Meningen verdeeld over hulp aan kinderrijke Surinamers

20

PARAMARIBO, 21 aug – De meningen zijn flink verdeeld als het aankomt op hulp aan kinderrijke gezinnen. Sommigen noemen het krijgen van veel kinderen ronduit onverantwoordelijk. Het is het beginpunt, de oorzaak. Anderen raken meteen emotioneel bij het aanhoren van de sociale drama’s waar zulke gezinnen in verstrikt raken. Samenleving en overheid moeten de helpende hand bieden, zonder meer. Minister Cristien Polak van Sociale Zaken & Volkshuisvesting vindt het laatste niet zo vanzelfsprekend.

Overheid en samenleving kunnen het lang niet altijd aan. Het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuivesting maakte pas nog geld vrij voor de kersverse moeder van een drieling. Het gaat om een gezin van dertien. “Ik hoop niet dat het een stimulans wordt voor mensen om maar drielingen te gaan maken, want als je kijkt naar het sociaal rapport heeft geen van haar kinderen de lagere school nog afgemaakt”, zei Polak onlangs.

De grote sociale vraag is wat er van de kinderen terechtkomt in een maatschappij waar steeds hogere gesteld worden aann het mee kunnen gaan. Parlementariër Patricia Etnel (NPS),vindt dat gezinsplanning en begeleiding harder nodig zijn dan vooroordelen. “De begeleiding is nodig, zodat de mensen weten hoe zij moeten omgaan met middelen. Als de ouders geen baan hebben, zou de overheid ook daarin moeten voorzien”, aldus Etnel.


20 REACTIES

 1. De republiek is voor alle Surinamers verantwoordelijk als het gaat om hun leven, enz gaat.

  De kinderen zijn er en als de ouders hun niet kunnen verzorgen dat is de staat daarvoor verantwoordelijk.

  Dat het schort aan vele zaken als het gaat om het land Suriname en de Surinamers, cq hun ontwikkeling dat staat vast, maar hulp zal waar geboden moeten worden als het om leven, overleven, veiligheid, enz gaat.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 2. “Ik hoop niet dat het een stimulans wordt voor mensen om maar drielingen te gaan maken, want ….” . Wat een vreemde opmerking, zeker voor een bewindspersoon.
  Het krijgen van meerlingen overkomt je; die krijg/maak je niet op bestelling.


  Maak melding

 3. Het is niet verbazingwekkend dat de meningen bij een dergelijk onderwerp verdeeld zijn. Enerzijds wordt men geraakt door de ellende waarin zo’n gezin terechtkomt, anderzijds is het veelal onbegrijpelijk dat men ongebreideld aan gezinsuitbreiding doet, wetende dat de financiële positie te wensen overlaat en men daarenboven vaak geen partner heeft, die bijspringt.
  Ik vraag mijn ook in gemoede af wat dergelijke mensen bezielt. Het is toch niet zo moelijk om anticonceptiemiddelen te gebruiken? Wordt daar niet bij stilgestaan? Persoonlijk vind ik het maar aanfokken zeer onverantwoord. Wat voor leven kan je de kinderen bieden? Ik kan mij niet voorstellen, dat mensen daar gelukkig van worden ook al wordt van alle kanten (financiële) hulp geboden.


  Maak melding

 4. De kinderen moeten worden geholpen. Ze hebben niet gevraagd om op deze wereld te komen. Het is de plicht van elk mens, ongeacht ras, geloof of status om deze pas geboren medemensen te helpen. Op werkelijke hulp van ddb, lon en hun roversbende hoeft men niet te rekenen, hun hulp is propaganda, biet van het hart. Hoe dan ook, de moeder is een oliedomme ndper of aboper, aanhangster van misdadigers, sa e meki heri volk ka moro kakkalakka.


  Maak melding

 5. Hulp moet aangeboden worden aan kinderen die ongevraagd gecreeerd worden door ouders die de IQ hebben van loopse teefen/honden. Voorwaarde dat ze hulp krijgen is dat de moeders gestreriliseerd en vaders gecastreerd worden. Anders is het dweilen met de kraan open.


  Maak melding

 6. Geef mij maar een break , hoor Etnel. (R)overheid een baan geven? Goedopgeleide mensen kunnen nauwelijks eenbaan krijgen , komt erbij dat als ze niet tot een bepaalde club horen ,ze het al helemaal kunnen vergeten. Wat voor opleiding heeft /hebben de ouders van dit gezin ? alleen al aan het feit dat moeders aan de lopende band zwanger raakt zegt genoeg . Ze schopt in haar egoisme kinderen op de wereld zonder bij
  na te denken , hoe ze te moeten voeden. Of ze moet door haar onontwikkeld denken vanuit gaan dat :winti wai , lanti sa pai. Als nu al duidelijk is dat de kinderen die al rondlopen geen scholing krijgen of afgemaakt hebben , welke kansen hebben zij dan? Zij heeft als hobby zwanger worden , mag ze lekker zelf weten ,maar dan ook niet vanuit gaan dat alles uit de kast zal worden getrokken , voor al nodig is om kinderen te verzorgen . Waarom is ze niet langs geweest bij bravo of bordo ? Die feesten en smijten daarbij met geld.. Was het niet bravo die niet had geadviseerd om vooral kinderen te krijgen , met in z,n achterhoofd, later stemvee voor hem.


  Maak melding

 7. Correctie. Moest zijn was het niet bravo die had geadviseerd om vooral kinderen te krijgen ,met in z,n achterhoofd later stemvee voor hem


  Maak melding

 8. Kleine correctie. het is niet een gezin van 13 maar van twaalf. 8 kinderen een drieling en de moeder. De vader is gevlucht. Geen van de kinderen heeft de lagere school afgemaakt. Vraag rijst natuurlijk: Wat zal van deze kinderen terecht komen? Criminaliteit? Ik vind dat Suriname tekort schiet op het gebied van voorlichting met name aan vrouwen. Ze moeten niet elke man die voorbijkomt wijdbeens begroeten zonder de nodige voorbehoedsmiddelen. Gedenk: als jij je kinderen niet naar behoren kan verzorgen en het minimale aan schoolopleiding kan geven, pleeg jij een misdaad tegen jouw eigen kinderen. Dit is Misdadig.


  Maak melding

 9. Ik deel de mening van Passant volkomen. De Surinaamse Staat dient zijn verantwoording ook te nemen in het geval dat ouders de zorg van hun kinderen niet op zich kunnen nemen.
  De reactie van John is ronduit vernederend om zo over de moeder te schrijven. Misschien heeft zijn moeder zelf wijdbeens met haar benen gelegen. Schaamteloze reactie !


  Maak melding

 10. @ John,

  Het oudste kind van deze moeder is pas zestien en heeft al een kind. Dus het gezin van 13 kan kloppen, kleinkind zal ook bij oma wonen.

  Het is ook deels Bouterse zijn schuld. Hij had immers een paar jaar terug het advies gegeven om meer kinderen te maken, hij zou de KB verhogen.
  Dit advies is ook ter harte genomen en zie daar het resultaat.

  Het is misselijk om de samenleving te laten opdraaien voor deze grote gezinnen.
  Deze kinderen groeien op in een kansloze situatie en zullen vermoedelijk knippa’s gaan verkopen of terecht komen in de criminele sfeer.

  Bouterse moet 10 x goed nadenken, eer hij adviezen geeft, want meestal leiden deze tot meer ongenoegen in de samenleving.


  Maak melding

 11. Ik sta versteld van de vele meningen. Dat sommige mensen die een mening hebben niet erbij nadenken en ongebreidelde onzin verklaren. Ik vind het niet de plicht van de regering noch de bevolking om hulp te bieden. Men kan helpen uit goodwill de moeder moest zelf de verantwoordelijkheid nemen om zoveel kinderen op de wereld te zetten aangezien ze al een aantal heeft en de economische situatie niet goed is. Inplaats dat men helpt met geld en goederen laat mevrouw steriliseren of een spiraal plaatsen. Het is hetzelfde geef me geen vis maar leer mij hengelen. Deze mevrouw is een voorbeeld voorkom dat er meerdere van deze moeders volgen geef voorlichting.


  Maak melding

 12. Gewoon een wet maken…….dat arme ouders verbied meer dan 1 kind te maken….!! 13 kinderen maken terwijl je ze geen toekomst kan bieden is kindermishandeling!!!!


  Maak melding

 13. Meer kinderen ! Het land is groot genoeg. Er is genoeg vruchtbaar grond om alle monden te voeden.

  Want die vijver van 500.000 zielen waar we sinds mensen geheugenis uit moeten vissen heeft de samenleving tot nu toe bitter weinig gebracht.


  Maak melding

 14. De meningen zijn inderdaad verdeeld maar het moet ook. Je gaat je nu stellig afvragen of deze vrouw zwaar labiel is om 13 kinderen op de wereld te zetten of is misbruik van haar gemaakt met loze beloften? Elke bevalling is een aanslag op het vrouwen lichaam. Kinderrijk zijn kent op een gegegeven moment ook zijn grenzen. Ik stem op voorlichting. Laat deze vrouw geen voorbeeld zijn voor de generatie van nu en na haar. Educatie is ook een verrijking voor het menselijk brein. Ze kan ook haar eigen kinderopvang beginnen zo ook
  andere werkende moeders tegen betaling hun kinderen opvangen.Zo zorgt zij voor haar eigen inkomen.Wij leven niet meer in de jaren
  50.


  Maak melding

 15. Ik deel de mening van Passant ook.

  De Surinaamse Staat dient zijn verantwoording te nemen in het geval de ouders de zorg van hun kinderen niet aankunnen, door de kinderen onder toezicht te stellen en in een tehuis of pleeggezin te plaatsen. Daar hebben zij in ieder geval meer kans om niet op te hoeven groeien voor galg en rad.

  Voor moeder is een verplichte sterilisatie aan de orde, anders heeft zij over vijf jaar 20 kinderen. De maandelijkse beloning van 3.000 SRD die zij krijgt voor haar infantiele gedrag zal voor haar alleen maar een stimulans zijn om nog meer kinderen op deze aardbol te persen. De staat draait toch voor de kosten op.

  Zou goed zijn als mevrouw Pokie haar positie en vaardigheden zou benutten om informatie te gaan verstrekken over geboortebeperking en de mensen bewuster te maken over de verantwoordelijkheid die jij als ouder hebt als je het nodig vindt Lkinderen op de wereld wilt zetten. Ik denk dat dit meer effect opleveren dan achter staatsgeld aan te zitten. Mevrouw heeft niet gevraagd om een drieling, maar als je al acht hebt die je niet behoorlijk kan (op)voeden…………………….


  Maak melding

 16. iedereen is vrij om kinderen te maken ,het aantal bepaalt de persoon zelf maar die moet ook zelf voor de kosten opdraaien en derden niet daarvoor laten opdraaien . dat is rond uit associaal.

  vroeger toen er geen voorbehoedsmiddelen waren kregen de vrouwen haast elk een jaar een kind en je had grote gezinnen maar ze zorgden wel zelf voor hun kroost , vooral bij de immigranten en veel van hun kinderen hebben het ver geschopt . bij sommige bevolkingsgroepen maken ze veel kinderen maar bij meerdere vrouwen en laten de vrouwen in de steek en verzorgen de kinderen niet . en zo krijg je ellende op ellende . kijk maar naar de populatie in de gevangenissen en vraag je zelf dan af hoe dat komt.


  Maak melding

 17. In Su is het helaas zo dat since Jopie mischien nog eerder de zwarte bevolking voor will blijven op de hindustaanse bevolking in aantal. Volgens deze regel moet de meerderheid creole regering voor deze babies betalen.

  In een land waar de meerderheid al beslist is hebben de federal en state regeringen de multie kinderen van de armen beperkt door maar gelden te geven voor drie kinderen. De rest moeten ze zelf ophoesten.

  De middenstand en de rijken kunnen hun kinderen wel zelf verzorgen. De middenstand tot drie en de rijken kunnen doorgaan zoveel ze willen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.