Onthulling nieuw standbeeld van Janey Tetary

24
Onthulling standbeeld van Janey Tetary in Suriname

Vicepresident Ashwin Adhin(l), kunstenaar George Ramjiawansingh(2e vanuit links) en Cultuurdirecteur Elvira Sandie(r) zondagmiddag bij de onthulling van het standbeeld van Janey Tetary, een heldhaftige contractarbeidster uit Brits-Indië (India). Haar strijd voor een menswaardige behandeling van de contractarbeiders is haar niet in dank afgenomen door het koloniaal bewind in Suriname, toen nog een Nederlandse kolonie. Ze werd op 24 september 1884 op 28-jarige leeftijd geliquideerd in opdracht van het koloniaal bestuur.

Het standbeeld van Janey Tetary staat op de hoek van de Grote Combéweg en de Henck Arronstraat, vlakbij het Presidentieel Paleis. Tot vorige week stond op die plek nog het borstbeeld van Barnet Lyon, eerst agent-generaal en later procureur generaal in de periode 1881 – 1886. Dat beeld is een week geleden verwijderd.

Gerelateerd: Beeld Surinaamse heldin ‘niet om te aanbidden’


24 REACTIES

 1. Verzoek aan de Surinaamse historici: ga op zoek naar al onze doodgezwegen helden en heldinnen. In ieder geval bedankt voor het vinden van Janey Teteri. Laten wij onze helden en heldinnen die waardering geven die zij verdienen.


  Maak melding

 2. O.ja.help Suriname alvast bevrijden van dictator en killer bouta.Misschien dat je dan ook een geeerd zal worden met een standbeeld.Adhin die poepejantje moet zich schamen om een hedin te gaan prijzen en tezelfde tid een demon te dienen in 2017.Het schijnt dat de ndp in tetary een nieuwe heldin heeft waarover niemand iets afweet.Geschiedvervalsing..O ja John de hindostanen kijken vooruit in de toekomst.Wij zijn onze voorvaderen dankbaar voor alles .We zijn dankbaar voor hun offers.Dat is een stukje geschiedenis .Tetary of geen Tetary ,het leven gaat door.Heden is een moordenaar de lijder en ons leven gaat door…
  @John


  Maak melding

 3. Alle hindostaanse contractarbeiders moeten een standbeeld krijgen zij verdienen het.
  laat maar, onze baba en mai staan daar om ze te eren.hulde aan baba en mai.


  Maak melding

 4. @Haco en Bleedhouwer
  Terechte vraag..wanneer komen de borstbeelden van de 15 patriotten die geexecuteerd werden op 8 Dec 1982 waaronder een oom van adhin .Ai mie gado..en adhin gaat 1000 jaren terug in de geschiedenis naarstig op zoek naar helden en heldinnen en vergeet zijn oom en de tragische geschiedenis van zijn oom is slechts 37 jaren jong.
  Van je familie moet je het hebben.
  Rip oom van adhin en de 14 andere patriotten.


  Maak melding

 5. Ray heeft weer in zijn broek zitten schijten,wat een hopeloos geval,Tetary is een Surinaamse Heldin deal whit iT,dat jij barnet Lyon als een held wil blijven aanbidden zegt genoeg over j psychische gesteldheid,er zullen nog meer beelden van de kolonisator verwijderd worden begin er maar aan te wennen,we love Suriname,wij willen en zullen onze geschiedenis herschrijven,en daar kunnen jij en mede hielenlikkers niets aan doen,is het jou nog niet opgevallen dat Suriname ondanks een kleine economische crisis,overal gebouwd wordt,overal in het land worden ziekenhuizen gebouwd,nieuwe wegen worden aangelegd,mensen krijgen schone drinkwater ,elektriciteit kortom Suriname wordt gemorderniseerd,wat een bedrijvigheid in het land,wij die van Suriname houden zijn erg trots op deze regering,in amper zeven jr tijd zoveel gepresteerd,learned to deal with That,de hard werkende Surinamer klaagt niet,want wij eten elke dag vers,if ju lesi en alles gratis wil hebben,dan heb j een groot probleem


  Maak melding

 6. Meneer Dagoebalsing kleine economische crisis u spoort niet het land is failliet stommeling dat je bent.
  De koers gehalveerd je hoeft niet lui te zijn om te creperen van de honger.
  Je kan werken wat je wil je geld is de helft minder waard en onze leider zit in Aruba al bijna 4 weken op kosten van de Surinaamse belasting betaler.


  Maak melding

 7. De Zeeuwse afstammeling DDB,die met koloniale Nederlandse hulp en steun onze democratie VERNIETIGDE met een militaire staatsgreep, wil ook een beeld, naast dat van Tetary !

  PS : Uw geliefde echtgenoot, vader, broer, oom, neef is helaas Slachtoffer van MIJN POLITIEK GEWELD !!!!!

  DE MOORDENAARS KRIJGEN EEN STANDBEELD !!!


  Maak melding

 8. Deze beeldhouwer kan vast beginnen met het maken van de beelden, de 15 slachtoffers van de december moorden. Overal in het land kunnen ze geplaatst worden ook bij Bouta voor de deur 15 op een rij.Waarschijnlijk pleegt hij direct zelfmoord.


  Maak melding

 9. Roy zoek op Google wat het woord failliet betekent;en over pienaren gesproken,alleen maar luiaards pienaren in Su,in de bouwereld verdient een handlanger 100 srd per dag,en er is genoeg werk,overal in het land wordt gebouwd,er is soms een te kort aan div houtsoorten,zo formidabel gt het;over vaste lasten gesproken water is 20 srd P mnd omgerekend 2,50€ elektriciteit 60 srd en dat is omgerekend 7€ vr de kleine man,hoezo pienaren,sommigen beseffen nog steeds niet dat ze in een paradijs wonen,maar die Tjepoti mentaliteit en subsidie mentaliteit van het oude politiek kan j moeilijk van j afschudden ,aanvull; de Haïtiaan komt nr su met niets en na tien jaren presteerd hij om een eigen huis en perceel en te kopen,terwijl de Aanhangers van de front iedere mnd in lange rijen staan bij kantoren van sosavo,zij weten het niet beter a begi mentaliteit,terwijl de kansen vr het oprapen zijn in Su,blijf maar klagen


  Maak melding

 10. Beste Surinaamse broeders/zusters,
  Wat mij betreft mag je heel Suriname met gedenkplaten/borden ophangen om de koloniale verleden niet te vergeten. De Nederlanders moeten beseffen dat zij een verleden hebben gehad dat niet meer weg te wissen is en dat moet altijd zo blijven. Ik vind dat de journalisten wat meer moeten doen om het slaven verleden altijd actueel te houden, dat doen de joden ook.


  Maak melding

 11. Broeders en zusters gedenk het slavenverleden en andere onrecht dat alle bevolkingsgroepen is aangedaan !

  Echter wij leven NU en dienen NU alle moordenaars en personen die Ons land en Onze financien PLUNDEREN, te verjagen ! Dat is de eerste taak van het Volk !

  Laat u niet afleiden door zogenaamde nationalisten die tegen het kolonialisme zijn ! Hun BAAS heeft zelf een Koloniale COUP gepleegd met medewerking van Buitenlandse, Hollandse kolonialen, oa kolonel VALK !

  PS : Sranan zit NU met Massale Corruptie door Paarse toppolitici, zit NU met een leeggehaalde staatskas en zit NU met Ongestrafte Paarse Massamoordenaars, die Onschuldige en Ongewapende burgers uit Ons Volk hebben afgemaakt !

  TRAP DUS NIET IN ANTI-KOLONIALE SPELLETJES VAN
  DE VERDEDIGERS VAN MASSAMOORDENAARS !


  Maak melding

 12. Ten tijde van de Britse overheersing in India (maar ook daarvoor) waren zowel de hindu als de moslim vrouwen gesluierd.
  Die traditie hadden ze dus meegenomen naar landen van immigratie.

  Heden zie je onder de hindu vrouwen nog maar weinig die gesluierd zijn.
  Alleen als ze naar een crematie of naar een katha/mandir gaan, zie je ze gesluierd.
  Ook bij bruiloften zijn de bruid, haar moeder en misschien ook wel tantes gesluierd.
  Voor India geldt hetzelfde. Ik heb weinig hindu vrouwen gesluierd gezien in dat land.

  Dat Tetary gesluierd is afgebeeld is dus geen fantasie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.