‘Heldendaden verrichten om Suriname welvarend te maken’

45

PARAMARIBO, 1 jul – “Op deze dag herdenken wij de afschaffing van de slavernij, maar mogen wij ook met trots herdenken dat wij een sterk volk zijn en geweldige dingen kunnen bewerkstelligen.“ Dit stelt de Algemene Bevrijdings- & Ontwikkelings Partij, Abop, bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij op één juli 1863. Het is beslist een moment om te bedenken dat de afschaffing ook komt door verzet van binnenuit.

Slavenopstanden en aanvallen van hen die de plantages waren ontvlucht, torpedeerden de plantage-economie. “Wij zijn in staat om een Westerse mogendheid op zijn knieën te krijgen. Wij maken nu donkere dagen mee, maar wij zullen bundelen en zoals we eerder hebben getoond, heldendaden verrichten om Suriname uiteindelijk rijk en welvarend te maken”, stelt de partij van voormalig rebellenleider Ronny Brunswijk.

Abop gelooft in Suriname en Keti Koti of de Dag der Vrijheden, is de gelegenheid om het te beklemtonen. “Wij mogen nooit vergeten en wij staan er onvoldoende bij stil, dat Surinamers Nederlandse legermachten meerdere malen op Surinaams grondgebied hebben verslagen. Nederlandse en daarmee Westerse soldaten, zijn verslagen door het optreden van Surinaamse helden als Boni, Jolicoeur en minder bekenden als Boston Bendt”, aldus Abop.


45 REACTIES

 1. Het meewerken van een omstreden amnestiewet door deze crimineel Brunswijk, voor een massamoordenaar, was zeker ook zo,n heldendaad, waardoor het land nu in armoede verkeerd, i.p.v. welvaart.


  Maak melding

 2. Deze charlatan moet niet in het parlement verschijnen. Nu niet en nooit meer. Hij is net als de massamoordenaar en vernietiger van Suriname ongeschikt om zijn stem te laten horen en zijn kop in publiek te laten zien. Zijn ongeschoolde aanhang moet voor een geschoolde leider gaan. Belfort moet hem vervangen. De moordenaar, bankrover en verkrachter van Abop moet uit het publieke arena verbannen worden.


  Maak melding

 3. Desi en brunswijk heeft SU weer geketend met slavernij

  Desi zegt dat gaddo hem heeft gekozen tot pres. Desi, had gaddo ook gezegd om door jou vonnis te wijzen en te vermoorden.
  En satan domine mi si ka – ka olo ( Mr Dubai) speelt nu opperrechter


  Maak melding

 4. Gaddo, no mang. Na fufuroe, omkoping en oplichting heeft hem daar gezet. Gado heeft iets beters te doen, dan naar deze moordenaarsclub te kijken. Gaddo , mie mars!


  Maak melding

 5. o, God die is ook van het padje afgedwaald. Van het lotje getikt. Deze man is helemaal de weg kwijt. Hij denkt dat we nog leven in het jaar 1700, toen fysieke kracht en guerrilla technieken in een gebied wat wezensvreemd was voor westerse soldaten en waar kennis en geografie van het gebied belangrijke factoren waren om de strijd te winnen. We leven nu in een andere tijd. De digitale tijd. De tijd waarin het Westen dominant is. we zijn nog te zwak in onze geestelijke- en fysieke infrastructuur. Nu kunnen we nog niet eens een deukje in een pakje boter slaan.


  Maak melding

 6. @ Alada
  Gha gha ghaaa,..Je bent GEFRUSTREERD BOOOOI, achterlijke…PANNENKOEK ! Bouta zal noooooooooit en te nimmer in de gevangenis komen,en terecht. de eis is een ZOETHOUDERTJE, voor de komende decennia ..schrijf t maar op je grote bierbuik IDIOOT !


  Maak melding

 7. Mensen schreeuwen brunswijk moet overnemen wel deze man is niet beter hij heeft nooit iets gedaan voor zijn achterband,alles is eigen belang macht ,hebzucht hij alleen moet de naam dragen en niemand anders onder zijn bevolkings groep want hij is een de rijkste mannen onder hen .en hij zou allescweg halen van centrale bank en verdelen dus zouden we ook in chit terecht komen .dus ook geen abob


  Maak melding

 8. @sonnyboy @Pa Winti
  Brunswijk word ook aangepakt….let maar op !

  zaterdag 1 juli 2017 om 18:16 uur.
  Pa Winti
  Ja dat klop als een zweren vinger, nadat Bouterse van het toneel is komt Brunswijk aan de beurt.
  /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

  Domme FRONT EZELS,JULLIE KIJKEN TEVEEL ..MUPPET SHOW,..Brunswijk is slimmer als jullie,hij staat het dichts tegen de NDP aan hij is sterk gematigd geworden.hij weet dat de rest hem in principe niet mag..Brunswijk moet joynen met Bouta,ook vanwege de binnenlandse oorlog…hij vertrouwd de NOORDZEE gasten ook niet.,en de rediemoesoes in Suriname nog minder,alleen die boeriekie Belfort lult maar wat in de ruimte,die KOE !


  Maak melding

 9. Er bestaan gerede vermoedens dat de plantage slaven bijdroegen aan de successen van de marrons tegen de koloniale soldaten.
  Ze zouden de plannen van de blanken hebben doorgespeeld aan de marrons via de apinti drum.
  Er hingen altijd marrons rondom de plantage’s te spioneren.En vingen de boodschappen van de apinti op en speelden het door naar hun commandanten.
  Het rondsluipen om de huizen hebben ze nooit verleerd.Nu nog sluipen ze langs de huizen,loerend op een kans om in te breken.


  Maak melding

 10. Brunswijk en Bouterse een pot nat.Van het zelfde laken een pak.Deze man heeft zichzelf in korte tijd verrijkt.Suriname zal eens een rijk land zijn.Suriname is een rijk land als jij de goudmijn en wat je al dan niet ontvreemd hebt terug geeft.Ik kijk naar de dag dat er een onderzoek komt naar de rijkdommen die sommigen zich vergaard hebben.want zeg eens eerlijk van je salaris kan je het niet hebben.En het volk maar rotzooi verkopen..die zijn nog stommer om uit huis te gaan om naar dat alles te luisteren.Een stem op ABOP betekent weer en nog meer rotzooi in het land.


  Maak melding

 11. Gouden Eeuw Holland, gruwelijke slavernij Suriname

  Aangeboden

  Overal te lezen in de geschiedenisboeken – van 1667 tot 1975; 308 jaren lang was Suriname een kolonie van Nederland.
  Daarvóór al begonnen de vruchtbare tijden, de Gouden Eeuw voor dit land, de succesvolle VOC- en WIC-handel genoot de overhand.

  Landen bezetten en koloniën vormen, Nederland en andere Europese landen waren daarin zeer ervaren.
  Gold ook voor Suriname, de gronden werden bezet en bezeten door meerdere Nederlandse grootgrondbezitters en plantage-eigenaren.

  Vredige bedoelingen? Niets is minder waar; op deze plantages moest suikerriet gedwongen worden verbouwd door de inheemse bevolking, de Indianen.
  Dat was de voorbode van de mensonterende Surinaamse slavernij, van machtsmisbruik, van beginnend leed gepaard met bloed, zweet en tranen.

  Dit volk bleek niet sterk genoeg te zijn en met deze wetenschap werd het voor een sterker volk, de West-Afrikaanse negers, een ware beklemming.
  Voor een half miljoen slaven die door Nederlanders uit West-Afrika werden gehaald, was Suriname voor het leeuwendeel de eindbestemming.

  Voedsel en drank waren karig en eenzijdig, eens per jaar werden kledingstukken en andere goederen uitgedeeld.
  De slavenmeesters bleven maar misbruik maken en sloten hun ogen voor het feit dat er met mensenlevens werd gespeeld.

  Zij waren niet allemaal beesten uiteraard, er leefden ook goede meesters en sommigen waren aimabel, goedhartig en aardig.
  Dat betrof een kleine groep, want de meesten waren zeer streng en de slaaf was in hun ogen inferieur en minderwaardig.

  Veel slaven werden zeer slecht behandeld; lange werkdagen, weinig tot geen privileges, zware straffen en vernederende tuchtiging.
  Een slavenleven was niets waard, soms kreeg je niet eens een naam, je was per direct vervangbaar, zonder enige aarzeling.
  Men praat er nu veeleer niet over en sluit de ogen, maar het was echt een onbarmhartige tijd, niets in dit gedicht is gelogen of gechargeerd.
  Dergelijke soortgelijke feitelijkheden gebeurden werkelijk waar volgens geschiedkundigen, dus alles wat je hierin leest, is puur op de waarheden gebaseerd.

  Alle dagen der weken, maanden en jaren kritiekloos keihard werken en geen tijd om aan te sterken.
  Alles onder dwang en commando, in de hoop dat de slavenmeesters het opmerken en het geselen beperken.

  Zij kregen bij het minste of geringste zonder te vragen meerdere zweepslagen op de armen, benen of rug.
  Eraan wennen lukte nooit, liefst dat het wel snel voorbij was, alstublieft niet te vaak, vlug en weer terug.

  Liever normaal pak slaag dan de beruchtste straf die je kon krijgen, de gevreesde Spaanse bok.
  Alleen al bij het lezen van uitvoer van de daad en bekijken van de tekeningen krijgt men een afkerende brok.

  Een brok in de keel, wetende en visualiserende dat het slachtoffer werd kromgetrokken rondom een stok.
  En met een bos twijgen hevig en oneerbiedig werd geslagen en daarna werd gedumpt, bloedend in een klein hok.

  De slaven zochten gelukkig hun heil in zang en in die liederen vertelden zij elkaar de verhalen die ze hadden beleefd.
  Intussen baden de gelovige slavenmeesters met een slecht en schuldig geweten dat God hen voor hun wandaden vergeeft.

  Het waren verschrikkelijke tijden, met afgrijselijke omstandigheden in godsgruwelijke situaties die dezer dagen nauwelijks zijn te behappen.
  Het leven van een gemiddelde slaaf was een verdoemd lijdensweg, het is dan ook geen wonder dat veel van hen probeerden te ontsnappen.

  Vluchten, een risicovolle optie, diep in het oerwoud, onvindbaar voor de beulen, liefst langs een stromende rivier.
  Een goede gok om te wagen, liever daar overleven dan als een slaaf beven, in ieder geval niet meer leven als een dier.
  Alle dagen genieten, eten van eigen verbouwde suikerrieten, in plaats van al dat bloedvergieten.
  Niet meer zien en ervaren hoe elite bandieten met geweren op ongewapende mannen en vrouwen schieten.
  Zij konden de zon werkelijk zien schijnen, en nooit meer al die verschrikkelijke pijnen lijden.
  Voelde goed om gevlucht te zijn en op nog onbekend terrein een nieuw leven te leiden.

  Geëtiketteerd en bestempeld als een marron, een ‘businengre’ in het sranan tongo, een weggelopen, of beter gezegd, gevluchte slaaf.
  Vluchten was voor velen bijna onmogelijk maar wel een redding waarbij hij of zij het leven voortzet in een nieuwe paragraaf.

  Godzijdank, 154 jaar geleden op 1 juli 1863 was het na abundant beraad eindelijk zover; de beruchte slavernij werd in Suriname afgeschaft.
  Keti-koti, ‘ketenen gebroken’ vrij vertaald, alle slaven werden verlost van hun kettingen, maar vele gruweldaden bleven onbestraft.

  Na de afschaffing konden de vrije geëmancipeerde slaven naar de Christelijke kerk, want die werd door alle Surinamers, ongeacht ras of gender, geëerd.
  De kerk, het geloof en de vrijheid gaven elke slaaf hernieuwde hoop, maar zij moesten wel eerst worden gekerstend en gechristianiseerd.

  De mentale slavernij, definitief voorbij, het werd hoogtij, voor mij en voor gij, zij aan zij, iedereen dolblij…eindelijk… VRIJ!
  Tot op de dag van vandaag en in de toekomst vieren we met optimale vreugde deze gebeurtenis dato één juli.

  Daryl Fernald


  Maak melding

 12. Brunswijk mag ZEGGEN wat hij wilt en hoe hij het ZIET. Met name zijn/onze VOOROUDERS hebben de weg helpen VRIJMAKEN voor een VRIJ SURINAME en niet de VHP – RACISTEN elders en hier op de site. Mede dankzij – even zachtjes uitgedrukt – de MENSONTERENDE UITBUITING hebben de Westerse landen HEDEN zo’n GIGANTISCHE VOORSPRONG. Het is ze trouwens gegund, want dat zijn de feiten NU eenmaal.

  Dat Brunswijk de HYPOCRIETE Santhoki het GRAS voor de VOETEN wegmaait om hem zoals gebruikelijk z’n ONGEMEENDE RELAAS te besparen op de BELANGRIJKSTE NATIONALE VRIJE DAG van SURINAME, waar doorgaans GEEN ENE MOER van klopt. Brunswijk komt met FEITEN en laat het HYPOCRIETE voor wat het WAARD is.

  Ik verwijs u naar de 1 Juli toespraken in Nederland, die LIVE op de TV waren, waar men het heeft over GENOCIDE en dergelijke tijdens de SLAVERNIJ. Ook de ONGEZOUTEN en uit het HART en de ZIEL gegrepen HELDERE TOESPRAAK van de demissionaire Minister van Veiligheid en Justitie van Nederland Stef Blok, desgelijks de Loco Burgemeester van Amsterdam Simone Kukenheim en de Voorzitter van NINSEE, de heer Deul.

  Wat Brunswijk als RECHTSTREEKSE BETROKKENE aanhaalt als FEITEN, is in velerlei opzichten BESCHEIDENER dan hetgeen de Minister en de Loco Burgemeester en de Voorzitter van NINSEE als voornoemd TERECHT formuleerden tijdens hun TOESPRAAK.

  NIEMAND heeft IETS aan HYPOCRIET GEZEIK zoals een Santhoki NATIONALE vrije dagen vaak MISBRUIKT. Brunswijk heeft TERECHT op ‘ZIJN DAG’ het woord op zijn EIGEN WIJZE gevoerd, om het SURINAAMSE VOLK de ONDER-KRUIPERIGHEID te BESPAREN van ene Santhoki.

  Wij laten ANDEREN vaak voor ONS denken. En denken meestal als de Nederlander ermee komt, dat het WEL GOED zit.

  De Nederlandse Minister van Veiligheid en Justitie insgelijks de Loco Burgemeester van Amsterdam en de Voorzitter van Ninsee waren met de FEITEN, FORMIDABEL in hun TOESPRAAK. Brunswijk vanuit zijn hoek als een MEEST BETROKKENE heeft eveneens op FANTASTISCHE wijze FEITEN geformuleerd.

  HYPOCRISIE is ONGEGENEERD STILSTAND GEDOE en brengt de MENS nergens heen, vooral in zo’n GEAVANCEERD TIJDPERK vandaag de dag.

  1 Juli is de DAG der VRIJHEDEN en niet één van SCHIJNHEILIGHEID.

  How CAN you STOP, the SUN from SHINING?

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 13. @Do the wrong thing
  Loop naar je mars samen met je amnestie held brunsie!!
  Alle criminelen zijn je helden !!!
  Straks mag je hem gaan bezoeken in santo boma !!Als hij net samen met je baasje de zoveelste coup gaat plegen om trangafasie aan de macht te blijven.Die 2 zijn niet te vertrouwen, gewoonweg een dodelijke combinatie!


  Maak melding

 14. Wat zijn de heldendaden van brunsie?Hijzelf gaat door het leven met amnestie,hem werd generale pardon geschonken voor zijn criminele activiteiten!!


  Maak melding

 15. Ray-tje, NIEMAND zal er een STOKJE voor steken als jou hondenbaasje PHAGWA MISBRUIKT om z’n SCHIJNHEILIGHEID te tonen. Dat je hondenbaasje jou STEVIG aan de KETTING heeft, is voor jou als PERVERSE DROL het leukste wat je ooit is overkomen.

  De heer Brunswijk heeft het over HELDENDADEN, daar valt HYPOCRISIE van jou hondenbaasje helaas NIET onder.

  How CAN you STOP, the SUN from SHINING?

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 16. @ To{do}the Right thing … of is het eerder … dat Ding dat Stinkt …. effe voor de duidelijkheid …. in jou beleving is ….. een held … een Bankrover …. een veroordeelde Drugsgerelateerde Moordenaar …. een Verkrachter !!!

  Wel … een wetenschappelijke analyse { door psychologen en psychiaters } vertelt mij dat je een hopeloos geval bent … redding is onder geen beding meer mogelijk. Rest ons je bij het grofvuil te dumpen en de … ROTEB …. of hoe die vuil organisatie in Nederland ook heten mag …. smeken je naar een verbrandingsoven … ceremonieel …. te begeleiden …. opgeruimd staat netjes … ken je dat gezegde?


  Maak melding

 17. Brunswijk evenknie van Bouterse
  Je bent er klaar mee, van de ene depressie naar de ander
  Je moet hier echt trots op zijn, maar niet opbouwend


  Maak melding

 18. Suriname zal nooit welvarend worden, het is eigenlijk nooit welvarend geweest.
  Surinamers hebben te veel moeite om over etnische barrières heen te stappen om echt te kunnen samenwerken.
  Wat je nu hebt is een soort verstandshuwelijk met allerlei onderbuikgevoelens naar elkaar toe.
  Ondertussen putten de politieke partijen uit een zeer kleine vijver met vooral mensen met een grote mond die niet de intelligentste zijn. Het resultaat is elke dag zichtbaar.


  Maak melding

 19. Suriname is ok en kunnen wel varend in hun korjaal langs de oever van Suriname rivier zoekend naar een plek om hun netten uit te zetten om wat vis te kunnen vangen


  Maak melding

 20. De grooste fout die Vene heeft begaan is de samenwerking met deze bankrover in 2000 – 2010. Deze Front verrader is samen met Somo verantwoordelijk voor de vervloekte amnestiewet. Wie blijven geloven en hopen in Somo of Lonny zijn nog dommer dan de Ndper’s.


  Maak melding

 21. Lonny als president zal maken dat DDB en co, slechts misdadige kleuters zijn. Met Lonny als president veranderd Suriname binnen 24 uur in een Uganda.


  Maak melding

 22. Eens gelijk hier boven als je hem niet wil onderdanen dan heb je een heel groot probleem met hem. een ieder zal klappen en schoppen krijgen daarvan houdt .


  Maak melding

 23. Hij heeft zelf een houtkap- en goudwin economie en niemand weet precies hoeveel hij hiervoor aan belasting betaalt. Waarschijnlijk niets. Dat is dan zijn bijdrage aan het land.


  Maak melding

 24. Jungle Commando heeft ook het nationaal leger van ddb verslagen.

  Bijna ding kil foe JC blaas stuwdam op.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 25. Onzin niks heldendaden of iets dergelijks. Gewoon het land door een HINDOESTAAN met ballen laten leiden waarbij ik aan Santokhi denk. Deze man is een intellectueel en heeft charisma in zijn ballen. Hij weet te overtuigen in tegenstelling tot de domme huidige leider. Maar ach het Surinaamse volk is te laf en angstig om die stap te nemen.


  Maak melding

 26. Laat de Olifanten Partij regeren……………

  En dan klein India?
  Waar vrouwen nog minder waard zjn dan een pak meel?

  We zijn nu in het tijdperk van kom UIT de kast, niet van terug naar de kast.
  Kijk eens in India….dat wil je hier?
  Verkrachtingen, lynchpartijen, doodstraf?
  Terug naar de middeleeuwen?
  Vooruitgang is alleen voor de “rijken” de rest moet dienen?

  De mensenrechten worden stelselmatig grof geschonden in India. En diezelfde groep zit hier op WKN te schreeuwen over de schedning van de mensenrechten in SU?
  Meer dan 4 miljoen kinderen die verplicht meten werken.

  Ja laat su a.u.b. geregeerd worden door een hindoestaan.
  Laten we we wederom olifanten gebruiken voor de doodstraf.
  Terug naar de slavernij met de hindoestanen, weg met vrouwenrechten, productie door kinderarbeid, rijkdom voor de gefortuneerden, de rest is van lagere kaste krijgt de aalmoes.
  Terug naar ideale viervoudige onderverdeling van de maatschappij.
  Terug naar de Brahmanen, Kshatriya’s, Vaishya’s en de Shudra’s.

  Maar we krijgen dan wel treinen waarbij we uit het raam kunnen hangen en op het dak mogen zitten.
  De bussen kunnen nog voller dan ze nu al zijn.
  Onderhoud hoeven we niet meer te plegen dus de spaarpot voor de rijken blijft groeien. De rest moet arm blijven anders krijgen we geen economische vooruitgang door lage lonen.

  Ja dat lijkt mij een goede stap voorui……..Surindia


  Maak melding

 27. Hahahaha chan is niet de juiste man . Ik denk eerder aan sharmila,breeveld,hopkinson,neus,mathoera enz. Chan kan je in de rij Bouterse,brunsi,jogi,somo enz plaatsen . Deze gasten mogen nooit meer gekozen worden. Het zijn allemaal stuk voor stuk dwazen die alleen aan zichzelf denken.


  Maak melding

 28. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

  Kevin

  Laat de Olifanten Partij regeren……………

  En dan klein India?
  Waar vrouwen nog minder waard zjn dan een pak meel?

  We zijn nu in het tijdperk van kom UIT de kast, niet van terug naar de kast.
  Kijk eens in India….dat wil je hier?
  Verkrachtingen, lynchpartijen, doodstraf?
  Terug naar de middeleeuwen?
  Vooruitgang is alleen voor de “rijken” de rest moet dienen?

  De mensenrechten worden stelselmatig grof geschonden in India. En diezelfde groep zit hier op WKN te schreeuwen over de schedning van de mensenrechten in SU?
  Meer dan 4 miljoen kinderen die verplicht meten werken.

  Ja laat su a.u.b. geregeerd worden door een hindoestaan.
  Laten we we wederom olifanten gebruiken voor de doodstraf.
  Terug naar de slavernij met de hindoestanen, weg met vrouwenrechten, productie door kinderarbeid, rijkdom voor de gefortuneerden, de rest is van lagere kaste krijgt de aalmoes.
  Terug naar ideale viervoudige onderverdeling van de maatschappij.
  Terug naar de Brahmanen, Kshatriya’s, Vaishya’s en de Shudra’s.

  Maar we krijgen dan wel treinen waarbij we uit het raam kunnen hangen en op het dak mogen zitten.
  De bussen kunnen nog voller dan ze nu al zijn.
  Onderhoud hoeven we niet meer te plegen dus de spaarpot voor de rijken blijft groeien. De rest moet arm blijven anders krijgen we geen economische vooruitgang door lage lonen.

  Ja dat lijkt mij een goede stap voorui……..Surindia


  Maak melding

 29. Brunswijk: “Wij zijn in staat om een Westerse mogendheid op zijn knieën te krijgen.”

  Ik zeik in mijn broek van het lachen….


  Maak melding

 30. @ Kevin …. Karbit …. je bent totaal dolgedraaid ! De klap is hard aangekomen …. zielig doen zal niet helpen …. het VONNIS … is een kwestie van tijd !!!!


  Maak melding

 31. Dat wij nog steeds slaaf zijn dat bewijs is recentelijk ook geleverd door Bouterse .
  Alle surinamers die in suriname wonen zijn nog steeds Slaaf.
  Je moet echt blind zijn om dit te ontkennen .
  Slavernij is al afgeschat maar men herdenk het ieder jaar.
  Terwijl ze onder hun President nog steeds Slaaf zijn .


  Maak melding

 32. Brunswijk kan makkelijk lullen hij heeft samen met Bouterse en Somohardjo het land al leeggeroofd toen ze samen in de regering zaten.Ook deze domkop moeten ze oppakken en opsluiten.Dat is mijn mening als Surinamer.Hij is net zo dom als zijn president die nauwelijks zijn naam kan schrijven en geen bal verstand heeft van economie.Surinamer komt nooit vooruit onder deze rovers bende die alleen maar hun zelf en familie verrijken ten kosten van alles.


  Maak melding

 33. Geen helden daden maar gewoon business beslissingen zijn er nodig om Su boven op te krijgen.Voorbeeld zet op winkels en organiseer de bevoorrading er van. Probeer het zo goedkoop mogelijk te doen. Geen helden maar zaken mensen.

  Hervormd de jeugd in de stad. Maak ze productief en geen misdadigers.


  Maak melding

 34. @Kevin, mooi dat je zo goe dop de hoogte bent van de gruweldaden in India. Goed dat de overheid in India deze gruweldaden strafrechtelijk vervolgt. Maar als jij zo goed op de hoogte bent van deze gruweldaden in India dan ben je zeker op de hoogte van dezelfde zoniet nog ergere gruweldaden in dagelijks in Afrika plaatsvinden, met name in de Congo waar jonge meisjes niet alleen seksueel misbruikt worden maar ook op beestachtige wijze worden afgeslacht.

  Lees het artikel hieronder maar na. En…mocht je denken dat dit artikel Westerse propaganda is om de zwarte bevolking van Afrika in diskrediet te brengen dan moet ik je helaas teleurstellen. Voor de rest mag je naar de moer lopen want je bent de zoveelste zwarte racist !
  Verstoten uit de gemeenschap
  Gewapende groepen teisteren al jarenlang het oosten van Congo. Gedeserteerde soldaten, lokale milities en criminele bendes maken er de dienst uit. Naast plunderen hebben ze het stelselmatig voorzien op met name de vrouwelijke bevolking.

  “Ze bevalen ons om op de grond te gaan zitten. We zeiden dat we haast hadden en snel thuis moesten zijn, maar ze lieten ons niet gaan. Er was niemand om ons te helpen. We hadden geen keuze.” Vlak daarna werd Kathryn verkracht. Tot bloedens toe. Kathryn wist uiteindelijk te ontkomen. Maar eenmaal thuis, wachtte haar een koud onthaal.

  Verkrachte meisjes en vrouwen raken ernstig gestigmatiseerd en worden verstoten uit hun dorpen en families. “Mijn pleegouders stuurden me weg, omdat ik het geld dat ze me hadden meegegeven was verloren.” Ze belandde op straat. Ze bloedde nog steeds, en werd ziek. Ze doolde rond in het dorp, en deed allerlei klusjes om maar aan eten te komen.

  Het Panzi ziekenhuis
  Uiteindelijk kwam Kathryn terecht bij het Panzi ziekenhuis in Bukavu, een grote stad in het oosten van Congo. Daar werd zij behandeld aan haar verwondingen. Ook kon ze meedoen aan het psychosociale programma van War Child, waar ze door middel van praten met lotgenoten en door het deelnemen aan creatieve workshops langzaamaan begon te werken aan het verwerken van haar trauma’s.

  War Child traint de medewerkers van het ziekenhuis om de behandeling aan te passen aan kinderen en jongeren. Omdat directeur Denis Mukwege al snel inzag dat alleen een chirurgische ingreep niet voldoende was, en dat kinderen en jongeren een andere benadering vragen dan volwassenen.

  “We merkten dat wanneer de slachtoffers fysiek waren hersteld, ze ook de stap moesten nemen om zichzelf weer te accepteren.” In het programma hervinden de deelnemers hun eigenwaarde. Samen met familieleden en dorpsgenoten kunnen ze werken aan het herstellen van relaties. Relaties die volgens Mukwege systematisch worden verstoord door het seksuele geweld.

  Seksueel geweld als strategie
  “We kunnen duidelijk zien dat de verkrachtingen geen sporadische acties zijn, maar goed worden voorbereid. Ook de verminking van vrouwelijke genitaliën is een weldoordachte strategie om de lokale bevolking uit te dunnen.” Een bevolking die volgens Mukwege medeslachtoffer is. “Er zijn verkrachtingen in het openbaar, zodat niet alleen het slachtoffer lijdt, maar de hele gemeenschap een trauma oploopt.”

  In het programma in het Panzi ziekenhuis worden dan ook familieleden en dorpsgenoten betrokken, zodat de slachtoffers weer kunnen worden opgenomen in hun gemeenschap. Mukwege ziet solidariteit binnen de gemeenschap als een belangrijke voorwaarde om de excessen in Oost-Congo te bestrijden. “De bevolking moet beseffen dat dit niet alleen een oorlog is tegen meisjes, vrouwen en kinderen. Maar tegen de hele gemeenschap. Die moet zich verenigen, om de gruwelijkheden het hoofd te bieden.”

  Een beter leven
  Kathryn: “Ik wil leven, net zoals ieder ander. Ik wil een beter leven, waar ik bij mijn naam word genoemd. Waar mensen me groeten en respecteren. Ik wil dat mijn familie gerespecteerd wordt. Ik zou graag een goed leven hebben, waar ik voldoende kan eten, net zoals anderen dat kunnen.” Kathryn wil dat de situatie structureel verandert. Zij is niet de enige met deze wens. Helaas zijn seksueel geweld, verkrachtingen en verminkingen in Congo nog steeds aan de orde van de dag. Met alle gevolgen van dien.


  Maak melding

 35. @Humprey

  Doe niet zo zielig….

  Is het woord india ineens een racistische uitspraak?
  Heb ik racistische uitspraken gedaan over indiaase mensen?
  Heb ik een godsdient beledigd?

  Dus Wikepedia is eveneens racistisch?
  Landen atlas is racistisch?
  Ga niet zo zielig staan te tetteren man omdat iemand het woord in dia in de mond neemt en de wantoestanden daar aangeeft.

  Denk jij dat ik me ook maar enigszins beledig voel vanwege jouw totaal overbodige post over congo? Wantoesanden zijn daar, aanpakken die hap. Net als in India….

  Heb je nu over congo gepost om aan te geve dat het eigenlijk best wel meevalt in India in vergelijking met Congo?

  Zielig gedram….ojee ze hebben iets slechts gezegd over india….wheeewhaaa snik snik…tetter tetter…tooooeeet


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.