maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentLalla Rookh: een adembenemende dans- en muziekvoorstelling in Suriname

Lalla Rookh: een adembenemende dans- en muziekvoorstelling in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 13 nov – Magisch, mystiek, spannend en spiritueel is de bijzondere dans- en muziekvoorstelling ‘Lalla Rookh’, die de komende week te zien is in Suriname. De choreograaf Shailesh Bahoran en de componist Raj Mohan hebben, speciaal ter gelegenheid van 145 jaar Hindostaanse immigratie, de bestaande voorstelling verrijkt met tekst en livemuziek, waardoor een interessante interactie ontstaat tussen de muzikanten en de dansers.

Shailesh Bahoran is de rijzende ster op het gebied van danstheater. Hij haalt inspiratie uit de Indiase dans en combineert deze met westerse stijlen zoals hip hop. Hij heeft de samenwerking met Raj Mohan gezocht wegens hun gezamenlijke passie en interesse voor hun Surinaams-Hindostaanse erfgoed. De allround zanger, muzikant, dichter en componist Raj Mohan blijft verrassen met nieuwe klanken, ritmes en sferen. Zijn composities variëren van Baithak Gana en Ghazal-stijl tot pop, rock en jazz en alle mogelijke mengvormen.

‘Lalla Rookh’ is de naam van het schip dat de eerste contractarbeiders van India naar Suriname bracht. De geschiedenis van de Hindoestaanse contractarbeiders. De reis met de vele uitdagingen die ze hebben moeten doorstaan maar ook hoop naar de toekomst.

De Surinaamse première van ‘Lalla Rookh’ is op woensdag 14 november in het Cultureel Centrum Nickerie (CCN) , waar overdag ook 400 scholieren van de voorstelling kunnen genieten. In het CCN staat op 13 en 14 november de fototentoonstelling over de geschiedenis van de Indiase contractarbeiders in Suriname, die is samengesteld door de Nationale Stichting Hindostaanse Immigratie. Deze expositie is van vrijdag 16 tot vrijdag 23 november te bezoeken in het Lalla Rookh Museum in Paramaribo.

In Paramaribo is de dans- en muziekvoorstelling ‘Lalla Rookh’ te zien op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 november in Theater On Stage Performing Arts. Kaartjes bij On Stage, Dio en Amrish Store. Deze voorstelling is financieel ondersteund door de Nederlandse ambassade in Paramaribo, GCE Matchingfonds en Dutch Culture.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

3 REACTIES
 1. De diversiteit in de cultuur in Suriname komt mijn inziens niet goed tot zijn recht als je dat vertaald naar de werkelijkheid. Het is precies wat men zegt, eenheid in verscheidenheid. De culturen leven wel met elkaar, in Stad Paramaribo waar al de etniciteiten samen komen is dit het beste merkbaar in het straatbeeld, de bus, markt, op scholen, Als je kijkt naar de ministeries dan was er/is er een periode dat sommige ministerie zelf van een bepaalde politieke partij was.

  Surinamers zijn meer tot elkaar veroordeeld, maar blijven liever in hun eigen hok, etniciteit. Dit kan je zien in hun geloof, klederdracht, muziek, tradities, enz.

  Ik heb daar niets tegen, maar mijn inziens zou het goed zijn dat waar onderwijs, wetenschappen en cultuur niet bijdraagt aan een andere etniciteit beter te kennen, dat de musea van deze etniciteiten hierin ook een bijdrage zouden kunnen leveren en deze meer tot hun recht zouden komen of hun betekenis, waarde goed tot zijn haar/recht zouden kunnen laten komen.

  Er is veel onbekend over de diverse etnicteiten van Suriname over elkaars cultuur, zeden, gewoonten, enz. Waar scholen niet hun bijdrage in leveren zouden de musea dit moeten doen. De musea van Hindoestanen, Moslim, Creolen, Marrons, Inheemsen, Chinesen, Javanen, Joodse Portugezen, Libanezen, enz, zou hiermee zich (inter)nationaal beter tot zijn/haar recht komen. Men hoeft dan geen genoegen te nemen met vreedzaak met elkaar naast elkaar leven, zoals de Synagoge naast een Moskee aan de Keizerstraat, maar veel meer over elkaar etniciteit weten, oa de diverse talen, enz.

  Ik ben een voorstaander dat musea van de diverse etniciteiten in Suriname zouden onstaan/zijn. Hiermee kunnen ze ook internationaal toeristen iets te bieden hebben en de werkgelegenheid beter tot zijn/haar recht laten komen, voor mensen die er werk in vinden. Het Surinaams museum komt wat dit betreft niet goed tot haar recht, evenals het onderwijs en wetenschappen e/o cultuur.

  Stof tot nadenken en dit gat in de markt beter (inter)nationaal laten zijn.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding
 2. Off topic

  Dat Suriname verschoond mag blijven van dergelijk crimineel gedrag.

  Belg bijna dood omdat hij dronk tijdens ramadan
  Updated Vandaag, 09:29
  Vandaag, 09:27 in BUITENLAND

  SINT-JOOST-TEN-NODE – De Belgische politie is op zoek naar iemand die tijdens de afgelopen ramadan bijna dood is geslagen omdat hij op straat iets had gedronken.

  Het 39-jarige slachtoffer lag een tijdlang in coma. De dader zal wegens poging tot moord vervolgd worden.

  Onduidelijk is waarom de politie nu pas komt met een opsporingsverzoek. De klappen werden zaterdag 20 mei 2018 omstreeks 20.00 uur uitgedeeld op het kruispunt van de Bergopstraat en de Groenstraat in de Brusselse gemeente Sint-Joost-Ten-Node.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES