragen aan de bescherming van het milieu.

In het kader van WMD worden doorgaans verschillende activiteiten ontplooid die variëren van schoonmaakacties in buurten, wandellopen, milieubeurzen en het planten van bomen tot het bestrijden van misdaad tegen wilde dieren. Het doel van deze activiteiten is de samenleving bewust(er) te maken over het belang van milieubescherming.

Met het thema ‘Bestrijden van Luchtvervuiling’ dit jaar nodigt de Verenigde Naties (VN) ons uit om na te denken over hoe wij ons dagelijks leven kunnen veranderen om luchtverontreiniging te verminderen en zodoende het gevaar voor onze eigen gezondheid terug te dringen. Opgeroepen wordt om stil te staan bij enkele bronnen van luchtvervuiling, zoals:

 • Het huishouden, vanwege energieverbruik voor verlichting en koeling en gasverbruik bij het koken;
 • De industrie, die energie gebruikt voor het produceren van goederen en diensten;
 • Het transport, vanwege uitlaatgassen van rij- en voertuigen;
 • De agrarische sector, als gevolg van het vrijkomen van methaan en ammoniak;
 • Afval, door openlucht verbranding, waardoor schadelijke dioxines, furanen, methaan en fijne deeltjes, zoals zwarte koolstof in de atmosfeer terechtkomen

Ook u kunt een bijdrage leveren aan het verminderen van luchtvervuiling door: meer gebruik te maken van openbaar vervoer of samen te rijden;

 • Niet rondrijden met een voertuig met een zware uitstoot van uitlaatgassen;
 • Geen afval op het erf te verbranden;
 • Niet onnodig lichten te laten branden;
 • Bomen op uw erf te planten, indien mogelijk.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

10 REACTIES
 1. Men heeft het over luchtvervuiling, grasbranden, kwikdampen enz enz.

  Jammer dat ze niet over de vervulling hebben binnen de politiek, in de Assemblee, het paleis, de leger, de politie, de ziekenhuizen enz enz. Als je in Su bij deze vervulling eerst aanpakt, is het land daarna gelijk schoon. Mijn idéé.


  Maak melding
 2. Ik vrees dat dit geen zoden aan de dijk zet.
  Sommige Surinamers zijn hardleers. Het gaat het ene oor in en floep meteen het ander oor uit. Of ze begrijpen er geen snars van. Suriname heeft heel veel analfabeten.
  Lezen, schrijven en begrijpen zijn 3 verschillende dingen. Zij die kunnen lezen en schrijven moeten het ook nog kunnen begrijpen. Bewustwording moet met de paplepel ingegoten zijn.Velen kunnen het ook niet navertellen wat er gezegd of bedoeld wordt. Onze bomen worden illegaal gekapt en verkocht. Kwik vervuiling
  van onze wateren door de gehaaide illegale goudzoekers. De kwaliteit van onze Gezondheidszorg is zero.Sommige Surinaamse ezels en ezelinnen zullen blijven volharden in hun doemdenken.
  Milieu bewust omgaan met onze natuur wordt a hell of a job. De grootste vervuiling komt ook door het teveel aan auto,bussen,
  Etc.


  Maak melding
 3. Ik weet nog keertje OW of andere instantie initiatief genomen hadden boompjes planten binnenstad. Boompjes zo klein en mager. Boompjes maar kort geleefd omdat busschauffeurs ze uit grond trokken. Boompje initiatief daarna niet meer gezien hebben in binnenstad.


  Maak melding
 4. Surinaam mensen houden van natuur wanneer het uitkomt. Wanneer geld kan maken van natuur dan geld belangrijker zijn dan natuur. Moet lezen de ware tijd krantje bedrijfje 1400 hectare concessie gekregen om zand te graven in Inheemsengebied. Inheemsen niet willen graven daar. President zeggen concessie worden ingetrokken. Maar bedrijfje al concessie hebben, zij rechtspraak aanspannen tegen staat. Dan staat weer gelden verliezen als bedrijfje zaak winnen.


  Maak melding
 5. over welk millieu heeft men het, je moet met oud jaar dag 31/12/ in de jodenbreed straat kome, dan zie wat voor viezigheid er wordt gebrand al die pagaras, maar daar over lult men niet..
  wat een klootjes volk..


  Maak melding
 6. Wereld milieudag wordt in sur gebruikt om na te denken hoe ze de bossen gaan leegroven. Dus kunnen ze geld genereren om persoonlik beter van te worden.
  Het zijn allemaal boevenbendes die het land leegroven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES