Vergelijking tussen koopkracht in Suriname anno 2018 en 2010

29
Vergelijking tussen koopkracht in Suriname anno 2018 en 2010
Dit kocht je in 2010 voor 100SRD in Suriname...

PARAMARIBO, 29 sep – Protesterende vrouwen maakten vrijdag een pijnlijke vergelijking tussen de koopkracht anno 2018 en 2010, voordat het Kabinet Bouterse I was aangetreden. Tijdens een manifestaties op het Onafhankelijkheidsplein zetten zij een willekeurig aantal veel gekochte producten neer die in 2010 samen SRD 100 kostte. Vlak daar naast plaatsten zij enkele goederen neer die nu voor hetzelfde geld kan worden gekocht. Het verschil is enorm.

De betogers hebben de regering op te roepen de bevolking te beschermen tegen armoede, stijgende winkelprijzen en slecht bestuur. Het protest werd onder meer gesteund door actiegroep The Next Generation, de parlementariërs Krishna Mathoera en Edward Belfort, de buitenparlementaire politicus, en de activisten Maisha Neus, Ahilia Welles.

En dit koop je anno 2018 voor hetzelfde bedrag!


29 REACTIES

 1. GA MINDER DANSEN, GA PLANTEN,LET OP JE BUDGET,BRENG JE KINDEREN GOED OP,KOOP NIET DE DUURSTE TELEFOON,DOE VERANTWOORD INKOPEN,WEES VERANTWOORDELIJK VOOR JEZELF,EN JE KIDS,BRENG ZE DAT BIJ,LUISTER NIET NAAR DE REDIEMOESOE ANTI SURI OPPOSITIE EN LANDVERRADERS,..DIE MAAR KLETSEN IN DE RUIMTE !

  DESIRE DELANO BOUTERSE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK SURINAME !!


  Maak melding

 2. Jojo
  RobG zal niet in staat izijn om de juiste reden aan te geven mede door zijn pseudo economische opleiding en mede door zijn voorliefde, liefde maakt blind, voor de veroorzaker(s) van deze crisis.Let op RobG zal allereerst de oorzaak leggen bij de wereldhandel en vol trots aangeven dat de president de Surinamers niet een bos kawgrasie verkoopt als groente voor dit bedrag


  Maak melding

 3. REVO
  Ai boi als dit het antwoord van je is dan snapik dat je geen werk hebt om die 100 SRD te hebben om boodschappen te vergelijken van twee verschillende jaren.
  Voor jou éénvoudiger uitgelegd
  Wat kost een cola nu en wat betaalde je in 2010 hiervoor?
  En niet de vraag of je wel werk hebt in 2018 en 2010.


  Maak melding

 4. @Bigi Sma,

  Doe geen moeite om REVO duidelijk te maken dat het leven in 2018 aanzienlijk duurder is geworden dan on 2010

  De Die-hard Paarsen zeggen dat het de schuld is van NPS en de VHP. Venetiaan heeft het geld GEVRETEN.

  De van moord verdachte Drugscrimineel treft geen blaam. Hij voert immers een subliem beleid. Hij is de Beste Leider die Suriname ooit heeft voortgebracht.


  Maak melding

 5. Men mag ook kijken naar het Bbp van die periode en nu. Bbp 2009 tot en met begin 2010 was ca 6500 USD per hoofd van de bevolking per jaar. In 2017 was dat ca 14000 USD per hoofd van de bevolking per jaar. . De inflatie in 2010 verschilt niet veel van de huidige situatie. In 2016 was er een positieve handelsbalans van 284 miljoen USD. Maar er moet meer geproduceerd worden zodat het verschil tussen export en import groter wordt opdat men niet allerlei dure leningen hoeft af te sluiten.
  De wisselkoers is een ramp. De Surinaamse munteenheid is zwak en alles wordt doorberekend naar de consument. De ondernemer kan niet anders als hij wil overleven. De 100 SRD van 2010 heeft weliswaar niet dezelfde waarde als heden. De salarissen van 2010 zijn namelijk lager dan de salarissen van 2018.

  Dus deze vergelijking is wel wat kort door de bocht. Maar het klopt wel dat levensmiddelen duurder zijn geworden en dat het inkomen niet evenredig daarmee gestegen is hoewel het Bbp tussen 2010 en 2018 meer dan het dubbele gestegen is. De wisselkoers moet gewoon omlaag. Minder afhankelijk van import en meer exporteren. Of import op gelijk niveau en veel meer exporteren zodat de handelsbalans stijgt.


  Maak melding

 6. Volgens ABS telt Suriname 86.000 werknemers,waarvan 53.000 ambtenaren en ca 10.000 semi-ambtenaren.
  In 2015 zijn ca 6000 mensen bij verschillende overheden aangenomen. Verkiezing beloftes vervuld.
  In 2020 gaan we weer een weave aan ambtenaren krijgen. Verkiezing beloftes ????


  Maak melding

 7. @ pakiratigri: Hoe komt u aan die cijfers omtrent BBP van Suriname? Deze website: tradingeconomics.com/suriname/gdp-per-capita geeft de volgende cijfers als BBP per inwoner van Suriname:

  2008: 7827,20 USD
  2009: 7978,40 USD
  2010: 8303,30 USD
  2011: 8698,30 USD
  2012: 8841,00 USD
  2013: 9008,80 USD
  2014: 8943,00 USD
  2015: 8627,50 USD
  2016: 8108,20 USD
  2017: 8043,46 USD

  Ter vergelijking, voor Nederland was de bbp per inwoner in 2017: 53597,97 USD.

  De cijfers die u noemt zijn volledige fantasie, waarschijnlijk wilt u met leugens uw gelijk krijgen of de indruk wekken dat uw favoriete leider het goed doet .
  Eigenlijk zie ik dat bij elke posting waar u cijfers noemt. Er klopt steeds niets van.

  Het is duidelijk te zien dat de koopkracht in 2017 lager is dan in 2010. Waarom dat verschil in koopkracht zo groot is als de afbeelding laat zien is mij niet echt duidelijk. Als men minder softdranks drinkt scheelt het al een heel stuk, die zijn toch uitermate ongezond.

  Beste pakiratigri, als men, zoals u, in Nederland woont en leeft van de zekerheid van een Nederlandse uitkering dan is het gemakkelijk praten. Voor de mensen in Suriname is het een andere zaak. U schijnt nogal vertrouwen te hebben in de toekomst van Suriname en die van Nederland somber in te zien. Wanneer trekt u de consequenties uit uw overtuiging en vertrekt u naar Suriname om bij te dragen aan de ontwikkeling van het land? Voorlopig bent u geen pakiratigri maar een huispoesje dat gevoederd wordt door die Nederlandse baasjes.


  Maak melding

 8. Tja wat verwacht je van een drugscrimineel die president is, hij heeft meer verstand van drugs dan het besturen van een land, die kowlo hersenloze.
  Totaal geen opleiding gehad, Laatstan een universitaire graad!!!!!
  Kom op schei toch uit, laat landje besturen over aan de mensen die het kunnen, dan kom je toch uit bij die blanken, want waarom denk je dat wij hier met z’n allen zitten, omdat het hier goed is en het land wordt goed bestuurt, ja dit is geen hoge rocket sience!!!!


  Maak melding

 9. RobG en Pakiratigri, Paarse Trollen van hetzelfde niveau, weten met prachtige volzinnen en taalgebruik doorspekt met semi- intellectueel gewauwel de werkelijkheid te verdraaien in de ijdele hoop dat ander lezers deze onzin van hun voor lief nemen, ze doen maar. zo zelfvoldaan over zichzelf dat ze niet in de gaten hebben dat anderen daar doorheen prikken, niet zo slim dus, wedden dat hier weer een triade opkomt en weerlegt wordt met voor hun passend taalgebruik, ze zijn niet dom , maar doen dom


  Maak melding

 10. @Pakiratigri

  “Bbp 2009 tot en met begin 2010 was ca 6500 USD per hoofd van de bevolking per jaar. In 2017 was dat ca 14000 USD per hoofd van de bevolking per jaar. .”

  U maakt waarschijnlijk gebruik van de cijfers van Index mundo. Edoch dat zijn cijfers die door de landen opgegeven worden via de instituties van het land. Als u die cijfers volgt of gevolgd heeft kunt u weten dat Suriname geen getrouw beeld verstrekt van haar BNP. Hiermee draaien Hoefdraad en Abdoel een ieder een raad voor ogen. Vooral ten aanzien van de staatsschuld. Bureau voor staatsschuld was tot voor kort een goede informatie bron omdat zij over meerdere jaren de staatsschuld de koers en het BNP liet zien.
  Helaas zijn die staten verdwenen en is het BNP als ijkwaarde (de deler) niet meer zichtbaar bij het bureau voor staatsschuld. Het bureau voor statistiek dat het BNP moet berekenen is al enige tijd disfunctioneel.

  Edoch de laaste cijfers uit 2016 / 2017 die ik kan reproduceren gaven aan dat het BNP rondom de SRD 17.000.000.000 was op. In diezelfde tijd produceerden Hoefdraad BNP’s die richting SRD 30.000.000.000 op liepen .
  Het truckje was waarschijnlijk dat de leningen die de staat dacht in te zetten voor overheidsuitgaven bij te plussen tegen de hoge koers en daarna het BNP terug te rekenen naar USD voor de lage koers van 4,04.

  Incl, Newmont en de meevallende situatie bij Staatsolie is het ondenkbaar dat het BNP in Suriname toegenomen naar $13.200 * 550.000* 7,7 = SRD 56.000.000.000 zoals u wil doen voorwenden.

  Sinds Bouterse aan de macht is zijn leningen bij de staatsinkomsten opgeteld. Dat geeft hele rare situaties als het geld niet beschikbaar komt of het project niet uitgevoerd wordt of een volgend jaar weer bij de plannen gevoegd wordt.
  Ik vermoed dat met alle inflatie die nu in de begroting gepompt wordt in 2019 het BNP ongeveer SRD 28.000.000.000 gaat bedragen en dan kom je uit op ongeveer een BNP/hoofd van de bevolking van $ 6.600 terwijl dat in 2010 al nagenoeg $ 9.000 was.

  Pakiratigri: Winsten Churchill zei ooit “Ik geloof alleen de statistieken die ik zelf gemanipuleerd heb”

  Cijfers van Hoefraad en Abdoel zijn minder waard dan het papier waar ze opgedrukt worden.


  Maak melding

 11. Gelet op de PRODUCTIE-KRIMP door wanbeleid en

  gelet op de miljoenen-leningen die niet ten behoeve

  van productie-activiteiten of -stimulering worden ingezet,

  zullen spoedig nog meer DEVALUATIES volgen !!!

  PS : Het huidige regiem heeft nog steeds niet door dat
  1 + 1 = 2 !

  De staatsuitgaven zijn NOG STEEDS, VEEL hoger dan de
  staatsinkomsten ! Sranan zal mede daardoor, jammer voor
  de bevolking, nog enige tijd FAILLIET blijven !

  Het bureau voor de staatsschuld dient op ONAFHANKELIJKE
  wijze en op een DUIDELIJKE en INZICHTELIJKE MANIER, de
  GROOTTE van de Staatsschuld aan te geven !
  Aub Ook precies aangeven welke OMREKEN-KOERSEN zijn gebruikt !
  Anders kan dit bureau worden OPGEHEVEN !!


  Maak melding

 12. Sorry Pakiratigri, maar ik moet je even corrigeren. Volgens de gegevens van het statistiekburo was de BBP van 2010 22,038 SRD en die van 2017 33,476 SRD. Geplaatst tegen de USD koersen van respectievelijk 2010 en 2017 is de BBP dus niet verdubbeld maar eerder gehalveerd. Zie gegevens Statistiek bureau.


  Maak melding

 13. @ Pakiratigri, Of import op gelijk niveau en veel meer exporteren zodat de handelsbalans stijgt.
  Het zal wel , vooral de rijst (Voedselschuur van Zd. Amerika), het uit het binnenland, het Rainforrest water, allemaal mooie plannetjes, maar waar blijft de uitvoering met deze incapabele regering
  Gebakken lucht en Coke hebben voorlopig de beste uitvoercijfers


  Maak melding

 14. met als aanvulling het Graniet uit het gebergte , maar helaas de boten die het moeten vervoeren door de dichtgeslibde rivier, zal ook niet gaan dus voorlopig


  Maak melding

 15. Koopkracht neemt af maar NDP’s stemkracht neemt toe! Vreemde logica van de Surinamer. Conclusie: de Surinamer houdt van armoede.
  I love Suriname, I love poverty!!


  Maak melding

 16. He,peni poessie,je moet even wat tijd doorbrengen in Sur.en daarna je postings sturen.Die zullen een draai van 189 graden hebben.Want jij nu doet is alles benaderen uit een ideale samenleving.


  Maak melding

 17. @ Pakiratigri
  Jij hebt cijfers, Jojo heeft cijfers. Om te voorkomen dat we een discussie gaan krijgen welke cijfers juist zijn en dus inzoomen, wil ik het hebben over de grote lijn en dus uitzoomen.
  Je posting heeft betrekking op 3 zaken.
  BNP, inflatie en handel.

  Het BNP
  ik heb in een andere posting Rob een voorstel gedaan, dit voorstel wil ik nu aan jou doen.
  Maak voor mij een verdeling van het BNP ( Lorenzcurve) naar inkomensklassen.
  Een voor 2010 en een voor 2018 (mag ook 2017 zijn).
  Ik beloof dat ik er daarna een voor je zal maken en dan kunnen we vergelijken
  Je zult zien, daar ben ik van overtuigd dat los van de stijging van het BNP, Su een zeer ongelijkmatige verdeling van het inkomen heeft en deze in 2017 nog ongelijkmatiger is geworden.
  In termen van de burger: wat heb ik aan een hoog BNP als ik niets daarvan zie. Het geld zit bij een zeer kleine groep en de massa heft gen ene moer

  Inflatie
  Je schrijft:
  ” De inflatie in 2010 verschilt niet veel van de huidige situatie” Meen je dit echt?
  Je bedoelt neem ik aan dat het percentage (ik verzin even een getal bijv 6%) in 2010 even hoog is als nu in 2018. Maar hier laat ik je niet mee wegkomen.
  Tussen 2010 en 2018 zijn de kosten van levensonderhoud fors gestegen. Dit heeft geresulteerd in forse koopkrachtdaling. Om nu 2 jaren te pakken en te doen alsof de jaren die hier tussen liggen er niet toe doen is belachelijk.

  Export/Import
  Hier valt weinig van te maken.
  Je schrijft dat er meer geëxporteerd moet worden
  Je schrijft dat er minder geïmporteerd moet worden.
  Dat zijn open deuren die je aan het intrappen bent
  Volgens mij heeft ene Binda???? voorzitter van midden en kleinbedrijf? (namen grrrrr) goede ideeën gelanceerd ergens in juni/juli heeft hij geopperd om het bedrijfsleven meer te betrekken bij de handel.
  Niet nodig denkt de minister
  De SRD is fors in waarde gedaald. Dit zou de export moeten stimuleren en de import moeten afremmen
  Het eerste gebeurt niet en het tweede, als gevolg van lagere inkomens, vind wel plaats.
  Voorwaar, niet om je op de borst te kloppen.
  De wereldeconomie is zeker sinds 2013 (lastig om cijfers hiervoor te vinden, maar ik heb vanaf 2013 cijfers gevonden), aan het groeien, de rente is laag. Su had mee moeten profiteren.
  Van 2008 – 2011? 0f 2012? of 2013? zaten we in een baisse (een neergang) toen heeft ook SU natuiurlijk dit gemerkt, maar de hausse (de opleving) is aan Su voorbij gegaan. Vreemd.
  Ik, maar dit is puur subjectief, verwacht dat de opleving voorbij is en we kunnen ons weer gaan opmaken voor een neergang.
  Olieprijs stijgt al heel lang, de rente stijgt weer, handelsbelemmeringen worden weer uit de kast gehaald.
  Hou je vast.


  Maak melding

 18. @pakiratigri, Hans van den Broek & JoJo

  Opvalend is dat ik via de site van ABS weer andere cijfers krijg. In elk geval is duidelijk dat het BBP/Capita onder Bouterse gedaald is in koopkracht door de devaluatie en dat de verdeling veel schever is gegroeid. Beter is het dan ook om bv te kijken naar hoe groot de groep is die onder het minimum moet leven.
  ABS cijfers. BBP per capita, exclusief de informele sector:
  2004 6,698 Cijfer op basis tabel 2004 – 2008
  2005 8,221
  2006 9,691
  2007 11,263
  2008 14,0742013 – 2017
  2009 14,397
  Maar volgens de tabel over 2007 – 2012 resp 2010 – 2014 resp 2013 – 2017
  2007 15,851
  2008 18,868
  2009 20,325
  2010 22,038 resp 22,028
  2011 24,801 resp 25,158
  2012 29,444 resp 29,158
  Nb de goudprijs was erg hoog maar volk profiteerde daar niet van.
  2013 30,032 resp 30,068
  2014 30,406 resp 30,035
  2015 28,753
  2016 32,320
  2017 33,476
  Wanneer we bedenken dat de SRD sinds 2010 meer dan 50% in koopkracht is gedaald is er dus sprake van een enorme achteruitgang. van 22,038 Waarde volle SRD in 2010 naar iets van SRD 33,500 in 2018 die in koopkracht minder dan 15.000 oude SRD vertegenwoordigen.
  Ook valt het op dat de gepresenteerde cijfers één grote warboel zijn en, zoals gezegd, is het algemeen bekend dat de verdeling van het geld nog nooit zo onevenwichtig was. Een kleine groep pikt alles in en de meerderheid pinaart.
  Het volk is zwaar getroffen door paars wanbeleid.


  Maak melding

 19. En nog steeds rijden er zoveel auto’s op de broko pasi’s. Son wagi brand new.
  Den bigi anu man san lai moni no man du bisniss moro anga bangi of tra onderneming, den man e flip now. No wan suma wan bron den anu na den tori now. Den Sinesi o tek abra moro now, a no tek langa te wan ekte Sinesi pres o de. Tek yu ai luku.


  Maak melding

 20. @NietAllesDatBlinktIsGoud
  Ja erg he al die paarse die gratis tanken en in dienst zijn genomen zonder dat er werk is waardoor ze nu op overheidskosten, lees kosten van het volk, hun eigen zaakje draaien.


  Maak melding

 21. Het is ook interessant om eens op dit adres te kijken: cia.gov/library/publications/the-world-factbook/ Daar zijn heel wat cijfers te vinden over Suriname en alle andere landen van de wereld op allerlei terreinen. Te lezen valt bijvoorbeeld dat de Surinaamse huishoudens een derde van het bbp uitgeven terwijl dat in Guyana driekwart is. Dat verklaart al het een en ander. Zie ook het verschil in variatie in exportproducten tussen Suriname en Guyana.
  Op de website vind je een kaartje, klik eerst op het werelddeel en dan op het land.

  @ Klaas de Groot: Je geeft heel wat cijfers maar zegt niet in welke valuta. Ik neem aan SRD maar dat is gezien de inflatie geen goede maatstaf. Je zegt zelf al dat die behoorlijk in waarde is gedaald. Met die cijfers is vergelijkingen maken is hetzelfde als wanneer je de ene keer inches en de andere keer centimeters gebruikt om maten te vergelijken zonder dat te vermelden. Door die fout is op Mars een ruimtevaartuig neergestort. Bronnen die cijfers in SRD geven, zijn die wel te vertrouwen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.