Reportage: Nederlandse ouderen trekken naar Suriname

17
Reportage: Nederlandse ouderen trekken naar Suriname

Afgelopen weekend zond Het NPO Radio 1 programma ‘De Ochtend’ een tweeluik van NPO verslaggever Sam Jones uit, over Nederlandse ouderen die naar Suriname trekken. Is het een tweede leven met nieuwe ervaringen of valt het leven daar juist erg tegen? Jones maakte een portret van de Nederlandse Corry Vonk (61), die al vijftien jaar in Suriname woont en de 72-jarige journalist en schrijver Theo Ruyter(FOTO) die nu drie jaar in Suriname zit.

In de Surinaamse jungle wordt Corry verliefd op de bootsman Haidy Eduards. Ze bouwen samen een huis én een hotel, Hotel Botopasi. Ze vernoemen het hotel naar het dorp waar Haidy vandaan komt aan de overkant van de prachtige Boven-Suriname rivier. Luister hier naar de uitzending.

Het tweede deel van de reportage gaat over journalist en schrijver Theo Ruyter (72). Hij woont nog maar drie jaar in Suriname, maar neemt geen blad voor de mond. Hij durft kritiek te leveren op Bouterse, schrijft kritische verhalen in de Surinaamse krant en op zijn blog De Luchtvluchteling. Zijn Surinaamse collega’s bij de krant geven hem gelijk, maar als ‘bakra’ moet je je een beetje gedeisd houden. Luister hier naar de uitzending.(FOTO: Sam Jones Productions)


17 REACTIES

 1. Op zich een heel goed initiatief, maar wel voorzichtig. Theo heeft het heel goed verwoord.
  In Nederland krioelt het van vluchtelingen en onaangekondigde belastingen en oneigenlijke verzekeringen.


  Maak melding

 2. Mooi toch! Een stukje ervaring, en met een pensioentje, financiele draagkracht. Op zn leeftijd, misschien heb je straks nog een kleine krullenbol Ruyter rond huppelen , en wil die in plaats van blanda, aan de Adek studeren, en voelt mam zich ook nog thuis in ons geliefd SU! Met al die in de hemel prijzen blanda verhalen!


  Maak melding

 3. Als meisje van 15 emigreerde onze familie naar bv (georgetown), als dutchies hadden wij het niet gemakkelijk maar papa ze altijd:niemand is meer of minder dan jij, volhouden.
  Wegens overlijden papa moesten wij remigreren naar suriname, geen gemakkelijke tijd en onze huizen neumannpad 30 en 32 ware verhuurd.
  Toen ik 26 was emigreerde ik naar blanda, veel geleerd en met de eigen waarde die havermout papdik was, heb ik prima stand gehouden.
  Bijna 50 jaar woon ik in my country,NL., zo als belafonte zei:
  This land is my land, mijn geluk is that i have three countries, Su,Guyana en NL.
  The boodschap never to late to fall in love with another country, so go and open up y our heart and enjoy Su.
  The big boss is not a politician but Nature.dikke kus hetty schliessler-Ramdhani.


  Maak melding

 4. Ja het mes snijdt aan twee kanten en de echte Surinamers zijn er de dupe van. Een pensionado met een pensioen van € 2000 heeft tegen de huidige koers ruim srd 20.000 te besteden. Maar vergeet niet dat de prijzen in de winkels in Suriname richting prijsniveau van Nederland gaat. Ik heb gisteren € 7 betaald voor een kilo zoutvlees. In Suriname is het omgerekend €8.50. De benzine bedraagt vandaag in de aanbieding €1.45. Volgens DDB zou de benzine SRD 15 per liter moeten kosten. Ik zou in Suriname weer gaan fietsen. De prijs van Stroom, water en gas vliegt intussen de pan uit,
  Bij de dokter en apotheek willen ze liever in Euro’s worden betaald. Met andere woorden: hoe meer geld je hebt, hoe meer je moet betalen. Wees dus niet jaloers op deze mensen.
  Kijken we naar de positie van de Surinamers dan zien wij dat hun Salaris is gehalveerd en aan de andere kant gaan de prijzen steeds meer omhoog. Rampzalig. En dat is niet alles. De BTW komt eraan, wegenbelasting komt eraan. Ik vraag me af hoe Surinamers nu nog moeten uitkomen met hun waardeloze SRD’s en wanneer deze financiële uitkleedpartij afgelopen is. Sommige Surinamers zijn intussen de wanhoop nabij en zoeken hun toevlucht is piramidespelen.
  De vraag rijst wiens schuld dit is: van U of van desi. Ik denk dat jullie beide schuld hebben. Desi heeft jullie in 2015 weer genaaid met mooie beloftes die hij niet waar kan maken en jullie zijn zo dom geweest om op hem te stemmen. In 2020 krijgen jullie de kans om wraak te nemen door niet op hem te stemmen. Dat heet bijltjesdag.
  Er is toch nog een vergeten groep: de meeste Nederlanders hebben volledige pensioenen en AOW. Voor de Surneds daarentegen geld dat de meeste onder ons een half pensioentje of AOW hebben, door de opgetreden pensioenbreuken. Wij zijn niet meer in staat om met ons half geld het dure leven in Suriname te trotseren. Wij hebben daarom besloten een afwachtende houding in te nemen. Misschien krijgen wij in de toekomst de kans om te remigreren.Jammer.


  Maak melding

 5. vergis je niet,,, dit is juist de ” intrede ”” van het nieuwe slavernij, maar dan vrijwillig van de blanke man/vrouw want die er al..

  we moeten over een paar jaren niet opnieuw gaan schreeuwen, dat we bij de haren zijn beet je nomen..

  wij suris zelf zijn te beroerd om voor land/volk te arbeiden kiezen de weg van de minste weerstand lopen hard weg, kijken om de hoek wat er gaande is, maar zelf iets doen , dat gaat niet..

  dus blijven we in die armoede zitten..


  Maak melding

 6. Dora. Elke burger die in Nederland woont, je hoeft niet te werken, bouwt volgens de oude AOW regeling zijn AOW op tussen zijn 15 e en 65 e jaar. Tegenwoordig wordt de bovengrens verhoogd in verband met gewijzigde levensverwachtingen, maar de ondergrens wordt met die stijging ook verhoogd. Ter toelichting: straks mogen wij op onze 70 ste met AOW, maar de opbouw begint dan bij 20 jaar en niet meer bij 15. Voor het inzicht in deze regeling maakt deze wijziging niets uit,
  Dit betekent dat je 2% AOW per jaar opbouwt. Probleem voor Surinamers: toen ze naar Nederland vertrokken waren de meeste ouder dan 15 jaar.
  Dit betekent gemiste jaren en dus korting op de latere AOW uitkering. Daar zijn 2 oplossingsmogelijkheden voor, te weten:
  1. je kan de gemiste pensioenjaren binnen een jaar inkopen of
  2. Je neemt genoegen met een korting van de AOW uitkering.
  Dit laatste is een korting van 2% per gemiste jaar.
  Berekening: als je 28 jaar oud was toen je naar Nederland kwam en geen gebruik had gemaakt van de dure inkoopregeling, dan krijg je een korting van 28 min 15 x 2% = 26%.
  Jouw pensioen op je 65 e zal dus bedragen 74 % van de AOW norm bedragen.
  Er is ook nog iets ander en dat is het Sociaal verdrag. Landen die met Nederland een sociaal verdrag hebben getekend, hebben er geen last van, maar landen die het sociaal verdrag niet getekend worden krijgen te maken met de wet BEU (beperking export uitkeringen). Nu weet ik niet of Suriname intussen deze wet heeft getekend. De beperking houdt in dat je AOW uitkering wordt gemaximeerd tot 50 % van het minimumloon van Nederland en dat is ongeveer € 750. Zoals ik al zei hebben Surinamers geen volledig pensioen dus zullen ze van deze beperking weinig of geen last hebben. De mensen die 100% AOW krijgen wel.

  Pensioen: pensioen bouw je op als je werkt en vanaf jouw 25 jaar tot de pensioengerechtigde leeftijd. Pensioenregelingen vallen niet onder de wet BEU. Wat wel aan de hand is is dat remigranten vaak hun opgebouwd pensioen vergeten te incasseren. Momenteel hebben de pensioenfondsen een bedrag van 350 miljoen euro in kas aan vergeten pensioenen. Mijn advies: vergeten jullie deze belangrijke oudedagsvoorzieningen niet.


  Maak melding

 7. Su is in feite een prachtig land maar helaas, geregeerd door een stelletje onbenullen die alleen, aan hun eigen behoeften denken ! Stel dat we 50;000 ptata´s kunnen inlijven en andersom 50;000 sranang man naar NL kunnen
  verbannen dan wordt Su een paradijs. En NL gaat zeker failliet, zeker als die 50 ;000 mensen tot de paarse geboefte behoren !

  sari tori

  Jacko


  Maak melding

 8. Voor die Nederlanders die naar Suriname vertrekken is geen probleem want die krijgen hun euro’ s.Daar leven ze goedkoop.Voor die arme burgers in Suriname is het anders.


  Maak melding

 9. JZwartmans@

  Nou 50,000 personen kunnen ze nog wel hebben en onderhouden
  De vraag is wil Nederland dat nog wel ik vrees het ergste.
  Als er 50.000 Nederlanders naar Suriname gaan zal het zowiezo anders worden. Dat jullie buitenlandse inmening


  Maak melding

 10. Het wordt tijd dat de achtergebleven surinamers lessen gaan krijgen in bewustwording.
  Je hebt nergens geen voorrang omdat je wit ben gewoon in de rij..
  We hebben geen trek in antilliaanse toestanden en no go plaatsen.
  Voor de rest als ze tegen de tropen zon kunnen waarom niet.


  Maak melding

 11. Svp Ashiana uitbreiden verpleeg en verzorgingshuizen bijbouwen.
  Zodat wanneer deze mensen zorg nodig hebben ze niet eerst 20 jaar op een wachtlijst komen te staan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.