vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidLijden aan vaatziekten in Suriname is extra lang lijden

Lijden aan vaatziekten in Suriname is extra lang lijden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 sep – Wie lijdt aan een of andere vaatziekte in Suriname, heeft extra lang pijn te verbijten. De behandeling is duur, De kosten kunnen oplopen tot ruim twee en twintig duizend Surinaamse dollar (ongeveer drieduizend euro). Verzekeringsmaatschappijen branden er hun vingers niet aan. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, AZP, stuurt patiënten naar hun verzekeraar. Slechts in uitzonderlijke gevallen wordt nog ingegrepen.

Dat is dan meestal als de patiënt dreigt te bezwijken. Daar zijn goede afspraken over met het ministerie van Volksgezondheid en het Staats Ziekenfonds. “Maar het blijft een grote uitdaging voor ons”, zegt AZP-directeur Claudia Marica-Redan tegenover de Ware Tijd. Met de verzekeraars wordt nog gesproken over de hoogte van het tarief. De gesprekken zijn nog niet zover dat behandeling is gegarandeerd.

Patiënten die zich aanmelden bij het ziekenhuis, moeten terug naar hun verzekeraar. Per geval wordt dan bekeken of een regeling getroffen kan worden worden. Vaataandoeningen behoren samen met hartziekten tot één van de grootste doodsoorzaken in Suriname. De hoge kosten hebben vooral te maken met het gebruiken materiaal. Het betalingsprobleem doet zich niet voor bij behandeling van andere aandoeningen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
  1. kampioen lijder gaat naar Cuba. Het volk lijdt, zijn gaan naar …Bouta voor de deur.
    Er is een tijd geweest dat zwangere tieners bij Belfort voor de deur gingen bevallen.

    LATEN ALLE ZIEKEN BIJ BOUTA VOOR DE DEUR GAAN LIGGEN!


    Maak melding
  2. Anno 2017 het Suriname van Bouterse en Consorten.
    Onder Venetiaan had je deze Afrikaanse toestanden niet.

    De paarse roverbende hebben het land tot op het bot uitgekleed. Heb je poen zat dan kan je zorg inkopen, desnoods in Cuba (zoals de president) ander mag je aan het gas.


    Maak melding
  3. Hart- en vaatziekten komen het meest voor onder de hindustanen. In Nederland is er speciaal voor deze groep Surinamers, maar uiteraard ook voor de overige hindustanen een hartkliniek.

    Bij hindustanen zijn de vaten nauwer en daardoor moeilijker te behandelen.

    Aangezien Suriname de reguliere gezondheidszorg al niet naar behoren kan uitvoeren, zal er dus ook niet speciaal voor de Surinaamse hindustanen geld opzij gelegd worden voor de bijzondere behandeling van hart- en vaatziekten.

    Het is zeer schrijnend dat mensen die met deze ziekten te maken krijgen, moeten uitwijken naar landen waar de gezondheidszorg op hoger niveau staat.
    Alleen mensen met geld kunnen zich deze specialistische zorg permitteren. Anderen die dat niet kunnen, zijn gedoemd te sterven.

    / Hartpolikliniek voor Hindoestanen

    ALMERE – Het recent uitgebreide Almeerse Flevoziekenhuis is een hart- en vaatpoli begonnen, speciaal bestemd voor mensen van Hindoestaanse en Surinaamse afkomst.

    De aanleiding is duidelijk: onder Hindoestanen – dat zijn alle mensen met voorouders uit India, Pakistan of Bangladesh – komen meer dan gemiddeld veel hartklachten voor op relatief jonge leeftijd. Dat geldt ook voor beroerten en een ziekte als diabetes mellitus (suikerziekte). En ook zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer-1 onder de Surinaamse bevolkingsgroep in Nederland.

    Volgens Radio Nederland Wereldomroep, die dezer dagen in een op Suriname gerichte uitzending speciale aandacht besteedde aan deze ontwikkeling, is het Flevoziekenhuis daarmee het enige hospitaal in ons land dat zich binnen de cardiologie nu ook toelegt op de heel specifieke hart- en vaatproblematiek bij Hindoestanen en Surinamers.

    In de polikliniek, met een wachtkamer die ruimte biedt aan zeker 30 personen, werken vijf cardiologen. Volgens hen is het grote voordeel van deze opzet dat mensen met vage hartklachten, die daar eerder geen raad mee wisten, nu toch eerder geholpen kunnen worden. ,,Daarmee kunnen grote problemen zoals bijvoorbeeld een ernstige aandoening als een hartinfarct mogelijk kunnen worden voorkomen”, aldus de hartspecialisten tegenover de Wereldomroep.

    Bij mensen van Creoolse afkomst is hoge bloeddruk een opvallend probleem een hoge bloeddruk. Evenals dat Creoolse mensen op bepaalde medicatie tegen hoge bloeddruk anders reageren. De cardiologen schrijven deze patiënten andere medicijnen voor dan bijvoorbeeld iemand van Nederlandse afkomst.





    Maak melding
  4. @Jiyani. Onzin dat vaten bij deze mensen nauwer zijn. Ze zijn wel eerder verstopt en dat komt door 3 factoren; veel gerechten met suiker, immobiliteit en koken met veel olie. In de wok gaat soms wel een halve liter olie om de gerechten klaar te maken.


    Maak melding
  5. Mensonterende toestanden hier in dit land.
    Ziekenhuizen hebben de plicht om patiënten die bij hun aankloppen voor medische hulp te helpen. Zelfs in de Europese ziekenhuizen worden de asielzoekers niet weggestuurd wanneer ze medische hulp nodig hebben. Er wordt niet gekeken naar arm of rijk. Een arts mag een.patiënt die om medische hulp vraagt in dit soort situaties nooit naar huis sturen van los de financiën eerst maar op met je verzekeringsmaatschappij. Hoe vaak komen er buitenlandse artsen hier om hulp te bieden aan onze gemeenschapp? Elk jaar komen Nederlandse artsen hier en geven bijscholing. Je vak moet je bijhouden en erin groeien. Dus een patiënt is een nummer heb je geen geld ga je de pijp uit.
    Ongeacht of iemand verzekerd is of niet zo wordt je gauw naar de andere kant van de wereld geholpen.Ik vraag mij stellig af waar de waarden en normen zijn gebleven in onze medische dienstverlening. Gezondheid is in deze belangrijker dan geld. Zeer onbeschrijflijke wantoestanden. Toeristen blijven jullie maar weg,want jullie leven hangt hier aan een zijdendraadje net als die van ons.


    Maak melding
  6. Ai boy,wat een vreselijke toestanden. Om te zíen wat suris elkaar aandoen. Terwijl de Nederlander speciale voorzieningen treft voor Surinamers in Nederland,^ laten ze je aan de Atlantische oceaan creperen. In juli heb ik mijn vader begraven in Suriname. Hij sukkelde de laatste tijd. Van de arts moest hij opgenomen worden, maar voor een ambulance moest je apart betalen. Overal moest je voor betalen of zelf voor zorgen. Ongelooflijk.


    Maak melding
  7. this is Surinam today . de gezondheidszorg is straks alleen toegankelijk voor de rijken . waarvoor betalen de mensen dan die ziektekostenverzekering die vorig jaar ook al met 100% is verhoogd . de medici in Su zouden zich moeten schamen . ze vergeten ook nog dat ze een eed hebben afgelegd .

    waar gaat dit naar toe ? misschien waren we niet onafhankelijk geworden . want kijk wat je eigen mensen ervan gemaakt hebben en dan de beschuldigende vinger altijd wijzen naar Nederland .
    de bodemschatten zijn van het volk en de inkomsten hieruit moeten aangewend worden voor voorzieningen tbv het volk maar nada .


    Maak melding
  8. Dit is het resultaat van het “sociaal contract” dat de criminele “volkspresident” met het volk heeft. Zelf gaat hij met een medische delegatie naar het buitenland voor een tonnen verslindende operatie en het volk sterft als ratten, vanwege gebrek aan medicijnen en middelen. Vooral straks weer kiezen voor nog 5 paars. Jullie krijgen wat je verdient met je hersenloze stemgedrag.


    Maak melding
  9. De manier hoe de wetenschappers omspringt met personen dat last heeft van hart en vaatziekte is niks voor nodig. Is het makkelijkst bron van inkomsten en wordt er ook flink misbruikt van gemaakt. Je zou bijna kunnen spreken van uitpersen. Wat de patiënten nodig hebben is van de poli/huisdokters goeie medicamenten en begeleiding. Maar wat zien wij gebeuren juist het omgekeerde vindt plaats. Bij de patiënten wordt angst en vrees ingeboezemd en een bloeddruk patiënten mag dit helemaal niet hebben. Zegt gewoon aan de mensen om beter op hun eetgedrag te letten en hun medicijnen op tijd in te nemen. We moeten niet vergeten dat de bloed circulatie in ons lichaam een behoorlijk rondreis moet maken van vier en twintig uren per etmaal. Dan heb ik het niet over lange of dikke personen maar over personen met een normale lichaamsbouw en een goed functionerende hart en bloedvaten. Als dit niet het geval is dan heb je een probleem maar niet direct levensgevaarlijk. Want met medicijnen en niet wordt geconfronteerd met vrees en angst dan lukt het wel.

    Men weet of beseft het niet wat het betekend om elke dag weer met dezelfde gifstoffen geconfronteerd te raken. Weet men hoeveel bedorven artikels dagelijks aan de man wordt gebracht? Zelfs in je huis zal je voorzichtig moeten zijn met het gebruiken van je drinkwater.
    Denkt jij of leeft je in de veronderstelling dat je beschermd wordt. Zolang alles prima verloopt heb je geen enkele probleem maar als je pech hebt en je hulp nodig heb dan wordt het zeker een lijdensweg. Dan pas ga je tot de ontdekking komen dat je in feite alleen staat. Je wordt doodsgewoon misleidt en vooral als kind behandeld. Als je niet krachtig genoeg bent om tegenstand te bieden ben je geleverd!


    Maak melding
  10. @ Dietist,

    Niet alleen in het Flevoziekenhuis is er speciaal een poli voor hart- en vaatziekten voor hindustanen maar ook in Rotterdam.

    Dus het is absoluut geen onzin, specialisten op dat gebied hebben daar onderzoek naar gedaan.
    Dus jouw reactie is ongenuanceerd of je weet het als diëtist beter.

    Natuurlijk is het belangrijk om goed te letten wat je dagelijks eet en de nodige beweging daarbij niet vergeet. Een ½ uur per dag is al voldoende.

    Frituren gebeurt altijd in veel olie. Als de gewenste temperatuur is bereikt om te frituren wordt er juist minder vet opgenomen. Men moet gefrituurd voedsel natuurlijk niet elke dag eten.

    Speciale poli voor hart- en vaatziekten Hindoestanen

    2 april 2008 | 19 reacties | Gezondheid | Nieuws uit Nederland

    Het Medisch Centrum Rotterdam-Zuid (MCRZ) start in juni een polikliniek voor Hindoestanen, omdat deze bevolkingsgroep vaker dan autochtonen last heeft van hart- en vaatziekten. Het verhelpen van hun soms ernstige medische klachten blijkt technisch lastig. Dotteren bijvoorbeeld, lukt amper vanwege het dunne en fragiele aderenstelsel dat Hindoestanen van nature hebben meldt Het Algemeen Dagblad.

    Aanleiding voor oprichting van de poli zijn recente wetenschappelijke studies in Groot-Brittannië waaruit blijkt dat mensen met voorouders uit India, Suriname, Pakistan en Bangladesh een twee tot drie keer groter overlijdensrisico dan autochtonen hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten.

    Volgens MCRZ-cardioloog en mede-initiatiefnemer van de in Nederland unieke poli, drs. Tobias Bruning, komt dat mogelijk door genetische factoren die de stofwisseling bepalen in combinatie met een het feit dat bloedvaten van Hindoestanen nauwer zijn dan bij andere bevolkingsgroepen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES