Consultancy bureau gaat EBS doorlichten

19
Consultancy bureau gaat EBS doorlichten

De top van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft dinsdag een ontmoeting gehad met Financienminister Gillmore Hoefdraad en vertegenwoordigers van Jacob Consultancy. Dit consultancy bureau is door de regering van Suriname aangetrokken om het operationeel en financieel functioneren van de EBS in kaart te brengen.

Jacob Consultancy zal de regering adviseren over de realisatie van de gewenste efficiëntieslagen binnen de energiesector. De afgelopen periode is er daarom binnen diverse groepen in de samenleving veel discussie geweest over de kostprijs van elektriciteit.

Jacob Consultancy heeft enkele jaren geleden eveneens werkzaamheden verricht bij Staatsolie.


19 REACTIES

 1. Met het oog op de toekomst is het wenselijk dat E.B.S. een inhaalslag gaat maken om de efficiëntie van de dienstverlening te optimaliseren. Het NieuwFront heeft het moedwillig nagelaten om het bedrijf te updaten. Het bedrijf moet competent zijn voor de toekomst.

  Met zonne-energie kan er veel energie opgewekt worden.Slim geplaatste zonnepanelen vangen zonlicht op en zetten die om in gelijkstroom. Met behulp van een omvormer wordt deze gelijkstroom omgezet in wisselstroom voor het elektriciteitsnet. Energie uit licht is altijd op te wekken. In Suriname is er maximaal 12 uur per dag licht beschikbaar. Ook wanneer het regenachtig weer is.

  Deze vorm van energie-opwekking kan enorme besparingen opleveren. Met energie opgewekt uit zonne-energie kan de kostprijs veel lager voor de consument doorberekend worden. Dit vraag echter om investeringen en personen die het voortouw nemen om dit prachtig idee te realiseren.


  Maak melding

 2. =Weet iemand nog hoeveel “Consultancy” bij de EBS betrokken waren om dit bedrijf WEER gezond te krijgen????
  Zie waarom er nog steeds GEEN beslag is gelegd op het vermogen van Duiker en co.
  Dit gaat straks WEER gebeuren

  Waar gaat al dat geld naar toe????


  Maak melding

 3. Wordt het net zo’n doorlichtingsgeval als bij de Centrale Bank en DSB waar de heer Hans Moison voor gevraagd werd?
  Boek: “Pe a moni de” : daar hoor je geen reactie over. Men zwijgt als het graf. De waarheid wil niet gehoord worden.
  Miljarden uitgeven voor buitenlandse consultancy is weg gegooid geld. Men wil GEEN verandering. Vooral niet als het eigen belang voorop gesteld wordt.


  Maak melding

 4. Allereerst dit is oud nieuws in een drama serie die nu al 18 maanden duurt en die steeds tot uitstel leidt.
  Jacobson is al maanden geleden aangekondigd.

  Wat heeft Permessar de afgelopen 15 maanden gedaan om helderheid in de operaties en de kosten van EBS te krijgen is een belangrijker vraag dan weer een duur consultants rapport (zij worden vooraf betaald) in de kast te laten verdwijnen omdat men niet in staat is de conclusies te implementeren.

  Overal ter wereld kan men electriciteit opwekken voor $ 0,05/Kilowattuur.
  De helft van de Surinaamse vraag wordt gedekt door Brokopondo. Indien Brokopondo geoptimaliseerd wordt kan dat aandeel hoger worden. Nu betaald Suriname aan Alcoa voor $ 50.000.000 voor stroom uit een installatie die volgens de wet van Suriname is. Alcoa heeft ongeveer $ 15.000.000 beheerskosten (organisatie en dagelijks onderhoud), Alcoa moet Brokopondo overdragen in goede staat van Onderhoud en met vervangingsreserves.
  Suriname kan dus heel veel voordeel realiseren door Alcoa aan de Brokopondo wet te houden. Helaas wil de president na 1,5 jaar vragen en eisen van de DNA slechts in Commite Generaal (in het geheim) uit leggen waarom Suriname nu al sinds december 2015 elke maand bijna $ 3.000.000 cadeau doet aan Alcoa.

