maandag, mei 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname moet kat-in-de-zak affaire vermijden bij overname krachtcentrale

Suriname moet kat-in-de-zak affaire vermijden bij overname krachtcentrale

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 8 nov – Suriname mag zich niet laten beet nemen nu het op het punt staat de Afobaka stuwdam met krachtcentrale over te nemen. Als het tegen eind 2019 zover is, moet het hele systeem in pico bello staat verkeren. Dit zegt Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname, NPS. Zoals de kaarten nu liggen, dreigt het land een kat in de zak te kopen. Van een regeling of overeenkomst die de kwaliteit van het oude systeem garandeert, is nog geen sprake.

Veel tijd om het voor elkaar te krijgen, is er niet meer. “Wij moeten geen tweedehandse auto overnemen, waarvan de motor elk moment oververhit kan raken en de banden elk moment kunnen springen”, zegt Rusland tegenover De West. Het komt nu op alertheid aan. De stuwdam en de centrale zijn ruim vijftig jaar in gebruik.

Het is van belang eendoorlichtingsrapport af te dwingen. Rusland zou het voorbarig van de regering vinden als die nu al in een hoerastemming zou verkeren. In en buiten het parlement is er nogal wat kritiek op de uitkomst van vier jaar onderhandelen. Het land moet Alcoa jaarlijks tientallen miljoenen betalen voor geleverde energie. Energie die eigenlijk bestemd was voor verwerking van bauxiet. Daar is enkele jaren terug defintief mee gestopt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

12 REACTIES
 1. Yu sabi omeni stroom mi pai na winkri. Bijna 10 duizend SRD. Dan te suma kon bai sani na winkri wani kosi fu sani kon diri. Efu kondre no seti a stroom tori bun. Alla prijs opo moro, noso winkri tapu. Den wani kiri unu bisnis.


  Maak melding
 2. Natuurlijk gaat deze NDP regering de overname niet goed voorbereiden. Het moet allemaal schimmig blijven zodat de profiteurs weer hun zakken kunnen vullen. Transparantie is hierbij een verschrikkelijk scheldwoord voor deze gasten.
  Energie is als zuurstof voor de samenleving.
  Suriname heeft het klimaat mee , ik vraag mij af waarom er geen pogingen worden ondernomen om de ontwikkeling van wind- en zonne-energie op gang te brengen. De meeste landen in de wereld kijken naar de toekomst i.v.m. klimaat veranderingen. In Suriname bespeur ik nergens het begin van een plan hoe men dit wil gaan aanpakken. Zelfs China de grote UITLEEN vriend van Suriname is serieus bezig met de klimaat en energie problemen van de toekomst. En wij staan toe dat dit land onze bossen leeg kapt hetgeen enorme schadelijke milieu effecten met zich meebrengt.


  Maak melding
 3. Deze paarse roverheid is zelfs in staat het laatse goed en ook nog het bed van hun paars verworden paria’ s van de hand te doen. Ndp staat voor misdaad, leugen en armode en is een instrument van duivels die het land in hun macht hebben.


  Maak melding
 4. Nu al presenteert de NDP het krijgen van de dam als een verworvenheid.De pikin ingi boi was van Venezuela rechtstreeks naar de dam gereden in plaats Zanderij naar Par’bo.Toen stond het voor hem vast dat hij het advies van Chaves zou opvolgen en de dam nationaliseren.
  Het maakt de regering niet uit in welke staat ze dam krijgen.Als het verkeerd gaat dan is het neks no fout of a no mie.


  Maak melding
 5. no spang, a no mie, slapeloze nachten aan het ka volk.. zand erover,. na joe o pina, mie abie njang nanga dringie na oso.. loekoe san jou kan doe gie joe srevi..
  nog 5 en als het even kan, nog 20 van de staat ..


  Maak melding
 6. De dam en bij behorende faciliteiten strekken zich uit over 200 km van Atjoni tot Paranam en bestaat uit veel zaken waarvan de staat van onderhoud en de te verwachten onderhoudskosten voor de komende jaren goed bekend moet zijn.
  Bij de documenten die verstrekt zijn is veel aandacht voor wat er is tot aan de inventaros van woningen aan toe echter nergens is een overzicht van de kwaliteit. Er wordt onderhoud vor 2018 en 2019 aangegeven op bais van de exploitatie echter of dat gegarandeerd en goed uitgevoerd gaat worden is een vraag.

  Er moeten een overdrachtsrapportage komen met wat verwacht mag worden en dat moet verifieerbaar gemaakt worden. Ik vrees dat het een show wordt waarna Afobakka aanvaard wordt en het bedrag dat nu jaarlijks voor de energie betaald wordt de basis zal worden voor een op 2 januari te sluiten megalening.
  Een megalening die er in de periode tpt de verkiezingen door heen gejaagd zal worden om iedereen blij te maken en NDP te gaan stemmen.


  Maak melding
 7. Een aspect die niet wordt aangestipt os de veiligheid; het zal niet de eerste keer zijn dan een dan gesloopt moet worden omdat het is weggerot. Zoveel water in de Sur rivier zal zeker tot overstromingen leiden…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES