Onbekroond opperhoofd Saramacaners wil Bouterse spreken

18

PARAMARIBO, 13 feb – “Wij gaan er vanuit dat we naar Paramaribo afreizen om ontvangen te worden.” Dit zegt Iwan Adjako, secretaris van oud-parlementariër Albert Aboikoni, die zich nu opperhoofd noemt van de stam der Saramaccaners. Hoewel groepen binnen deze Marronstam zich verzetten, wil Aboikoni zijn aanstelling formeel geregeld zien. Hij is met een vrij grote delegatie afgereisd naar Paramaribo. Met maar één doel: president Desiré Bouterse spreken.

Of het werkelijk zover komt, valt te bezien. De delegatie lijkt op alles voorbereid. “Het is net wanneer een ambassadeur zijn geloofsbrieven wil aanbieden. Hij (Bouterse, red.) bepaalt of de ambassadeur wordt ontvangen”, zegt Adjako tegenover de Ware Tijd. Over de groepen die zich verzetten is hij kort: “Wie zou durven om in Nederland de positie te claimen van de koning, nadat die is gestorven?”

De andersdenkenden zouden niet meer zijn dan ‘opstandelingen’. Toch slagen ze er al sinds 2014 in de formele benoeming tegen te houden. In juni 2014 overleed de laatste granman Belfon Aboikoni. De stam is sindsdien verdeeld wat betreft de opvolging. Behalve Albert Aboikoni zijn nog twee ‘opperhoofden’ naar voren geschoven. De ruim vijf en twintig duizend Saramaccaners leven vooral langs de midden- en bovenloop van de Surinamerivier.

- Advertentie -

18 REACTIES

 1. Ze vragen je net niet je paspoort te tonen als je als stedeling naar het binnenland gaat.Bij elke dorp moet je ook nog wat toeschuiven als ‘belasting’.Op doeken dit systeem.Nu hebben ze een DC.

 2. @ Jacobus

  Surinamers zijn titel geil, al levert het niks op als ze maar een titel hebben.

  sari tori

  Jacko

 3. Adjako denkt dat hij in het buitenland van Suriname woont en totaal geen weet heeft wie of wat bouta is.
  Deze hele gedoe van opperhoofd afschaven en laat ze belasting betalen!!
  En nee Adjako is geen koning !

 4. Dit zijn van de dingen wat ik net erover had, Dit is een van de zoveelste hebi wat de toekomstige jeugd mee zal moeten leren leven. De wetten van dit land deugd niet waardoor we in een verkapte democratie allerlei rotzooi krijgt.

  De gasten zijn niet met de tijd meegegaan en houdt de ontwikkeling tegen.
  De politiek heeft heel wat kansen voorbij laten gaan en zelf het spelletje meegespeeld. Stemmen makelij en men gebruikt of misbruikt dit nu om de politieke partijen te chanteren.

  Men moet de achtergestelde landgenoten bewust maken dat dit zo verder niet kan. Bij de Javaans Surinamers is dit niet zo erg nog met het gedoe van een Loerah of dorpshoofd.

  Is de plicht van Holland om al deze spookjes verhalen helpen financieren wat zij voor ons hebben achter gelaten.
  Al die problemen wat wij nu meemaakt is de schuld van Nederland.

  De huidige regering moet Nederland aanklagen bij de wereldorganisatie wegens opzettelijke obstructie van de verschillende bevolking met verschillend tradities als wet in de grondwet op te nemen. Dit maakt het moeilijk om een natie te vormen.

 5. Deze hele traditie mag voor mij opgedoekt worden. Macht speelt hier een grote rol.

  Ik zou de overheid vragen om deze mensen scholing te gaan geven.

 6. ‘De huidige regering moet Nederland aanklagen bij de wereldorganisatie wegens opzettelijke obstructie van de verschillende bevolking met verschillend tradities als wet in de grondwet op te nemen. Dit maakt het moeilijk om een natie te vormen.’

  Om te zien hoe narrow minded sommigen kunnen zijn, afschaffing slavernij,onafhankelijkheid,coups,telefoon en illegale coup, Moiwana slachtingen, Dec moorden ,bouta amnestie….en ja blame holland voor het falen van alles!

  Ieder ander bevolkingsgroep heeft krachten getoond en heden zijn ze onmisbaar voor de groei ,ontwikkeling van onze economie.1 bevolkingsgroep heeft nooit getoond dat ze meer in staat zijn te doen en heden willen ze koning zijn ..voor wie?
  De huidige regering,,,wel in de huidige regering zitten coupplegers,moordenaars,kettingzaag maniak,bankrovers,amnestie figuur,drugs en wapendealers,
  Pot verwijt de ketel..

  @Lawman Datra..

  Heb je intussen je psychiater gezien?!

 7. Het binnenland is zo groot en rijk aan alles,toch kan men daar niks van bakken,ipv te werken lullen ze

 8. hij heeft gehoord dat Jacob Zuma gaat aftreden dus voor hen is straken een vakature vrij!!
  ie koni mi boi!

 9. Hij vertegenwoordigt een bepaalde cultuur,die noodgedwongen bij elkaar zijn gekomen.
  In de hele Surinaamse historie,zouden wij hun als de daadwerkelijke helden moeten zien en erkennen.
  Zoals de bakra naar ons kijkt, zo kijken wij naar onze binnenlandse broeders.
  Maar misschien zijn zij het die orde moeten brengen in Paramaribo,want eerlijk gezegd doet geen enkele andere ras,geen malle moet, dan klagen en met de vinger naar elkaar wijzen

 10. ‘Maar misschien zijn zij het die orde moeten brengen in Paramaribo,want eerlijk gezegd doet geen enkele andere ras,geen malle moet, dan klagen en met de vinger naar elkaar wijzen’

  @Kronto
  Jij hoort in het koninkrijk van Adjaso thuis als onderdaan.Walgelijk van sommigen zoals jij die beweren dat de binnenlandbewoners anders zijn dan de rest !

 11. Ray,
  In mijn ogen zijn hé afstammelingen van servivers,en dat waardeer ik ten zeerste.
  Sommige culturen proberen zich anders te gedragen,maar blijven toch tot de laagste klasse behoren conform hun cultuur.

 12. Hallo , krijg Nederland nou overal de schuld van . Misschien moeten jullie eens zelfstandig worden , zowel in Suri als jullie die hier wonen . We schuiven alles op Ned maar zelf eits goed doen ho maar !!!!!

 13. Dit is toppunt van zotheid.
  Waar was jij toen Jagernath Lachmon,Aron gewaarschuwd had de onafhankelijkheid van Suriname niet overhaast te laten geschieden, maar gefaseerd.

  Als je het ouderlijk huis heb verlaten, zijn je ouders nog aansprakelijk voor jouw stommiteiten? Dacht ik niet.

 14. Ze gaan een uitkering aanvragen levenslang.
  Omdat ze vrij gesteld willen worden om te solliciteren daar ze nog de trauma van 300 jaar nog steeds niet verwerkt hebben.

 15. De regering kan tegen hen zeggen: of jullie regelen de opvolging zelf onderling of voortaan wordt de leider van deze groep door de regering aangewezen. Punt uit.

 16. Het is toch wat met deze Liba van opperhoofden of doodshoofden die erkenning willen. Foe sang so?Kroon jezelf met lapjes zoals jullie in het bos gewend zijn.De bekroning van Bouta zal geen meer waarde aan toevoegen. Een gekleurde lapje hier en daar aan je lijf om gezien te worden. Ga toch fietsen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.