  Een zelfde casus kan er gemaakt worden ten aanzien ban Staatsolie Power Company Suriname als mede de inkopen die via Olibis verlopen of de rare transacties met Van Kanten.
  Ook kan men eens onderzoeken wat er allemaal geleend is uit het magazijn van EBS door de schoonzoon van Abrahams.

  Hier zijn geen consultants voor nodig maar managers met een gezond boeren verstand die ONAFHANKELIJK zijn en niet betalingen op instructie van de President moeten doen.
  Waarom is de zaak van van Kanten nog niet in de rechtszaal.

  EBS kan zich zelf saneren en kan dat ook door eventueel meneer Neus in te schakelen of Viren Adjohia of Prof Meridijan de vrije hand te geven.


  Maak melding

 5. Ai baja.
  nu gaat boefdraad doen alsof hij en de rest van de ndp boeven vooral de lijder,bevelen of raad van een consultancy bureau gaan opvolgen.Arme Jacob consultancy ,jullie dienen slechts als camouflage,jullie naam wordt gewoon misbruikt.


  Maak melding

 6. Jojo, gij houdt de mensen een warme worst voor. Uw verhaal is een theoretische berekening die in de meest gunstige gevallen mogelijk kan voorkomen. De realiteit is echter anders.


  Maak melding

 7. @ RobG

  “Jojo, gij houdt de mensen een warme worst voor. Uw verhaal is een theoretische berekening die in de meest gunstige gevallen mogelijk kan voorkomen. De realiteit is echter anders.””

  Dit is geen theorie en geen warme worst. Het zijn de feiten die uit de DNA komen.

  >>> Simons was 3 tot 4 keer heel duidelijk Brokopondo is een wet, daar gaat de DNA over. Ze heeft letterlijk gesteld Brokopondo is van ONS.
  >>> Simons heeft in de DNA aan Hoefdraad voor gehouden waarom betaald u nog aan Suralco ($ 50.000.000/jaar). Hoefdraad z’n antwoord was omdat ik nog geen opdracht gekregen heb niet meer te betalen.
  >>> De exploitatie kosten van Suralco van Brokopondo zijn in de DNA op $ 14.000.000 becijferd. Dat getal is door andere berekeningen (Edmund Neus) bevestigd.

  Beste RobG het het verschil is een serieus bedrag (SRD 250.000.000/jaar) dat de staat nu geheel zonder reden als Subsidie uitkeert of door de bevolking laat betalen zonder noodzaak.
  Indien Boefdraad de eis van de DNA uitvoert heeft hij per direct SRD 250.000.000, plus of min iets, minder problemen op zijn begroting.

  Geen theorie of warme worst maar harde cashoutflow besparing.


  Maak melding

 8. @ RobG, je bent echt niet op de hoogte van wat er gezegd wordt in de DNA door de coalitie en de vragen die de oppositie stellen.
  Je geeft vaak de schuld aan de oppositie, maar volg mevrouw Simons maar eens over die hele EBS situatie en de deal met Alcoa.
  Dankzij de oppositie is die deal van de Alcoa toen tegen gehouden voor verder onderzoek.

  @@Jojo heeft groot gelijk met zijn mening en alles kon je toen ook nog volgen.


  Maak melding

 9. @ Ira

  Quote:”……Zie waarom er nog steeds GEEN beslag is gelegd op het vermogen van Duiker en co…..”

  Dan moet er wel een belastende verklaring zijn. Een accountant is onlangs teruggekomen op de belastende verklaring, die hij eerder had afgelegd. Ga er maar vanuit dat Duiker en kornuiten vrijuit gaan.

  @JoJo
  Allemaal waar en terrecht wat jij zegt. Echter. Er is nog steeds een overeenkomst. Suriname kan die niet zomaar eenzijdig opzeggen. Voor zover ik weet wil de regering Alcoa houden aan een strofe uit deze overeenkomst dat als er geen activiteit meer is dat de overeenkomst wordt opgeheven en de afspraken bij ontbinding worden nagekomen.
  Maar op dit moment is er dus nog steeds sprake van een overeenkomst.


  Maak melding

 10. Velen ndp-ers op deze website geven zich uit voor economen. Economen werken met cijfers, enz. Verklaren cijfers, economische vaktaal, enz, Velen laten zien dat ze dat niet kunnen of cijfers weerleggen. Wat heb je aan dat geouwehoer van die knoppendraaiers?, mij kunnen ze niet overtuigen, zielige schepsels. Mens ga toch iets nuttigs doen.

  Waarom moet (een buitenlandse) Jacob Consultancy hiervoor worden aangetrokken? Kunnen Surinaamse economen dit dan niet, kunnen studenten ide binnenkort bedrijfseconomie van de ADEKUS afstuderen dit dan niet? Is er dan geen kader, kennis, knowhow op dit gebied in Suriname hiervoor te vinden?

  Als die kennis en ervaring in Suriname niet te vinden is, kunnen een aantal/genoeg studenten (bedrijfs)economie die binnenkort in Nederland moeten afstuderen aan Universiteiten waar Economie een onderdeel van is en op het terrein van EBS hiervoor in de arm worden genomen, naast dat er Surinaamse economen in Nederland dit zouden kunnen doen.

  Dit zou (wellicht) een lage kostenpost voor uitbetaling op de balans voor de republiek Suriname zijn, met goede toekomst perspectieven of in samenwerken met (Studenten/Economen) in Suriname.

  Groene energie is de toekomst en dat is al meer dan genoeg duidelijk en bewezen in de wereld. Fossiele brandstoffen zal alleen maar in kosten stijgen. Duurzame energie zal alleen maar in kosten lager worden. Zon/ zonnepanelen, en wind/windmolen en water/witte steenkool, tribunes die op eb en vloed, getijden kunnen werken, enz. Zon, wind, water in overvloed op de wereld en de technologische kennis en mogelijkheden om hiermee/hieruit schone energie op te wekken voor een zeer lage prijs.

  Staatsolie moet ook gaan nadenken om hierop over te stappen en de handdoek in de ring te werpen op middellange termijn. Duurzame energie zal veel meer voor Suriname opleveren dan fossiele brandstoffen, elektrische auto’s moeten ook in Suriname gaan rijden.

  Zon in overvloed en elke dorp of plaats waarin Suriname kan met zonnepanelen energie opwekken. De zonnepanelen enz verdienen hun geld ook weer terug.

  In Guyana is er of zijn er grote voorraden aardolie in de zee aangetroffen, ook in Frans -Guyana en Brazilië. Moet Suriname daar jaloers op zijn?

  Regeren is voor uitzien. Ook het onderwijs en wetenschappen moet hier op inspelen voor de toekomst.

  Duurzame energie is de toekomst.

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 11. @Kevin, er is geen beslag gelegd bij Duiker en anderen, waarom is er geen Beslag gelegd bij de Carifesta-NDP-Boeven ???????

  Het CLAD rapport heeft opa D in de dotbakki gesmeten, om zijn Ndp-kopstukken te redden !


  Maak melding

 12. @ Kevin

  “Allemaal waar en terrecht wat jij zegt. Echter. Er is nog steeds een overeenkomst. Suriname kan die niet zomaar eenzijdig opzeggen. ”

  De Brokopondo wet eindig op het moment dat suralco/alcoa op houden mijnbouw en andere mijnbouw gerelateerde activiteiten te ondernemen.
  De contractanten zijn opgezegd. Paranan zit in de motenballen en het personeel is afgevloeid behoudens de mensen die op de winkel moeten passen.

  Duidelijker kan het niet zijn. De regering en de presidentiele commissie hebben nadat de president het in mei 2014 een NATIONALE zaak maakte geen enkele openheid van zaken gegeven.
  Eerst toen de oppositie dwars ging liggen voor de Schandelijke MOU van Alcoa’s hand heeft de president de DNA hem te dwingen de MOU ongedaan te maken. Daarna is alles weer in nevelen gehuld.

  In mijn ogen mist men kansen omdat Alcoa van Biliton reeds $ 300.000.000 ontvangen had om gaar ecologische schade op te ruimen.

  Het opruimen van Ecologische en Milieuschade is geen rocketscience en levert veel werk op als men het goed doet.
  Allemaal lokaal werk dat decennia kan gaan duren.

  Sardjoe is met eigenbelang bezig en is betrapt Aangezien Sardjoe de echte president van Suriname is moet Bouterse nu smoesjes verkopen.
  Sardjoe is de echte president omdat hij, als lokale partner en leverancier van Ballast Nedam de steekpenningen van de Wijdenbosch-brug verdeeld heeft via Hongkong (Bron rechtbank Haarlem onderdeel van de steekpenningen schikking van Ballast Nedam).

  Als je de MOU gelezen hebt weetje dat er bijzonder weinig en bijzonder slecht gesaneerd zou gaan worden en Suriname met vergiftigde poelen (dood water) en vergiftigd grondwater. Vervuilingen zouden 0,5 meter diep worden afgegraven en vervuilde grond zou opgeslagen worden onder een niet water doorlatende laag zonder grondwater monitoring.

  Beste Kevin 1 enkele klacht in Delaware zou het aandeel Alcoa genoeg schade berokkenen dat Alcoa met alles over de brug komt wat nodig is om alle milieu schade goed op te lossen in een operatie die meer dan $ 1.000.000.000 werk oplevert in Suriname.
  Sardjoe is te vreden met een opdracht wegfrommelen en zand er over van $ 150.000.000.
  Brokopondo levert tussen 2015 en 2020 nagenoeg op voor Alcoa dat Suriname via de elektriciteitsrekening nagnoeg geheel betaald voor haar milieu sanering.

  Het verhullen van iets dat een nationale zaak was mag tot genoeg dubieuze gedachten leiden.


  Maak melding

 13. @ Kevin

  Duiker kan wel eens vrijuit gaan want hij heeft verklaart betaald te hebben na opdracht van de President.

  Indien dat door hem onderbouwd kan worden dan wordt duidelijk waarom de rechtsgang stil licht want dan heeft de president zijn ambt misbruikt en zodanig op een afhankelijke partij geleund dat de president beschuldigd kan worden van een onrechtmatige daad.
  Volgens mij zijn veroordelingen voor zo iets grond om de President uit zijn ambt te zetten.


  Maak melding

 14. @ JoJo

  Ik ben het met je eens echter is het niet zo simpel. Als dat zo was dan was het probleem al lang op gelost.
  Suriname is al langer met Alcoa aan het praten.
  Het feit dat Billiton haar aandelen verkocht was geen verassing in 2010. Daarvoor is er reeds meerdere malen aangegeven dat de mining minder zu gaan worden. Nadat ook getwijfeld werd aan de haalbaarheid van het West Suriname Plan heeft BHP Billiton de stekker eruit getrokken en de aandelen verkocht.
  In mijn optiek is het grootste probleem dat de overeenkomst specifiek is ten aanzien van het afleiden van water uit
  de Tapanahonyrivier (Tapanahonyproject) en is bepaald dat indien Suriname aangeeft dit project te willen uitvoeren, Suralco een optie heeft om deel te nemen in het haalbaarheidsonderzoek ervan en bij daadwerkelijke uitvoering van het project het recht om deel te nemen in de bouw en exploitatie ervan en 90% van de op te wekken energie te mogen afnemen.
  Met de belangstelling die Staatsolie ondertussen heeft
  om het Tapa-Jai-Project uit te voeren is dit onderwerp thans natuurlijk zeer actueel geworden.

  Om een aaneengesloten circuit van waterkrachtwerken te ontwikkelen in West-Suriname, Brokopondo en Tapanahonirivier, gaf Suralco in 2005 aan de Brazilianen opdracht om de studie uit 2000 van AGRA Earth & Environmental en de studie van CNEC uit 2001 te updaten.

  De belangen van Alcoa zijn er dus nog steeds.


  Maak melding

 15. @ JoJo

  Ik ben het met je eens echter is het niet zo simpel. Als dat zo was dan was het probleem al lang op gelost.
  Suriname is al langer met Alcoa aan het praten.
  Het feit dat Billiton haar aandelen verkocht was geen verassing in 2010. Daarvoor is er reeds meerdere malen aangegeven dat de mining minder zu gaan worden. Nadat ook getwijfeld werd aan de haalbaarheid van het West Suriname Plan heeft BHP Billiton de stekker eruit getrokken en de aandelen verkocht.
  In mijn optiek is het grootste probleem dat de overeenkomst specifiek is ten aanzien van het afleiden van water uit
  de Tapanahonyrivier (Tapanahonyproject) en is bepaald dat indien Suriname aangeeft dit project te willen uitvoeren, Suralco een optie heeft om deel te nemen in het haalbaarheidsonderzoek ervan en bij daadwerkelijke uitvoering van het project het recht om deel te nemen in de bouw en exploitatie ervan en 90% van de op te wekken energie te mogen afnemen.
  Met de belangstelling die Staatsolie ondertussen heeft
  om het Tapa-Jai-Project uit te voeren is dit onderwerp thans natuurlijk zeer actueel geworden.

  Om een aaneengesloten circuit van waterkrachtwerken te ontwikkelen in West-Suriname, Brokopondo en Tapanahonirivier, gaf Suralco in 2005 aan de Brazilianen opdracht om de studie uit 2000 van AGRA Earth & Environmental en de studie van CNEC uit 2001 te updaten.

  De belangen van Alcoa zijn er dus nog steeds.


  Maak melding

 16. @Kevin

  Tapajay was een nood oplossing omdat men zich verrekend had in de water hoeveelheid (het debiet).
  Omdat op te lossen moet men een per megawatt extreem kostbaar omleidingstraject uitvoeren.
  Tapajay is economisch heel onrendabel. Omdat er 250 km wegen en powerlines voor aangelegd worden voor veel damen die weer eens 600 km land onderwater zetten en slecht in de regentijd produceren en in de droge tijd de brokopondo generatoren van meer water voorzien.

  Men kan beter proberen onder de powerline naar Brokopondo Zonnefarms te bouwen om overdag Brokopondo te ontlasten of In dat gebied biomassa centrale bouwen bij houtzaggerijen zodat Brokopondo als spaarbekken gaat functioneren en daar door productiever wordt.

  Ook is de Warmte krachtkoppel van Staatsolie niet efficiënt genoeg omdat het dubbele gebruik van energie niet eerlijk verdeeld wordt.
  EBS betaal het volle pond en Staatsolie neemt het voordeel.

  Het is veel minder complex als men wil doen geloven. Er zijn ook wel deskundigen in Suriname echter de deskundigen worden overrulled door niet capabele managers en politici van beide zijden van het politieke veld.
  Dat is het kruis van een ontwikkelende kleine natie. Iedere manager ziet in mensen met kennis een bedreiging. Als die attitude verdwijnt dan maakt men kans op effciente oplossingen.

  De biomassa is gewoon vastgelopen op onwil van adviseurs van ministers en de president. De vraag was valt het onder NH, HI, LVV of misschien nog wel iemand anders. Iedereen moest mee praten en mee eten.

  Daarnaast lieten mensen als van der Kanten en Sibilo hun melkkoe niet naar zo los.

  Biomassa kan men met concessionele leningen van bijvoorbeeld Deutsche Entwicklugs Geselschaft realiseren als er een partij is die de Power Puchase Agreement garandeert.
  Het vervellende is dat niemand zekerheid wil geven omdat zodra de plant er staat het afval plotseling te duur wordt en niemand vooraf afspraken wil maken


  Maak melding

 17. en zoals gewoonlijk snoert jojo de vertegenwoordigers van het paarse kamp met feiten de mond .
  op dit moment is er maar 1 ndper op wkn actief die af en toe wat zinnigs zegt….met name kevin.
  robg , milton , enz zijn al ontmaskert als personen die eigenlijk in een digitale psychiatrische inrichting thuishoren …..althans hun postings.
  na 2020 zal de floppositie …als ze de verkiezingen winnen.. geen onderzoek doen naar de fraudes die gepleegd zijn door het huidige bewind.
  de dieven van toen , nu en in de toekomst gaan er mooi mee weg komen en de elite uithangen van hun zuur gestolen geld.


  Maak melding

 18. Licht EBS door ??????????

  Licht de President en het Kabinet van de president door !!!

  ZIJ geven OPDRACHTEN aan de DIRECTIE van de EBS, zie de OLIBIS-corruptie-affaire !
  (Directeur heeft in het openbaar verklaard dat hij van hoger hand opdracht kreeg peperdure aggregaten **tweemaal de inkoopprijs** te kopen bij OLIBIS)

  Openlijke CORRUPTIE door hooggeplaatsten, nog steeds GEEN ENKELE ARRESTATIE !

  Inschakeling consultatie-bureau is AFLEIDINGS-MANOEUVRE ! Justitie moet ingrijpen !!!

  Helaas wordt dat GESABOTEERD door de leidinggevende

  gelddrukkersclan, die de macht heeft in Sranan !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.