Stille tocht tegen huiselijk geweld in Suriname

52
Stille tocht tegen huiselijk geweld in Suriname
Deelnemers aan de stille tocht in Suriname.

PARAMARIBO, 16 okt – “Wat u niet wilt dat uw moeder geschiedt, doe het ook een ander niet!!!” Zo luidt de leus op een spandoek in de voorhoede van de stille tocht tegen huiselijk geweld in Suriname. Een paar honderd mensen, overwegend vrouwen, hebben maandag meegelopen in een stille mars door Paramaribo om een halt toe te roepen aan geweld tegen vrouwen.

Aanleiding voor het betoog is de moord om Monaliza Maynard vorige week. De vrouw werd door haar ex-man eerst gedood, waarna het lijk in brand is gestoken. De man is kort daarop door de politie aangehouden. Hij heeft ondertussen een volmondige bekentenis afgelegd en de politie geleid naar de verkoolde resten.

Na de loop is er een petitie getekend door de deelnemers. De organisatie wil het later op de dag indienen bij De Nationale Assemblee. Woensdag wordt op Geyersvlijt nog een stille mars gehouden. Deze loop is niet alleen bedoeld als signaal dat geweld tegen vrouwen ingedamd moet worden. Het is ook om medeleven te tonen met de nabestaanden. Met de mars willen de bewoners en vrienden de laatste eer bewijzen aan hun geliefde aldus Starnieuws.

Bekijk een video verslag van Starnieuws:


52 REACTIES

 1. Opvoeding speelt een belangrijke rol. Jongens moeten van jongs af aan leren dat vrouw en man gelijk zijn. We moeten eens en voor altijd van het rollenpatroon af.
  Mijn oprechte deelneming voor de familie en vrienden van het slachtoffer. Moge de goede herinneringen aan haar helpen bij het verwerken van dit immense verdriet.


  Maak melding

 2. Toen mijn (groot) moeder in een nederlandse verpleeghuis lag, was het een surinaams indiaanse vrouw teveel, haar naast die zware ongecontroleerde medicamenten, adeqaut te voeden. Ze is een onnodige dood gestorven. Daarnaast werd ik jaren voor vies vuil weggezet.
  Vrouwen van suriname, oen BROKO MI SAKA. (Kir me.). Wens jullie veel succes toe in jullie verdere carriere.
  Jammer voor mooie Mona. Kon zomaar een integere sociaal, maatschappelijk werker worden! Na zomaar me fait witman! R.I.P. Goedoe.


  Maak melding

 3. In de opnames die ik heb gezien, vond ik het aantal mannelijke deelnemers erg weinig. Interesseert het de mannen niet of is dit een teken aan de wand?


  Maak melding

 4. Laat de bewustwording groeien bij mannen. Iedere man zal wel een dochter , moeder of zus hebben. Als vader zou je niet willen dat een man je dochter mishandelt. Passionele moorden zijn er vanaf oudsher en doch kan het lonen zaken te visualiseren überhaupt voordat het zover komt. Deze moordenaar is wel ver gegaan. Hij heeft geprobeerd zijn sporen te wissen. Met andere woorden; hij wilde niet gepakt worden. Andere mannen doen het en daags daarna melden ze zich doodleuk bij de politie en geven aan wat er gebeurd is. Hij moet wel een gepaste straf krijgen.


  Maak melding

 5. Opzicht is het mooi en eerbiedig dat mensen deel nemen met een stille tocht.
  Voor de nabestaanden is het een hart onder de riem steken, maar helaas komt
  de slachtoffer niet terug ! Er is in mijn optie maar een straf en dat is, de doodstraf
  door een foltering. En dat in het openbaar zo dat de toekomstige moordenaar kan zien wat er met hem haar kan gebeuren als ie van plan is om iemand te vermoorden.

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 6. Denkt u dat de doodstraf met foltering het slachtoffer wel terugkomt?
  Dergelijke maatregelen passen een beschaafde samenleving niet. En de doodstraf leidt ook niet tot het teruglopen van de misdaad.
  Dus al die sensationele strafprocessen mogen wat mij betreft achterwege worden gelaten.


  Maak melding

 7. J. Zwartmans!! Ik ben helemaal met je eensgezind!!!
  Van mag alle criminelen in welk vorm dan ook 20 meter onder de grond gestopt worden!!! Zelfs de stinkende geur van hun mogen niet boven de grond komen!!! Het is een ongeneeslijke bacterie!!

  Allen een fijne dag toegewenst!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 8. Prima dat een stille tocht is gehouden tegen huiselijk geweld, in dit geval is zelfs een vrouw gedood en blijft haar zoon achter zonder ouders.
  Maar wat mij enorm stoort is dat toen de arts Asha Mungra keer op keer als roepende in de woestijn om hulp en aandacht vroeg voor dit probleem, zij 0 op het rekest kreeg.
  Meestal ging het om hindustaanse vrouwen die waren mishandeld of zelfs vermoord.
  Nu een creoolse is vermoord, komt die aandacht er wel.
  Dus ook nu weer blijkt dat creolen altijd boven de andere Surinamers staan, want was het een niet creoolse dame die is vermoord, dan had men het weer laten overwaaien.
  Huang, de verdeeldheid in Suriname is altijd al aanwezig geweest.


  Maak melding

 9. Niet slap lullen jij @Jiyani. Jij probeert wel vaker een soort van verdeeldheid te creëren tussen Hindoestanen en Creolen. Waarom doe je dat?


