Morgen launch van de elektronische ID kaart (e-ID) in Suriname

4
Elektronische ID kaart in Suriname.
Elektronische ID kaart in Suriname.

PARAMARIBO, 14 mrt – De Surinaamse minister Mike Noersalim heeft vandaag gemeld dat, na een gedegen voorbereiding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken (BiZa), het zover is dat de launch van de elektronische ID kaart (e-ID) op vrijdag 15 maart zal plaatsvinden. Het voornoemde zal gepaard gaan met de opening van de printinghouse.

Met de launch van de e-ID probeert de minister invulling te geven aan het ontwikkelingsplan, waarbij is aangegeven dat ICT, ICT-hulpmiddelen en innovatie een katalyserende werking hebben voor de ontwikkeling van Suriname en in het bijzonder het overheidsapparaat.

Noersalim zegt desgevraagd dat voor de e-ID de hoogste veiligheidsstandaarden worden gehanteerd. Deze nieuwe ID-kaart bevat onder andere een chip, een elektronische gegevensdrager, waarop enorm veel informatie kan worden opgeslagen. Het vervalsen van een e-ID zal praktisch niet mogelijk zijn, simpel vanwege het feit dat ook de biometrische gegevens van de burger worden opgeslagen. Op termijn zal het overleggen van een uittreksel overbodig worden gemaakt.

De bewindsman deed uit de doeken, dat het Ministerie drukdoende was om de nodige wetten en wetsproducten klaar te maken ter ondersteuning van de e-ID. Aan de andere kant is het personeel getraind om met de nieuwe processen voor het aanvragen en vervaardigen van de e-ID om te gaan, terwijl simultaan de printinghouse operationeel werd gemaakt.

Waar er voorheen alleen op het CBB aan de Jagernath Lachmonstraat een ID-kaart kon worden gemaakt, kan er voortaan bij elke BvB een aanvraag van de e-ID worden gedaan, oftewel de enrollment. De verschillende persoonsgegevens van de burgers en tevens de vingerafdrukken en foto worden ter plekke op het Bureau voor Burgerzaken gemaakt. Deze data worden vervolgens digital naar de printinghouse gestuurd, waarna de burger binnen 30 dagen zijn of haar e-ID kan ontvangen.

Het ministerie heeft een aantal BvB’s geïdentificeerd die na de launch operationeel zullen zijn voor de enrollment van de e-ID, dit om een zo groot mogelijk spreiding te hebben van de enrollment lokaties. De minister benadrukt dat het vooralsnog niet gaat om alle 42 BvB’s.

Noersalim besluit met de mededeling dat burgers vanaf maandag 18 maart terecht kunnen bij de geselecteerde BvB’s. De lokaties zullen nader bekend worden gemaakt door het ministerie van BiZa.

4 REACTIES

 1. Nu nog een niet-fraudegevoelige rechtsstaat !

  Een niet-fraudegevoelig handelende overheid !

  Niet-fraudegevoelig opererende paarse politici !

  Een niet-fraudegevoelige berechting van massamoordenaars !

  en ook nog niet-fraudegevoelige verkiezingen !


  Maak melding

 2. Haalt u snel 1. Over een paar maanden is het materiaal om ze vervaardigen op. De machines kapot. En geen geld om in te kopen.

  Denk erom ook de komende propogaanda voor nog 5 moet betaald worden. De seki go bandjes willen niet meer gratis optreden voor Debiele Desi B.

  Dus echt echt op tijd wezen. No lieb ing. Grijp je kans.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.