donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisBeeld Surinaamse heldin ‘niet om te aanbidden’

Beeld Surinaamse heldin ‘niet om te aanbidden’

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 24 sep – Het borstbeeld dat is gemaakt van Tetary Begum Janey is ter herdenking. Van aanbidding zal geen sprake zijn. Dit stelt Anil Manurat van de Culturele Unie Suriname, de initiatiefnemer. Vanuit onder meer moslimhoek is stevige kritiek geleverd. “De Islam verbiedt iedere vorm van verering of overwaardering van schepselen”, zegt Michael Soebhan, voorzitter van de Surinaamse Moslim Associatie.

Een borstbeeld van Tetary, die de Islam beleed, wordt dan als zeer ongepast aangemerkt. De CUS ziet het geheel anders. Dat is ook duidelijk gemaakt in een gesprek met Soebhan. “Ik heb hem duidelijk gezegd dat het om een beeld gaat en niet om haar te aanbidden of om iets dat niet kan volgens de Islam”, zegt Manurat tegenover Dagblad Suriname. Uitgangspunt is dat helden uit Suriname’s verleden gepast moeten worden bedacht.

Het is nu de beurt aan Tetary. “Het borstbeeld is gewoon ter herinnering aan één van onze moeders, die zoveel offers heeft gebracht voor de nakomelingen. Zij verdient de waardering, want zij heeft voor ons gevochten. Zij heeft ervoor gezorgd dat wij Hindostanen een beter bestaan hebben in Suriname. Wij zullen zeker niets doen om de moslimbroeders en -zusters te pijnigen”, aldus Manurat.

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

21 REACTIES
 1. Waarom gaan ze dan naar Mekka, waarom draaien ze in het midden en waarom gooien ze stenen? Vrouwen hebben niks te vertellen. Deze mensen zijn honderd jaren achter en zullen nooit vooruit komen. Een borstbeeld van Tetary moet komen.


  Maak melding
 2. Van de ayatollah Khomeini mag er overal posters en beelden staan.Van een gewone sterveling mag dat niet.En in het byzonder mag er geen standbeeld van een moslim vrouw staan.De moslim man heeft liever de Baccha Bazi.Of zie maar
  Pakistans hidden shame op you tube.
  Volgens Soera 34 vers 4 mag de man de vrouw afranselen tot de dood op volgt.Maar eerst moet hij haar drie keren TALAQ hebben toe geschreeuwd.
  Dan is het eren van Tetary met een standbeeld,schoppen tegen de schenen van de moslim man.


  Maak melding
 3. Ik ben er trots op Jenay Begin TeTary!!!!!
  Wie denkt wel SMA is, radicale moslims in Suriname, ze zijn jaloers omdat het om een Moslima gaat, want bij hun zijn de vrouwen achtergesteld. Ze zullen wel niet over alle Surinaamse islam beleiders hebben, ze misdragen zich, eerder dat ze zich trots moeten uitlaten, dom gepraat van Michel Subhan, zei is in elk geval geen heilige maar een trotse vrijheidsstrijder, in elk geval een vrouw, een jammer genoeg niet een man…(Ik ben er trots op !!!!!!)


  Maak melding
 4. Michal Soebhan,voorzitter van SMA en volgeling van de voorlopers van de Taliban ,Nurani e Qaudri, die in de 60-tiger jaren in Suriname haatpredikers waren tegen Moslims die niet bij de SMA waren aangesloten, veel moslims hebben op instignatie van deze 2 haat predikers hun vrouw verstoten en praten tot op heden niet met moaslims die geen lid zijn van SMA.
  Wat voor lul-zak is deze Soebhan: komt er nooit een foto van hem in de krant ?? Waarom verbied hij dat niet !!!
  Duidelijke taal van Mu
  Zitten zijn opgeschoten kinderen niet samen (jiongens en meisjes) in ee-klas op school.
  Heeeft deze idioot niet gezien dat er steeds fot’s van Rohani, de koning van Saudie-Arabie,de president van Indonesie, de Premiers van Pakinstan(vrouw zowel man),
  Haseena premier van Bangla desh, de koning van Saudie Arabie ook op de foto met Trump en Melanie in korte rok zonder hoofdoek op haar kop ??
  Duidelijke taal van “Manurat” het gaat niet om het aanbidden van het bosrt/standbeeld doch als” herdenking.”!!!
  Het standbeeld van “Baba en Mai” als herdenking van de komst van de Brits-indische immigranten( Hindoes,Moslims,
  Christenen,Atheisten als -djahadi,s_ in 1-boot) wordt toch ook niet aanbeden. Waarom ageert deze Micheal , als volgeling van de “Taliban-voorlopers,Noerani en Quadri”
  niet tegen dit standbeeld !!
  Moslims laat je niet uit het veld slaan !!!


  Maak melding
 5. In mekka word een zuil aanbeden…bij de hindoe”s is deze zelfde zuil bekend als …lingum…bij elk geloof is aanbidding een gerel….als nou een kruis is een zuil of Eem beeld of symbool…


  Maak melding
 6. Door dit nieuwe vraagstuk omtrent het borstbeeld komt er een nieuw probleem om de hoek kijken. De heer Soebhan is een moslim die gerekend wordt tot de Soenitsche geloofsrichting. Deze richting binnen de Islam is zeer conservatief. Zij hebben sterke sympathie voor ISIS, maar dat zullen ze nooit openlijk voor uitkomen.

  De andere groep binnen de Islam zijn de Sjiieten. Deze moslims zijn over het algemeen gematigder en hebben verschillende heiligen die ze vereren en bedevaartplastsen waar mensen naartoe gaan om te bidden. De Soenieten kennen maar een plek waar mensen op bedevaart mogen gaan en dat is Mekka. Op bedevaartplaatsen van Sjiieten worden vaak aanslagen gepleegd.

  Binnen de Sjiietische geloofsrichting zijn er ook stromingen die strengere regels en gebruiken hanyeren. We denken bijvoorbeeld aan Iran. Vrouwen mogen in dat land wel auto’s besturen en hoge functies bekleden maar ze mogen geen voetbalwedstrijden van mannen bezoeken. Vrouwen zijn in dat land ook verplicht om een hoofddoek of een soort moderne sjaal te dragen van bijv. Gucci, Dolce Cabana, enz. Verder mogen de vrouwen in dat land zich opmaken en trendy kleding, bij hun hooddoek dragen. Dieven worden in dat land opgehangen. De Soenieten en Sjiieten zijn zeer grote vijanden van elkaar. De Sjiieten zijn over het algemeen politiek links terwijl de Soenieten zeer rechts, ja zelfs tegen het fascisme aanleunen.


  Maak melding
 7. Dat gedonder over geloof en geloofs kwesties begint ook al in Suriname.Ik heb voor mij zelf een keuze gemaakt hoe een ander erover denkt en welk geloof hij practiseert moet hij zelf weten.Laat een ieder in zijn waarde en stop met dat gedoe…we hebben genoeg groepjes in Su straks ook de soenieten en sjiieten bla bla bla….En na een poosje de eerste terroristische aanslag in Suriname? Dit land is op elk gebied achteruit gegaan en kapot gemaaktIk bespeur geen ene vooruitgang…


  Maak melding
 8. dat geshit over geloof moet ophouden in suri.
  ga niet lullen over het geloof.
  alleen in suriname kan het dat er geen oorlog is over het geloof.
  of zijn wij die normen en waarden allemaal helemaal zoek nu.
  werk aan de ontwikkeling van suri.en je kinderen
  ik vind het een grote schande dat mensen misbruik maken van het geloof.
  lul niet doe iets beters voor de volgende generatie


  Maak melding
 9. Overal in Turkije zie je standbeelden van Ata Turk in een Islamitisch land is dit geen haram?
  Rond de kaaba lopen is dit niet haram?
  De kaaba is een kubus stenen bouwwerk of niet?
  In de Islam is het verboden om beelden te vereren maar rondjes om de kaaba lopen mag wel?

  Dat deze dame een standbeeld verdient vind ik een hele goede zaak maar, geef niet alles in het leven een religieuze draai !!!!! Ook al is ze een moslima !!!!!!

  Geloof is een persoonlijke zaak, loop er niet mee te koop, draag het in je hart en niet optisch !!!!!!!

  Overigens mogen moslims in een ruimte komen waar alcohol en varkensvlees wordt verkocht?
  Want ik zie heel moslims in de supermakten, Albert Heijn, Lidl, Digros enzz. Zelfs moslima cassieres die met de hand wijnflessen/alcohol en ingepakte varkensvlees aanraken, mag een moslim dit doen?

  Of is geld niet vies ???????????????


  Maak melding
 10. RobG,

  Je vergeet te vermelden (zo te zien ben je niet bekend met de verschillende grote richtingen binnen het Molim geloof).
  Een van de grote richtingen zijn de “gemachtigde Ahmadia-beweging”; een moskee staat naast de Joodse Synagoge aan de Keizersstraat. Vrouwen gaan hier ook naar de moskee en begrafenis ! Helaas ondanks de zelfde Koran die door Soenieten en Sjiieten worden gehanteerd, worden ze vervolgd in Pakistan door de Soenieten !!
  Ik vraag mij af waarom zoveel heisa om een borst/standbeeld. Wie het niet mee eens is moet gewoon niet langs lopen/rijden !
  Laten mensen ophouden om in alles het slechte te zien!
  Hopelijk dat Michael Soebhan zijn voornaam veranderd .
  In elk geval, de tour-operators kunnen nog een praatje toevoegen bij het rondleiden van toeristen in Paramaribo.
  Case closed !!!


  Maak melding
 11. Men zoekt problemen waar er geen is. WAAROM?????????? Er zijn belagrijkere dingen in het leven dat over zulke onbenullige dingen te gaan zeuren. Misschien voelt men zich gepasseerd of zo. Waarom is er zo vaak een foto van mensen in de krant ect. dit vinden ze leuk want ja iedereen kan zien dat ik in de krant was. GET A LIFE en maak een olifant van een mug.


  Maak melding
 12. Mohamed, ik ben redelijk op de hoogte van de verschillende richtingen binnen de Islamitische wereld. De ” Ahmadia-beweging ” valt onder de Sjiietische richting binnen de Islam. De Ahmadia staan inderdaad bekend om hun gematigde beleving van de Islam en hun gematigde houding t.a.v. andere godsdiensten.


  Maak melding
 13. Het ultieme genot beleeft een moslim als hij zichzelf opblaast.Zag in Rudi Vrankx een jihadi bruid zeggen dat ze veel heeft geleerd in Raqqa.Vooral hoe het westen haar huis met raketten heeft bestookt.Tussen de regels kon je horen dat zij gaat terug keren naar het westen met een bomgordel.


  Maak melding
 14. Radicale Bengaalse moslims willen het ‘afgodsbeeld’ van Vrouwe Justitia weg. gelovigen weigeren steeds om geconfronteerd te worden met de realiteit. wat willen deze mensen eigenlijk hebben? is de moslimleer een geloof/religie of een verzetsbeweging tegen de schepping god.


  Maak melding
 15. Ik vind dit beeld SUPER GOED en in mijn ogen heeft deze heldin een grote dosis moed gehad , om die fles per luchtpost naar de kop van die witte ( geen bakra ) onderdrukker te sturen , meestal zijn het de vrouwen die zulke solo acties doen. Het zelfde heeft zich in Indonesia afgespeeld , ene TJOET NJA DHIEN (https://www.youtube.com/watch?v=V54uBngE2g0) die gaf de opmaat om de blanke onderdrukkers uit hun land weg te knallen , later sloot diponegoro zich aan en zo werd Indonesie bevrijd van hun onderdrukkers . trouwens Tjoet njadin werd ook in indonesie niet geeerd maar een andere vrouw die slijmbrieven schreef naar Holland haar naam was Raden Ajeng Kartini zij ging met de eer lopen trouwens tjoet nja dhien kwam uit Sumatra en was geen javaan. In Suriname hebben wij ook verzetshelden gehad maar de groep Redi Musu,s waren overweldigend tot de dag van vandaag. trouwens het verdeel en heers systeem van de witte man werkte heel goed . De molukkers hebben dit ook ondervonden , ze hebben hun bloed eigen broeder en strijdmakker aan de kaaskoppen overgeleverd om opgehangen te worden zijn naam was KAPITEIN PATIMURA hun eigen kapitein die voor hun vrijheid vocht. .
  ik vind het absurd dat men deze moedige Heldin niet wil eren omdat ze een vrouw is .. ik eindig met een indiaanse gezegde ZONDER VROUWEN HEB JE GEEN STAM DUS EER ZE EN RESPECTEER ZE!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES