Nederlandse krant: ‘Klanten in Suriname zijn boos op ABN Amro’

19
ABN Amro sluit rekeningen klanten woonachtig in Suriname
De ABN bank vroeger in Suriname - Foto: oude postkaart.

AMSTERDAM, 16 okt – Volgens de Nederlandse krant Trouw zijn Surinamers boos op de ABN Amro bank, die nu bankrekeningen van Surinamers opheft. De bank stopt met haar activiteiten in Suriname vanwege witwasrisico’s. Klanten zijn hun bankrekening kwijt en vooral ondernemers in Suriname zijn niet te spreken daarover, aldus de krant.

Dat Surinamers niet meer bij ABN Amro terecht kunnen, heeft niets te maken met de politieke relatie met het land, zegt persvoorlichter Karen de Vries tegen de krant. Sinds haar beleidsaanpassing in 2016 mag ABN geen bankdiensten meer verlenen aan Surinaamse inwoners. Paul de Baas, woordvoerder van de ­Kamer van Koophandel in Suriname, zegt tegen de krant dat de bank best een uitzondering voor Suriname kan maken. “Onze handelsrelatie met Nederland is honderden jaren oud en dus een uitzondering waard” zegt De Baas.

In totaal gaat het om zo’n 1500 Surinaamse klanten van ABN Amro die op zoek moeten naar een nieuwe bank. Sommige proberen over te stappen naar de Rabobank maar ook die begint klanten uit Suriname te weigeren. Blijft eigenlijk alleen nog ING over, maar die zit zelf met wit-was perikelen.


19 REACTIES

 1. Ook de ABN heeft geen zin in een forse boete van de overheid. Jammer voor de Surinaamse klanten die te goeder trouw handelen en dat zij getroffen worden door deze rigoureuze maatregel. Feitelijk heel erg onbeschoft hoor om alles onder een kam te scheren. En zo zie je weer de werkelijke houding van Nederland en diverse instanties jegens Suriname. Ken uw vrienden in nood!


  Maak melding

 2. @ Pakiratigri …. ” ken uw vrienden in nood ” … wat bedoelt deze “alles weter ” met … ken uw vrienden in nood. Is Suriname plotseling een “vriend “van Nederland ??? Voor jullie BERM BOEVEN is Nederland DIABOLOS. Alles wat fout gaat in Suriname is volgens de BERM-PARTIJ schuld van Nederland.

  Nederland heeft een Rechtshulp verzoek ingediend bij de Sur. {Berm} Regering wat betreft de € 19 milj.
  Waarom heeft de Berm-regering nog steeds niets van zich laten horen. Vraag het aan je vrienden van de Berm-regering. HET IS ALLEMAAL ZWART … BLAKKA … BLACK … NOIR … geld … monie … paisa … money… poen !!!!!

  De Centrale Bank van Suriname is geworden …. DOORSCHUIF LUIK …. voor de BERM-PARTIJ BOEVEN … naar het buitenland. M.a.w SRD’s worden ingewisseld voor VALUTA … de Valuta’s worden via de CBS gestort op rekeningen van de Berm-BOEVEN in het buitenland. De constructie is ons bekend !!!!!!!!!

  Een bijzonder zware klus voor de NEXT GOVERNMENT om al de GESTOLEN gelden terug te halen.

  @ Pakiratigri … het is je volste recht je BERM-REGERING te verdedigen … alleen … ZING EEN TOONTJE LAGER !!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 3. Het gaat niet alleen om Suriname. De bank heeft in 2016 al aangegeven 15000 rekeninghouders die buiten de EU wonen te willen lozen.
  De bank wil niet betrokken worden in illegale transacties met het risico van torenhoge boetes.


  Maak melding

 4. Waarom treurig zijn ABN stelt als bank niets voor zelfs in Nederland hier is sprake van de kruideniers mentaliteit ons kent ons,zich willen vr doen als nette mensen terwijl ze als ratten stelen,er zijn zoveel banken waar j met j geld terecht kan,de suri doen zo dramatisch, als klanten stellen jullie helemaal niets voor,dat geld wat jullie daar op de bank hebben staan is net genoeg vr een oudejaarsfeestje, altijd zich willen vr doen vr iets wat ze niet zijn,merk j ook hier op de waterkant,ze zijn deskundig op alle gebieden talk talk talk talk dat is het enige waar bepaalde suri terug kunnen vallen terwijl deng mang Srefi na lafu tori,vanwaar die grote bek I do not know


  Maak melding

 5. Ha Ha Ha , als je eenmaal terug bent in Suriname en je levert dat paars boekje in, en dan gebeurt dit flauwekul .
  Mooi toch , kisi deng dong kaw boeng!!! Hup hup Nederland .


  Maak melding

 6. De bank wilt niet betrokken worden bij eventuele wit was praktijken . Wat een schijnheilige vertoning van de ABNAMRO. Er gebeurt veel meer achter de schermen waar het publiek geen weet van heeft. Volkomen nutteloos om de rekeninghouder te op deze manier te duperen .


  Maak melding

 7. Surinamers zijn altijd boos,maar altijd boos op de verkeerde man.Ze moeten boos zijn op bouta!Hij heeft deze situatie gecreeerd met zijn witwas praktijken en wij boeten voor zijn zonden.

  Fact check:
  Suriname kan het doen Zonder bouta maar Niet zonder Nederland.
  We zijn nog altijd afhankelijk van Nederland.


  Maak melding

 8. Een echte poppenkast land met een baas als pipo de clown!!

  Wacht! ik kom er aan!! moet even gaan poepen!! mi tjis lusbere fu a tori dja!!

  Wiep-Ding


  Maak melding

 9. Ook veel nederlanders zijn betrokken bij drugs handel en witwas praktijken.Het is slechts een klein precentage surinamers die zich schuldig maakt aan wan praktijken.Klanten langer dan 20 jaar krijgen plotseling te horen dat zij hun rekening moeten opheffen.Is dit geen discriminatie?Alles en iedereen onder 1 kam scheren.


  Maak melding

 10. Goede zaak van ABN-AMRO. Geen onnodig risico meer lopen met drugscriminelen, witwassers en onbetrouwbare wanbetalers. Nederland moet de navelstreng met dit kansloze narcostaatje per direct doorknippen.


  Maak melding

 11. ABN AMRO kansloze kleine bank,het zou mij niet verbazen dat ze na tijdje meer taken zulken afstoten,het lijkt of zij minder winst verdienen en dat ze andere problemen hebben wat ze nooit aande grote klok zullen hangen,ik denk dat het helemaal niet goed gt met de bank,en dat dit alles te maken heeft pure bezuinigingen,als ABN op het punt staat om te vallen is nog niet aan de orde maar dat wel alle zeilen wel bijelkaar gehouden moeten is een ding dat zeker,het verhaal over witwaspraktijken is pure onzin,als jij je geld wilt witwassen zijn er tal van andere mogelijkheden,of ze hebben zware verliezen geleden bij investeringen,of ze zijn opgelicht in ieder geval het gt niet goed met de ABN mensen wees blij dat j de gelegenheid krijgt om je geld weg te halen ik zou dat snel doen voor het te laat is kleine banken als de ABN kunnen zo omvallen


  Maak melding

 12. WAAROM DOEN BANKEN GEEN ZAKEN MEER MET SURINAME?
  BANG VOOR HOGE BOETES>
  DIT IS DE SCHULD VAN SURINAME ZELF.DANK JE WEL KLOOTZAK BOUTERSE C.S.

  NIEUWS ING
  Hoogste boete ooit voor ING: winst bank ging boven controle op witwassen
  Met 775 miljoen euro heeft ING dinsdag de duurste schikking ooit met justitie in Nederland getroffen. Minstens zo pijnlijk is de imagoschade die de witwasaffaire oplevert: ondanks alle crisisbeloften beknibbelde de bank uit winstbejag op het interne toezicht.

  Koen Haegens 4 september 2018, 19:25

  advertentie

  Het gaat om vier witwaszaken die speelden tussen 2010 en 2016 bij ING in Nederland. Zij zijn volgens het OM ‘exemplarisch’ voor de talrijke blunders die de bank maakte bij de aanpak van criminele geldstromen. Om aan een slepende rechtszaak te ontkomen, betaalt ING 675 miljoen euro. Daar komt nog eens 100 miljoen euro bovenop. Dat is het bedrag dat ING ten onrechte zou hebben bespaard door te weinig personeel in te zetten om dubieuze klanten en verdachte geldstromen te controleren.

  De hoogte van de schikking is een teken dat Nederland voorzichtig opschuift richting de Verenigde Staten. Daar zijn miljardenboetes voor banken schering en inslag. In Nederland is dat anders, maar dankzij een wetswijziging mag justitie sinds 2015 rekening houden met de omzet van een bedrijf. ‘Je wil tenslotte wel een boete geven die pijn doet’, verklaart een woordvoerder van het OM. Desondanks valt het bedrag nog altijd in het niet bij de winst die ING maakt. Alleen al de eerste helft van dit jaar hield de bank onder de streep ruim 2,6 miljard euro over.

  Crimineel geld
  De bal kwam begin 2016 aan het rollen toen ING in meerdere politiedossiers opdook als huisbankier van criminelen. Het daaropvolgende onderzoek, genaamd ‘Houston’, schetst een onthutsend beeld van de gang van zaken bij de grootste bank van Nederland. Zo wist ING vaak amper wie haar klanten waren. Waarschuwingen van toezichthouder DNB werden genegeerd. ‘Het resultaat is dat cliënten jarenlang voor criminele activiteiten nagenoeg ongestoord van de rekeningen van ING NL gebruik hebben kunnen maken’, concludeert het OM.

  Typerend voor de chaotische gang van zaken is het systeem waarmee ING in Nederland elke dag de ruim 11 miljoen transacties van haar klanten in de gaten moet houden. Gebeurt er iets geks, dan hoort er een alarmbelletje te rinkelen. Maar voor meerdere soorten witwassignalen bleek het aantal alerts van hogerhand te zijn beperkt tot maximaal drie per dag. Daarna hield het systeem ermee op. De reden? Volgens het OM was dat onder meer het gebrek aan voldoende personeel om alle signalen te controleren. ‘Draai (…) aan parameters om de (over)vloed aan alerts af te toppen en zo de werkdruk te beperken’, zo wordt een intern advies van ING geciteerd.

  Reorganisatie
  Na de ophef over de (later ingetrokken) loonsverhoging van ruim 50 procent voor ING-topman Ralph Hamers, krijgt het imago van ING opnieuw een knauw. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis tien jaar geleden beweren de Nederlandse banken bij hoog en laag dat zij hun leven gebeterd hebben. ING geeft in haar verslagen hoog op van de ‘orange code’, die de medewerkers van de bank opdraagt ethisch te handelen. Toch constateert justitie nu dat bij ING de winst boven het naleven van de regels ging. ‘Commerciële doelstellingen prevaleerden boven de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.’ De top van de bank zag hier onvoldoende het belang van in’, aldus het onderzoek, en ‘er werd te weinig personeel beschikbaar gesteld’.

  Het hoofdkantoor van ING. Beeld ANP
  ‘Het is geen goede dag voor ING’, reageerde CEO Ralph Hamers dinsdagochtend in een telefonische persconferentie. ‘De conclusie is helder: we hebben grote fouten gemaakt.’ Hoewel hij samen met de rest van het ING-bestuur dit jaar geen bonus zal ontvangen, wil de topman niet opstappen. Volgens Hamers vragen de problemen juist om leiderschap en ‘rigoureuze maatregelen’.

  Die zijn deels al genomen. Een tiental verantwoordelijke medewerkers is bestraft, van schorsing tot het terugvorderen van bonussen. Ook is het aantal medewerkers dat toezicht moet houden op dubieuze transacties in Nederland verdriedubbeld, van 150 naar 450 voltijdsfuncties.

  Hamers ontkent desondanks dat er een direct verband bestaat tussen de reorganisatie van de afgelopen jaren, waarbij duizenden banen geschrapt werden, en de nu geconstateerde misstanden. ‘Het heeft al helemaal niets te maken met het verplaatsen van banen naar het buitenland’, voegt hij daar desgevraagd aan toe.

  De afgelopen jaren heeft ING honderden banen geoutsourcet naar twee mondiale service centra, in de Filipijnse hoofdstad Manilla en het Slowaakse Bratislava. Medewerkers op die laatste locatie screenen onder meer ING-klanten en trekken verdachte transacties na. Op dit moment worden voor die werkzaamheden, getuige de vacatures op de website, nog diverse nieuwe krachten gezocht.

  Staartje
  Minister Hoekstra van Financiën noemt in een reactie de gang van zaken bij ING ‘buitengewoon ernstig’. ‘Dit raakt opnieuw aan het vertrouwen in de financiële sector.’ Of de schikking nog een staartje krijgt, is onduidelijk. Justitie zegt onvoldoende bewijs te hebben gevonden om ING-bankiers persoonlijk te vervolgen. Maar naast het OM hebben de afgelopen tijd ook de Amerikaanse autoriteiten om informatie gevraagd. ING verwacht desondanks geen verdere acties door de gevreesde Amerikaanse beurswaakhond SEC.


  Maak melding

 13. Het blijft me verbazen dat Surinamers nog steeds vasthangen aan een vals geloof dat Nederland voor Suriname uitzonderingen maakt.

  Nederland is allang klaar met Suriname en heeft Suriname niet nodig, Suriname heeft Nederland wel hard nodig!

  Wil Suriname zaken bij Nederland afdwingen dan moet het vanuit een krachtpositie zaken doen eensgelijk zoals Indonesië en Turkije doet. Helaas is Suriname lichtjaren daarvan verwijderd door het zeer alom bekende armoedige regeerbeleid decennia lang.


  Maak melding

 14. ABNAMRO staat niet gelijk aan Nederland. De bank is een zelfstandig opererend bedrijf. Ja, de NL regering heeft er een groot aandeel in maar dat heeft hier niets mee te maken.
  Er zijn regels waar alle Europese en op de Amerikaanse beurs genoteerde banken aan moeten voldoen. Zo mogen ze bijvoorbeeld geen zaken doen met mensen, organisaties of in landen die verdacht worden van witwassen of financiering van criminele of terroristische doelstellingen. Daarvoor is een ‘blacklist’ samengesteld. Zeer waarschijnlijk staat Suriname (of surinaamse organisaties of personen) op die lijst. Immers; de president van Suriname en mensen in zijn directe omgeving zijn in Europa en Amerika verdacht of zelfs veroordeeld voor drugshandel of poging tot het helpen van terreurorganisaties. En de Surinaamse regering is daarvan op de hoogte. Het is aan de bank en regering van Suriname om bezwaar aan te tekenen en aan te tonen dat de beschuldigingen niet kloppen. Tot die tijd mogen die banken geen zaken doen met of in Suriname. Er staan meer landen die op die lijst. En er zijn ook landen die NIET op die lijst staan maar er eigenlijk wel op horen… :).
  Is wel heel jammer dat de kranten dat niet toelichten en er een ‘Nederland tegen Suriname’ sentiment ontstaat.
  Al met al … heel vervelend voor de mensen die zich wel houden aan de wet- en regelgeving.


  Maak melding

 15. De Surinamers die de dupe zijn van deze maatregel van ABN AMRO en Rabo bank moeten ageren tegen hun eigen malafide regering. Dit stelletje criminelen met een verdachte van meervoudige moord aan het hoofd heeft de mogelijkheden geschapen om met witwassen rijk te worden. Die criminelen spinnen er garen bij en hebben hun miljoenen veilig weggezet op andere Europese en Amerikaanse banken. Zij trekken zich niets aan van de ellende van de hardwerkende Surinamers, maar juist die Surinamers hebben deze criminelen in het zadel geholpen. Het is niet te laat verandering te brengen, maar spreek je dan ook uit tegen dit corrupte en criminele bewind.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.