donderdag, mei 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameLVV steunt boeren in Suriname bij terugdringen 'vruchtrot' in peper

LVV steunt boeren in Suriname bij terugdringen ‘vruchtrot’ in peper

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 9 mrt – Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) steunt verbouwers van peper en paprika met de nodige adviezen bij het terugdringen van vruchtrot. Al geruime tijd worden peperaanplanten in ons land geteisterd door de Anthracnose ziekte, beter bekend als vruchtrot. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die de peperaanplant in elke groeifase kan infecteren. Peperverbouwers kunnen hierdoor voor 10- tot wel 80% aan opbrengstderving lijden. Ook bij het gewas paprika richt deze agressieve schimmel veel schade aan. De ziekte wordt herkend aan ingezonken, donkere vlekken op de pepervruchten.

Een delegatie bestaande uit voorlichters en onderzoekers van LVV bracht in verband hiermee op dinsdag 5 maart 2019, een veldbezoek aan enkele peperaanplanten in het district Commewijne. Daar werd geconstateerd dat de schimmelverspreiding door diverse factoren bespoedigd, of juist werd vertraagd. De vochtige klimatologische omstandigheden van Suriname zijn zeer gunstig voor de groei van de schimmel.

Het feit dat deze schimmel via besmet zaad, grond, water en lucht kan worden verspreid, maakt dat deze ziekte niet makkelijk is te bestrijden. Eenmaal in de aanplant, kan anthracnose echter onder controle worden gehouden, middels het toepassen van enkele beheersmaatregelen. Indien er aangetaste peperplanten worden ontdekt, horen onmiddellijk de vruchten en alle aangetaste plantendelen te worden vernietigd. Bij beplanting moet gezond plantmateriaal worden gebruikt.

Een goed drainage en irrigatiesysteem speelt ook een belangrijke rol in het beheersen van deze ziekte. Tijdens het veldbezoek heeft de delegatie verder geconstateerd dat het planten met voldoende tussenliggende ruimte, zorgt voor goede ventilatie, waardoor de ziekte aanzienlijk beheersbaar wordt. Zo zijn er meerder factoren die de peper-of paprikaboer in acht kan nemen teneinde deze ziekte zo goed mogelijk onder controle te houden. Het ministerie van LVV benadrukt dat verbouwers van peper en paprika zich voor advies steeds kunnen wenden bij dit departement.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Hoog tijd dat men in Suriname een schimmelbestendige variant van de pepers en paprika gaat ontwikkelen. Men kan ook buitenlandse deskundigheid inschakelen.


  Maak melding
 2. “”Bij beplanting moet gezond plantmateriaal worden gebruik””

  Waar vindt je gezond plantmateriaal?
  LVV heeft ook niets kunnen betekenen bij de schimmels bij zuurzak bloemen/vruchten. De deskundigen beweren dat de grond niet geschikt is. Als je het niet weet wat de oorzaak is, ga dan geen nonsens uitleggen.


  Maak melding
 3. Gezien de geschiedenis van Suriname zou je mogen verwachten dat dit soort problemen in de landbouw m.n schimmelziektes op bekende en meest bebouwde groenten soorten, knollen, wortelssoorten, bonensporten, bladgroenten, etc, etc niet meer een probleem voor landbouwers zou moeten zijn. Dat er voorlichting en educatie komt om jonge landbouwers of een nieuwe categorie akker/tuinbouwers is een prima zaak. In het kader van Community Development, zou niet alleen aan een stukland beschikbaar gemaakt wordt voor scholieren waar ze in praktijk lessen krijgen, waarbij gebruikt gemaakt wordt van ervaren boeren en deskundigen uit de land- en tuinbouw sector. Natin studenten en deskundigen met agricultuur als achtergrond zouden gezaamlijk veel kunnen beteken voor kinderen op de basisscholen en middelbaaronderwijs. Jong geleerd oud gedaan luidt het spreekwoord. Het uiteindelijk effect zou moeten resulteren in een eigen moestuin met biologisch geteelde producten. In de buurt zou men overschot aan productie aan een buurtwinkel kunnen doneren voor afname tegen een lage vergoeding. De opbrengst zou men kunnen gebruiken om de projecten in het eigen district te stimuleren en uit te bouwen naar ware goed lopende schoolprojecten. Een ander bedoeld effect van zulk een project zou Milieu bewustwording, gevaren van pesticiden, insecticiden, kunstmest en allerlei andere schadelijke producten voor het milieu en de flora en fauna van Suriname. zijn. In de binnenlanden zou dit enorm schelen. Zo kun je kinderen op een een praktische manier kennis laten maken met allerlei gevaren die bijvoorbeeld plastiekafval, soorten metalen als kwik voor het milieu betekent en wat er achtergelaten wordt voor de komende generaties achtergelaten wordt. Het gevolg van wat onze voorouders met de natuur gedaan hebben en nog steeds doen is bekende. Als we niet oppassen staat ons hetzelfde lot te wachten als de Egyptenaren, en alle omringende landen in het Saharagebied. Oude beschavingen zoals de Maya’s, Inca’s etc waren ook milieuonvriendelijk bezig. Welk lot staat ons te wachten? Wat zou het opleveren als we bewuster met het milieu zouden omgaan?


  Maak melding
 4. RobG&&&
  Juiste opmerking.

  Boeren Let Op!!!
  LVV kan niets voor jullie betekenen. Zij komen juist bij jullie informatie inwinnen, om dan vervolgens te laten blijken alsof zij het uitgevonden hebben.

  De Europianen en de Amerikanen hebben veel meer ervaring op dit gebied. Want het is een wereld wijde probleem bij praktisch alle gewassen en vruchten. En zij hebben hun landbouw keten doorgelicht en blijven steeds hun gewassen verbeteren door manipulatie om ziekte bestendig te maken.

  Zoek op internet hoe je het beste zou kunnen voorkomen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan.


  Maak melding
 5. Er zijn genoeg planten in Suriname voorhanden die virussen en bacteriƫn kunnen doden. Laat Adekus deze gaan ontwikkelen en zet Suriname op de Wereldkruidenlijst. Surinamers zijn gewoon luie donders . Iets zelf ontwikkelen? Ho, maar.
  Ik ga jullie niet alles vertellen. Ga de oplossing maar zelf zoeken, zoals ik.


  Maak melding
 6. Wat een dwaze reacties van sommigen zeg. Dit is de natuur. Nederland als tweede exporteur van landbouwproducten in de wereld heeft soms ook te maken met schimmels in de landbouw. In Nederland hebben ze de Universiteit van Wageningen die tot de top 5 van de wereld behoort. Toch komen er nog plantziekten voor, ook in Amerika, de nr. 1 exporteur van landbouwproducten heeft men er zo nu en dan mee te maken.
  Dus in het kleine Suriname is dit niet vreemd. Uiteraard moet men oog hebben voor verbetering van alles wat ment de landbouw te maken heeft. Ik zie veel kleine landbouwers in Saramacca, Commewijne en Wanica toch wel heel mooie dingen doen zoal o.a. aqua-cultuur etc.. NIET ALLES IN KOMMER EN KWEL.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES