Koloniaal borstbeeld van Barnet Lyon verwijderd

29
Koloniaal borstbeeld Barnet Lyon verwijderd

Vandaag is het koloniaal borstbeeld van agent-generaal George Henry Barnet Lyon, dat bij de ingang van de Palmentuin aan de Grote Combéweg in Paramaribo staat, verwijderd. Het beeld zal vervangen worden door dat van de Brits-Indische immigrante Janey Tetary, een moslima die op 24 september 1884, de opstand van medecontractarbeiders te plantage Zorg en Hoop (Commewijne) leidde. Zij werd tijdens deze heftige verzetsstrijd op 26 september van achteren neergeschoten in opdracht van Barnet Lyon.

Het beeld van Barnet Lyon ‘Koelie papa’ werd op 7 januari 1908 geplaatst op de hoek van de Grote Combéweg en het Gouvernementsplein door zijn pleegzoon Sital. Dit zou gebeurt zijn in naam en uit dank, namens de Hindoestaanse immigranten. Maar cultuurkenner Jan Soebhag weet dat de immigranten en hun nakomelingen juist een negatief gevoel hebben bij het horen van die naam.

“Barnet Lyon is verantwoordelijk voor het neerschieten van vele immigranten, waaronder Tetary. Hij was een moordenaar en verantwoordelijk voor nog meer moorden zoals die te Mariënburg en Zoelen” aldus Soebhag. Door plaatsing van het nieuwe beeld ontstaat een plek waar immigranten en hun nakomelingen tot bezinning kunnen komen over de belangrijkheid van grote persoonlijkheden, die wij helden en heldinnen noemen, aldus een woordvoerder van de regering van Suriname.


29 REACTIES

 1. Weer een deel van ons geschiedenis naar de maan, wij zullen te maken krijgen met standbeelden van houtluizen als Parbo en Rob.Gay, dus wennen maar.
  Tjé potie.


  Maak melding

 2. als je toch de geschiedenis van s m e wil herschrijven, dan moet je ook de al de moorden vanaf 1980 in de boeken doen, zodat de jeugd die nog moet kome, weten wat er in die jaren gebeurt is….

  de huidige mensen geboren na 1980 willen er toch niks van weten..

  het enige wat ze van begrijpen, is dat s m e een coka staat..


  Maak melding

 3. Clean the files ???????? OPEN the PAARSE FILES zou ik zeggen !

  Breng de Jeugd bijvoorbeeld bij wat de Paarse Machthebbers bedoelen met wat zij noemen “de 8 december 1982 gebeurtenissen” !

  Leg de Jeugd uit en leg goed vast, dat hiermee bedoeld wordt de MASSAMOORD op Onschuldige en Ongewapende Surinaamse staatsburgers, door muitende soldaten onder leiding van de toen fungerend legerleider, meneer DDB ! !

  Deze meneer die voorafgaand aan het einde van zijn strafproces, al amnestie voor zichzelf denkt te hebben “geregeld”, heeft onlangs een STRAFEIS van TWINTIG JAAR tegen zich horen eisen bij de Krijgsraad !

  Laat de Jeugd ook weten wie NOG STEEDS bezig zijn onze Rechtsstaat en Democratie te vertrappen !

  PS : Natuurljk kun je standbeelden van koloniale heersers vervangen of weghalen !

  MAAAAARRR……… zie wel dat huidige HEERSERS de Rechtsstaat,de Democratie en Uw Mensenrechten aan het verkwanselen zijn !

  Binnen drie JAAR hebben deze Machthebbers Ons Land volledig FAILLIET gemaakt ! Alle Gelden, Goud en al onze Deviezen zijn Verkwanseld !

  Paarse leiders zeggen doodgewoon tegen Ons volk dat al onze waardevolle bezittingen zijn VERDAMPT

  STOP THE PURPLE SLAVERY IN SURINAM !!!!!


  Maak melding

 4. Terecht moet het beeld verwijdert worden als blijkt dat de man moorden heeft gepleegd,Zou toch ook niet juist zijn een beeld van b.v,moordenaar bouterse ergens te plaatsen.


  Maak melding

 5. Hypocriet geouwehoer, kiezen voor een moordenaar met een strafeis van 20 jaar wegens moord aan zijn broek als hun president. Dit gaat alle belevingen te boven.
  En halen een borst beeld weg ivm de negatieve gevoelens die het oproept.
  Degene die dit verzint mag zijn hooft uit de kont van de president trekken en dan zal hij ruiken dat hij onder de bruine shit zit.


  Maak melding

 6. Tijden veranderen. In de koloniale tijd was Lyon de man die orde houdt door de oproerigen contractanten te laten dood schieten.

  Nu in de tijd van de afstammelingen is hij gewoon een moordenaar. De mevrouw Tetary is nu dan de heldin. Zij kwam uit voor haar volk. In de geschied schrijving moeten beiden genoemd worden met Lyon in kleine letters.


  Maak melding

 7. zelfs Guyana weet wie Jaeny Tetary was. had gelezen in Guyanatimes in november 2016. geschreven door ene meneer Roopnarine.

  wij kennen niet altijd onze eigen geschiedenis.
  dus zijn wij soms verrast.


  Maak melding

 8. Beauty is in the eye of the beholder.
  Dit is je reinste geschiedvervalsing. Op school leerde ik dat Barnet Lyon de zaken van de Hindoestanen heel goed heeft behartigd. Als dank daarvoor hebben ze een standbeeld voor hem opgericht. ik vertrouwde dit niet omdat ik wist (verhalen van oude mensen) dat de immigranten niets meer en niets minder waren dan verkapte slaven. Mannen verdienden in die tijd 60 cent per dag en vrouwen 40 cent. Geen wonder dat er opstanden uitbraken.
  Op school heb ik nooit over de naam Jeni Teteri gelezen. Ja onze geschiedenisboeken zijn door witte mannen geschreven en ze hebben zeker bepaalde zaken totaal uit hun verband getrokken. Gelukkig dat geheime stukken nu openbaar gemaakt zijn. Zeker is dat wij veel meer zullen ontdekken, zoals het slavenschip Leusden. Het wordt dus tijd dat de Surinaamse geschiedenis door Surinamers wordt herschreven. Ik ben wel blij te mogen lezen dat wij historisch echte helden en heldinnen hebben gehad.


  Maak melding

 9. Dus krijgen we beelden van de beulen bhagwandas, Desi Bouterse, abrahams, Jennifer Simons, boefdraad, misie kaba.
  Deze nationale dieven partij haalt een stukje historie weg wat toeristen aantrekt.


  Maak melding

 10. Ik snap dit aan de ene kant wél, aan de andere kant ook weer niet.

  Ik had ws een standbeeld van Tetery net daarnaast gezet met een plakaat met als opschrift, “in opdracht mijnheer hiernaast gedode vrijheidsstrijder Tetery, die na bewustzijn samenleving enkele jaren later is vereeuwigd”

  Dan heb je Yin en Yang naast elkaar.


  Maak melding

 11. Hey runderen,
  Eigenlijk Moeten er beelden van jullie komen hoe jullie grazen en die graastaal loeien. Walgelijk!
  Al die schurken die jullie bazen hier hadden geplaatst en bewierookt gaan we vernietigen.
  Ook de botten van duplesies, een van jullie heldinnen gaan we opgraven uit de vloer v d hervormde kerk a h kerkplein .
  We gaan haar bespuwen en postuum veroordelen en vervloeken.
  Jullie mogen Dan weer loeien om jullie eigenaren te pleasen.
  Mvg
  Boy

  PS.
  Wilhelmina wordt binnenkort ook opgesodemieterd van achter het fort, waar alle landverraders na de koloniale misdaden die daar gepleegd zijn hun loon naar werken krijgen.
  Kusjes…


  Maak melding

 12. Aan de Opper-PAARSE-Runderen :

  Verwijder het levende PAARSE standbeeld dat in dec 1982 ervoor heeft gezorgd dat onze eigen Ongewapende en Onschuldige STAATSBURGERS, in koelen bloede zijn vermoord !

  Dit standbeeld is bezig onze democratie en onze rechtsstaat te VERNIETIGEN, voor zijn prive-belang : ontkomen aan zijn levenslange gevangenisstraf, die voor massamoord wordt opgelegd !

  Alle belangen van Land en Volk worden opgeofferd tbv dit levende PAARSE standbeeld, tevens veroordeelde drugshandelaar, met ook nog een strafeis van TWINTIG JAAR CELSTRAF om zijn nek !

  Het deert dit levende PAARSE standbeeld totaal niet, dat zijn regiem de Staat en het Volk in een LANGDURIG FAILLISSEMENT heeft gestort !

  STOP THE PURPLE SLAVERY IN SURINAM !!!


  Maak melding

 13. Beelden storm, hoe verzin je het, wat een beheersing, al deze figuren hebben hersens van verrotten ui, geschied vervalsing, wel nee, dit is de manier hoe vertel ik het mijn kinderen, deze.mensen zullen later ter verantwoording worden geroepen. Dit hypocriet dit is dom, jullie worden echt suribabwe, straks gaan jullie net als in 1982 schietend de straat op.
  Ik hou m’n hart vast


  Maak melding

 14. @Haco, ja het is een echte beelden storm maar het volk heeft het recht hun eigen helden te kiezen. Wellicht is het slim om ergens in de stad een mooi veld te maken en daar alle koloniale helden een nieuwe plaats te geven. Is leuk voor de toeristen om te bezoeken. Bijvoorbeeld naast het beeld van Wilhelmina bij Zeelandia. Om cultuur toeristen te trekken zal er iets van de koloniale cultuur bewaard moeten blijven dus maak van de nood een deugd. In Suriname wordt kolonialisme als iets heel engs beschouwd terwijl het juist commercieel gezien een grote kans bied om veel meer toeristen te trekken.


  Maak melding

 15. Kolonialistische onderdrukking en haar gevolgen aan de kaak stellen is prima !

  MAAAARRRR NIET vanuit een regiem, waarvan de leider de DEMOCRATIE en de RECHTSSTAAT SRANAN heeft VERMORZELD met een STAATSGREEP, met hulp en steun van Nederlandse Kolonialen (oa kolonel Valk van de Mil Inl Dienst).

  PS : Momenteel maakt dit zelfde regiem gebruik van een ingehuurde Nederlandse koloniaal (koloniale huurling, buitenlandse huurling), DEW B, om onze Rechterlijke macht en onze Rechtsstaat te ontregelen !
  Doel is Berechting van massamoordenaars te saboteren !
  (het gaat om meerdere massamoorden ! )

  Dusssss…….., laat aanpakken kolonialisme en kolonialen

  aub over een ECHTE EN OPRECHTE SRANANMANS !


  Maak melding

 16. Ze moeten die Lyon in 1000 pieces kappen en dan aan de honden voeren. wat een laffe hond om opdracht te geven een vrouw die voor de rechten van alle niet blanken opkwam zo dood te laten schieten. Kap hem in zijn mars !


  Maak melding

 17. Haal alvast ook de neergezette gedenkplek voor de zogenaamde revolutie weg !
  (betrof doodgewoon ONDERDRUKKING van land en volk ! )

  Een bloedige staatsgreep, die onze Democratie en Rechtsstaat heeft VERNIETIGD hoeft geen eerbetoon !

  Bovendien is sprake van een KOLONIALE staatsgreep met hulp en steun van de Nederlandse KOLONIALEN !

  STOP THE PURPLE SLAVERY IN SURINAM !

  VERJAAG DE KOLONIALE NEDERLANDSE HUURLING DIE DOOR HET REGIEM IS INGEZET OM ZICH TE BEMOEIEN MET INTERNE AANGELEGENHEDEN VAN SRANAN, ZOALS RECHTSPRAAK EN RECHTSSTAAT !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.