Suriname moet dreigend ‘mislukte staat’ predicaat zien te ontkomen

15
Suriname moet dreigend 'mislukte staat' predicaat zien te ontkomen

PARAMARIBO – Suriname is geen mislukte staat of ‘failed state’, maar het is een status die wel boven het hoofd hangt. Dit stelt parlementariër en voorlopig politiecommissaris Krishna Mathoera (VHP). Overheid en samenleving zullen zich alle moeite moeten getroosten om de boot af te houden. Volgens de internationale criteria is er nog niet genoeg reden om te spreken van een mislukte staat. Dat zou wel het geval zijn als bijvoorbeeld de veiligheid en het bestuur niet meer beheerst zouden kunnen worden.

Toch is het oppassen geblazen. Er gaat te veel mis. Mathoera zei tijdens een debat van de Kenniskring dat criteria of indicatoren die economische, bestuurlijke en veiligheidsaspecten moeten aangeven, geen goed beeld schetsen. Het parlement functioneert niet naar behroen en lijkt zelfs een ‘verlengstuk’ van de regering. Van kritische begeleiding is dus geen sprake. Ook laten instituten die controle moeten uitoefenen, het afweten.

In het parlement is, vooral vanuit de oppositie, vaker gewezen op het werk van de Rekenkamer van Suriname. De kamer moet volgens boekje de financiële gangen van de regering nagaan. Daar moet verslag van worden gedaan aan het parlement. Maar de rapportage blijkt uiterst zwak. Volgens Mathoera gaat het ook economisch fout. Over de inkomsten van de overheid is er grote onduidelijkheid en de inflatie en de staatsschuld groeien almaar.

15 REACTIES

 1. Hoe komt het dat landen die vroeger tot de koloniën van Nederland, Engeland,België,
  altijd de verkeerde mensen aan de macht komen. En dat de machthebbers het volk
  uitknijpen door corruptie, vriendjespolitiek etc. Je zou denken na dat de blanken zijn
  opgehoepeld , nu maken we er wat moois van. Maar helaas dus niet.


  Maak melding

 2. Wanneer je een moordenaar met 20 jaar strafeis voor meervoudige moord, en een veroordeling van 11 jaar voor drugs als president hebt, kun je rustig spreken van een mislukte staat.


  Maak melding

 3. Hak Suriname in 3 stukken. Van Nickerie tot half Paramaribo voor de Hindoestanen. Van de andere half Paramaribo tm Marowijne voor de Javanen en Chinezen. De rest voor de creolen en marrons.

  Dan kunnen we echt zien of de ontwikkeling inderdaad bepaald wordt door etniciteit of niet.


  Maak melding

 4. Mathoera (VHP):spreken van een mislukte staat. Dat zou wel het geval zijn als bijvoorbeeld de veiligheid en het bestuur niet meer beheerst zouden kunnen worden.
  Is dat nu niet het geval dan? ik voel mij niet veilig, het bestuur zit onder het beleid Bouterse alleen voor eigen gewin. Bouterse beheerst, of hij laat zich misschien wel chanteren door al die poppen om hem heen die teveel Insite Information hebben ..Maar gelukkig is niemand onsterfelijk ,dus we moeten nog even door de zure appel heen bijten. Ik hoop alleen dat er dan een goede ploeg klaarstaat om dit over te nemen, echte Surinamers in hart en nieren die aan hun mede landgenoten zullen denken en niet alles in eigen zakken zullen stoppen en het goed voorhebben met het land..


  Maak melding

 5. FAILED STATE :

  Regiem en president vallen Rechterlijke Macht en PG aan !

  SCHENDINGEN MENSENRECHTEN (zelfs vreedzame demonstranten worden met GEWELD uiteen GESLAGEN,
  leiders vastgezet !

  DRUKKER (illegaal) ongedekte MILJARDEN is nog steeds Minister van Financien !

  DRUGSMAFFIA heeft vrij spel in Sranan !

  OPENLIJKE CORRUPTIE wordt op BEVEL van hogerhand NIET STRAFRECHTELIJK VERVOLGD !

  Parlement verzaakt CONTROLERENDE TAAK ! President heeft ALLE MACHT NAAR ZICH TOEGETROKKEN !

  LANGDURIG PAARS STAATS-FAILLISSEMENT !

  THE STATE IS OUT OF CONTROL !


  Maak melding

 6. De foto doet denken aan Zimbabwe. Met een flashlight moet men overdag lopen om niet te verdwalen in de binnenstad en op de markt met al die Afrikaanse afstammelingen. Suriname is precies als een Afrikaans land, waar de regeerders het volk hebben verarmd en hun aanhangers dom houden. Sinds 1980 is de koers die de dwaas bouta en zijn duivelse trawanten voeren als dat van de vele Afrikaanse schizofrenenmegalomanen. Heel veel oerdomme debiele dwaze idiote verarmde ndp paria’ s zien het anders, neks no fout, alleen baas ddb is paars misdadig kuut.


  Maak melding

 7. Dat krijg je door als je teveel Hindoestanen in een land hebt. Het zijn allemaal boeven drugs dealers,en hoerenlopers. Een laf en achterbaks volk lees maar comment van RAY die denk omdat Suriname India is.


  Maak melding

 8. @ Redskin: In Guyana zijn de Hindoestanen de grootste bevolkingsgroep en daar gaat het toch iets meer de goede kant op dan in Suriname. Er wonen daar ook meer indianen. Misschien zouden de Afro-Surinamers, die menen het monopolie op de regeringsmacht te hebben, toch iets meer moeten delen met de Hindoestanen. Wie buitengesloten wordt gaat zich vaak afkeren van de gemeenschap en zich minder sociaal gedragen.
  De Oegandese dictator Idi Amin, dacht dat het een goed idee was om alle Indiërs het land uit te gooien. De hele economie stortte in en ze wisten niet hoe snel ze de Indiërs weer terug moesten halen.

  @ Big Idea: Suriname in stukken hakken is een recept voor nog meer ellende. De bevolking is nu al te klein om een land goed te beheren. Beter maar Guyana en Suriname samenvoegen, zoals het vroeger ook was in de Engelse en later de Nederlandse tijd. Dan heb je een groter land met meer potentieel aan bevolking en inkomensbronnen.


  Maak melding

 9. @hans van der broek het zijn allemaal boeven die in de regering zitten of daarvoor in regering hebben gezetten. Het tijd voor iets nieuws.
  @vliegende Hollander dat komt daar dat Nederland Engeland en België die landen hebben leeggeroofd. En dat die machthebbers van nu de zelfde mentaliteit hebben als de blanke machthebbers van toen alles stelen en toeeigen. De machthebbers van nu hebben het geleerd van voormalig kolonisatie.


  Maak melding

 10. @hans van der broek het zijn allemaal boeven die in de regering zitten of daarvoor in regering hebben gezetten. Het tijd voor iets nieuws.
  @vliegende Hollander dat komt daar dat Nederland Engeland en België die landen hebben leeggeroofd. En dat die machthebbers van nu de zelfde mentaliteit hebben als de blanke machthebbers van toen alles stelen en toeeigen. De machthebbers van nu hebben het geleerd van voormalig kolonisator.


  Maak melding

 11. Bewijs , etnisch profileren is nooit goed, . men had beter moeten nadenken . als kalfje verdronken is dempt men de put. logisch dat diegene die hieraan schuldig hebben nu beter nadenken en de oranje T-SHIRT aantrekken. Tja! wat men zaait , dat wordt ook geoogst. Laten we hopen op betere tijden voor de Surinamers. Schelden helpt niet . aanmoediging wel.


  Maak melding

 12. @ Real Deal: Wat je schrijft over die kolonialen verbaast mij een beetje. Volgens jou is de corruptie, het nepotisme en de incompetentie de schuld van de vroegere kolonialen die hebzuchtig waren en die landen hebben leeg geroofd.

  Ten eerste, de vroegere koloniale mogendheden behoren tot de minst corrupte en best bestuurde landen in de wereld. Zijn ze veranderd of zoek je iemand om de schuld te geven van eigen tekortkomingen?
  Ten tweede, de hebzuchtige koloniale mogendheden hebben al die landen terug gegeven aan de oorspronkelijke bewoners. Bovendien hebben ze zoveel kostbare grondstoffen achtergelaten dat de Chinezen heel erg geïnteresseerd zijn en de facto de nieuwe kolonisten zijn geworden en die halen wel alles weg.

  Wel zielig voor die arme mensen in de vroegere kolonies dat ze niet in staat zijn zich te ontworstelen aan de slechtheid die ze volgens jou geleerd hebben van de kolonialen. Gedoemd zijn ze dus tot eeuwig slachtofferschap, armoede, onrecht en uitbuiting. Helaas, geboren losers, want ze kunnen er niets aan doen en dus ook niet verbeteren op eigen kracht. Die hebben ze blijkbaar niet. Tragisch!

  Heb je ook een oplossing?


  Maak melding

 13. Met de komst van de binnenlandse bewoners in de stad ia alles en nog wat ontregel. Erfwoningen waren tjokvol met drie tot vier gezinnen in een drie kamer woning. Aan de kleine Saramaccastraat waar vroeger Abattoir (slachthuis voor vee) was heeft de regering aangepast als opvangcentrum. Het was gewoon verschrikkelijk. Hetzelfde had men ook toen met de Hindoestenen en Javanen uit de Districten. Toen was dit land nog een kolonie van Nederland. Het verschil dat men toen had is dat deze slordig waren en tatoeage op kun lichaam hadden aangebracht. Nu heb je echte criminelen en hangjongeren.

  Suriname heeft nooit voor goeie begeleiding gezorgd die mensen zijn gewoon aan hun lot overgelaten. Om dit te herstellen zal het veel tijd in beslag nemen. Nederland heeft deze nooit bij hun verstand gebracht in het binnenland om de mensen te leren om niet halfnaakt of helemaal naakt te lopen. OP sommige plaatsen komt het nog steeds voor. Bij de Indianen bijvoorbeeld in het normaal.

  En meneer Rutte vindt dat de genen die klagen over Nederland moeten terug naar hun land. Voor het eerst heb ik een Hollander zo stom hoeren praten. In verkiezingstijd mogen zij wel zeggen wat ze willen.

  Nog Santokhi, Mathoera beiden gewezen politieagent is instaat om de criminaliteit uit te roeien. Nog minder om op te treden tegen de militairen. Als we niet oppassen in dit land na de uitslag van verkiezing een rassenstrijd uitbreekt. Dit wordt de tweede Guyana.
  Laten we hopen dat alles netjes afloopt en geen problemen ontstaat.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.