Surinaamse ouders hoeven niet te betalen voor onderwijs

10

PARAMARIBO, 8 aug – De zogenaamde ouderbijdrage wordt toch niet weer ingevoerd. Minister Robert Peneux van Onderwijs Wetenschap & Cultuur zegt dat overeenstemming is bereikt met het ‘bijzonder onderwijs’. Deze scholen met relgieus getint onderwijs zien af van de aangekondigde herinvoering van de ouderbijdrage. De regering heeft toegegeven aan hun eis.

Die eis was dat minstens tachtig procent van de subsidie voor het nieuwe schooljaar gestort moest worden op bankrekeningen. Het gaat om scholen van organisaties met islamitische, hindoe- en christelijke inslag. Aanvankelijk weigerde het ministerie overstag te gaan. De Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname, Fibos, hield voet bij stuk. Door de jaren heen zijn slechte ervaringen opgedaan.

De subsidie wordt vaker dan niet veel te laat gestort. Intussen moeten de schoolbesturen dan zien hoe aan lesmateriaal te komen. Vaak moeten kinderen en leerkrachten zelfs toiletpapier naar school meenemen. Peneux had eerder aangekondigd dat alleen nog subsidie zou worden verstrekt aan ouders. Hij wil dit nu pas doen in het volgende schooljaar. En dan in overleg met de Fibos.


10 REACTIES

 1. Leuk voor die ouders, en de maandelijkse stakers, dat hun eisen mondjesmaat worden ingewilligd.

  Maar……….

  Wie komt op voor de ouderen in Suriname?
  Waar blijft de inflatiecorrectie van de pensioenen? Tot overmaat van ramp lees ik dat er vanaf deze maand de AOV via een prepaid kaart uitbetaald zal worden?

  Dit is niet te geloven, dus de oudjes van 80jr, die hoogstwaarschijnlijk slecht ter been zijn, of in een bejaardentehuis wonen, kortom afhankelijk zijn van anderen, krijgen nu hun armetierige aov via een prepaidkaart met pinpas. De meeste oudjes hebben totaal geen idee hoe dit werkt, daarnaast is dit systeem ontzettend fraude gevoelig.

  Wat voor gedoe is dit.

  “Betaling AOV en bijstand binnenkort via prepaidkaart”

  “We zijn bezig met de voorbereiding, de testen lopen goed, we hopen midden van de maand, wanneer Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) moet worden betaald, dat dat middels pinpas kan gebeuren,” vertelt directeur van de Surinaamse Postspaarbank, Ginmardo Kromosoeto. Er zullen binnenkort prepaid kaarten worden geïntroduceerd.

  De bankdirecteur legt aan Starnieuws uit dat er een overeenkomst is met het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, waarbij mensen die financiële bijstand en AOV ontvangen een pinpas krijgen die gekoppeld is aan hun naam. Het ministerie of het AOV-kantoor bepaalt op welke pinpas er wordt geüpload.

  De volgende stap is dat de dignitarissen van het ministerie van Regionale Ontwikkeling ook een uploadbare prepaidkaart krijgen, zodat hun vergoeding regelmatig en op tijd hierop gestort kan worden. De prepaid kaarten zijn bij alle pinautomaten en point of sale te gebruiken.” etc. etc.
  Bron: Starnieuws, 06 Aug, 06:28

  Sorry hoor, maar dit is het toppunt van onfatsoenlijkheid en riekt naar corruptie.
  Eigenlijk oplichting van de ouderen die Suriname hebben opgebouwd, wie zegt dat ze krijgen waarop ze recht hebben.

  Dit is een grove schande!
  Suriname ga je diep schamen voor de behandeling van de ouderen.


  Maak melding

 2. Onderwijs in bakba kondre voor wat… om bij oom snesie supermarket te werken..of naskip. Studeren in SUBAI is nutteloos, al is het de lagere of mulo.


  Maak melding

 3. @Ray

  Gefeliciteerd Fibos!
  Peneux is veslagen en samen met hem de ndp.
  Yes we can!

  —————————————————————————–

  Yes we can. Nog meer schulden op de schuldenberg. En ondertussen maar janken dat de overheid geen geld heeft. Je bent echt te stom om te poepen Ray. De enige manier om de situatie op te lossen is een halvering van het overheidsapparaat, onmiddellijke stopzetting van subsidies en verhogen van de belastingen. Maar geen enkele partij durft dat aan.


  Maak melding

 4. Pineut heeft zich weer van achteren laten verwennen!
  Schaf deze wet af! Er mogen door deze wet ook madrases komen!
  A madrassa is an Islamic religious school. Many of the Taliban were educated in Saudi-financed madrassas in Pakistan that teach Wahhabism, a particularly austere and rigid form of Islam which is rooted in Saudi Arabia


  Maak melding

 5. Wat de NDP doet is mensen op straat laten komen om vervolgens ze te belonen, met het gestolen geld van het volk. Het zal mij niet verbazen als straks in OCER geschreeuwd zal worden dat de koers met een dubbeltje omlaag is gegaan en wederom gebedeld zal worden om te “klappen”. Wat een vertoning zeg..Suriname en de Surinamers,sari tori.


  Maak melding

 6. @misterbojo

  Mooi zo NDP

  Voor jou een stukje tekst, omdat Bouterse niet weet wat betalen is::::

  =Het Nationaal Immunisatieprogramma (NIP) van het Ministerie van Volksgezondheid kan vanaf volgende week weer voorzien in de behoefte aan het kindervaccinatieprogramma. Door een interventie die zij heeft gepleegd, om bij ons buurland Guyana 3000 pentavalent vaccins te lenen, zal zij de achterstand van kinderen die gevaccineerd moeten worden inlopen.


  Maak melding

 7. Populisme. Deze regering probeert door populaire beslissing, het volk te beduvelen.
  Het land wordt financieel naar de hel geschopt. Hierdoor wil se nsp nog 5 jaar.

  Tjee


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.