  Maak melding

 10. @Jiyani, Kijk een andere rommel hier. Kijk verder dan je neus lang is en durf de fout bij jezelf te zoeken. Zoek het AUB bij jouw EIGEN mensen. Je moet je DIEP DIEP schamen om zoiets te schrijven. Gisteren waren ongeveer 1000 vrouwen daar, en dan moch je tellen: misschien 2 hindoestaanse vrouwen maar. Hindoestanen doen NOOOIT en dan ook NOOOOOOOOOIT mee met met sociale, maatschappelijke of nationale activiteiten. Je zal ze NOOOOOIT zien participeren in niets anders dan hun eigen Phagwa of divali feestje. Terwijl de creoolse vrouw opstaat meedoet en participeert voor de vooruitgang van dit land! Hetzij in vereniging, sport en maatschappelijke zaken…
  Nu is creoolse vrouw vermoord en staan andere vrouwen op, om een eind te brengen hieraan. Ze staan op voor alle vrouwen, ongeacht welke kleur en achtergrond. Op geen enkele bord stond er “alleen voor de creoolse vrouw”. Nee, de creoolse vrouwen stonden op voor alle vrouwen en VOORAL voor de Hindoestaanse die vaker slachtoffer is hiervan? En waar waren zijzelf? In geen velden en wegen te bekennen!!!!!!!!!!!!!
  Terwijl de creoolse vrouwen op de been, voor landsbelang.

  Ipv hier nonsens te schrijven, zou je er beter aan doen om de hindoestaanse vrouwen op te roepen uit hun luie hangmat te komen en te gaan vechten voor hun eigen toekomst. Te gaan sporten, meedoen met activiteiten.
  Ja roep ze op, ook de zuiplappen(mannen) in jouw familie voor bewustwording, ipv de splinter in andermans ogen te zien.

  Het wordt tijd dat hindoestanen opstaan en eindelijk gaan participeren!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 11. Jiyani

  Toen was de maat nog niet vol, maar nu ziet de bevolking het anders.
  Eigenlijk heb je gelijk, gelijke monnik gelijke kappen, maar nu ondernemen
  ze wel iets. Ik heb eigenlijk liever dat ze dader opsporen en in het opbaar lunchen !
  zo ’n ) vent ) dient niet gestraft te worden op een normale manier, maar wel op een
  beestachtige manier. Een electrische stoel is een goede alternatief, langzaam opvoeren
  van 110 tot 1200 volt gelijk stroom want, dat blijft constant effect geven !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 12. @pakiratigri,

  Het is geen slapgelul van mij. Arts Asha Mungra heeft vaak dit onderwerp bespreekbaar willen maken. Is haar niet gelukt. Men, lees de regering, had daar geen oren naar. Ga maar googelen.
  Wanneer creolen hier zich negatief uitlaten over hindustanen ben je stil. Wanneer creolen schrijven dat ze geen grati wiri persoon als president willen, heb je daar ook geen commentaar op.
  Wanneer ik opkom voor hindustanen dan ben ik bezig met verdeeldheid zaaien. Je bent Huang aan na het nabouwen, slappeling!
  Het lijkt er veel op dat alleen creolen hun mening mogen geven.
  De tijd dat hindustanen alles slikten van creolen is voorbij.
  Ach kerel je bent partijdig. Kruip maar gauw terug onder de steen waar je vanonder bent gekropen als je niet tegen kritiek kunt.


  Maak melding

 13. @J.Zwartmans,

  Had men maar jaren geleden goed geluisterd naar arts Asha Mungra en de nodige maatregelen getroffen door het aanbieden van hulp en strengere maatregelen tegen mishandeling, dan had mogelijk de dame die is vermoord nog geleefd.
  Maar mij laat het niet los dat juist omdat deze problemen meer onder de hindustanen voorkomen, dat men deze problemen maar op hun beloop heeft gelaten.
  Nu het om een creoolse gaat, is men gaan nadenken.
  In Suriname moet het niet alleen om de creolen/marrons gaan maar om de totale bevolking.
  Daarom gaat en zal Suriname niet vooruit komen.


  Maak melding

 14. @Spartle,

  Waar waren de creoolse vrouwen toen arts Asha Mungra met deze problemen naar buiten kwam.
  Verschillende malen heeft zij dit geprobeerd. Niemand die toen naar heeft willen luisteren.

  Er zijn ook hindustaanse vrouwen door hun mannen vermoord, nadat ze eerst waren mishandeld.
  Waarom hebben de creolen toen ook niet gedacht dat ze hun hindustaanse zusters moeten bijstaan in hun geweld. Ze staan toch volgens jou open voor iedereen.
  Ga dat je grootje wijsmaken. Ja creolen staan open voor idereen maar willen liever geen grati wiri president.

  Creolen zijnwaren alleen maar bezig met het benoemen van de cultuur binnen de hindustaanse gemeenschap. De helpende aanreiken, kwam niet bij hen op.
  En ook jij belapperde ellendeling doet niet anders dan hindustanen bekritiseren.
  Als het jou dwarszit dat hindustanen nergens aan willen meedoen, heb dan het lef om hindustanen daarop aan te spreken en aan te moedigen om dat wel te gaan doen. Dan ben toon je je goede wil

  Je bent zelf een schaamteloos creools product om mijn familie erbij te betrekken en ze te beschuldigen dat ze zuiplappen zijn. Alsof alleen de hindustanen dat zijn. Onder de creolen zijn er ook zuiplappen.
  Typisch het geklets van een creool, die wel naar de fouten van anderen kijkt, maar niet naar de eigen fouten.

  Ik weet zeker dat als een hindustaanse vrouw was vermoord, dat geen enkel creool was opgestaan om aktie te ondernemen voor een stille optocht. Het is een grati wiri wan, dus laat maar, is niet 1 van ons.
  Hindustanen zouden ook geen aktie ondernemen, want zij berusten zich in hun lot.
  Dat is iets dat nog steeds heel diep zit bij de hindustanen en dat zal nog jaren duren eer ze gaan beseffen dat ze zich anders moeten opstellen.


  Maak melding

 15. Participeren in de Surinaamse samenleving wil nog steeds zeggen dat je hebt te luisteren naar de creool. Wil zeggen de mentaliteit, normen en waarden overnemen van de creool.
  Dat hadden vooral de javanen gedaan, totdat ze er achter kwamen dat ze hun eigen cultuur verwaarloosden. Gelukkig zijn ze dat aan het herstellen.

  De creool denkt nog steeds dat Suriname alleen van hen is, dus zij mogen alles bepalen.
  Zolang dat bij creolen zal blijven spelen, zal Suriname ook niet tot ontplooiing komen.


  Maak melding

 16. @Jiyani,

  Ga maar eerst leren hoe je zaken in perspectief benadert in plaats van een ruwe filter te hanteren. Want dat doe je vaker. Ga ook leren wat het onderwerp is en zeg iets wat opbouwend kan zijn. Deze trotse Creool,,, weet je hoeveel Hindoestanen op hem leunen en steunen? Ik ben absoluut niet partijdig. Ik ben zelf in een overwegend Hindoestaanse buurt opgegroeid en ik ken ze van haver tot gort.

  Was ik niet degene die als ze trobi kregen met blakaman ‘s moest ingrijpen? Ben ik niet degene die als ik zag hoe moeilijk sommige het hadden met rondkomen, niet te beroerd was ze te steunen? Kom me niets vertellen. I can teach you lessons in life.

  Ik ben universeel opgegroeid waardoor ik als geen ander, volkeren kan doorgronden. Daar sta je met je Nederlandse opvoeding en weet feitelijk geen bal over Suriname. Ja, een keertje op vakantie. Goed met jou.
  Jij begint met een opmerking en dat is geen probleem. Maar je eindigt wel negatief. Houd je oud zeer voor je.


  Maak melding

 17. @Jiyani
  Zou je mij kunnen vertellen hoe je dit probleem constructief zou willen oplossen. Ik geef als uitgangspunt dat de hindoestaan zowel de creool/ neger in essentie beide eerst Surinamer zijn. Hoewel ik weet dat er altijd nog ras sentimenten of etnische stereotypering in Suriname in het geding komen en/of te berde worden gebracht bij alles en nog wat, vraag ik je voor het gemak deze even achterwege te laten. Naar mijn mening staat het goed fatsoen en de morele verantwoordelijkheid van ieder mens of Surinaamse burger hierin centraal. Let wel ik heb geen kritiek op jou als persoon, maar ik denk dat er in Suriname veel meer aan de hand is dan een stuk verborgen racisme. Graag jouw mening


  Maak melding

 18. @Jiyani,

  Duidelijk dat je een zielenpoot bent. Een verwonde hindoestaan die geen raad weet met zijn eigen mensen die vermoord worden en maar zit te teren op de Asha Mungra(want dat is enige naam die je kent) die eens mensen opriep. De hamvraag bij jou meneer de RACIST: waar waren die 1000 hindoestaanse vrouwen, net als gisteren, toen Asha opriep???? Waar waren ze? In hun hangmat? Roti aan het bakken? Thuis schuilen en huilen van de pak slaag die ze hebben gehad?
  Jij wilt dat die trotse sterke creoolse vrouwen voor jou luie mensen moet gaan lopen.
  Een creoolse is vermoord, er is opgeroepen, en ja, deze sterke vrouwen zijn opstaan en gaan vechten?
  Ze zitten niet als JIJ en JE MENSEN achter de pc te schreeuwen dat hindoestanen racisten zijn, want ze zijn niet komen lopen en geen gehoor gegeven. Nee de focus is totaal niet daarop.

  Ga en verkondig jouw evangelie aan jouw mensen en help ze eruit in plaats dat jij verwacht dat creoolse vrouwen, ze moeten helpen. HELP JE EIGEN MENSEN, WANT hier racistische uitspraken doen, zet geen zoden aan de dijk. M.a.w je helpt ze geen steek. Doe dat dan AUB meneer Yiyani als JIJ ZOVEEL van ze houdt. HELP ZE!!! Zeur minder en steek je handen uit je mouwen.

  Waar was jij gisteren om voor JOUW EIGEN MENSEN TE VECHTEN??? Waar was jij gisteren??
  Achter je pc zitten en verdeeldheid zaaien ipv jouw mensen oproepen en ze helpen!?
  WAT IS JOUW BIJDRAGE IN DIT GEHEEL?????
  WAT…. IS…. JOUW………..BIJ….DRA…GE??????
  ANTW: 0


  Maak melding

 19. Goede bijdrage @Spartie,

  Volgens mij is deze Jiyana een Hindoestaanse vrouw woonachtig in Nederland. Dus ,geen man.Meestal zijn het mannen die reageren. Maar de manier waarop geschreven is had ik zoiets van: dat is geen man die zo schrijft. Of het moet een verdomde goede acteur zijn.Om de ene of andere reden is zij de draad kwijtgeraakt en meent zij zich te verzetten tegen Creolen. That is not the issue. Ga bruggen bouwen.


  Maak melding

 20. Er is een oproep gedaan tegen zinloos geweld in het algemeen, waarom maakt gefrustreerde Jiyani weer een rassen kwestie van. Nooit reageer je positief of iets dergelijks. Zoek hulp aub.


  Maak melding

 21. @pakiratigri 16 oktober 2018 at 15:22
  Niet slap lullen jij @Jiyani. Jij probeert wel vaker een soort van verdeeldheid te creëren tussen Hindoestanen en Creolen. Waarom doe je dat?
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
  JIYANI,..is een door de mand gevallen gefrustreerde RACIST,hij lijdt sowieso,aan het BOUTERSE SYNDROOM,ZOALS DE REST VAN DE REDIEMOESOE COONS.hij zal altijd zo blijven,..he is a WASTE OF TIME DONKEY !


  Maak melding

 22. @pakira Tigris en spartel,

  Waar waren de creolen toen in Den Haag voor Rishi Chandrikasingh een stille optocht was gehouden nadat hij kwam te overlijden door een politiekogel? Of wonen geen creolen in Den Haag?
  Ze komen voor iedereen op zonder naar ras, kleur enz te kijken. Amme hoela.

  Waarom geloof ik die pakiratigri niet dat hij hindustanen helpt? Je doet geen moer voor hindustanen.
  Dus hou op met je grootspraak. Dat is pas slapgelul van je!
  Wordt een creool voor neger uitgemaakt dan ga je tekeer tegen die hindustaan zoals tegen Habi Bullah. Wordt een hindustaan voor kuli uitgemaakt dan lig je nog te slapen onder je steen. Zogenaamd heb je dat dan niet gelezen. Dat is voor mij de reden dat ik jou niet geloof.
  Bovendien ben jij sneaky bezig. Op een achterbakse manier heb je mij voor racist uitgemaakt en dat ik bekrompen ben i.v.m. het volkslied. Toen ik je daarmee confronteerde lag je weer te snurken onder je steen. Ik geef mijn mening, hoe ik over bepaalde ding denk, maar dat mag blijkbaar niet.
  Wie ben jij om over mijn opvoeding te oordelen.
  Ach een creool is en blijft een creeol. Ook in jou heb ik me behoorlijk vergist en net als in nog een paar andere.

  @Spartie,

  Jij bent degene die beweert dat creolen voor een ieder opkomen, daarom mijn vraag aan jou waarom ze dat niet hebben gedaan, toen ook hindustanen waren vermoord door hun mannen of ex-mannen.
  Waarom hebben creolen hun mond niet opengedaan bij alle roofovervallen, verkrachting van vrouwen en het vermoorden van hindustanen en Chinezen waar voor het grootste deel marrons bij betrokken waren en zijn? Was en is nog steeds de maat niet vol? Of is de maat alleen vol wanneer een creoolse is vermoord? Immers volgens jou kijken creolen toch niet naar ras enz.
  Ik heb altijd gezegd dat in Suriname geldt de creool voor de creool, de hindustaan voor de hindustaan, de javaan voor de javaan.
  In de politiek zie je hetzelfde.

  Het enige wat jij kan is schelden op hindustanen, op mij en zelfs mijn familie betrekken bij deze discussie. Je gaat er vanuit dat alle hindustaanse mannen zuiplappen zijn. Je gaat er vanuit dat alle hindustaanse vrouwen lui in hangmatten liggen en alleen maar roti bakken en huilen nadat ze zijn mishandeld. Je bent aan het generaliseren. Daarmee laat je zelf zien dat jij de racist bent en niet ik.

  Jij hebt geen flauw idee hoe de hindustaanse samenleving er uit ziet. Hoe moeilijk het is om je los
  te maken van tradities die voor deze tijd achterhaald zijn. Daarom heb ik ook geschreven dat hindustanen berusten in hun lot. Berusting in je lot is niet de oplossing.
  Ik woon niet in Suriname anders zou ik hindustanen zeker stimuleren assertiever te zijn, het heft in eigen handen te nemen. Waar jij ook niet bij stilstaat is dat veel Surinaamse vrouwen, niet alleen de hindustaanse, maar ook creoolse, javaanse, noem ze maar op, nog steeds financieel van de man, partner afhankelijk zijn. Dit maakt het voor vrouwen nog moeilijker om zich los te maken, helemaal als er ook kinderen zijn. Daarom worden vaak aangiftes gedaan door vrouwen weer ingetrokken.
  Het schaamtegevoel bij hindustaanse speelt ook een grote rol om met dit soort problemen naar buiten te komen.
  In Nederland doe ik dat wel. Ik wijs hindustanen erop hoe belangrijk het is om elke dag tenminste een half uur te bewegen, om te gaan sporten, om op hun voeding te letten juist omdat diabetes veel onder hindustanen voorkomt, om op te komen voor zichzelf. Om zich niet te schamen hulp te zoeken bij huiselijk geweld. Dat er hindustaanse maatschappelijke werkers zijn bij wie ze terecht kunnen als zij zich bij hen veiliger voelen.

  Dus wie denk jij wel te zijn om mij de les te lezen! Wat een verwaandheid van je! Wat een hoge dunk heb je van jezelf. Wat een zelfingenomenheid! In feite heb je alleen maar een bigt mofo. Je hebt totaal geen inhoud dan alleen maar blèren en vertellen hoe sterk creoolse vrouwen zijn en schelden en tieren op hindustanen en klaarstaan met oor- en veroordelen over hindustanen en mij.
  Daarom ben jezelf een zielig geval. Ik zeg het weer: de grootste racisten van Suriname zijn de creolen!f

  Er zijn genoeg hindustaanse families zowel in Suriname als in Nederland die het goed doen. Families die in goede verstandhouding met elkaar leven. Families die geen druk leggen op hun kinderen.
  Die hun kinderen vrij laten in hun keuzes.
  Daar ga je natuurlijk aan voorbij.

  Asha Mungra is echt niet de enige hindustaanse die zich het lot van mishandelde vrouwen aantrekt.
  In haar functie als arts is zij daar vaak mee geconfronteerd, vandaar dat zij dit probleem onder de aandacht heeft gebracht alsook het probleem van zelfdoding onder hindustanen.
  Alleen zijn zowel instanties als de regering in gebreke gebleven om aan deze problemen aandacht te schenken.

  In Nederland zijn er genoeg hindustanen, zowel mannen als vrouwen die vanuit hun functies deze problemen binnen de hindustaanse gemeenschap onder de aandacht brengen. Er zijn ook hindustaanse radio omroepen in Nederland die aandacht hieraan schenken.
  Binnen mijn familie van beide kanten en in vriendenkringen wordt er veel over gesproken.

  .

  Waarom geloof ik geen woord van Pakkratigri dat hij hindustanen hulp heeft verleend.


  Maak melding

 23. @Mix Chick,

  Dit is al de zoveelste keer dat je mij de mond probeert te snoeren.
  Je help zelf hulp nodig want het dringt maar niet tot die paar garnalen hersens van je dat een ieder voor zijn/haar mening mag uitkomen.
  Hetzelfde geldt ook voor Surinamer.


  Maak melding

 24. @Omoe Snesie,

  Het probleem tussen met name de hindustanen en de creolen is nooit meer op te lossen. Ik ben daar zeer pessimistisch over.
  De vrijgekomen slaven, die na 1 juli 1863 nog 10 jaar verplicht waren op de plantages te werken, hadden gelijk problemen met het feit toen ze vernamen dat contractarbeiders uit India gehaald zouden worden om op de plantages te werken. De plantagehouders hebben grote fouten gemaakt door mensen uit Arfrika en Azië naar Suriname te halen, zonder voor eenheid te zorgen. Integendeel hebben ze voor een verdeel en heers situatie gezorgd. Daarbij werden creolen voorgetrokken bij alles. (Ik denk dat de witten dat hebben gedaan uit schuldgevoel voor de zeer slechte behandeling van de slaven).
  De creolen willen overheersen over de andere Surinamers, dat gevoel laat mij niet los en mijn gevoel komt haast altijd uit. Vaak heb ik tijdens mijn vakanties in Suriname creolen horen zeggen (zelfs tegen mij terwijl ik geen Surinaamse ben, want ik ben niet in dat land geboren en dus ook niet de Surinaamse nationaliteit bezit), dat zij de enige Surinamers zijn en dat Suriname hen toebehoort.
  Op deze nieuwssite is zelfs door creolen geschreven dat ze geen grati wiri president willen.
  Zolang er onderscheid gemaakt wordt tussen etniciteit, zal er geen eenheid ontstaan in Suriname.
  Zonder die eenheid ook geen natievorming.
  In Suriname leeft men al honderden jaren samen en toch is die eenheid er nog steeds niet.
  De op etnisch gestoelde politieke partijen hebben dit probleem alleen maar verergert.
  Daarom ben ik grote voorstaander van een 2-partijenstelsel, waarin politici van allerlei pluimage deel van uitmaken. Surinamers kunnen dan niet meer etnisch stemmen. Het is of stemmen op partij A of op partij B, meer keuze is er dan niet meer. Ik ben ervan overtuigd dat er dan wel saamhorigheid, eenheid zal ontstaan dat weer de weg opent naar natievorming. Pas dan kan men dan in Suriname zij aan zij werken en het land tot ontwikkeling brengen.
  Maar blijkbaar is Suriname nog niet zover dus het probleem zal blijven.

  Als nu zowel de creolen als de hindustanen eens zouden beginnen om elkaar met fatsoen en respect te bejegenen, dan is er al een klein beginnetje gemaakt.
  Van creolen is bekend dat zij zich Surinamers noemen, dat besef is er nog lang niet altijd bij alle hindustanen. Ze beseffen niet dat ze daarmee zichzelf benadelen en in een tweede rangspositie bevinden. Dat hindustanen de band met India nog steeds voelen en hebben is prima, maar je bent niet van India maar geboren in Suriname, dus dat ze eerst Surinamers zijn pas dan hindustanen.
  Ik geef creolen gelijk dat ze zich daar aan ergeren, maar het zijn wel weer de creolen die de hindustanen gewoon hindustanen blijven noemen.
  Trouwens de creolen blijven de Chinezen Chinezen noemen, de Javanen Javanen enz.
  Daar moet men maar eens ophouden.


  Maak melding

 25. @Omoe Snesie,

  Het probleem tussen met name de hindustanen en de creolen is nooit meer op te lossen. Ik ben daar zeer pessimistisch over.
  De vrijgekomen slaven, die na 1 juli 1863 nog 10 jaar verplicht waren op de plantages te werken, hadden gelijk problemen met het feit toen ze vernamen dat contractarbeiders uit India gehaald zouden worden om op de plantages te werken. De plantagehouders hebben grote fouten gemaakt door mensen uit Arfrika en Azië naar Suriname te halen, zonder voor eenheid te zorgen. Integendeel hebben ze voor een verdeel en heers situatie gezorgd. Daarbij werden creolen voorgetrokken bij alles. (Ik denk dat de witten dat hebben gedaan uit schuldgevoel voor de zeer slechte behandeling van de slaven).
  De creolen willen overheersen over de andere Surinamers, dat gevoel laat mij niet los en mijn gevoel komt haast altijd uit. Vaak heb ik tijdens mijn vakanties in Suriname creolen horen zeggen (zelfs tegen mij terwijl ik geen Surinaamse ben, want ik ben niet in dat land geboren en dus ook niet de Surinaamse nationaliteit bezit), dat zij de enige Surinamers zijn en dat Suriname hen toebehoort.
  Op deze nieuwssite is zelfs door creolen geschreven dat ze geen grati wiri president willen.
  Zolang er onderscheid gemaakt wordt tussen etniciteit, zal er geen eenheid ontstaan in Suriname.
  Zonder die eenheid ook geen natievorming.
  In Suriname leeft men al honderden jaren samen en toch is die eenheid er nog steeds niet.
  De op etnisch gestoelde politieke partijen hebben dit probleem alleen maar verergert.
  Daarom ben ik grote voorstaander van een 2-partijenstelsel, waarin politici van allerlei pluimage deel van uitmaken. Surinamers kunnen dan niet meer etnisch stemmen. Het is of stemmen op partij A of op partij B, meer keuze is er dan niet meer. Ik ben ervan overtuigd dat er dan wel saamhorigheid, eenheid zal ontstaan dat weer de weg opent naar natievorming. Pas dan kan men dan in Suriname zij aan zij werken en het land tot ontwikkeling brengen.
  Maar blijkbaar is Suriname nog niet zover dus het probleem zal blijven.

  Als nu zowel de creolen als de hindustanen eens zouden beginnen om elkaar met fatsoen en respect te bejegenen, dan is er al een klein beginnetje gemaakt.
  Van creolen is bekend dat zij zich Surinamers noemen, dat besef is er nog lang niet altijd bij alle hindustanen. Ze beseffen niet dat ze daarmee zichzelf benadelen en in een tweede rangspositie plaatsen. Dat hindustanen de band met India nog steeds voelen en hebben is prima, maar je bent niet van India maar geboren in Suriname, dus dat ze eerst Surinamers zijn pas dan hindustanen.
  Ik geef creolen gelijk dat ze zich daar aan ergeren, maar het zijn wel weer de creolen die de hindustanen gewoon hindustanen blijven noemen.
  Trouwens de creolen blijven de Chinezen Chinezen noemen, de Javanen Javanen enz.
  Daar moet men maar eens ophouden.

  Verder wordt het tijd dat woorden als neger, nikker en kuli niet meer worden gebruikt. Dat men elkaar niet voor dieren uitmaakt. Beide partijen ervaren dat als denigrerend en toch blijven ze het doen. Over elkaar zeggen dat de een nog zwarter is dan de andere heeft geen toegevoegde waarde.
  Wat voor toegevoegde waarde heeft het om te zeggen dat alleen gladharigen van apen afstammen omdat apen geen kroeshaar hebben.

  Nou Omoe Snesie het zou al een grote verademing zijn als creolen en hindustanen zich eens op een aantal punten zouden willen verbeteren en elkaar meer zouden gunnen. Maar zoals ik al heb geschreven ben ik daar zeer pessimitisch over.

  Voor de rest stop ik er maar voor vandaag, mijn scherm loopt nog steeds vast.
  Heb dit probleem trouwens alleen op waterkant.net. Op alle andere schermen waar ik gebruik van maak heb ik dit probleem niet.


  Maak melding

 26. @ Jiyani,
  Ik heb niet de volledige discussie die hier gevoerd is gelezen. Ik ben pas sinds vandaag weer terug op waterkant en lees de laatste reacties.
  Je zin:
  “Het probleem tussen met name de hindustanen en de creolen is nooit meer op te lossen. Ik ben daar zeer pessimistisch over”
  Ik ben daar niet zo pessimistisch over. Integendeel. De oude generatie had haar redenen om de ander te discrimineren. Vandaag de dag laten jongeren zich niet meer de mond snoeren door hun ouders en maken hun eigen keuze.
  Wie had gedacht dat homo’s en lesbiennes geaccepteerd zouden worden?
  Men moet meer met elkaar communiceren ( en dan bedoel ik geen email, telefoon of zoiets, maar face to face).


  Maak melding

 27. Zie dat mij reactie op die pakiratigri en Spartie nog steeds niet is geplaatst.
  Afwachten maar.

  Omoe Snesie, mijn reactie aan jou is ook niet in zijn geheel geplaatst. Kan liggen aan het feit dat mijn scherm vastloopt.
  Dit probleem heb ik alleen met het scherm van waterkant.net, bij andere schermen heb ik dit probleem niet.


  Maak melding

 28. Mijn reactie aan die pakiratigri en Spartie wordt dus definitief niet geplaatst.
  Deze 2 racistische creolen mogen dus hun mening geven en hun vooroordelen over hindustanen kenbaar maken en mijn reactie wordt niet geplaatst.
  Er wordt dus weer duidelijk met 2 maten gemeten.


  Maak melding

 29. @Jiyanti, Uit alles blijkt dat je een rasist bent. Ik hoop voor jou dat jou nakomelingen met hun eigen volk gaan.Heb je, je kop in zand zitten. Ik vind je persoonlijk een achterlijke , ongeschoolde wezen. Waar zijn de hindustaanse vrouwen en mannen bij sociale activiteiten, prosteten enz. Sorry, maar karma is een B………….. Je komt jezelf zekers tegen. Maar vraagje: wat doe je in Suriname, als je het niet kan vinden met creo;en. Waarom ga je niet naar India en daar de mannen opvoeden om geen kinderen en vrouwen te verkrachten en te vermoorden. Je komt echt jezelf tegen. Jou soort type worden wreed gestrsft.


  Maak melding

 30. Ik ben heel erg boos, want ik mag geen commentaar geven op de reacties van die 2 racistische creolen. De een schrijft dat hij hindustanen helpt en ze zelfs financieel steunt. Ik geloof daar niets van. De andere kan alleen maar schelden op hindustanen en zit vol met vooroordelen. Die is aan het generaliseren.
  Er wordt weer met 2 maten gemeten.


  Maak melding

 31. Ach gossie, janken omdat reakties niet geplaatst worden. De meeste reakties heb jij gisteren geplaatst, vandaag score je weer hoog Jiyani. Je scherm loopt vast omdat je computer moe van je wordt. Zoals ik al schreef, zoek hulp en vertel ook maar aan de psychiater dat je geen bedankje gekregen had voor het invallen op het werk.


  Maak melding

 32. @pico,

  Welkom terug.
  Ik waag voor de derde keer te reageren op je.
  Zowel in Nederland als in Suriname wordt nog steeds door creolen als hindustanen gediscrimineerd, ook door jongeren.
  Zelfs in Nederland wagen creolen die hier zijn geboren tegen hindustanen te zeggen dat ze moeten oprotten naar India. Een Indiër heeft mij eens gevraagd waar het aan ligt dat creolen zo een hekel hebben aan hindustanen uit Suriname.
  De hindustanen van tegenwoordig accepteren dat niet meer en roepen terug dat creolen moeten opdonderen naar Afrika. Is ook te lezen op deze site.
  Daarom ben en blijf ik pessimistisch dat er geen verandering zal komen in het gedrag van beiden.
  Maar ik blijf zeggen/schrijven dat de creolen de grootste racisten zijn van Suriname. Er zijn uitzonderingen.
  Ik weet ondertussen van veel oudere hindustanen hoe zij en hun groot- en overgrootouders zijn behandeld door creolen. Deze oudere hindustanen hielden maar hun mond, dat ze werd ze ook geleerd. Chup rahu, kuch na bol. Garyawen de. Hou je koest. zeg niets terug. Laat ze maar schelden.
  Onbegrijpelijk dat mensen van wie de voorouders eeuwen door de witten zeer slecht zijn behandeld,
  zelf pesten, schelden, discrimineren, beroven, verkrachten, vermoorden.
  Creolen willen geen neger genoemd worden, maar ze noemen hindustanen wel kuli.

  P


  Maak melding

 33. Inderdaad zoek hulp @Jiyani. Het leven kan best wel lastig zijn als je het overzicht niet behoudt. Dan krijg je die vicieuze kringetjes waar jij in blijft draaien als een hamster op een tredmolen. Mij een racist noemen. Je durft wel zeg. Ga je Hindoestaanse broeders dat vragen. Maar ik heb niks je tegen je hoor. No hard feelings. See you at the crossroad.


  Maak melding

 34. Jiyani
  Laat gaan. Het overkomt ons allemaal wel eens dat een posting niet wordt geplaatst.
  Dit kan meerdere redenen hebben, bijv je hebt een link geplaatst.
  Ik heb het ook wel eens gehad. het enige wat ik toen dacht is: goh, jammer nu kan men mijn geweldig verhaal niet lezen. That’s all.
  Van een vriendin heb ik ooit geleerd: er zijn belangrijkere dingen in de wereld.
  Zo moet je er tegen aan kijken.
  Je hebt meer bereikt dan je denkt. Kijk maar naar de reactie van Mix om 17.33


  Maak melding

 35. @ Mix chick,

  Stoort het jou dat ik voor mezelf opkom?
  Veroordeel je mij omdat ik racisme door witten op de werkvloer aankaart?
  Sta je er wel bij stil hoeveel racisme op de werkvloer door witten t.a.v. niet witte mensen voorkomt.
  Sta je er wel bij stil hoeveel misbruik wordt gemaakt van niet witte mensen op de werkvloer.
  Ik ben benieuwd naar je reactie op creolen die strijd leveren tegen het racistische karikatuur van Zwarte Piet? Verwijs je hen ook naar de psychiater?
  Ook al ben ik soms keihard in mijn meningen over creolen, als het erop aankomt om strijd te leveren tegen discriminatie/racisme door de witten, dan strijd ik mee samen met alle niet wit mensen. Dus ook samen met de creolen. Ik laat daarom mijn stem horen tegen in de strijd tegen Zwarte Piet.
  Jouw hersenen zijn nog minder ontwikkeld dan van garnaal, dus ga zelf maar hulp zoeken, voor jou manier van denken.

  Jouw hersenen zijn werkelijk nog minder dan die van een garnaal.


  Maak melding

 36. @die pakiratigri,

  Heb je niet zelf hulp nodig?
  Lang heb ik gedacht met een oprecht persoon te maken te hebben, totdat jij je mij op een subtiele manier voor racist uitmaakte en ook nog beweerde dat ik bekrompen ben.
  Toen ik je daarmee confronteerde ben je snel onder je steen gekropen. Of ga je beweren dat je dat niet hebt gelezen?


  Maak melding

 37. @pico,

  Ik heb 3x eerder op je gereageerd, maar geen van die reacties zijn geplaatst.
  Er zijn inderdaad belangrijkere zaken op de wereld die meer aandacht verdienen.
  Maar ik kan niet tegen onrechtvaardigheid en voor hindustanen kom ik altijd op.

  En wat Mix Chick betreft, van een chick(en) mag ik niet veel verwachten dan alleen maar wraak.
  Heb een tering hekel aan mensen die op wraak op uit zijn.
  Ik ben meer van een stevige woordenwisseling, keihard je mening geven. Sorry zeggen met stevige handdruk en eventueel een wijntje/biertje op drinken en daarna klaar.
  Daarom werk ik het liefst samen met mannen. Maar er zijn ook hier weer uitzonderingen op.


  Maak melding

 38. @ Jiyani
  Ik voel me gevleid.
  Het pleit voor je dat je niet tegen onrechtvaardigheid kan. Ik had het ook, maar merk dat ik nu vaker denk: laat maar. Ik kan er geen energie meer voor vrijmaken om hier tegen te ageren.
  Wat discriminatie op de werkvloer betreft:
  in Suriname wordt gediscrimineerd.
  Maar,
  in Nederland is het niet anders. Ik heb te vaak gehoord dat bij reorganisaties bepaalde mensen het eerst eruit worden geschopt.
  Het is erg naïef van mensen te veronderstellen dat alle kwaad alleen in Suriname voorkomt.
  We leven in Nederland, we hebben het op veel gebieden zoals gezondheidszorg en financiën (heel) goed, maar discriminatie is hier veel erger.
  De een accepteert het, omdat er andere dingen tegenover staan die hij/zij hoger waardeert.
  De ander ziet het niet, hij/zij zal het pas zien als het hem of haar overkomt!

  Om mijn posting af te zwakken in de ogen van sommige forumleden hier, wil ik een speech van Bouterse aanhalen van heel veel jaren geleden.
  Ik luisterde niet naar hem, vond het altijd maar een hoop geschreeuw. maar toen ik een keer echt luisterde zei hij:
  wanneer gaan jullie ogen een keer open? Hij had het vaker geroepen, maar het interesseerde me niets.
  Dit keer bleef het hangen Het had indruk op me gemaakt.
  Voor alle zekerheid, dit staat helemaal los van het beleid dat onder zijn bewind wordt gevoerd. Dat is helemaal niks.


  Maak melding

 39. Wow! Ik sta versteld van de discussies hier 🙁 Wat een haat! Het gaat niet om Creolen of Hindoestanen maar om huiselijk geweld en dat we daar samen voor op moeten staan. Elke keer als zoiets gebeurt want elke keer is teveel. Mona is op een gruwelijke wijze vermoord en de creolen organiseren een stille tocht. Familie uit Nederland is gekomen voor Mona. Hindoestanen hadden aan moeten sluiten en niet uit wraak gevoelens hun kop in het zand moeten steken. Samen 1 worden in een land begint vandaag en niet morgen!

  Morgen gebeurt dit met een Hindoestaanse vrouw en dan zal er weer een stille tocht georganiseerd moeten worden. Dit keer door de hindoestanen waarbij de Creolen aansluiten. Doe dit keer op keer en je zult merken dat bij de volgende stille tocht Creolen en Hindoestanen dit samen organiseren en er geen verdeeldheid meer is. Dit heeft tijd nodig maar door koppig in je woede te blijven zitten los je niks op en blijft het huiselijk geweld doorgaan.

  Wees oplossingsgericht! Continue verwijten blijven maken werkt niet en zo is Suriname over 100 jaar nog steeds geen eenheid maar een verdeeld land.
  Denk na over zaken als: hoe gaan we dit in de praktijk aanpakken? Creool of hindoestaan maakt niet uit in dit geval! Maak het bespreekbaar. Zeg het openlijk en doorbreek de taboe. Help je medemens waar je kunt. Zit iemand onder de blauwe plekken? Kaart een gesprek erover aan en kijk hoe je kunt helpen. Wilt een vrouw weggaan bij haar mishandelende man? Sta als familie/vrienden/buren klaar voor haar. Geld zou geen issue moeten zijn om in zo’n situatie te moeten blijven zitten. Zijn er kinderen in het spel? Red die uit zo’n situatie. Pak mishandelende mannen hard aan! Werk hiervoor samen met andere mannen aangezien dit beter werkt dan als vrouw tegen een man. Creëer een goed netwerk om je heen en sta samen sterk! Ga dus sporten en wat drinken met een ander. Wees sociaal, alleen zo doorbreek je het schaamtegevoel en het gevoel dat het je eigen schuld is of dat je het alleen op moet lossen. Dat red je namelijk niet en je hebt hier hulp bij nodig. Als de buurman aan komt rennen terwijl je in elkaar wordt geslagen door je man en je man ervan langs geeft dan bedenkt hij zich wel een 2e keer als hij je wilt slaan. Slaat een man structureel? Dan is het tijd om weg te gaan! Neem het heft in eigen handen en wees de baas over je eigen leven en lichaam!
  Dat zijn de dingen waar je over na moet denken!

  En ik persoonlijk sta nog even stil bij Mona. Mona die zo goed bezig was in het leven. Haar zoon goed opgevoed heeft en die nu alleen achter blijft. Weg bleef van ellende maar genoeg ellende binnenshuis had, voor zoveel jaar. Mona die uiteindelijk sterk genoeg was en bij hem wegging met alle gevolgen indien. Haar grootste angst werd waarheid en ze werd erom vermoord. Lieve, lieve Mona, dit had je zo niet verdiend!

  Veel sterkte voor haar zoontje en de rest van de familie!


  Maak melding

 40. @ Jiyani & @ pico

  Zullen wij eens met zijn 3 ergens afspreken om een stevige borrel te gaan drinken ???
  En verder van gedachten wisselen over het leven, niet ( over Su praten ) maar over het
  dagelijkse beslommeringen ! Waar 010 020 030 040 050 0f 070 ????
  @ Wiep – Ding en @ Fer E mogen van mij ook meekomen gezellig !!!!!
  Odi odi

  Jacko


  Maak melding

 41. @Jiyani;
  Bij de eerste post, had ik reeds mn twijfels, maar als ik al die duizenden post van je zie, alle gekakel, zoals je stuk voor stuk op alles reageert: Shat, je bent wreed gefrustreerd. Ga wat vertier en afleiding zoeken. Zoek een schatje. Je denkt dat je het opneemt voor jou arme mensen die onderdrukt worden door de sterke creolen maar je doet niets anders dan als een halve gek de hele dag achter de pc zitten en zoeken naar reden om creolen te breken. Hhahaa.
  Dom van je dat je niet kan discussiëren, maar je hele leven en gevoelens hier zit te vertellen. Er is een lijn, een grens. Dan moet jou nog geleerd worden. Je zwaktes en pijnen; dat hoeven we toch niet te weten?? Het ging om een stille loop voor vrouwen, en niet om het hart van een kapotte hindoestaan die geen toekomst en hoop meer heeft. Niet om een hindoestaan die in elke post vraagt waar de Creolen waren toen een hindoe mensen opriep(alsof het omgekeerd wel gebeurt), niet om een hindoestaan die zit te janken dat negers hun onderdrukken. Jammer dat de laatste, jouw grootste nachtmerrie is.

  Lieverd, verbeter de wereld, begin bij je eigen familie. NOGMAALS: Roep alvast de zuiplappen in je familie op tot bewustwording, de nichten van je die mishandelt worden, en dan pas doe je wat.
  Niet wanneer je als een gefrustreerde kip een hoop rommel zit te schrijven en op iedereen reageert. Niemand die trouwens tijd heeft om je kilometerslange klaagzang te lezen……………..


  Maak melding

 42. Haha, nee ik rij niet met een slokkie op. Maar ik verzin wel iets om daar te komen waar we afspreken en ook weer huiswaarts te gaan.
  Jiyani is nu aan zet


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.