maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieMiljoenenlening voor Energie Bedrijven Suriname

Miljoenenlening voor Energie Bedrijven Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 mei – Energie Bedrijven Suriname, EBS, krijgt vijf en zestig miljoen dollar te leen. De regering Bouterse heeft het geld weten los te krijgen bij de Caribische Ontwikkelingsbank. Volgens minister Gilmore Hoefdraad van Financiën is het geld bestemd voor investeringen in nieuw materieel voor transmissie en distributie. Het werkmaterieel van het energiebedrijf is sterk verouderd.

Door de jaren heen kon niet op tijd worden geïnvesteerd in nieuw materieel. Dit heeft onder meer te maken met de onwerkelijk lage prijs van energie. De politiek heeft de boot van het aanpassen van verbruikstarieven aan de markt, jarenlang afgehouden. “Met de goedkeuring van de Energy Investment Loan van vijf en zestig miljoen dollar ondersteunt de bank de energiesector in Suriname”, zegt Hoefdraad.

De lening moet voortzetting van de energievoorziening kunnen garanderen. “Deze investering is noodzakelijk om de duurzaamheid van de stroomproductie te garanderen”, aldus Hoefdraad. De goedkeuring van de lening komt drie jaar na de aanvraag. De Caribische Ontwikkelingsbank zal de komende jaren nog meer leningen verstrekken. Volgens plan moet ruim een kwart miljard dollar aan projecten voor Suriname worden voorbereid.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

42 REACTIES
 1. is er ooit een overzicht gepresenteerd wat er met de gelden gedaan zijn..

  waarin zijn ze geinvesteerd en wat is het resultaat , hoe kun je dat ziet..


  Maak melding
 2. 2 weken geleden verkondigde deze pathologische leugenaar nog dat het IMF niet meer nodig was, want er was weer geld genoeg. En nu dit….Wie hecht er nog enige waarde aan de populistische lulkoek van deze bedrieger en volksmisleider.


  Maak melding
 3. Nu moet het volk nog pinaren. In 2018 en 2019 zullen ze het volk verwennen om de verkiezingen van mei 2020 weer te kunnen winnen. Geld moet in overvloed zijn om het volk weer om te kopen.


  Maak melding
 4. Heel goed dat Geleen, maar tegen welk percentage is deze lening verstrekt en over welke periode loopt dit dus wanneer met het geheel inclusief rente zijn terug betaald. Ben benieuw hoeveel miljoen er in de bekende broekzakken verdwijnt. Wat het terug betalen betreft zal dit wel weer de generatie zijn, en vele erna, die hier niet om gevraagd hebben. Suriname is Leenland geworden.


  Maak melding
 5. -Ik wacht nog steeds op al die gelden die toen door deze regering al was uitbetaald en verdwenen is.
  Nu weer geld lenen aan de energiesector.???

  Inderdaad, waarin gaan zij investeren en hoe wordt dat geld verdeeld???wie worden de mensen die voor het zeggen krijgen??
  Transparantie bij deze regering is zoek dus vertrouw ik het even niet.


  Maak melding
 6. Alle staatsbedrijven hebben nu flinke leningen lopen…….Su wordt in een wurggreep gehouden door alle leningen…….op naar de afgrond….!!


  Maak melding
 7. Hoevaak is deze lening al gemeld. Oude wijn in oude zaken.

  Zie oa. het crisis in herstel plan en de post voor het Wanica hospitaal.
  Veel gedoe nul lening, EBS zal eerst een goed gekeurd plan moeten indienen. Ze hebben niet het geld om een plan te maken.


  Maak melding
 8. Van al die leningen verdwijnen naar alle waarschijnlijkheid 10 a 15% in de paarse corrupte zakken van ndp stinkend corrupt rijke elite adviseurs olv van de grootste aanbeden misdadiger van het land. De komende generatie van al die verarmde paarse idiote dwaze oerdomme aanhangers worden ook de paarse klos en zullen hun ouders vervloeken met de oerdomme keuze die ze in 2010 en 2016 hebben gemaakt door te stemmen op een criminele organisatie met aan het hoofd een aanbeden moordenaar. Er komt heen rust, vrede en voorspoed in het verschiet, maar nog meer misdadigheden en moorden, onrust, onvrede en armoede.


  Maak melding
 9. Jojo, gij maakt een grote omtrekkende beweging om de waarheid. De lening voor EBS kan nu gerealiseerd worden omdat het bedrijf efficiënter gaat draaien omdat de consumentenprijs steeds meer verschuift de marktprijs voor energie. De overheid hoeft geen subsidie meer te toe leggen om het bedrijf draaiende te houden.Het bedrijf moet zichzelf bedruipen. Met de investering kan de dienstverlening van het bedrijf aan de consumenten verbeterd worden.

  M.b.t. het ziekenhuis in Wanica kan ik alleen zeggen dat het project is aangehouden. De economische crisis is er debet aan. Het ziekenhuis krijgt Suriname niet gratis van een derde partner. Het land moet een groot deel van de investeringskosten zelf opbrengen. Dit is de realiteit en niet het ” propaganda gezang ” voor foute figuren van de oppositie.


  Maak melding
 10. Is de 21 miljoen nam Obilis al teruggevorderd; voor die niet geleverde generatoren.????
  Bij wie gaat de EBS de inkoop uitbesteden???
  Hoe zit het met de inkoop bij Tele zuur??


  Maak melding
 11. And fat lady sings the bleus, ik wil best genaaid worden, maar dan moet ik wel lekker vinden, Jezus wat een regering zeg,
  Robg Ik krijg gewoon kippenvel van jou mooie betoog, maar je gebruik weer het woord gij waarom geloof ik jou dan niet, stop met snuiven


  Maak melding
 12. @ Misiekaba,

  Joe opo mi ai nanga joe posting !! Dus de lolli-pops van Daisy en trawanten kunnen we verwachten in 2019/2020, brood en spelen zijn in aantocht !! Sranangman e lafoe ke ba !!


  Maak melding
 13. @JoJo, goed punt. Ben ook benieuwd naar het plan van EBS.
  Al zou men een lening krijgen, het materiaal verouderd waar je bij staat. Over 5 jaar is men weer toe aan nieuw materiaal.

  Bij Telesur is het niet anders. Providers in de VS experimenteren al met 5G. In 2020 wordt het uitgerold. Suriname kan niet achterblijven. Ben benieuwd hoe ze dit gaan aanpakken. Heb een hard hoofd in.


  Maak melding
 14. RobG

  U zwetst weer.
  Ik praat nergens om heen ik stel slechts vast dat deze lening nu voor de zoveelste keer op de agenda staat en nog niet vrijgegeven is. Ik verwijs naar het ziekenhuis Wanica omdat in het crisis en herstelplan een enorme idioot hoge en daarmee fraude/corruptie gevoelige post was opgenomen.

  EBS draait niet efficiënter. Het is nog steeds de zelfde puinhoop die nog steeds niet in staat is haar kostprijs te berekenen of de Brokopondo stroom in te kopen voor de goede prijs of de afname van de overheid in rekening te brengen. SPCS (staatolie) voor de stroom die daar opgewekt wordt.

  Bij EBS is niets veranderd omdat de overheid er nog steeds honderden miljoenen per jaar (vraag Misiekaba in de DNA hoeveel) naar toe schuift. Niemand weet schijnbaar hoeveel.

  Ten aanzien van het ziekenhuis in Wanica zwetst u ook. Sardjoe heeft wat kippenstallen gebouwd als ruwbouw en heel gunstig gefinancierd De leningen liepen al voor dat er echt iets geleverd was. Zie bureau van staatsschuld waar deze leningen geregistreerd zijn. Beter gezegd Sardjoe wordt betaald voor een slechte ruwbouw die nergens voor gebruikt kan worden.
  Waarom omdat Bouterse en co iets anders wilden dan de Chinezen. Ze waren bloed eigenwijs en betalen nu rente en aflossing voor iets waar men in de rest van de wereld kippen houdt zodra ze roosters voor de ramen en deuren geplaatste hebben.

