Politiek Suriname pas beter als leiders debat aandurven

33
Algemene politieke beschouwingen medio januari in Nationale Assemblee Suriname
De Nationale Assemblee in Suriname

PARAMARIBO, 21 aug – De kwaliteit van de politiekvoering in Suriname zal pas echt beter worden als er gedebatteerd wordt. Dit zegt de politicoloog Hans Breeveld. En dan niet zomaar een incidenteel debatje ergens in een of ander café. Waar het politieke gehalte mee gediend is, is een cultuur van constant debatteren. Leiders moeten, anders dan nu, durven het debat aan te gaan. Niet alleen met elkaar, maar ook met de samenleving.

Het is de enige manier om eniet alleen de politiek, mar ook Suriname duurzaam omhoog te stuwen. “Laten wij discussies hebben tussen de minister van Financiën en de Vereniging van Economisten in Suriname. Ik vind het een zwaktepunt van de regering dat men de vereniging van economen wegzet als een groep doemdenkers”, zegt Breeveld tegenover Dagblad Suriname. Het is een euvel van sinds het prille politieke begin in Suriname.

Een euvel dat vandaag nog onaangetast regeert. Onder zulke omstandigheden, is het makkelijk voor een partijleider te verwachten dat hij voor de derde maal president wordt. “Wanneer wij nu een sfeer scheppen, waarbij vele mensen blasé zijn, niet meer gaan stemmen, en de politieke partij van Desi Bouterse wel naar de stembus gaat, krijgen wij met een veel lager opkomst toch wel wat nu voorspeld is”, stelt Breeveld.


33 REACTIES

 1. Het lijkt me niet overbodig als mevrouw Jenny Simons een cursus discussie- en onderhandelingstechnieken laat organiseren voor leden van de oppositie. Vanuit de hoek van de oppositie komt continu verbaalgeweld richting de leden van de regering.


  Maak melding

 2. In debat gaan, de meesten kennen de betekenis van het woord niet eens, bovendien beschikken deze ongeschoolden zoals die moordenaar niet over voldoende woordenschat, om in debat te kunnen gaan, want nu kan hij allerlei onzin uitkramen, zonder bang te hoeven zijn monddood gemaakt te worden, want in debat gaan, is hier een vies woord, doordat de meesten van hun door de mand zouden vallen.


  Maak melding

 3. Pico, jij observeert mevrouw Simons met de brillenglazen van de oppositie. Die vrouw doet haar werk naar behoren. Zij heeft meer last van de oprispingen van bepaalde figuren, de zgn straatvechters in de gelderen van de oppositie.


  Maak melding

 4. Of het debatteren in DNA op niveau is,laat ik in het midden.Mijn favoriete assemblee lid is Abdoel.Als die de regering begint te verdedigen,raast hij er door en op het last begint hij zelfs te janken.Dit laatste is uniek in ons politiek landschap.


  Maak melding

 5. Wat heeft debateren voor nut als je geen kritiek mag uiten, als een goed advies niet opgevolgd wordt.
  Wat heeft debateren voor nut alsver bijvoorbaat al geen ruimte is voor andere / betere inzichten.

  Bouterse / NDP willen debateren zolang zij maar gelijk krijgen en hun zin krijgen. Wat voor debateren is dit ?


  Maak melding

 6. Een debat tussen de oppositie en de coalitie zou ik wel heel graag willen zien,de coalitie heeft wel veel leden die snel verhit raken als de waarheid tegen ze aangesmeten wordt zie peneux,miranda,doekhie enzo kortom de coalitie(lees npd) kat het land nooit tot grotere hoogtes brengen,

  Een lang verhaal kort,weg met de npd en vooral weg met bouta voor maar liefst alvast 20 jaar

  Opo ondremang oe opo


  Maak melding

 7. De Puinhopen Van 7 Jaar NDP (bende van ellenden

  Opper Surinamers.

  Ik ben van mening dat men het POLDERMODEL in Suriname moet gaan invoeren..

  Werekgevers Vakbonden en overheid moeten geregeld aan tafel gaan zitten om te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden lonen.. enz enz… bestuurlijk gaat het ons land heel goed doen..


  Maak melding

 8. Als men eerst eens begint om een cursus omgangskunde te eisen , ik werk in de zorg en daar is het een onderdeel v/d opleiding,

  Waar de meeste mensen in de DNA baat bij zullen hebben is het onderdeel Actief luisteren, daar worden verschillende niveau’s van luisteren je eigen gemaakt.

  En…. laat meteen de President meedoen aan dit onderdeel, kan in zijn geval geen kwaad om wat vaardigheden onder de knie te krijgen.


  Maak melding

 9. My favorite is Doekhi met zijn hete aardappel in zijn keel. Als je hem hoort praten dan heeft het heel veel van een blanke die is opgegroeid in Nickerie.


  Maak melding

 10. debatteren waar het alleen om gaat om elkaar te overrulen,vind ik waardeloos.Dat is stemming makerij.
  Dan spreek liever over overleggen met elkaar samenwerken.Breeveld.
  Verdeelde verantwoordelijkheid in goed structurele overlegd, om het algemeen/nationaal belang te dienen.
  Dus overleggen in plaats van debatteren legt meer zoden aan de dijk.


  Maak melding

 11. Debat voeren door politieke leiders vraagt om een onpartijdige en stevig zijn schoenen staande voorzitter(ster) alvorens er van een kwalitatief goede discussie wordt gevoerd.
  Maar daar de voorzitster partijdig en vooringenomen is kan er nooit sprake zijn van een goede politiek debat door de politieke leden.
  Ook moet er sprake zijn, zoals op de beurs, dat een ieder informatie heeft ontvangen om te kunnen debatteren en niet zoals het gaat “ik stuur de informatie nog” dat de informatie nimmer aankomt”


  Maak melding

 12. @Glenn

  Een koers van 8.80 voor de euro en 7.50 voor de dollar vindt Glenn heel goed.

  Miljoenen leningen (ALS het geen miljarden zijn) in het buitenland vindt Glenn ook heel goed.

  Een regering die met verminderde inkomsten niet in staat is het begrotingstekort te verminderen, vindt Glenn ook heel goed.

  Glenn krijgt van mij ook een tien.


  Maak melding

 13. RobG…

  verbaal geweld in DNA….

  1) v.d. San
  2) Peneux
  3) Doekhie
  4) Misiekaba

  En jij durft met het schaampaars op je wangen te verkondigen dat het de oppositie is die verbaal geweld gebruikt.

  Zoek geestelijke hulp en bijstand, geindoctrineerde, paranoïde stumper.


  Maak melding

 14. op hoepelen met deze oude schurken , ze hebben de tijden 40 jaar terug gezet in suriname met hun praat .zijn nog in de oertijden politiek. er is maar een dat het volk achterlijk houd


  Maak melding

 15. Beste RobG

  U reageert weer vreselijk eenzijdig.

  Laten we Jogi als schreeuwlijk weg strepen tegen Doekhi
  en Girajasing tegen Hooghart en Belfort tegen die heel jonge man die voor Doekhie zit.

  Het onvermogen om te discussiëren zit aan beide zijden in het parlement.

  Ten aanzien van de inhoud moet ik stellen dat de oppositie veel meer brengt qua goed commentaar dan de applausmachine van de Coalitie.

  Ten aanzien van mevrouw Simons moet ik vaststellen dat ze regelmatig heel scherp is maar dat zij de coalitie en de regering geleidt in het politieke spel en dus verre van een goede voorzitter is.
  Zij laat Doekhi begaan en maakt oorlog met Rusland als hij heel goede punten aan de orde stelt.
  Ook Mathoera probeert ze regelmatig ten onrechte de mond te snoeren.

  Om eerlijk te zijn aan de NDP zijde zitten best goede parlementairers echter zij krijgen de ruimte niet voor goed werk.
  Abdoel, Misiekaba en Bouva zijn best slimme mensen die echter hun talent geheel laten verpieteren door de oude mannen en hun hun committent aan de leiders.
  Ik denk als zij vrij zouden zijn van hun oude leiders ze veel beter werk kunnen verrichten dan ze nu doen.

  Simons regeert als frau feldwebel haar DNA als zetbaas van Bouterse en dat is niet prettig


  Maak melding

 16. @RobG, ik heb vele debatten van mevrouw Simons gevolgd en kan jou vertellen dat zij eerst voor een spiegel mag gaan staan voordat zij anderen gaat vertellen hoe het moet.

  Alleen deskundigen van buitenaf die zich niet met de politiek bezig houden en neutraal zijn kunnen dit aanpakken, maar NIEMAND in de tweede kamer gun ik dit.

  Zolang velen ook hun arrogantie niet opzij zetten heeft het ook GEEN zin een cursus discussie- en onderhandelingstechnieken te laten organiseren. Zie het respect die velen niet hebben en denken dat zij beter zijn dan anderen.


  Maak melding

 17. @ Sir

  Ja, kijk maar eens op DNA live hoe zij veel uitingen van de oppositie demonteren en ontkrachten.
  Bouva is nog maar een broekie en leidt de DNA vrij makelijk

  Sir ik zeg niet dat ze wijs zijn of moreel verantwoord bezig zijn. Ze voegen zich boeren slim in hun opdracht en weten die vrij consistent en goed voor hun carrière uit te voeren.
  Wij kunnen het belachelijk vinden maar daar hebben zij geen enkele boodschap aan omdat zij slim de zaak naar hun hand zetten.

  Ze zijn ook opportunisten. Indien morgen Santohki hun baas is vertellen ze zijn verhaal. Het zijn overlevers die het nog wel een paar jaar volhouden en er goed van leven.


  Maak melding

 18. De kwaliteit van de politiekvoering in Suriname zal pas echt beter worden als er gedebatteerd wordt. Soortoe ka gedebatteer. Met onberechte moordenaars dankzij oerdomme debiele ndpers heeft dat geen enkele zin. De misdadigers die regeren kunnen rekenen op degenen die hun corrupt misdadig brood vreten, van mr.dr.,prof tot paarse wc duiker. Ndp is en blijft een misdaadvloek die het land zal teisteren. Dino, Meriba en ontelbare oerdomme soso lobi baas didibri zijn al getroffen door deze paarse misdaadvloek. Opmerkelijk is dat daders en slachtoffers paars hebben gestemd. Wo ka.


  Maak melding

 19. Mijn Eva was de eerste die met de slang discusieerde. Ikzelf durfde dat niet, want ik vreesde God. Eva heeft mij laten inzien waar die hengel tussen mijn benen voor dient. Lekker vissen, hoor.


  Maak melding

 20. Alsjeblieft niet meneer Breeveld. Ik heb onlangs een filmpje op social media gezien over mevrouw Pansa?. Mijn mond viel open van verbazing over het niveau van Surinaamse politici. Een discussie tussen parlementariërs van dit kaliber?
  Ik zou mijn radio en TV uitschakelen. Graag AUB beter geschoolde parlementariërs. De jeugd ziet het DNA als voorbeeld, maar een slechter voorbeeld bestaat niet. Dat filmpje is ontzettend veel keren gedeeld. De Surinaamse parlementariërs horen rekening te houden dat ze gefilmd worden. Wat een afgang.


  Maak melding

 21. Oja, in mijn enthousiasme vergat ik het volgende (zie in de branding) Een parlementariër (ik denk tigri barba) stelt de president enkele vragen en de president loopt vast. Hij raakt zelfs in paniek en volgens mij deed hij het in zijn broek van angst want ineens begint hij te lullen over het IMF etc. Iets wat het DNA lid helemaal niet had gevraagd. Zulke discussies lust ik niet en met deze DDB klootzak aan het hoofd van de regering? Hij is juist bang voor discussies. Er zullen dus nooit gezonde discussies worden gevoerd.


  Maak melding

 22. Jojo, ik heb diverse discussies gevolgd in de DNA. Maar het valt me op dat de leden van de oppositie vaak een soort van agressieve ondertoon hebben in de discussies met leden van de regering. Ik vermoed dat die agressieve ondertoon gevoed wordt door frustraties, misnoegen,woede,enz. Vaak worden de vragen door leden van de oppositie op een beschuldigende manier, een directieve of op een gebiedende wijze gesteld. Natuurlijk roept de wijze van vragenstellen een tegenreactie op bij de coalitie.

  Ira, ik vind het knap van mevrouw Simons dat zij de kemphanen in de gelederen van de oppositie weet te neutraliseren en indien mogelijk uit de zaal laat verwijderen. Dat is haar volste recht als voorzitter. Maar laten we eerlijk zijn. De DNA leden van de NDP of van de partijen die de regering luisteren makkelijker naar mevrouw Simons als zij hen op het matje roept. Bij een aantal leden van de oppositie gaat het moeizamer.


  Maak melding

 23. Debatteren of overleggen is oké maar laat Brunswijk aub niet aan deelnemen. Onzin en onsamenhangende bla bla bla horen wij al genoeg. Mevrouw Simons heeft haar handen vol alleen al aan deze man, om hem tot orde te roepen.


  Maak melding

 24. @ RobG

  “Ik vermoed dat die agressieve ondertoon gevoed wordt door frustraties, misnoegen,woede,enz.”

  Aan uw vermoeden frustratie, misnoegen, woede ken ik een grote mate van realiteit toe. Vanuit Nederland kan iemand die nadenkt nog afstand nemen. Echter als je naar de meest idiote gedachten spinsels van Boefdraad, Abdoel, Hopkinson, Hooghart, Pengel, de Miranda (leuke man), Peneux, etc., moet luisteren dan kan ik mij dat ook wel voorstellen.

  U heeft ook gelijk als u stelt dat men niet naar elkaar luistert. Het merendeel zijn in mijn ogen (beide zijden) dan ook Clowns. Ik luister echter steeds beter naar Santohki, Rusland, Bee, Bink, Sharman maar ook Misiekaba en Bouva, Nading, Coutino en Breeveld.

  Ik haal met overtuiging aan de kluchten rond om de Ambassade en de Asfaltplant.
  Op materieel veiling sites had ik reeds gevonden dat de prijzen minimaal het dubbele zijn. Nu hebben vrienden van de VHP offertes aangevraagd en blijkt men wel heel erg door de mand te vallen.
  De vastgoed NV is een bijzonder fraude gevoelige constructie geworden. Stel je voor dat er schulden in de NV zitten bij bevriende relaties. Dan kunnen de vrienden de winst nemen en de staat het verlies. Gewoon een vastgoed ABCtje beste RobG

  Toch wel eens van gehoord.


  Maak melding

 25. Beste RobG

  Heb je gisteren gehoord hoe zwak Simons toe liet dat Doekhi geheel buiten de orde klaagzang op klaagzang afstak zonder 1 regel aan de begroting of het OP te wijden.
  Hij zwetste zeker 10 minuten over allerlei zaken van 10 jaar terug zonder dat Simons ingreep.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.