‘Suriname moet van pakketten- naar productie-economie’

22

PARAMARIBO, – “Het heeft geen zin om vooral nu hoera te roepen. Laten wij eerst teruggaan van een pakketten- naar een productie-economie.” Dit stelt Stanley Raghoebarsing, econoom en voormalig minister van Planning & Ontwikkelingssamenwerking. Hoera roepen omdat Standard & Poor’s de economische vooruitzichten heeft verzet, daar wordt niemand dikker van. De economie van Suriname is nog steeds aan drastische verandering toe. Suriname is nog immer kwetsbaar en kan niet blijven drijven op sociale pakketten.

Waar het echt op aan komt is dat gekozen wordt voor duurzaamheid. De afgelopen jaren is daar vrijwel niets van terecht gekomen. “De mensen die dus nu blij zijn met het bericht van S&P, vraag hen om de bushouders en de mensen in de bejaardentehuizen te vragen wat zij vinden van dit bericht. Vraag aan de bejaarden of dit bericht hen eten geeft”, zegt Raghoebarsing tegenover Dagblad Suriname.

Meer dan wat ook, is er behoefte aan realiteitszin. Dat vergt deugdelijk leiderschap en beleid. Zoals het er nu aan toe gaat, heeft meer weg van leven van dag tot dag. Het is dus tijd voor een totale omslag. “Laten wij vooral terug koersen naar mensen in bestuurlijke functies die hun verantwoordelijkheid kennen, in plaats van mensen die aan verkiezingscampagnes denken”, aldus Raghoebarsing.

22 REACTIES

 1. De mensem die hoera roepen,niet moeilijk te raden uit welk kamp zij komen toch,de ndp natuurlijk.
  Surinamers met een gezond verstand verkeren niet in een feeststemming met bouta als lijder.


  Maak melding

 2. De mensen hebben weer niet geluisterd naar kenners en beginnen te juichen.Wat S&P gedaan heeft,is de gebroken één [1]die Sur.had naar boven afgerond en een volle 1 van gemaakt.Zo blijft Sur.op de één na laagste rating.Als je daar staat,bestaat er echt geen reden om te feesten.


  Maak melding

 3. Met deze moordenaar is deugdelijk leiderschap onmogelijk, daar deze criminele niet deugt, zal eerst van het toneel moeten verdwijnen, wil het nog wat worden met dit land.


  Maak melding

 4. Eigenlijk moeten Surineds wiens familieleden ndper zijn geen enkele pakket voor hen sturen, want deze paarse dwazen stemden willens en wetens voor ddb en roversbende. Oom Vene had zo gewaarschuwd. Houden jullie het geld voor jezelf, want het gros der ndper’ s familie of niet zijn nooit tevreden met wat je ze geeft. Als je eenmaal geeft en stopt na 99 keren, wordt je uitgemaakt voor gierig, redi musu, staatsvijandig, etc. Dus Surineds die dwaze ndp familieleden ondersteunen, weggegooid geld en hulp. Laten ze naar hun geliefde soso lobi didibri rover leider gaan sa tapoe deng stem, mek a poroe ka gi deng dongsma desie.


  Maak melding

 5. Wel ik heb jaren geleden in de wandelgangen gehoord dat familie;s gingen klagen over de inhoud van de voedselpakken. Wel, Nederlanders zijn tuk op alles wat ( gratis ) is. zij denken van : Je moet een gegeven paard nooit in de BEK kijken. Maar tja! deze familie kennen dit spreekwoord niet , dus ze blijven klachten tot er geen pakket meer uit Olland komt.

  By the way, deze meneer heeft natuurlijk gelijk, maar het blijft een cliche’. Hoe lang gaan ze dit blijven roepen? First change, then upto next,,,


  Maak melding

 6. Vorige regeringen kregen gratis geld ???

  En deze BOUTA-clan heeft ZELF GRATIS MILJARDEN ONGEDEKT EIGEN GELD GEDRUKT !

  DAAROM HEEFT DIT REGIEM SRANAN FAILLIET GEMAAKT !

  NIEMAND, BEHALVE PAARSE BOSJE HAD DAT EERDER ‘GEPRESTEERD”!

  DE PAARSE YO-KOEIEN SLAPEN NOG STEEDS !

  ALLEEN PAARS HEEFT SRANAN STEEDS FAILLISSEMENT OPGELEVERD !

  PS : SRANAN FAILLIET PLUS GROOTSTE STAATSSCHULD OOIT !!!!! (ca TWAALF MILJARD !!!)

  DESI NANGA GILMORE, NEP-LEIDERS EN NEP-ECONOMEN, UN GO SRIBI YERE !!!!


  Maak melding

 7. Srafu, de tijd van het zuur is geleidelijk aan het wegvloeien. Dit geeft jou natuurlijk een chronische hoofd- en kiespijn. De tijd van het zoet ligt is nog op verre afstand, maar komt in zicht. Wat ga jij produceren voor Suriname? In koor hoor ik de mensen roepen ” Srafu gaar onzin voor Suriname produceren ” !


  Maak melding

 8. @Toko
  Wanneer ga eens eerst onderzoeken wat de feiten zijn en stop je met domme paarse opmerkingen ??
  Stanley Raghoebarsing was minister van 2000 tot 2010. De jaren waarin de economie van Suriname weer langzaam vooruitging na de zoveelste periode van vernietigend paars wanbestuur. Als je twijfelt raadpleeg dan de statistieken van de CBvS.
  Ook beschuldig je Stanley Raghoebarsing van crimineel gedrag maar nergens blijkt dit uit. Bij mijn weten was het een goed geschoold, integere en kundige minister. Zo anders dan die opportunistische leeghoofden van de laatste jaren.
  .
  Overigens zowel in NL ( waar WK gehost wordt) als in Suriname is leugenachtige laster strafbaar. Dus pas maar op.


  Maak melding

 9. Wel wat ik weet krijg Suri, nog 20 miljoen van NL. Dat geld komt pas vrij als er sprake is van competenties cq. Volwaardig regering. 20 mil. Is een druppel op de gloeiende plaat. Waar ik niks over hoor is , ingeval van een nieuwe regering: Hoe gaan ze beginnen met een lege kas. En wat gebeurt er met de schuldenpost dat deze regering heeft opgebouwd. Ik houdt mijn hart vast, het gaat jaren duren voordat men financiële reserves heeft opgebouwd. En als de ontwikkelingen niet hard genoeg gaan, komt de ontevredenheid om de hoek kijken . Dat is precies wat er met Obama is gebeurd. Hij is toen op afgerekend.

  Het wordt een zware klus met lange adem.


  Maak melding

 10. @ROBJE-huisslaaf van Opa Desi, de FAILLIETMAKER van Sranan !

  Babbel maar over de Pakketten en Leningen-economie van Paars !

  Sranan is STABIEL FAILLIET, AFLOSSING en rentelasten zullen de economie verder WURGEN !

  Normale maandelijkse overheidsuitgaven kunnen niet tijdig worden gedaan ! Bushouders en gezondheidswerkers ea wachten nog steeds op de Paarse waardeloze beloften !

  Desi en CLAN hebben al ruim dertien MILJARD verspeeld, er is geen productie in gang gezet. De productie in Sranan is door Paarse Wanbeleid eerder gekrompen !

  De CRIMINALITEIT rijst de pan uit, politie is niet goed geschoold/getraind en het ontbreekt de manschappen aan doodnormale goede uitrusting, als gevolg van het Paarse staats-faillissement !
  Over harddrugscriminaliteit zal ik het niet hebben, uw leider wordt gezocht, heeft onherroepelijk strafvonnis op zijn naam van ELF JAAR CELSTRAF ! Vandaar de vele in Europa onderschepte containers uit Sranan !

  Alle geld (MILJARDEN) is door Paars VERDAMPT en niet ingezet voor productieve doeleinden !

  ZOLANG Ongedekte-GELD-DRUKKERS GILMORE en Opa DESi worden gehandhaafd, zal Sranan FAILLIET
  blijven. Deze heren hebben geen verstand van economie en markten en doen vrijwel alleen consumptieve uitgaven !
  Om politieke redenen (vrees voor het Volk) wordt door Paars ook niet drastisch bezuinigd op het MEGA-ambtenarenapparaat ! De overheidssalarissen zijn voor een groot deel weggegooid geld !

  PS : Bezuinig op ambtenaren en hef het giga-kabinet van de president op(circa een half miljard p j) , de opa’s daar zijn onproductief en een blok aan het been van Sranan !

  De PAARSE YO-KOEIEN trachten via de “Voorlichter a la Saddam Hussein”, meneer LIMBO, het Volk te misleiden met “nep-goed-nieuws-berichten” ! (de CIVD controleert de vliegveiligheid, de zeedijk in Coronie is-eindelijk-afgebouwd door Paars, echter niet vermeld wordt dat het een project van meneer VENE is, dat allang was gefinancierd !!!)

  U vraagt naar mijn productie, in elk geval is uw YO-Koe-productie tbv Sranan 0,00000000 !
  U blijft juichen voor de veroordeelde, op wiens hoofd nu ook nog een strafeis rust van TWINTIG Jaar CELSTRAF, wegens het medeplegen van MASSAMOORD !


  Maak melding

 11. Er volgt een afslachting voor opa desi volksbedrieger in 2020!
  Een ezel stoot zich niet 2 keer tegen dezelfde steen, heeft u verstaan moordenaar???


  Maak melding

 12. WAT WERD DOOR SURINAME UITGEVOERD?

  1-1-1867 Aan de hand van het overzicht “Uitgaande Regten over het eerste kwartaal 1867”is het mogelijk een redelijk beeld te vormen van de goederen die Suriname in die tijd exporteerde:
  De Administrateur van Financien brengt ter kennis van de daarbij belanghebbenden, dat de commissie, benoemd krachtens artikel 22 der publicatie van 26 maart 1849 (G.B. no. 5), de waarde der aan betaling van “Uitgaand Regt onderhevige voortbrengselen de kolonie, voor het 1e kwartaal 1867 heeft geregeld, als volgt:
  Arrowroot op f 30,00 per 100 pond
  Banannen op f 0,60 per bos
  Confituren op f 3,00 per stoop
  Gomma op f 20,00 per 100 pond
  Huiden op f 13,00 per 100 pond
  Kakao op f 33,50 per 100 pond
  Katoen (schoone) op f 80,00 per 100 pond
  Katoen (vuile) op f 50,00 per 100 pond
  Koffij (heele) op f 50,00 per 100 pond
  Koffij (gebroken) op f 33,00 per 100 pond
  Koorn (gepeld in vat) op f 6,00 per 100 pond
  Koorn (ongepeld) op f 8,00 per 600 pond
  Kwassiehout op f 3,00 per 100 pond
  Melassie op f 23,00 per 100 gallon, de gallon berekend op 6 pinten
  Oranjeschillen op f 10,00 per 100 pond
  Pattates op f 4,00 per 100 pond
  Pindas op f 10,00 per 100 pond
  Rijst op f 15,00 per 100 pond
  Rijst (ongepeld of in de bast) op f 10,00 per 100 pond
  *Rum en dram ter sterkte van 20 graden
  hijgrometer en daarboven op f 83,00 per 100 gal berekend op 6 pinten
  sterkte onder de 20 graden op f 60,00 per 100 gal berekend op 6 pinten
  Rundvee op f 150 per stuk
  Schapen op f 15 per stuk
  Suiker op f 7.75 per 100 pond
  Toncaboonen op f 50,00 per 100 pond
  Varkens op f 30,00 per stuk
  Vischlijm op f 50,00 per 100 pond
  *amsterdams gewigt en maat
  Paramaribo, den 28 december 1866
  De Administrateur van Financien
  COHEN STUART


  Maak melding

 13. @ John: Je lijst laat zien waarom de Nederlanders Suriname wilden hebben, als productieland voor producten die in Nederland niet konden groeien. Het laat ook zien waar Suriname zijn geld mee zou moeten verdienen, landbouw, veeteelt en visserij.
  Jammer genoeg heeft men daar geen zin in en heeft het land inmiddels zo’n achterstand op het gebied van efficiënt produceren en kwaliteitsbesef dat het eigenlijk onmogelijk is om hier op het gebied van exportmogelijkheden nog veel te kunnen betekenen.

  De EPA overeenkomst zou kunnen helpen om Suriname wat concurrentievoorsprong te geven op de Aziatische landen maar waarschijnlijk is dat onvoldoende. De voedselpakketten uit Nederland zullen misschien steeds meer nodig worden maar het aantal verzenders wordt minder omdat de afstand tussen de ex-Surinamers en de Surinamers steeds groter wordt. “Suriname? O ja, daar kwam mijn opa vandaan”.


  Maak melding

 14. De oude en bestaande regering hebben er puinhoop van gemaakt tijd voor iets nieuws. NEUS voor president in 2020. Laten in plaats telkens voor het oude te kiezen echt iets nieuws te kiezen. Dus geen Ndp en zijn aanhangers maar ook zeker geen VHP en NPS en zijn aanhangers


  Maak melding

 15. @hans van der broek de afstand tussen Surinamers in Nederland en in Suriname wordt juist closer want vanwege de opkomst van extreem rechts in Nederland voelen steeds meer Surinamers dat Nederland niet voor hun is. Je kan het zien aan de jeugd die praten minder Nederlands onderling en meer Surinaams. En vroeger was dat anders


  Maak melding

 16. Inwoners van Suriname moeten zich niet blind staren op hun huidige leiders, samenwerking onder de Surinaamse bevolking is slechter dan ooit. Er is een kloof tussen de bevolkings groepen .
  Daar moet eerst aan gewerkt worden en elkaar respecteren. Een ieder denk aan zichzelf en niet aan het geheel en de toekomst van het land.
  Doordat er geen eenheid is kan de bevolking gemakkelijk misleid worden.
  En is niet zo dat er een rassen vermenging moet plaats vinden, maar gevoel dat alle Surinamers gelijk zijn, dan pas kan men een vuist vormen tegen een ieder die Suriname benadeeld of dat wil doen.


  Maak melding

 17. klaas jongen@
  Voor mij hebben alle oude politici het gedaan, en moeten zij voor eeuwig zwijgen. Hun bagache is te licht om mee te komen. Arrogante gedrag onder ander van deze en hun vrienden, staaf ik aan zakenvullerij. Niks hebben ze in een rijk land, voor het volk nagelaten.
  Wanneer ik een opmerking plaats is bij volle verstand en ruggekracht . Wie zich geroepen voelt, moet dat maar als belasten en belagen zien; En mij een zaak aanhangig maken. Bij een falend beleid, gaat voor mij een ieder het schip in. Dus ook ministers en gewezen, met de kop in de wolken. Niks persoonlijk.
  Gelukkig doorzien derden jouw suggestief karakter.
  Was niet jij die de ex-ceo Slm betichte zijn vrindin te bevoordelen (had je bewijs) !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.