zaterdag, juni 15, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEconomen ten einde raad, willen campagne starten 'Breng dollars naar Suriname'

Economen ten einde raad, willen campagne starten ‘Breng dollars naar Suriname’

-

Does Travel - naar Suriname

‘Breng dollars naar Suriname’. Met die slogan zou een campagne gestart moeten worden in Suriname om toeristen vanuit Nederland en Frans-Guyana aan te sporen contante US-dollars naar Suriname te brengen en te besteden in plaats van de gebruikelijke euro’s. Dat is volgens de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) op korte termijn de oplossing om het valutaprobleem in het land aan te pakken.

Volgens de VES is het meenemen van contante US-dollars ook beter voor de toerist. Dit omdat de euro in Suriname ondergewaardeerd is en daardoor een slechtere EUR/US$ ratio kent, ten opzichte van de rest van de wereld. De toerist zal dan ook meer kunnen besteden als hij zijn euro’s in Europa omzet in dollars en in Suriname vervolgens inkopen doet in dollars. Een win-win situatie dus aldus de VES tegen de Surinaamse nieuwssite Starnieuws.

Sinds de onderschepping van 19,5 miljoen euro vorig jaar exporteren Surinaamse banken geen euro’s meer uit angst dat ook die worden onderschept. De afgelopen maanden is daardoor een ‘berg’ van euro’s ontstaan en is de waarde van de munt sterk gedaald. Die 19,5 miljoen euro zou bovendien worden omgewisseld in Amerikaanse dollars. Sinds de onderschepping is de Surinaamse bancaire wereld ontwricht, omdat er geen contante dollars meer worden ingevoerd en er dus een tekort is. 

opening
Fernandes Express
Passion in concert

71 REACTIES
 1. En zo komt pakiratigri weer tot zijn standpunt dat het de bedoeling is Suriname te ontwrichten. Hele gemene spellen vinden er plaats. Dan maar vanuit dollars denken en de Euro achterwege laten. Voor mensen die denken dat Nederland het goed voorheeft met Suriname, keep on dreaming!


  Maak melding
 2. Die Euro’s zijn toch makkelijk in te wisselen in de buurlanden Guyana en Frans Guyana voor US$’s?
  Dus nu worden de Surineds opgezadeld met een gang naar de bank als ze naar Suriname gaan. Kom je weer terug naar Nederland met je ongebruikte Us$, dan moet je weer naar de bank.
  Mooi hoor!
  Ze kunnen die Euro’s toch meegeven aan die medische studenten in Kroatië.


  Maak melding
 3. Pakiratigri,

  Waarom wordt weer een sneer naar Nederland uitgedeeld ? Waarom uit je geen kritiek aan de persoon die als enige schuld heeft aan de ellende die nu in Suriname heerst ? Rooft Nederland Suriname leeg of zijn het de Afro Surinamers die het land leegroven.


  Maak melding
 4. Boefdraad vertelde aan iedereen geen probleem. Helaas zoals gewoonlijk krijgen de deskundigen weer gelijk.
  Boefdraad gaat waar hij zich ook mee bezig houd op zijn gezicht of te keer als de bekende olifant in de porseleinkast. Als het fout gaat is hij het nooit geweest denk aan AZP of Suralco, of de geldzending.

  Helaas de feiten blijven bestaand en alle geld is nu verbrast.

  Suriname zal graag Venetiaan graag terug hebben want de plannen van zijn regering sneden hout.
  Een paar voorbeelden:
  1>> Staatsolie was nu schulden vrij geweest omdat de investeringen voor 50% uit eigen middelen gekomen waren. Dit staat gelijk aan $ 40 – 50.000.000 minder kosten en stevige investeringsruimte in ofshore.
  2>> De investeringen in Newmont zou $ 125.000.000 lager geweest zijn voor 5% minder aandeel.
  3>> Newmont was 2 – 3 jaar eerder in productie gegaan en zou dus eerder gaan bijdragen aan de economie.
  4>> De nood obligatie lening bij Oppenheimer was niet nodig geweest omdat staatsolie niet in de problemen gekomen was Dit staat gelijk aan $ 50.000.000 jaar aan rente lasten minder.
  5>> Brokopondo overeenkomst zou volgens de overeenkomst afgehandeld zijn waar door er van 2015 – tot 2020 jaarlijks geen $ 36.000.000 aan Alcoa geschonken wordt.

  Boefdraad en Bouterse worden bedankt voor hun royaal gedrag jegens de buitenlandse banken.


  Maak melding
 5. Waarom hebben de voormalige Nederlandse Antillen dit probleem niet? Daar kun je rustig je euro”s omwisselen in dollars Maar je mag ook in euro”s betalen of met de munteenheid van het eiland waar je verblijft of met de Amerikaanse dollar


  Maak melding
 6. Hahaha…iedereen is bang dat de euros in beslag genomen zal worden…wij moeten aannemen dat een ieder hier ter zake aan witwas doet want ze zijn niet zomaar bang!!
  Haha..Nederland neemt niet zomaar euros in beslag!Ze doen eerst hun huiswerk en dan pas action!!
  Waarom zijn ze bang in Suriname als ze geloven niks fout te doen?!
  Zijn ze schuldig?!Ze gedragen als verdachten…

  Mission van trikt failed!!


  Maak melding
 7. De rovers staan ook klaar om de boel te beroven.
  Ze weten dat niemand zijn of haar dollars brengt voor de banken.
  Onze productie moet hoger zijn om dollars binnen te krijgen. Waar hebben de carcenters de dollars gevonden om goedkoop auto’s te importeren en en ze weer tegen hoge prijzen te verkopen.
  Werk met SRD dan heb je geen dollar probleem.


  Maak melding
 8. Stilzwijgend zie ik de inbeslagname (ook de toekomstige) van de € als een soort internationale sanctie tegen Suriname, maar dan wel met een dictator als president . Ondersteund Suriname die Maduro, dan kan het nog vervelender worden , en met alle respect voor Nederland : ze vinden altijd een reden. Typisch Nederland , hun OM rammelde in alle hoeken, maar als het gaat om internationale betrekkingen is Nederland “de master”. Surinamers snappen geen hol hoe internationaal de economie wordt gespeeld , dat land is erg achter tov de rest van de wereld. Het gaat in deze om 1 grote bejaarde klootzak.


  Maak melding
 9. En deze problemen alleen maar te danken aan die moordenaar en schoonzoon Boefdraad,hebben meer kapot gemaakt dan opgebouwd, en komt Ves nu met een zogenaamde oplossing, om de toerist uit Nederland en Frans Guyana, dollars mee te laten nemen, waardoor ze deze toeristen opzadelen met hun problemen die ze in Suriname hebben, want deze toeristen bezitten nou eenmaal geen dollars, maar euro,s.


  Maak melding
 10. Breng niets naar Suriname. Er is reeds zoveel gebracht en geleend. Wat is hiervan zichtbaar het resultaat. Nog grotere armoede, verpaupering en een groteren staatsschuld.
  Het zou goed zijn als de bevolking nu eens op de blaren gingen zitten. Blaren die ze door hun zelfdestructief gedrag, stomme loyaliteit aan de eigen groep, vraatzucht, liefde voor corruptieve figuren, in productiviteit en potverteren zichzelf hebben gebracht.

  Niet gezegd mag het worden en het is wrang maar ik denk dat zelf niet een hongersnood ramp Suriname zou kunnen helpen. Dat zie je ook aan Afrika waar een overgrote deel van de etnische bevolking waarop de NDP regering op steunt vandaan komt. Daar zie je dat zelf honger niet opgewassen is om hun een andere keuze te laten maken voor leiders die ontwikkeling willen brengen. Nogmeer als deze niet afkomstig is uit de eigen clan, stam, of etnische groep. In deze situatie is Suriname ook terecht gekomen.

  Het zou daarom goed zijn als de noodkreet van de economen niet werd beantwoord. Zij die het onderspit van dit zelf gekozen gedrag delven. Daarvan kan je alleen maar zeggen jammer dan. Voor de anderen die het slachtoffer van dit gedrag worden kan alleen maar gezegd worden dat dit valt te betreuren. Ga weg als je nog weg kan. Laat deze masochisten maar in hun zelfdestructief gedrag en gekozen regering creperen.

  Wat rest is te huilen.


  Maak melding
 11. Dit plannetje komt uit de koker van de Surinaamse VES Pakiratigri, dat jij er weer achterzoekt dat het iets vanuit Nl. zou komen zegt meer dan genoeg over dat twijfelachtige verstand van jou. Waarom zou je als toerist eerst in Nl je euro’s om gaan wisseelen voor US dollars als je daarover kosten moet betalen plus het eventueele terugwisselen, als er plekken genoeg zijn waar je wel een fatsoenlijke koers krijgt voor je euro’s, laat de Surinamers lekker zelf hun problemen oplossen, ze zijn immers zelfstandig, door er een ander wel verstandig stemgedrag op na te houden , ze zouden nu toch onderhand wel moeten weten wat de feitelijke oorzaak is van alle problemen in Suriname


  Maak melding
 12. Dit plannetje komt uit de koker van de Surinaamse VES Pakiratigri, dat jij er weer achterzoekt dat het iets vanuit Nl. zou komen zegt meer dan genoeg over dat twijfelachtige verstand van jou. Waarom zou je als toerist eerst in Nl je euro’s om gaan wisseelen voor US dollars als je daarover kosten moet betalen plus het eventueele terugwisselen, als er plekken genoeg zijn waar je wel een fatsoenlijke koers krijgt voor je euro’s, laat de Surinamers lekker zelf hun problemen oplossen, ze zijn immers zelfstandig, door er een ander wel verstandig stemgedrag op na te houden , ze zouden nu toch onderhand wel moeten weten wat de feitelijke oorzaak is van alle problemen in Suriname


  Maak melding
 13. Yes laten zij het nu Voelen wil je op Reis naar Su geen euro’s meer
  De cambio’s verbieden om euro’s aan te nemen alles moet in $$$
  Of beter alle cambio’s opdoeken alles moet gewoon via de banken


  Maak melding
 14. Ze kunnen liever vragen dat modo, prodo, dansi, foer bere spullen door toeristen meegenomen wordt, want van economie heeft deze regering vanwege haar achtergrond niets begrepen. Pakketten daar begrijpen ze iets van een doos met spullen hebben ze altijd eerst van masra dan van andere regeringsleiders altijd gekregen.
  Doet men dat dan is men verzekert van hun instemming met alles wat er gebeurt en als vermaak krijgt men nog een paringsdans op de tonen van pina pina combo. Meer kunnen ze niet. Dus geen dollars maar een pakket om de maand door te komen. Vraag maar aan de NDP, dat deelt men uit in ruil voor een stem om verder te kunnen roven, beroven en te stelen.


  Maak melding
 15. Kree na soso kree mi e kree 29 april 2019 at 13:28

  Het zou goed zijn als de bevolking nu eens op de blaren gingen zitten. Blaren die ze door hun zelfdestructief gedrag, stomme loyaliteit aan de eigen groep, vraatzucht, liefde voor corruptieve figuren, in productiviteit en potverteren zichzelf hebben gebracht.

  —-

  Je hebt groot gelijk. Daarom hoop ik dat Bouterse nog eens voor 5 jaar wordt gekozen zodat het land volledig naar de kloten gaat. Surinamers houden niet van hun land, dat maakt 10 jaar Bouterse wel duidelijk. Geen protest, geen demonstraties, alleen een grote bek op internet. Suriname is moreel en financieel bankroet en Surinamers stonden erbij en keken er naar, deden een plas en alles bleef zoals het was.
  Ober, graag nog een Parbo en broodje kipkerrie…..


  Maak melding
 16. Als er 1 persoon is die Suriname terroriseert is het Santhoki
  Hij probeert de regering negatief doen overkomen voor zijn partij belang
  Deze crimineel Santhoki doet ondergrondse onderhandelingen net de Nederlandse bewindslieden om Suriname economisch te dwarsbomen
  Een land economisch dwarsbomen kan negatieve gevolgen hebben voor de bevolking
  Dus deze crimineel Santhoki probeert de bevolking ja luister goed de bevolking op zijn knieén te krijgen om op zijn partij te stemmen
  Bevolking oppo joe ai hij speelt Robinhood terwijl hij jouw laat creperen
  Maar 1 ding weet ik zeker je zult zien dat het ook uit zal komen
  NDP vormt de regering weer samen met Somo en Brunsie
  Mark my words
  Dies Na Ricardo Hannoeman mijn echte naam
  Ik heb ballen en schuil niet achter een pseudo naam
  Bon dia Van uit Aruba ayo


  Maak melding
 17. Vorig jaar augustus ben ik naar de bank geweest om euro’s om te wisselen in Usd. Doordat de bank bankkosten in rekening brengt was het per saldo niet aantrekkelijk om mijn euro’s eerst om te zetten in USD.

  De ratio USD/SRD en Euro/SRD was van


  Maak melding
 18. Er is een trend al ingezet dat toeristen[familie] uit Ned.naar Sur.komen en dan hun SRD ergens ophalen.M.a.w,ze komen zonder euro’s.Die hebben ze achter gelaten in Ned.bij een corresponderende persoon van de iemand die hun SRD verstrekt in Sur.
  Is wel eens gebeurd dat ze geen euro’s hadden op Zanderij om hun toeristen kaart te kopen.De CBvS zou ook zo een punt kunnen opzetten in Ned.waar men euro’s deponeert en met het bewijs bij de moederbank in Sur.SRD ophaalt.


  Maak melding
 19. En natuurlijk hoop ik dat de Suri’s nog eens NDP stemmen.De pikin ingi boi heeft mij al drie keren verarmd.Laat de aanbidders van de moordenaar ook voelen hoe het is een leven lang te werken voor niets.


  Maak melding
 20. Ik vrees het ergste voor de Surinaamse economen als ze hier hun pijlers voor de Surinaamse economie willen gaan leggen. Immers , het zal een enorme cultuuromslag voor een significant deel van Surinaamse inwoners vereisen, aangezien die niet in staat zijn om zich dienstverlenend, vriendelijk, gastvrij en servicegericht op te stellen . Een absolute must in de toeristensector. Het zit niet in het aardje van het beestje.


  Maak melding
 21. Een duidelijk signaal dat het ministerie van financiën niet deugt. Suriname is niet in oorlog, Suriname ligt in puinhoop en dan moeten de toeristen de boevenbende komen redden met dollars. Laat de bom maar barsten, immers de paarse ratten geven toch niets om land het volk. Parasitaire boevenbende typeert NDP en haar partijleden.


  Maak melding
 22. De mensen, die constant een aantal forumleden op deze forum , zeer terecht de vinger wijze om hun complot theorie om zichzelf als slachtoffer te presenteren en hun groepsgenoten, wil ik vragen compassie met deze forumleden te hebben. Het zijn vaak hevig getraumatiseerde mensen, die niet anders in staat zijn te leven in het verleden. Je zal maar verkocht worden waar je erbij staat. Een heleboel van deze mensen hun voorouders in dit met name door hun broers en zusters overkomen.Eigen verantwoordelijkheid nemen over hun heden en toekomst kunnen ze niet. Dat gebeurde voor hun door hun meesters. Het is jammer dat velen dit niet kunnen inzien en/of hebben ingezien en de toekomst van Suriname in handen hebben gelegd van deze mensen,

  dus mensen, heb compassie, luister naar hun pijn. Begrijp dat ze tot heden niet in staat zijn tot eigen verantwoordelijkheid. De prijs om hun gang te laten gaan is hoog dat begrijp ik wel. Suriname gaat naar de kloten.


  Maak melding
 23. Hoe men alles ook draait of keren wilt, het is 100% allemaal de schuld van Boefdraad die in opdracht van de allergrootse onberechte aanbeden misdadiger van verworden narcostaat en zijn maffioso drugsbende trawanten, handeld. Gelukkig zit zijn drogazoon in de VS opgesloten. Ook hij is misdadig vervloekt door de misdaadvloek vol vele paars duistere ddb vormen, en die steeds groter aan het worden is en overal slachtoffers maakt. Opa en oma taki, het gros van zijn paarse elite corrupte adviseurs zijn 100% duivels ddb crimineel besmet, alsook het gros van zijn oerdomme debiele dwaze idiote ndp paria’ s. Hoe geestelijk blind en doof zijn alle ndper’ s niet, als ze wederom oerdom in 2020 voor de misdaadvloek ddb gaan stemmen. Oma taki, daarom staat ndp symbolisch voor de Nationale DUIVELSE-DRUGS-DELINQUENTEN-DEBIELE-DOMME-DWAZE-DIEVEN-DESTABILISERENDE-DEVALUATIE-DICTATORIALE-DOEGOES Partij.


  Maak melding
 24. Suriname heeft dit probleem aan zichzelf te wijten.Als je op vakantie gaat vanuit Nld moet je de huur in euro”s
  betalen voor je appartement of woning.Koop je een perceel vanuit Nld moet je ook in euro”s betalen.Iemand vertelde mij dat voor aankopen in grote bedragen men altijd harde valuta wil hebben omdat de SRD een onstabiele munt is.Het is of de euro of de Amerikaanse dollar.


  Maak melding
 25. Mensen zoals pakiratigri kunnen nog voor een spiegel staan en dan nog beweren ze ‘a no mi’. Het is het laagste soort surinamers dat je maar kunt aantreffen op deze wereldbol. Zelf denken ze dat ze nationalisten zijn. uiteraard. maar het zijn gewoon negativisten, egoisten en opportunisten en zijn nog veel erger dan de kolonialen, want ze buiten zelfs hun eigen mensen uit. Het zelfbeeld is dus ontspoort bij deze gasten. Laten we eerlijk zijn. Het is in suriname al een aantal jaren een grote puinhoop geworden. Ziekenzorg, onderwijs noem maar op. er is geen stabiliteit. geld wordt geleend voor een of ander project en de helft of meer verdwijnt in dievenzakken. Het volle bedrag moet echter weer terugbetaald worden. Het was in Suriname altijd al chaotisch en ongeregeld omdat er zovelen zogenaamde deskundigen zijn die de plaats hebben ingenomen van personen die nog enig verstand hadden, maar allang naar elders zijn vertrokken. De echte Surinamers zijn personen die ondanks lage salarissen nog steeds daar zijn gebleven en hun steetje bijdragen. In suriname weten ze vaak alles en kunnen ze alles en ondertussen wonen ze in een huis waar geen boek in is te vinden. Prioriteiten zijn een villa, een dure auto en een paar vrouwen en lekker chillen zoveel als mogelijk dagen per week. Inkomsten: diefstal regelarij omkoperij corruptie. nou als dat de toekomst van suriname is en de jeugd dat ook een aantrekkelijk voorbeeld vind dan is het land reddeloos verloren. Deze economen zijn ook geen haar beter. europeanen moeten eerst dollars wisselen en die braaf naar suriname sturen. tuurlijk gaat zeker werken dat plan. koersen zijn echt niet zo aantrekkelijk hoor om eerst je euro naar dollar om te zetten en dan weer naar SRD ? alleen Suriname heeft dit probleem. Inderdaad op de eilanden geen enkel probleem. lokale valuta heeft waarde om dat daar geen idioten op posten zitten waarop ze niet zouden moeten zitten hoewel corruptie daar ook hoogtij viert. Ook justitie pakt iedereen daar aan. In suriname pakken ze alleen junkies die wasgoed van jouw waslijn stelen. die worden vervolgd. de rest van de dikke dievenpadden zit lekker achter hun buro met airco en gaan rustig verder met de staatskas leegplunderen. suriname sari tori.


  Maak melding
 26. Precies.
  Schandalig dat de bouta regering de surinamers laat bedelen om dollars en onze eigen valuta de SRD waardeloos heeft gemaakt,het is zo gedegradeerd in waarde dat zij op handen en voeten van Trikt hebben laten kruipen om namens hun de in beslag genomen witwas euros terg te krijgen .
  Schande.
  De surinamers zijn ook schuldig aan dit gedrag omdat ze alles slikken zonder protest waarmee bouta ze elke dag verrast.


  Maak melding
 27. Surinaamse economisten…TEN EINDE RAAD !!!

  De paarse maffia-bende heeft het land de afgelopen 10 jaar financieel/economisch/moreel finaal naar de kloten geholpen door het desastreuze en ontwrichtende wanbeleid. En hersendood geboren jaknikkers, meelopers en klapvee als Paki-RAT-igri, Rob Gay, Domsco en overige paranoïde, geindoctineerde Bouta-suckers, bengelen hulpeloos aan het elastiek, in de “valse” hoop, dat het allemaal nog goed komt. De stakkers !!!


  Maak melding
 28. Een voorbeeld.
  Als ik 5 euro betaal en 7 USdollars krijg in Nederland, dan wil ik dat ik voor 7 USdollars in Suriname 6 euro’s krijg die ik kan terugnemen naar Holland.
  Als men dat bereid is te doen, dan komen ze makkelijk van hun euroberg af.