  Beste RobG ik weet waar over ik het heb. Het ontwerp en bestek waren te vinden op het internet.
  1. het was een heel slecht zieken huis.
  2. sardjoe heeft heel iets anders gebouwd dan aanbesteed.

  De geschiedenis van het Politiebureau heeft zich herhaald allen nu wordt het niet onderzocht.


  Maak melding
 15. http://www.oryonwatermill.com/action/news/item/901/nieuwe-strategische-partner-voor-dwe-in-zuid-amerika.html

  laat de markt het werk doen, overal ter wereld helpt privatisering om efficiënt en effectief te vernieuwen en om waarde aan de klanten te leveren.

  Investeren in oude technologie is weggegooid geld. import heffingen op zonnepanelen omlaag of naar 0 . We hebben banken nodig die huiseigenaren microkredieten geven voor zonnepanelen op het dak. op die manier leveren ze een echte bijdrage aan het verminderen van energie armoede en oplopende kosten. Minder uitgeven aan de energie rekening is meer uitgeven aan consumptie goederen

  Kom met een strategie om het binnenland ontwikkelen met duurzame en goedkope stroom die de vervuilende dieselgeneratoren vervangt. Geld lenen zonder dat je als bedrijf investeert in innovatie vermogen en creatief beleid is de status quo handhaven.


  Maak melding
 16. Bouterse verslaat jullie,.die hier lullen ,.en de Ezels van de oppositie op alle fronten.blijf maar lekker schelden,…misschien win je zo de verkiezing 2020,…m`n REET,…jullie winnen nooit meer,..jullie zijn het ALTERBLAFTIEF…gha gha ghaaaaaa !..jullie regeren nooit meer,niet nunca nada never !..just give me one big goddamn brik.


  Maak melding
 17. Een ZIEK en ZWAAR CORRUPT staatsbedrijf hoort geen LENINGEN te nemen ! (zie oa OBILIS-affairre/Boeverij !)

  Eerst bedrijf grondig schoonvegen, alle corrupte personen ontslaan, berechten en veroordelen !

  Een schoon (gescreend) team moet het bedrijf gaan leiden !

  Anders gaan de LENINGEN gewoon VERDWIJNEN in zakken van leden van de Corrupte-politieke-clan !

  PS : LENING-economieën (zoals die van Opa D) zijn gedoemd te mislukken !


  Maak melding
 18. Hopelijk komt Su over een paar jaar op de “veiling” terecht…..en wordt het gekocht door “witte” mensen……dan weet je zeker dat Su…..een ontwikkeld land zal worden…….want met de “gekleurde” mensen zal het niet lukken….Su te ontwikkelen…..die hebben het vermogen niet in zich…..dat is nu inmiddels gebleken…!!


  Maak melding
 19. Schuld per hoofd van de bevolking dertigduizend srd?????
  Zo dat gaat wel ons kleinkinderen gaan ook pinaren, en maar geloven dat goed komt, wanneer dan 2040


  Maak melding
 20. @ RobG
  op 7 en 8 juni 2016 zijn er t.b.v. EBS twee leningen aangegaan met een omvang van totaal $ 120.000.000 bij de IDB en CDB.

  Is er al iets geïnvesteerd ter verbetering van EBS. Ondertussen moet er wel betaald worden voor de beschikbaarstelling 1% resp 0,75% credit fee. Bij elkaar $ 1.000.000/jaar.

  Handig of niet.

  Ook de noodleningen van IsDB om brandstof te kunnen kopen voor EBS of medicijnen zijn wurgcontracten met een mark up van 6% resp. 7%. Terwijl er waarschijnlijk niet gefinancierd wordt.
  Het is niet meer dan en uitgestelde betaling van 3 maanden.

  Als EBS zelf brandstof moet kopen zal men op Trinidad en Tobago geld willen zien voor dat de tanker geladen wordt.
  Indien IsDB die brandstof koopt voor EBS dan krijgt het op de dag van de koop een factuur met een betalingstermijn van 3 maanden plus een discount. Suriname betaald daarvoor 6% op jaar basis aan IsDB die daarmee geen cent hoert in te brengen maar wel een mark up (rente) scoort.

  IsDB verzilvert haar credietwaardigheid te koste van Suriname door over 3 maanden oid betaling uit te kunnen stellen en incasseert daar voor 6 tot 7% op jaarbasis.

  Beste RobG
  Wat ook opbegint te vallen dat de grace periods allemaal eindigen na de periode van deze regering ofwel Bouterse installeert een tijdbom onder de Surinaamse economie. De rentes vallen nog wel mee maar de aflossingen niet


  Maak melding
 21. Haco,

  Staatschuld per inwoner van Nederland ca. 28.000,00 Euro

  Uitbreiding van de infrastructuur is van wezenlijk belang voor Suriname.


  Maak melding
 22. @ Kevin:

  BNP 2016 Nederland per hoofd van de bevolking: 50.800 US dollar,

  BNP 2016 Suriname per hoofd van de bevolking: 12.800 US dollar.

  Bron: The World Factbook CIA (De CIA weet alles van iedereen)

  Dat is het verschil als we over schulden praten. Het gaat er niet om hoe groot de schuld is maar of je het terug kunt betalen.
  Die 30.000 SRD per hoofd vind ik overigens nog wel meevallen, het probleem is echter dat die schuld niet in SRD is maar in vreemde valuta. De Nederlandse schuld is in Euro’s, dus wat de euro doet maakt niet uit. Voor de Surinamer ligt dat anders.


  Maak melding
 23. Hans helemaal mee eens, maar war het mij om ging is dat er steeds maar weer (Niet Haco in dt geval) naar NL wordt verwezen van o o o wat doen zij het goed en wij slecht.

  Wat je zegt de schud per inwoner van Su valt nog mee maar! Door de vreemde valauta is het wel oppassen geblazen.


  Maak melding
 24. @ Kevin

  “Haco,
  Staatschuld per inwoner van Nederland ca. 28.000,00 Euro
  Uitbreiding van de infrastructuur is van wezenlijk belang voor Suriname.”

  Kevin, Nederland krijgt geld toe als het leent of betaald minder dan 1% voor langere leningen. BNP is in Nederland ongeveer $ 50.000/hoofd en groeit in Suriname ongeveer $ 5.000 en het loopt heel hard terug.

  Infrastructuur is noodzakelijk echter Dalian IV $ 235.000.000 is al afgesloten op 14 dec. 2016 en Suriname betaald al voor het commitment en management fee 0,8% per jaar en Dalian voert nog heel weinig uit.

  Beste Kevin, Boefdraad en co worden bij alle leningen bij de Neus genomen met allerlei kleine lettertjes.


  Maak melding
 25. Sorry JoJo

  Het Suriname 70 km Road Construction Project van Dalian loopt nog steeds. Dus ik weet niet wie jou die onzin heeft verteld dat Dalian niks meer doet?
  Daarnaast lopen ook nog steeds het Landelijk Asfalteringsprogramma en het onderhoudprogramma uitgevoerd door respectievelijk Kuldipsingh en Baitali.

  Waar jij overigen de cijfers vandaan hebt weet ik ook niet maar zo zitten die contracten al helemaal niet in elkaar. Iemand vertelt je onzin.

  Net zo als deze lening voor EBS worden de gelden ten goede gebracht voor de verbetering van de infrastructuur welke hard nodig is vanwege het jarenlange achterstallige onderhoud.


  Maak melding
 26. Sorry JoJo

  Het Suriname 70 km Road Construction Project van Dalian loopt nog steeds. Dus ik weet niet wie jou die onzin heeft verteld dat Dalian niks meer doet?
  Daarnaast lopen ook nog steeds het Landelijk Asfalteringsprogramma en het onderhoudprogramma uitgevoerd door respectievelijk Kuldipsingh en Baitali.

  Waar jij overigen de cijfers vandaan hebt weet ik ook niet maar zo zitten die contracten al helemaal niet in elkaar. Iemand vertelt je onzin.

  Net zo als deze lening voor EBS worden de gelden ten goede gebracht voor de verbetering van de infrastructuur welke hard nodig is vanwege het jarenlange achterstallige onderhoud.


  Maak melding
 27. Jammer voor de nog ongeborenen!!!
  Onschuldigen hebben nu al een schuld!! dank zij de boeven!!

  GOD wordt wakker en zet de paarse strontvliegen 1000 mtr onder water!!

  GADO!! Yu na wi fesi mang!!!


  Maak melding
 28. Een oproep voor: RobG(oebbels), Para de suppletie padvinder en ga zo nog een tijd door.

  Jongens en meisjes er kan weer gestolen worden. Het zand dat over jullie criminele daden gaat ligt alvast op het plein om de hoek van het Ka kabinet van de MOORDENAAR.


  Maak melding
 29. @Kevin

  De cijfers kommen van het bureau voor staatsschuld.

  By the way daar staat het 70 km project ook op als lening.

  Met ze doen niks reageer ik relatief. Dalian IV was al in behandling ten tijde van Venetiaan en pas in 2014/2015 formeel afgehandeld en terwijl de leen overeenkomsten van nog latere data zijn.
  Ze praten ondertussen 6 jaar en doen mondjes maat hun werk..
  Ondertussen betaalt Suriname over de hoofdsom 0,8% commitmentfee en management fee.
  Als Dalian wil was Dalian IV al klaar geweest. Het is echter veel prettiger langszaam te werken of het moment dat het hun het beste uitkomt en zij goedkoop kunnen produceren en extra winst kunnen maken.

  Kevin ik denk vrij veel aannemers listen en lagen te kennen.

  Daarnaast ken ik de interne motivatie van enige adviseurs van de president.


  Maak melding
 30. @ Hans van den Broek

  De CIA zit er met het BNP per hoofd in suriname goed naast.

  Het BNP (bureua voor staatsschuld) is SRD 16.700.000.000 tegen een koers van 7,6 is day is dat $ 2.200.000.000 met een bevolking van 550.000 wordt dat dus $ 4.000 per hoofd.

  Wellicht dat de CIA nog voor 3,35 of 2,75 omrekent.

  Onder Venetiaan was het BNP/hoofd nog $ 10.000.


  Maak melding
 31. Een door en door Corrupt bestuur leent weer geld voor een staatsbedrijf als EBS, dat bewezen heeft dat er ROVERS rondlopen (die handelen in opdracht van politieke kopstukken) en generatoren kopen voor een VEEL TE HOGE PRIJS, die ook nog niet allemaal worden geleverd !
  (zie de EBS-OBILIS corruptie-aankoop van peperdure generatoren, die op de vrije markt miljoenen goedkoper zijn )

  Paarse dombo’s, succes met de propaganda voor het FAILLIETE REGIEM van Opa D !

  PS : Staats-faillissement zal nog jaren duren, want alle geleend geld wordt niet besteed om de broodnodige productie op gang te brengen !

  EXPORTEN zijn NIHIL !!!!!

  A VOLK E PINA !!

  PS :
  Opa D is bang, het plotseling uit de basiszorgverzekering donderen van OUDEREN EN JEUGDIGEN is VOORLOPIG teruggedraaid !
  Het hele sociaal stelsel van Opa D is NEP, er is geen gedegen meerjaren-financiering vastgelegd en er is ook geen apart solide en AFGESCHERMD financieel fonds voor dat stelsel !


  Maak melding
 32. Toepasselijk een lening voor EBS met par-misser als ‘directoir’.

  Straks is het geld verdwenen, zoals onlangs en dan zal hij ‘schreeuwen’ a no mie; is een opdracht van hogere hand.

  Net echt deze poppenkast!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES