dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIndonesische ondernemers tevreden na bezoek aan Suriname

Indonesische ondernemers tevreden na bezoek aan Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 12 mrt – Een Indonesische ondernemersdelegatie heeft op maandag 11 maart een bezoek gebracht aan de Surinaamse minister Gillmore Hoefdraad van Financiën. Daarbij werd besproken welke mogelijkheden er voor de beide landen bestaan als het gaat om samenwerken. Volgens het ministerie is de delegatie die gesprekken heeft gevoerd met diverse Surinaamse partners, tevreden huiswaarts gekeerd.

Aan het Nationaal Informatie Instituut (NII) zegt de bewindsman, dat er na de uitstekende opgebouwde relatie met China en India, nu wordt getracht via de goede betrekkingen met Indonesië potentiële investeerders aan te trekken. Indonesië is een groot land met bijkans 260 miljoen inwoners, met heel veel ervaring op diverse gebieden zoals industrie, landbouw en mijnbouw. Minister Hoefdraad geeft aan dat op het gebied van de mijnbouw en de Urban planning er duidelijke afspraken zijn gemaakt.

Tussen de bedrijven MedcoEnergi en Grassalco is er een non disclosure agreement, als het gaat om uitwisseling van data wat zal leiden tot een overeenkomst tot samenwerken. Met de Anton de Kom Universiteit zijn er ook afspraken gemaakt op het gebied van mijnbouw, geologie en energie. Studenten van de Faculteit der Technologische Wetenschappen kunnen op deze gebieden studeren in Indonesië, stelt minister Hoefdraad die ook laat weten dat met de private sector er Memorandum of Understanding is getekend.

Ricardo Panka, ambassaderaad van Suriname in Indonesië die ook ervoor gezorgd heeft dat de investeerders naar ons land zijn afgereisd, geeft aan dat Suriname zich concentreert op de economische diplomatie. Het is goed om de mogelijkheden die deze partner heeft en beschikbaar stelt te gebruiken. Vanuit de Surinaamse ambassade in Jakarta wordt volgens Panka ook actie ondernomen om Surinaamse bedrijven te betrekken bij de ontwikkelingen in Indonesië. De ambassaderaad geeft aan dat er gekeken wordt naar welke sectoren voor Suriname van belang zijn. Van daaruit is de selectie van bedrijven/investeerders gemaakt, om ons land te bezoeken. Hij noemde ondermeer de sectoren, duurzame energie, aardolie en huisvesting waarover van gedachten is gewisseld.

Panka verwacht dat in de toekomst nog meer investeerders naar Suriname zullen komen. Gesprekken zullen plaatsvinden met de agrarische – en de toerismesector in Indonesië. Veel is afhankelijk van de verbindingen tussen de beide landen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is bezig te kijken naar de mogelijkheid voor luchtvaartverdragen met het Aziatische land, zodat ons land ook kan dienen als hub naar de Caricom en Zuid-Amerika. Niet alleen op het niveau van de regering maar ook op dat van de entrepreneurs kan er contact gezocht worden, om zo de samenwerking tussen de beide landen verder te verstevigen. De Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) heeft ook een significante rol gespeeld bij het in contact komen met de Indonesische investeerders, aldus Panka.

Noor Wahyu Hidayat van het bedrijf MedcoEnergi zegt desgevraagd, dat hij is afgereisd naar Suriname om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor zijn onderneming. Van gedachten is gewisseld met de NV Energie Bedrijven Suriname, voor wat betreft schone energie. Prasetyoadi Tiyok van Planning & Development Workshop ziet ook mogelijkheden in ons land. Kennis en ervaring zal met Suriname worden gedeeld, als het gaat om ondermeer woningbouw en stedelijke ontwikkeling.

Beide heren zeggen een zeer constructieve week in Suriname te hebben gehad en spraken de hoop uit dat de samenwerking veel voordelen voor beide landen zal bieden.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

16 REACTIES
 1. A tori seti !! Pae no Law nanga Amina hebben het nakijken !!
  Wat had/heeft Somo bereikt met al zijn reizen naar Indonesie ??? nada,neks !! Alleen voor een serveice beurt aan Amina !!
  De miljoenen komen eraan !! Bouta e-lafoe !!!


  Maak melding
 2. Deze eerste groep contractarbeiders kwam op 9 augustus 1890 in Suriname. Als ik dit als uitgangspunt neemt van de eerste aankomst in Suriname en er velen daarna gekomen zijn dan vind ik dit ondanks hun bijdrage in Suriname toch heel gering. Hun bijdrage in Suriname, jaWa cultuur, zeden en gewoonten, voedsel, muziek, klederdracht, geloof, enz. samen met de andere etniciteiten te leven en aan de opbouw van Suriname te doen.

  Er is niet een grote indonesische Industrie in Suriname sinds 25 november 1975. Nu moet men niet denken dat ik kritiek heb op de Jawa, want dat is het niet. Ik geef aan dat de regeringen die vanaf 25 november 1975 in Suriname zijn geweest tot heden niets hebben gedaan om grote ondernemers niet alleen uit Indonesie, maar ook niet uit India en China in Suriname te krijgen. Het komt op neer dat ondanks deze mensen van China, India, China in Suriname zijn het de Surinaamse regeringen niet is gelukt om grote ondernemers naar Suriname te krijgen.

  Deze landen maken van alles net als het westen dat kan, de mensen lijken ook op mensen uit hun thuislanden en per saldo llevert het weinig of niets op, tenzij men genoegen neemt met laptops, culture zaken ( dans,, klederdracht, leeuwendans, muziek, enkele beurzen vaak ook cultureel,)

  Triest van al die regeringen dat Suriname verkeerde prioriteiten stelt en haar kansen mist op technologisch, industrieel, producite, join venture gebied. Surinaamse regeringen zouden zich moeten afvragen gelet op onze natuurlijke rijkdommen/grondstoffen, waarom er met landen als China, India, Indonesie geen industrieën zijn die met onze natuurlijke hulpbronnen producten die zij ook maken in Suriname ook kunnen worden gemaakt, halffabrikaat tot eindproducten. Ook de technische opleidingen in Suriname zouden meer tot hun recht komen en leerlingen, studenten zouden zaken veel beter kunnen zien en hun studie daarop instellen.

  Wat is er toch mis met de Surinaamse regeringen vanaf 25 november 1975 – 25 februarii 1980

  Daarna maakte ddb een puin van Suriname, dat er nog steeds is, dus geen tijd om dat goed uit te werken.

  Henk Aron was niet goed bezig na de onafhankelijkheid, te veel bezig met de gouden handdruk van holland en keek niet naar andere kansen die zo voor de hand liggen om Suriname meer op te kunnen leveren en deze kansen aan zijn neus voorbij laten gaan.

  Wijdenbosch en ddb waren wel met de Chinezen bezig,oa, rondhout te verkopen voor een appel en een ei, overal heel grote supermarkten te komen opzetten, visumvia Suriname voor hun naar Canada en USA, culturele zaken zoals de leeuwendans en muziek en in vol rood tenue met roodkapje te verschijnen op de Chinese nieuwjaarsdag en hun te goed doen aan Chinees hapjes, vette poties tjauw min/plus, culturele activiteiten, muziek, Chinese dans, enz. Verdomme!, wat heeft Suriname en de Surinamers hier in hemelsnaam aan, gelet op onze natuurlijke rijkdommen.

  Wat is er toch mis met de Surinaamse regeringen om niet te zien waar hun kansen liggen? waarom laptops aannemen en uitdelen voor de Surinamers, A ne sjin. Mijn eenmaal gegeven woord, enz.

  Suriname heeft genoeg natuurlijke rijkdommen oa: op zee, land, in de grond, enz, waarom geen join ventures opzetten voor wederzijds voordeel. Wat zijn Surinaamse regeringen toch kinderachtig bezig.

  Waar blijven de grote ondernemers uit Indial, China en Indonesie?

  Boeng Sari History!

  Time4Change!

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 3. Reken maar, dat de Indonesiërs veel slimmer zijn dan de Surinamers. Is een volk die heel hard werkt en niet zo lui zijn als de Surinamers. Ze hebben al gezien dat het hier niets valt te investeren. Misschien voor hun wat te halen in de mijnbouw. We zullen het zien. Investeren op andere gebieden, vergeet het maar.
  Voor met zo’n kleine bevolkingsgroep als Sur valt nergens iets te investeren. Het land leegroven, ja wie zou dat niet willen.

  Uiteraard probeert de regering te doen voorkomen alsof er grote contracten zijn getekend of samenwerkingsverband in het verschiet ligt. Maar dit zijn alleen maar loze woorden.


  Maak melding
 4. @Passant
  Klopt als een bus wat je hier schrijft. Deze regering mag doen wat zij willen om investeerders aan te trekken. Het is al een alles vernietigend land en het zal zo blijven. Deze regering met Hoefdraad,Yildiz Pollack en consorten moeten snel opdonderen. Andere landen betrekken in de grote shit die er heerst in Suriname is geen goed idee. Vliegtuigen uit andere landen moeten zeker uitkijken dan er geen drugs via hun maatschappij wordt doorgevoerd. Failed State. Het is te triest voor woorden dat er weer op dezelfde landen een beroep wordt gedaan om te komen investeren in Suriname. Waarin??? Kunnen de Surinamers zelf niets??? Zelfs een lepel, glas en borden kunnen niet nagemaakt worden in ons landje. Wat mankeert er hier in de hersenen van deze gasten. Wat kunnen Surinamers goed feesten, stelen, roven, moorden, drugscriminaliteit, witwassen, zich behangen met goud.Dit zal nooit veranderen. Het gaat over van generatie naar generatie. Deze landen moeten komen, kijken, praten en goed nadenken en er uiteindelijk vanaf zien. Leuk snoepreisjes gemaakt. De goede oude tijd is voorbij. Criminaliteit en elkaar uitmoorden in deze tijd leeft Suriname al enkele jaren. In grote angst. Sarie Torie.


  Maak melding
 5. Gewoon poppenkast. De verkiezingen komen er aan en ddb en kliek willen hiermee de domme ndp-ers zand in de ogen strooien.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 6. Verschil tussen Suriname en Nederland ? Indonesië wist na de onafhankelijkheid in 1949 binnen 10 jaar op eigen benen te staan zonder ooit elders om financiële hulp te smeken. Suriname is na 45 jaar onafhankelijkheid tot de bedelstaf veroordeeld en houdt overal de handen op. Iets om je voor te schamen.


  Maak melding
 7. Sranan tjien tumsi fu investeer bigi sani. Soso mijnbouw nanga oli investeer bigi.
  Sranan sma srefi fokop kondre. Bijna alla malla wani bigi moni, no wani bigin tjien.
  Wani alla sani tra sma musu investeer nanga du wroko, dan nooit kondre go draai. Kondre libi fu import nomo dan fa yu wani draai.


  Maak melding
 8. ChingChangChong@@@
  You habi bigi leti mi brada. You chinesie ma skrivi soso true sani.

  Sranang mang lesie, foefoeru, dringi sopie, nakie vrow, no zorgoe ing piking.
  Fa kondre waka boeng. Mi jere toemsi sranang ma jeh grabu.


  Maak melding
 9. Die Indonesiers zullen toch een beetje trots zijn op de javanen. In tegenstelling tot de afstammelingen van de Afrikanen, waarvan het gros de regering uitmaakt, doen ze het toch redelijk in de paars verworden corrupte maatschappij, op Somo en enkele paars verworden ndp poepvliegen na.


  Maak melding
 10. Inderdaad Indonesië heeft na de onafhankelijkheid zich kapot gewerkt om vooruit te komen.
  Vergeet niet de gruweldaden van die Hollanders jegens de Indonesiërs.
  Maar het is een volk met eigen trots, het zijn keiharde werkers, petje af.
  De Chinezen, de Indiërs, de Indonesiërs investeren in Suriname.
  Ik heb nooit een delegatie uit Afrika gezien om zaken te doen met Suriname?
  Waar blijven de Afrikanen met hun investeringen?????


  Maak melding
 11. Suriname moet goed uitkijken dat ze haar geloofwaardigheid niet verliest. Als je met zowel China als India en nu ook met Indonesië een MoU aangaat met steeds dezelfde bedrijven en sectoren op het oog, dan gaat op een gegeven moment niemand iets investeren.


  Maak melding
 12. Natuurlijk zijn de Indonesiers tevreden. Ze zien duizend en een mogelijkheden in Suriname, die de Surinamers zelf nog niet gezien hebben. In vergelijking met de landen Indonesie, Vietnam, Thailand en die omgeving verkeert Suriname nog in de kinderschoenen. Teveel om op te noemen. Ik wil daarom alle Surinamers uitnodigen naar deze landen met vakantie te gaan om hun blik te verruimen.


  Maak melding
 13. Ik kom oorspronkelijk ook uit Indonesie en woont in Nederland, Ik heb Indonesie in al die jaren vooruit zien gaan, bevolking wordt steeds slimmer, en werken ook ten gunste van het volk, als ik zie hoe mijn eigen families vroeger niets hadden, maar nu en vooral hun kinderen naar school gaan en vele van de universiteit zijn afgestudeerd, en nu goede banen hebben., maar het hangt ook van de mentaliteit van de bevolking, ik neem toch mijn petje af voor een land met heel verschillende bevolking,culturen en religies dat ze met elkaar het goed hebben gedaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES