Stichting Pluimvee Kwekerscollectief Suriname bestaat 1 jaar

18
Stichting Pluimvee Kwekerscollectief Suriname bestaat 1 jaar

PARAMARIBO, 22 jul – Suriname consumeert jaarlijks 12 miljoen kilo kip. Daarvan produceert het land zelf slechts 40%, de rest wordt geïmporteerd in de vorm van hele kippen en kipdelen. Dat zei Hesdy Ormskerk, bestuurlid van de Stichting Pluimvee Kwekerscollectief Suriname, afgelopen week op een persconferentie.

Volgens stichtingsvoorzitter Ellen Naarendorp streeft de stichting naar een drastische verhoging van de lokale pluimveeproductie met zichtbare resultaten binnen zeven jaar. De stichting bestond op 20 juli jl. precies 1 jaar.


18 REACTIES

 1. Wel gefeliciteerd met het een jarig bestaan. De importers zijn geen makke jongens. Ze schuiven voor Normand op. Ze lobbien ddb heel hard om hun njang te behouden.
  Su producenten veel sterkte in de komende jaren.


  Maak melding

 2. Na wang stichting van ndper’s. Ondertussen kunnen het gros van deng dong moro Corongmangs ndp paria’s honger. Rattenvlees in blik is wat ze gratis te eten zullen krijgen na 2020. Deng deng no mpp gaan in 2020 weer voor een stap dichter in de paarse misdadig verarmde hel. Ai ddb en zijn duivels criminele trawanten e mek deng ka no mpp, en toch lrijsen ze we gaa wee voo vijf. Ai, do ka crepeer no mpp.


  Maak melding

 3. De importeurs hopen dat Suriname het ACP verdrag met de EU ratificeert. Dit verdrag geeft de landen die het verdrag ondertekenen vrije toegang tot elkaars markten. Daarnaast kunnen de landen rekenen op economische steun van de EU. Het resultaat is duidelijk. Het aandeel van de export van producten uit ACP landen naar de EU is gedaald van negen tot drie procent, terwijl de export van EU producten naar de ACP landen een reuzensprong heeft gemaakt. Daarnaast ontvangen de landen veel minder ontwikkelingshulp. Dit verdrag heeft veel lokale industrie in de ACP landen die het verdrag hebben ondertekend stuk gemaakt. De importeurs in Suriname hebben belang bij dat er goedkope kip (plofkip) uit de EU in Suriname wordt geïmporteerd zodat zij de winsten kunnen verdrievoudigen. Het ACP verdrag zal de de Surinaamse pluimvee-industrie te gronde richten. Uit betrouwbare bron vernomen dat VHP, NPS, PL reeds onderling hebben besloten dat zij het ACP verdrag gaan ondertekenen bij een eventuele verkiezingswinst in 2020.


  Maak melding

 4. Op een bevolking van ca 500k mensen, is de consumptie van 12 miljoen kilo kip per jaar maar heel erg dunnetjes. Dat komt neer op 24 kilo per persoon per jaar en dus 2 kilo per persoon per maand.
  In mijn tijd aten wij in Suriname minstens 1 kilo kip per dag.


  Maak melding

 5. @RobG
  Heb je ook bewijzen of is het weer gewoon een verzinsel van jou??
  Ook missen de posters je reactie bij het topic over de inbeslagname!!


  Maak melding

 6. Klaas de Groot,
  Hetgeen ik heb geschreven kan je verifiëren op het internet. Er zijn aantoonbare voorbeelden te noemen van met name kippenboeren in Afrika die hun investeringen zagen wegkwijnen na het dumpen van Europese plofkip op Afrikaanse markten.

  M.b.t. de inbeslagname van gelden uit Suriname kan ik alleen maar vermoeden dat er politieke motieven achter deze kaping/gijzeling van Surinaams geld zit. De economie van Suriname is aan het opkrabbelen. Nederland gunt Suriname geen enkele vooruitgang. Zij zijn erop uit om onrust te veroorzaken zodat de kiezers gaan stemmen op VHP en NPS. Dit noem ik op een verkapte manier bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van en Souverein land. Nederland wil en “regiem change ” in Suriname. Zo makkelijk gaat dat niet.


  Maak melding

 7. Historie van de Surinaamse pluimteelt.
  In de jaren 60 was er een schaarste aan kippenvlees ontstaan in Suriname, De Surinamers gaven de kippenboeren de schuld omdat ze daarmede de prijzen wilden opdrijven. De boeren ontkenden dit.
  Toen gaf de overheid aan enkele importeurs toestemming om back & neck te importeren. Ja de periode van de Back & Neck deed haar intrede in Suriname. Het was een langgerekt stuk kip, waarvan alle kipdelen waren verwijderd, goed en goedkoop, alleen had het weinig smaak. Toen viel de boel stil in Suriname door allerlei omstandigheden (staatsgreep etc.). De wereld rondom Suriname was niet stil maar werkte aan de ontwikkeling van de plofkip, dat is een kip, volgespoten met hormonen en antibiotica en die binnen drie weken, twee keer zwaarder weegt dan een Surinaamse kip en die gekweekt werd in gigantische loodsen onder zeer erbarmelijke omstandigheden en waarvan de eigenaren miljoenen euro’s aan subsidie van de overheid (EU) kregen. Kijk daar kan Suriname niet tegen op botsen. Ze bleven hun manier van kippen kweken koesteren en dat was de vrije uitloop manier. Hierdoor zijn onze Surinaamse kippen vele malen gezonder en lekkerder dan de plofkippen. Alleen waren onze kippen, wegens gebrek aan subsidie, vele malen duurder en aangezien de salarissen in Suriname niet al te hoog waren ging de voorkeur uit naar goedkopere kippenvlees.Op gegeven moment lustten de Europeanen de plofkip niet meer. De kwekers zaten toen met een probleem en de kip werd gedumpt in het buitenland met name de ontwikkelingslanden. De kippenmarkt van de lokale kwekers in Ghana, om een voorbeeld te noemen, was helemaal kapot gemaakt door Nederlanders die aldaar hun plofkippen kwijt moesten. en wat hadden dezen een grote bek in de documentaires die op de TV werden uitgezonden. Gelukkig was de president van dat land ten zeerste begaan met het lot van de kippenboeren een werden de Nederlandse plofkippenhandelaren uit dat land gezet. De lokale pluimveeboeren kunnen in Ghana gelukkig weer ademen. Nu Suriname: we hebben grond genoeg om bedrijven op te zetten die miljoenen kippen volgens de vrije uitloopmethode kunnen kweken. We kunnen deze kippen tegen een hele mooie prijs naar Europa en de rest van de wereld exporteren, want ik hebmooie prijzen bij de MAKRO gezien voor de vrije uitloopkippen . Ik heb ondernemingsplannen gemaakt in die zin van: Hoe kunnen we de kippenmarkt in Suriname heroveren. Nu weet ik niet of er in Suriname plannenmakers zijn die dit kunnen doen , maar , als we leren van de problemen van de doksenclub, kunnen wij de wereld- net als wat ze met de plofkippen hebben gedaan- de wereld veroveren met onze gezonde , lekkere Surinaamse vrije uitloopkippen. Jullie hebben alleen een grote bedenker van de plannen nodig en die zijn er Suriname.
  Ik heb ooit bij Naskip aan de Gravenstraat Surinaamse kip met cassave gegeten . Het was zo lekker dat ik nog steed dat voorval niet kan vergeten. Dus Surinaamse kippenboeren: met een regering met het hart op de juiste plaats kunnen jullie veel bereiken.

  John, iemand die gek is op kippen.


  Maak melding

 8. Ik neem aan dat u begrip kunt opbrengen wanneer en waarom ik de echte problemen van dit plan en de oplossingen daarvan niet uit de doeken doe. Iets waar ik jarenlang aan heb gewerkt ga ik niet gratis weggeven.


  Maak melding

 9. @RobG
  Het internet?!
  Maar het internet heeft ook informatie over je baasje…ga de naam van je baasje googlen!!
  Zo heilig is hij niet als je over zijn misdaden leest!!
  En nu de pluimsector…laat je baasje de subsidie gelden terug geven aan deze sector en anderen ipv in zijn zak te stoppen!!!
  Het in beslag genomen geld…de afzender is geen Santokhi maar je baasje bouta.Nu moet nog bekend gemaakt worden wie de ontvanger is..de farc misschien??Of een ander criminele organisatie.Hoe komt je baasje aan het geld?!
  Laatst nog had hij een spektakel opgezet voor kovind en de prijs was 1 miljoen dollar!!
  Je baasje werkt niet en de staatkas is leeg..
  zo hoe komt hij aan al dat geld.?!
  Venetiaan heeft een goed gevulde kas achter gelaten en hier is het bewijs.Je baasje gebruik het geld voorzich zelf en zijn criminele vrienden!
  Goed werk Nederland,geef het geld niet terug!!


  Maak melding

 10. @John,

  ik denk dat voor een kwaliteit kip altijd een markt is, tegenwoordig zijn
  er veel mensen die iets extra’s willen betalen voor kwaliteit. Alleen denk
  ik dat in Nederland of andere landen de Surinaamse kip niet bekend is.
  Onbekend maakt onbemind, misschien ook iets voor toprestaurants om op
  de kaart te zetten.


  Maak melding

 11. Ray, de verhalen over de persoon die jou een trauma heeft gegeven zijn op het internet geplaatst door figuren die een hekel aan hem hebben. Jij straalt onvrede uit. Je hebt een hekel aan jezelf. Kom met jezelf in het reine.


  Maak melding

 12. Vliegende Hollander: promotie, reclame en samenwerking heet dat. Open een paar bedrijven in Nederland die de Surinaamse kip verkoopt. draai de hele dag promotiefilms in de winkel af hoe de Surinaamse kip tijdens zijn leven vertroeteld wordt, laat de potentiële klanten en koper de kip proeven word en klaar is kees. Ik vind het jammer dat Suriname deze manier van promotie niet kent of toepast. Ik kan nog steeds die ene keer in 1991 niet vergeten. het was Naskip, Gravenstraat, kip met cassave vanwege de aardappelschaarste. overheerlijk. en dan praten we nu over slechts één product. er zijn veel meer producten in Suriname, maar als we niet gestimuleerd worden om te exporteren komt er niets van terecht. Ik lees ook over de exportproblemen van de Doksenclub. Die problemen zullen blijven bestaan zolang we een klote regering hebben.


  Maak melding

 13. Robg
  Massogist duim zuiger ongelofelijke onbenul,maar ik snap het al, alleen jou waarheid is het enige wat telt.
  Wil soms een opsomming van Suriname mislukkingen hebben ,COCOS,palmolie, goud olie, spoor banen, autobanen ,diepzee havens, buitenschoolse opvang carifesta,18000 woningen, zoetwater transporten, apoera project ,brokopondo, agrarische sector verwaarloosd suikrriet,rijst,verwaarlozing saramaca kanaal die zorgede voor de bevloeing van de plantages,enkele boeroes die het wel voorelkaar heben gekregen om een goed bestaan op te zetten .
  En wat hebt jij gedaan voor suriname ,je hebt je snor gedrukt,en hebt Suriname laten barsten en nu een grote monden hebben hypocriet sufferd.
  En reageer maar ik heb nog meer voor je


  Maak melding

 14. Na bek en nek gaan die paars dwazen in de toekomst moeten eten als ze weer oerdom in 2020 op hun geliefde moordenaar gaan stemmen, sa e mek deng ka no mpp.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.