Vandaag is de eerste ‘Internationale Dag van de Jaguar’

7
Woede om mannen die trots met dode Jaguar poseren in Suriname
Foto (Facebook): mannen die trots met dode Jaguar poseren in Suriname

PARAMARIBO, 29 nov – Op de biodiversiteitstop in het Egyptische Sharm-El-Sheikh werd onlangs besloten dat op 29 november 2018 (vandaag) voor het eerst de Internationale dag van de jaguar plaats zou vinden. Deze dag is nodig omdat het niet goed gaat met de diersoort. In het wild leven er nog maar 15.000 jaguars en hun biotoop, die zich ooit uitstrekte van het zuiden van de VS tot in het zuiden van Argentinië, is al gekrompen tot de helft.

Het Wereldnatuurfonds stelde zelf vast hoe schrijnend de situatie voor de jaguarpopulatie is, laat het fonds zelf weten. In het tropische regenwoud in Suriname bijvoorbeeld, stootten medewerkers bij een bezoek aan een nederzetting van goudzoekers op twee vers gestroopte jaguars. ‘Het feit dat verschillende delen van de dieren reeds werden klaargemaakt om geëxporteerd te worden, wijst erop dat het niet gaat om een alleenstaand geval, maar om internationale handel in bedreigde soorten’, aldus het WWF.

Op de top in Egypte werd ook een regionaal actieplan voorgesteld dat deze soort en zijn leefgebieden op het Amerikaanse continent moet redden. Verder moet een regionaal actieplan verandering brengen. Daarin is onder meer opgenomen dat er in heel Latijns-Amerika een samenwerking moet ontstaan voor de bescherming van de habitat van de jaguar en dat er economische systemen en acties gezocht moeten worden voor het behoud van jaguars en bijbehorende ecosystemen.


7 REACTIES

 1. Het ministerie van ROGB waaronder bosbeheer valt, kan niet eens aangeven of de jaguar (panthera onca onca), daadwerkelijk met uitsterven bedreigd wordt. Van geen enkel dier (op de zeeschildpad na) dat in Suriname voorkomt kan men dat precies aangeven. De middelen zijn er niet om dat te kunnen vaststellen. Wel zijn de jaguar en de andere katachtigen beschermd. Geldt ook voor andere diersoorten.

  Er zijn wel duidelijke tekenen dat op een gegeven moment, inderdaad de jaguar in Suriname met uitsterven bedreigd wordt als men op deze toer doorgaat. ROGB (in samenwerking met andere actoren), moet een duidelijk plan van aanpak opstellen. Hierbij alle dieren en flora betrekken. Ngo’s zijn veel bewuster en trekken het karretje. Geheel Suriname en omringende landen hebben er belang bij het ecosysteem te behouden. Ten behoeve van de dieren en de mens.
  Anders krijg je maanlandschappen als de ‘Oostvaardersplassen’.


  Maak melding

 2. pakiratigri,
  Het ecosysteem moet behouden blijven,zie je het zelf wat je schrijft, jou baasje doet niks anders dan consessies uit voor de hout kap en goud mijn ing,het vertragen en consessies uitgeven nu al van de bauxit velden van suralco ,die dan vervolgens niet naar behoren de locatie terug kunnen geven aan de staat , omdat er figuren rondlopen die hun consessies komen cleamen,, hoezo mislukte staat AC SCHIPPER


  Maak melding

 3. Opmerkelijk toch,je ziet geen enkel indiaan of marron naar de stad komen met al die prang prang en met mooie veertjes in hun haar gestoken in hun feestelijke traditionele klederdrachten om bescherming te vragen voor het dierenrijk in het bos en dan te bedenken dat de dieren in het bos deze jokers als hun buurman hebben.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.