  Maak melding
 29. Die Suries motte gewoon meer worst producere en exportere, komt goed joh. Vulle met super hete pepers. Noem et Brand je Bek worst.


  Maak melding
 30. Wanneer de Sur economen ten einde raad zijn, dan kunnen ze het beste een andere beroep kiezen. De oproep van de economen om dollars mee te nemen, lijkt erop alsof zij nu partij hebben gekozen voor een bepaalde politieke eenheid. Het zou hun sieren wanneer zij onafhankelijk functioneren en zich bezig houden met economische vraagstukken. De economie van Sur moet gebaseerd zijn in SRD valuta en niet in dollars of euro’s. Anders ben je nogsteeds koloniaal bezig en afhankelijk zijn aan de munteenheid van andere landen.
  Hieruit trek ik de conclusie dat de Revolutie totaal gefaald heeft. Overal de hand ophouden ook naar arme landen toe.
  WAT EEN BESCHAMENDE VERTONING.

  Overigens vraag ik mij af of de president van Sur zich laat adviseren door economen. Als dat zo is, waarom wordt hij dan niet tegengehouden met de verkoop van de staatsaandelen in IAMGOLD.


  Maak melding
 31. @ Don Kaw. Eens!!!. Hallelujah Misji – Dubai – kaba. Amen Paus, Kardinaal, Bisschop Meije. 200 miljard dollars in de bodem. Oen pikie de helft hoe wie.

  Waai afraga gie ding Tigri
  Leve de vieste President
  Leve de Miljarden.
  Leve de President en zn gudu


  Maak melding
 32. @@Josip##
  Ik denk dat jou voorstel geen kans van slagen heeft.

  Het lijkt me gewoon bluf dat er sprake zou zijn van euroberg. De staatskas is leeg en wat er nog over zou zijn is, oude geraffelde koloniale documenten.
  Ook voor de minder geletterden is duidelijk, dat wanneer een muntsoort internationaal geaccepteerd betaalmiddel is, dat land garant staat om die terug te nemen. Wanneer het geld niet illegaal is, dan kan de bank het inleveren bij de Europese centrale bank. Dus wat is het probleem van de Surinaamse banken. Bij handelstransacties worden wereldwijd door alle banken de euro’s geaccepteerd.
  De oproep van de economen om met dollars het land binnen te komen, lijkt meer op een vorm van witteboord criminalitiet door de sur banken.
  De economen zullen het beter weten.


  Maak melding
 33. Al jaren doen de Surinaamse banken met Nederland zaken, nooit een probleem geweest, het is me gewoon opgevallen dat vanaf we dit beleid in Suriname hebben loopt alles en ook alles verkeerd.Nederland is niet achterlijk, ze weten dat deze 19 miljoen Euro van de lokale banken komen, maar er wordt gevraagd om met bewijzen te komen van wie het geld komt, stortingen etc etc, deze 19 miljoen zijn van personen, geld bij de bank zijn van personen (klanten etc) en niet van de bank,,begrijpen ze dat niet in SU…..dat bewijs moet op tafel komen.


  Maak melding
 34. Suriname dollarisering riep mevrouw Amofo, van de Surinaamse VVD “dan zijn we van een groot probleem.
  Zo doen de Antillen het ook. Het is aantrekkelijker voor de toeristen (voornamelijk mensen met Dollars) en het land kent het probleem dat Suriname heeft niet.

  Toen riepen ze hier op waterkant.net:
  A wentje law! a wentje na wan foefoeroe oma.

  Naar de inhoud van haar verhaal wilde niemand nadenken.

  En nu wil de VES dat we betalen om de euro om te zetten in dollars, in Suriname voor het omzetten in SRD en als er geld overblijft nogmaals betalen om euro’s te kopen van het geld dat over is.

  Denkt de VES dat de Surineds domme mensen zijn??


  Maak melding
 35. Nederland had een boterberg. Suriname heeft een euroberg. Toch knap gedaan van Suriname. Alleen…….ze kunnen hun euro’s niet kwijt.
  De suggestie van Josip is niet zo gek.


  Maak melding
 36. Ik heb een vraag aan die deskundige?welke toerist neem 500 euro biljetten naar vakantie landen.en als euro uit Frans Guyana komen binnen wie belet die euro terug sturen naar Frans Guyana en goederen terug halen naar Suriname


  Maak melding
 37. Is dit het advies van de economen?
  Wat een ongelooflijk gelul.
  – Surinaamse banken hoeven niet bevreesd te zijn dat Euro’s in beslag worden genomen, zolang de herkomst maar duidelijk is!!
  Ik krijg het gevoel dat deze groep niet onafhankelijk opereert. Economen doen zulke uitspraken niet! Dit laten we toch over aan andere wetenschappen. Djakkie geef ik hierin gelijk.
  – Bovendien weegt het eventueel te behalen financieel voordeel voor de toerist misschien niet op tegen het eventueel te lijden financieel nadeel door transactiekosten die gemaakt worden.
  – Ze doen de advocaten en Trigt cs geen plezier, want het argument was toch dat dit geld bestemd was om betalingen te verrichten voor importen.
  Zijn die importen nu ineens niet meer nodig? Of worden producten nu elders gehaald waar ze duurder zijn.
  Importsubstitutie is altijd duurder. Anders had je dit in een eerder stadium al gedaan.
  Vreemd advies.

  Ramautarsing (ik kan wat de naam betreft fout zitten), voorzitter van de VES heb ik ooit horen zeggen dat
  er binnen de groep van economen meningsverschil bestond over de leningen van Hoefdraad bij DSB.
  Men was het binnen de groep niet eens of er sprake was van monetaire financiering.
  Hij verwees hierbij naar Tulder.
  Lulkoek. Dat, niet-economen het oneens zijn, ok. Maar voor economen is dit duidelijk
  Hij zou er op terug komen. Ooit of is het nooit
  Toen had ik al mijn bedenkingen, die worden nu zeker niet minder.
  Waarom adviseren jullie de president niet om de groei van het binnenlands product te verhogen.
  De maatregel ligt toch voor de hand?


  Maak melding
 38. Ze zeggen dat dollar is nodig voor importeren van goederen en dollar in cash hebben zij nodig voor goudzoekers, Houdkapper maar ze zwijgen een ding en dat dollar zijn nodig om Colombianen te betalen….. iemand heeft in Suriname groter problemen dat ze geen dollar kunnen importeren.nederlanse regering heeft zijn huiswerk heel goed gedaan.alle serienummer van 500 euro biljetten worden genoteerd misschien ook van 200 euro biljetten om die manier geld stroom in de gaten houden.


  Maak melding
 39. Laat ons hopen dat de VHP de verkiezingen verliest, want het zal een harde dobber zijn om zelf om in vijftig jaar de boel te herstellen, gezien de schuldenlast die door deze regering is opgebouwd.

  Een voorbeeld hoe zich dit voltrekt kunnen we zien in Afrikaanse landen waar dagelijks armoede en hongersnood is.

  Wellicht niet morgen, maar je behoeft geen econoom te zijn, om te constateren dat Suriname in dezelfde situatie is terecht gekomen.

  Suriname heeft eigenlijk nu pas een financieel economisch probleem maar de oorzaak en basis hiervan is een sociaal- cultureel en ethisch probleem. Je hebt in een bepaalde categorie teveel kleptomanen. Mensen die het zonder corruptie en nepotisme het nooit financieel zouden kunnen redden.
  Daar naast heb je te maken in bepaalde politieke partijen met kiezers met een uitzonderlijk zeer laag IQ. Met een groot destructie drang. Geobsedeerd door luxe, dans sexuele uitspatting en consumptie drang met nauwelijks productie vermogen.

  Het zijn meestal ook de meest agressieve lui. In de criminaliteit en de laatste tijd in beleidsposities over vertegenwoordigd.

  Dit valt niet op te lossen voor economen. Het is niet hun beroepsgebonden. Meer leningen, dollarisatie en wat dies meer zij, zal geen oplossing bieden.


  Maak melding
 40. Wat is de moeilijkheid. Gewoon de verkochte drugs aan Europa in dollars
  laten betalen in plaats van euro. Binnen twee dagen genoeg dollars 🙂


  Maak melding
 41. Ik begrijp de discussie niet hoor. Mister Bouterse zei toch dat de SRD de betaalmunt was dus laat hem handelen in ze srd. Suriname is terug in jaren 1980 pas maar op dat je niet vlucht. Wordt je opgepakt en…… Waarna niemand meer weet wat het leed was en wie dat veroorzaakte. Stem. Straks. WIJS


  Maak melding
 42. @@Sammy##
  Je hebt helemaal gelijk, dat de dollars nodig zijn om de drugs te financieëren. Want de euro’s kunnen de maffia’s moeilijk verhandelen.

  Alle eurobiljetten worden zowel bij opname als storting, de routing automatisch digitaal via het registratienummer/serienummer bijgehouden. Bij contante betalingen in de handel cirquit blijft het onzichtbaar, maar zodra het biljet door een digitaal systeem passeert wordt het weer traceerbaar.


  Maak melding
 43. In Zuid-Afrika durft de president de problemen tenminste te benoemen

  President Zuid-Afrika: 25 jaar na apartheid zijn we nóg geen vrije natie
  Precies 25 jaar na de eerste democratische post-apartheid verkiezingen in Zuid-Afrika kan de bevolking nog steeds “niet vrij zijn”. Dit vanwege de armoede, werkloosheid en corruptie die het land teisteren. Deze weinig hoopgevende boodschap verkondigde de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa vandaag.

  Buitenlandredactie 27-04-19, 16:41
  Laatste update: 16:43
  1
  1

  ,,We zijn hier samengekomen om de dag te vieren waarop we onze vrijheid hebben herwonnen”, zei Ramaphosa tijdens een toespraak in Makhanda (voorheen Grahamstown), een stad in het zuiden van het land.

  Op 27 april 1994 werden de eerste democratische verkiezingen gehouden in Zuid-Afrika. Voor de eerste keer stemde de zwarte bevolking, die driekwart van de totale populatie van Zuid-Afrika vertegenwoordigt, en kwam en er een einde aan drie eeuwen blanke heerschappij en het apartheidsregime dat sinds 1948 aan de macht was.

  ,,We herinneren ons het moment waarop we voor de eerste keer in ons leven een kruisje mochten zetten op een stembiljet”, zei Cyril Ramaphosa ter nagedachtenis aan Nelson Mandela. Hij was de held van de anti-apartheidsstrijd van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en werd in 1994 gekozen als eerste zwarte president van Zuid-Afrika.

  ,,We kunnen echter geen vrije natie zijn als zoveel mensen nog steeds in armoede leven (…), niet genoeg te eten hebben, geen dak boven hun hoofd hebben dat de naam dak waardig is, geen toegang hebben tot hoogwaardige gezondheidsdiensten én niet de mogelijkheid hebben om in hun levensonderhoud te voorzien’’, sprak Ramaphosa, sinds eind vorig jaar tevens voorzitter van het ANC.

  “We kunnen geen vrije natie zijn zolang de fondsen die bestemd zijn voor de armen worden verspild, gestolen of kwijtraken … zolang er corruptie is in ons land”, voegde de president eraan toe.

  Zuma
  Cyril Ramaphosa volgde in 2018 Jacob Zuma op als president. Zuma moest aftreden vanwege corruptieschandalen waarin hij is verwikkeld.

  “Nu we 25 jaar democratie vieren, moeten we onze krachten bundelen zodat alle Zuid-Afrikanen kunnen genieten van de economische en sociale voordelen van vrijheid,” zei het staatshoofd.

  Armoede
  Ondanks de opkomst van een middenklasse in Zuid-Afrika, de leidende economische macht van het Afrikaanse continent, leeft 20 procent van de zwarte huishoudens in extreme armoede. Bij blanke huishoudens is dat slechts 2,9 procent volgens het Zuid-Afrikaanse Instituut voor rassenbetrekkingen.

  De werkloosheid in Zuid-Afrika bedraagt momenteel 27 procent van de beroepsbevolking tegenover 20 procent in 1994.


  Maak melding
 44. je kunt nu beter s r d in de suriname rivier dumpen, dan ben je gelijk van af.. blijft over euro/ dollar daarmee kun je goed werken handelen nergens meer problemen..

  in s me wordt nu al alleen met euro- dollar gehandeld alles wordt gekocht verkocht in euro dollar de s r d is slechts een om rekening een wissel eenheid. stelt geen reed voor
  alleen de kleine man kan er mee werken al die grote jongens werken met de euro dollar..


  Maak melding
 45. Breng niets naar Suriname stuur ook geen pakketten naar dat land. Laat ze maar lekker uithongeren alleen zo zal het volk inzien dat Bouterse het gezwel is dat behandeld moet worden. Behandelen houdt in om hem af te zetten en hem met een touw om de nek op te hangen. Dan pas is Suriname vrij maar die stomme Surinamers (de zwarten dan) zijn te dom om tot actie over te gaan stelletje lafaards!


  Maak melding
 46. @ nee Glenn, ze wachten af. Mocht het zijn dat straks een ander etnische groep, wint of een combinatie en ze de tering naar de nering moeten zetten, dan zijn ze straks zo op straat. Het is een volk met weinig zelfreinigend vermogen met een zelfkritisch vermogen naar elkaar van nul, komma nul. Alles wat ze interesseert is potverteren. Anders leven, dan van bedelen, lenen en wachten tot ze iets toegestopt krijgen kunnen ze niet. Verwacht hun niet op straat om te demonstreren, want dat zien ze als verraad of overwinnig van hun die het anders zien of willen.


  Maak melding
 47. Zo lang de president niet naar Europa mag zal de SRD onder lijden. Welke land wil SRD? Creolen wouden de Hindustanen van nederland breken door de nieuwe Surinaamse gulden de SRD! Weet je hoeveel spaargeld van de oude Hindustanen verloren is gegaan? Wat hebben ze met de SRD bereikt?


  Maak melding
 48. Waarom steeds dat gehuil om “dollars” ? Als de regering besluit om alle betalingen (aankoop/ verkoop van wat dan ook, huur etc.) op Surinaams grondgebied alleen in ‘SRD’s” toe te staan, dan is het probleem met de buitenlandse valuta voor een deel opgelost. Maar ja, willen zij dat wel? Iedereen, vanaf de grote baas tot en met de tuinman wil voor allerhande werk en diensten ‘dollars’ en ‘euro’s’ zien.
  “Ba soekoe, ba finie, ba tjarie !!”


  Maak melding
 49. Wie is kek. Als ik vandaag 1000 us dalla koop betaal ik 981 euro bij GWK. In Suriname ontvang ik op de koers van nu van de us 7.5 x 1000= 7500 srd. Voor de 981 euro ontvang ik 981×8.4 =8240 srd. Een verschil van 740 srd. Alleen kekken gaan dit doen. De VES IS OOK KEK AAN HET WORDEN.


  Maak melding
 50. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Economen ten einde raad, willen campagne starten ‘Breng dollars naar Suriname’.

  Bezoekers aan Suriname. Wees uiterst voorzichtig met dit voorstel van de Surinaamse Economen.
  Je wordt vanaf J.A. Pengel Luchthaven tot op je vakantie- of logeeradres bestolen.
  De ROVERS en OVERVALLERS zijn dan gereed gebracht.

  Sinds de onderschepping van 19,5 miljoen euro vorig jaar exporteren Surinaamse banken geen euro’s meer uit angst dat ook die worden onderschept.
  Maar toen waren de gasten van (VES) niet in beeld.
  Nu komen ze plotseling met zo’n advies.

  Ik heb alle voorgaande reacties ook gelezen en jullie hebben gelijk in deze.

  Maar de Surinaamse Staat heeft nog US-Dollars op een (geheime) rekening in de VSA als ik mij niet vergis.
  Dit n.a.v. een artikel uit (dwtonline.com) van 29-04-2019
  ‘Vergeten’ Surinaamse militaire vliegtuigen nu in Botswana.

  PARAMARIBO – Twee militaire vliegtuigen die in 1999 zijn gekocht tijdens het bewind van Jules Wijdenbosch zijn in 2014 en 2015 doorverkocht aan het in North Carolina gevestigde Fayard Enterprise, door toenmalig Defensieminister Lamuré Latour.
  Deze Amerikaanse maatschappij doet aan luchttransport via charters en verhuur.
  De toestellen waren vrijwel niet gebruikt.
  Geldgebrek resulterend in onderhoudsperikelen, zou de reden zijn geweest dat Latour doorzette en de toestellen van de hand deed.
  De twee C212 werden nieuw aangekocht voor iets meer dan vijf miljoen US dollar


  Maak melding
 51. VES en Bouta-clan denken dat de USA slapen mbt de
  DRUGSHANDEL via SRANAN !

  Er is volgens de BOUTA-Clan geen actie bezig vanuit de USA !!!

  Ga maar lekker in DOLLARS en boycot de EURO, dat zal
  uw interne FAILLISSEMENT oplossen, EZELS !

  PS : De 600 MILJOEN US-dollars op Zwitserse bankrekeningen
  ten name van SURINAAMSE ONDERDANEN, laten Sranan-
  Belastingdienst en Sranan-regiem, ONGEMOEID !
  HEEL BEGRIJPELIJK VOOR DE REST VAN DE WERELD ! IIJAAA TOCH !!!


  Maak melding
 52. Ik hoef geen econoom te zijn om deze paars gerelateerde flauwekul te geloven, ware het niet dat deze regering met Boefdraad en van Trikt veel boter op het hoofd hebben. De 19,5 miljoen zou door Nederland ondanks het onderhandelen van deze sujetten, niet voor niets zijn geconfisqueerd en terecht ook, omdat men in Nederland ook beter weet, Niet linksom dan maar rechtsom denken deze sujetten. De euro wordt thans op een verkapte wijze en onder valse voorwendsels in principe geboycot ter wille van het verkrijgen van de US dollars. Doorzichtig is het feit dat men te maken heeft met wit/was praktijken aangezien men niet instaat is om de Euro te kunnen verantwoorden. Een schaamteloze vertoning bovendien om dan ook nog een campagne te willen starten over de hoofden van de Surinaamse/Nederlanders, met de slogan
  ‘Breng dollars mee naar Suriname’. Veronderstelt mag worden dat het bij de VES ook behoorlijk stinkt nu Suriname tot de bedelstaf behoort. Dit is je reinste vorm van misleiding en volkslakkerij, terwijl de staat der Nederlanden vanwege hun sluitende controlesystemen ten onrechte ook nog wordt gedemoniseerd.
  De monetaire wereld slaapt echter niet want Suriname snijdt zichzelf voortdurend in de vingers met hun opportunistische monetaire politiek.


  Maak melding
 53. Het is nu afwachten wanneer Amerika banktransacties uit suriname gaat volgen. Dit heeft alleen de bedoeling om wit te wassen. Europa controleert teveel nu gaat men richting dollar want met de euro is er controle en dat wil men niet.


  Maak melding
 54. @@NDP er uit Coroni##
  Eerst zien dan geloven. Je schrijft toerisme promoten-amerikaanse en caraibische toeristen aanlokken met dollars. Heb je ook nagedacht voor hun veiligheid. Wanneer tot heden buitenlandse toeristen zijn weggebleven, welke garantie is het dan dat ze nu wel zullen terugkomen.
  Naar mijn mening bezoekt geen hond meer Suriname.


  Maak melding
 55. 01-05-2019,Amsterdam, Suriname zal economisch kunnen groeien in de land en veeteelt sector” door invoering van het Quessant schapen ras.! Dit kleine maar taaie schapen ras met veel wol en zwart van kleur is én zijn hoogte van 46cm ooien gewicht 15kg/rammen 49cm gewicht 20 kg,is als hét ware een geschenk uit de hemel voor de Surinaamse” veeteelt sector. Zij hebben een draagtijd van vijf maanden werpen daarna een lam soms twee,en zijn na vijf maanden oud al geslachts rijp”en bij drie jaar vollwassen.! Zij hebben niet veel nodig om televen”maar zullen een welkome aanwinst zijn”door hun wol en malse vlees..! Zij zijn tevens het kleinste schapen ras op onze planeet aarde,en zijn niet duur in de aanschaf volwassen ram zonder stamboek papieren in Nederland €40.00 lammetjes €20.00 ..Ubuntu” Wie o wie durft deze uitdaging aan..?


  Maak melding
 56. Zo een slecht plan is het niet maar hoe stimuleer je dit.
  De koers van de euro moet omlaag minimaal 7.25 dan wordt de $ interessant om te kopen en mee te nemen naar Suriname


  Maak melding
 57. De antwoorden en oplossingen van de vele pakira-tigri’s zijn doorspekt met brengen, brengen en nog eens brengen. Ik lees nergens iets van ‘de handen uit de mouwen steken’; ‘het lot in eigen handen nemen’; ‘de ballen uit de broek werken’ of ‘in het zweet des aanschijns de eigen brood verdienen’. Deze pakira-tigri’s (hierna te noemen PK’s) wachten nog steeds op manna en kwakkels die uit de lucht zullen vallen. Luie donders die PK’s


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES