‘Luchtje’ aan project tegen geknoei in gezondheidszorg Suriname

20

PARAMARIBO, 17 mei – Er zit een luchtje aan een project dat de geldstromen in de gezondheidszorg overzichtelijk en doorzichtig moet maken. Dit zegt arts en parlementariër Dew Sharman (VHP). Hij ontkomt niet aan de indruk dat er vriendjespolitiek bedreven wordt. En dat in een tijd waarin zo een project niet eens overwogen zou mogen worden. “Mensen verarmen en ziekenhuizen lijden gebrek aan van alles.”

Het project moet enkele miljoenen euro’s gaan kosten de komende jaren. Dat zou best kunnen lokken als dikke stroop. “Als je kijkt naar bedrijven die hebben ingeschreven, kun je makkelijk de lijnen zien lopen”, zei Sharman in het parlement. Hij vindt het project een te dure luxe. Volgens minister Patrick Pengel van Volksgezondheid is het van levensbelang. Te veel uitgaven worden niet of onvoldoende verantwoord.

Een informatiesysteem moet de dienstverlening door artsen, apotheken en ziekenhuizen transparant maken. “Automatisering zal heel veel aan het licht brengen”, zegt Pengel. Aanvankelijk namen vijf bedrijven deel. Twee bleven over en een selectiecommissie zal uiteindelijk beslissen. “Er loopt geen enkele lijn. We gaan door en als het nodig is, kunnen we het elk moment aanhouden”, aldus Pengel.


20 REACTIES

 1. Er lopen witte lijntjes. Je kunt toch gewoon een inschrijving houden, waarbij een plan en een begroting wordt ingediend? Dan kan de beste inschrijver ook de uitvoerder worden van het plan. Normale zaak in andere landen.


  Maak melding

 2. De hele samenleving doet mee aan vriendjespolitiek.
  Ook binnen de VHP. Iedereen wil ‘geregeld’ worden.Ook de Suri toeristen uit NL. Het is hier regelen of geregeld worden.
  Zolang alle CLAD rapporten in de lade van de zeer drukke PG blijven liggen zal er niets gebeuren. Er moeten voorbeelden gesteld worden. Abrahams, Boeva, Somo, Benschop, Gopi,
  lopen nog steeds vrij rond.


  Maak melding

 3. Pengel Liegt; onderzoeken. ineens is er geen partij aangewezen. er is geen aanbestedingscommissie al vanaf 2010 jaar niet. Zijn hele gezicht spreekt boekdelen. Wie zijn de bedrijven die meedoen dan?


  Maak melding

 4. Eerst doen wat belangrijk is kent niemand van de NDP nog de leiders nog de aanhang.
  NDP kenmerkt zich aan niet constructief maar impulsief geld verspillen.


  Maak melding

 5. De door Sharman in beeld gebrachte en door Pengel toegelichte aanbestedingsprocedure stinkt als een rotte vis.

  Van het ene op het andere moment moet alles met een noodtempo terwijl er geen geld is voor medische basis behoeften en mensen niet meer gedekt worden door hij ziekte kosten verzekering


  Maak melding

 6. Sharman is een arts en hij weet waarover hij praat!
  Hij weet wat patienten en ziekenhuizen nodig hebben en vriendjespolitiek hoort niet in dat rijtje thuis.
  Al het geld dat bouta bij elkaar bedelt komt niet het land ten goede ook niet de patienten. Dat alles verdampt zodra het in handen komt van bouta en bende.Walgelijk van sommigen hier die politiek willen bedrijven met zo een gevoelige onderwerp.Er zijn patienten die dringend hulp nodig hebben .Voor een bevolking van 500.000 zielen zou medische zorg vrij moeten zijn maar dan moet je een bouta NIET als lijder hebben!


  Maak melding

 7. Een normale aanbesteding werkt helaas niet omdat de prijsafspraken reeds gemaakt zijn onderling (kartelvorming). het is dan ook niet zo vreemd dat verdachtmakingen van deze vorm van aanbesteden waarbij kartelvorming grotendeels wordt tegengegaan komt uit de hoek van de oranje olifant.
  Die hadden liever gehad dat medicijnen en medische apparatuur via hun ” vriendjes” blijven lopen zodat ze het volk nog meer kunnen verarmen en de vinger kunnen blijven wijzen naar de huidige regering in dehoop dat het volk zich bij hun kudde aansluit. De olifanten arrogantie ten top.


  Maak melding

 8. Baas en zijn duivelse trawanten die dit paars hels corrupt wanbeleid uitmaken zijn gewetenloze misdadige criminelen die alle ndper’s. het domste volk van geheel Zuid Amerika verdienen als misleider die hen doet lijden. Niemand zal dit verarmd oerdom zeer slecht paars ddb misdaad vererend volk helpen in nood. miemand, geen Surined, Geen USA, geen Europa, Geen Nederland. Misschien misdaadstaten uit Afrika zullen hun corrupte zakengangsters sturen voor een orientatie met de grootste aanbeden onberechte misdadiger en roversbende die het land ooit heeft gekend en hopelijk nooit meer zal kennen om zaken te doen in drugs en smokkel van alles wat verboden is bij handhaving van normale recht en wet. Didibri en co zijn de paarse vervloekte misdadigers die de wortel zijn van de steeds stijgende misdaad in al zijn vormen sinds 1980. Zoon, stiefzoon, corrupte rijke paarse elite en adviseurs, marionetten roverheid en aanhangers van dr.mr.ig tot paarse ambtenaar en oerdomme aanhangers verworden misdadiger als hun misleider die hen laat lijden in zijn smerige paarse schijt en druiperige pis vol paars bedrog en misleiding. Vervloekt zijn alle moordenaar staat er geschreven, maar nog meer vervloekt zijn allen die in de handen vallen, vroeg of laat van hun duivelse geliefde moordenaar didibri. WO ka. Ndp is de wortel van de steeds groter wordende paarse kommer en kwel.


  Maak melding

 9. Vraag
  Wie heeft het project gegund gekregen, zonder aanbesteding, om de HIS te implementeren?
  Ja juist de voorzitter van de huisartsen vereniging Javier Asin.
  Voorlopig geraamde kosten 6 tot 10 miljoen euro.
  Welk bedrijf zal de implementatie verzorgen deze is ACSION en de eigenaar is, ja u raad het al, Javier Asin.


  Maak melding

 10. Er zijn al heel veel van dergelijke pakketten werd wijd in gebruik. Men moet gewoon onderhandelen met die leveranciers over de prijzen.
  Zelf bouwen van een systeem dat geschikt is voor Suriname gaat bij voorbaat een enorme mislukking worden. Het is veel te complex voor de beschikbare know how en zou in het meest gunstige geval resulteren in een slecht systeem met torenhoge onderhoudskosten.
  Ook is het vreemd dat dit alles nooit in de DAN te sprake is gekomen.


  Maak melding

 11. Ja Neus en daar zit hem nu precies de kneep.

  Onderhandelen met een “kartel” wat de prijzen al heeft vast gesteld en het helemaal niks intresseert of wij wel of niet creperen heeft niet veel zin.
  Men probeert nu dat te doorbreken en uiteraard zullen er stemmen vanaf dat “kartel” komen die daar niet blij mee zijn.

  Dat probleem is overigens niet iets van Su alleen, ook in de VS en EU speelt dit. Waarbij opgemerkt dat het grootste deel van de farmacie in Su ook nog eens in handen is van een kleine groep welke nu schreeuwt dat de mensen pinaren en doodgaan door gebrek aan medische en voorzieningen en “hulp willen gaan zoeken” in NL om maar aan te tonen dat ze “alles” voor de srananman overhebben.


  Maak melding

 12. @Kevin

  Je geeft een vreemde draai aan mijn verhaal en lijkt vooral daarmee bedreven en op uit te zijn dan te begrijpen waar het werkelijk omgaat. Jammer want daarmee komt niets en niemand iets verder.


  Maak melding

 13. Wat heb je aan een informatiesysteem wanneer met de informatie niks wordt gedaan? Maak eerst een wet die de minister strafbaar stelt wanneer hij niets doet met de verkregen informatie.


  Maak melding

 14. Dew Sharman, ziet de donkere wolken boven de komende buien hangen. De nering van hem en zijn vrienden komt in gevaar. Deze VHP figuren hebben de overheid van alles wijs kunnen maken met de diensten die zij verlenen. Een groot deel van deze diensten blijkt ‘ fake ‘ te zijn en zij maar cashen , uit ‘ greed for money ‘ veel cashen.

  Mensen hebben niet door hoe groot de corruptie in deze sector is. Deze mensen blijven maar als leeghoofden achter de fictieve ideeën van het Front lopen. Het zijn gevestigde groepen die de scepter zwaaien in deze afgeschermde wereld van een bepaalde corrupte politieke partij. Binnen het overheidsapparaat zijn er trollen die hun belangen behartigen. Deze trollen zijn een tiental jaren terug door Venetiaan aangesteld.

  Door automatisering en o.a. door koppeling van computers zal men snel achter dubbele declaraties, niet bestaande declaraties en veel te hoge declaraties komen. Dit zal de overheid tientallen miljoenen voordeel opleveren. Wederom zal door deze acties van de overheid blijken dat externe economische steun voor de overheid niet noodzakelijk is. De financiële meevallers zullen voor de overheid steeds meer toenemen. Het begrotingstekort zal hiermee weer opnieuw worden teruggedrongen.


  Maak melding

 15. Beste Neus,

  Naar mijn mening geef je nu zelf een rare draai aan het verhaal. Ik reageer op jouw opmerking: “Men moet gewoon onderhandelen met die leveranciers over de prijzen” Niets meer en niets minder.


  Maak melding

 16. Allemaal oppakken die boeven…land en volk heeft genoeg geleden van al die criminelen die daar rondlopen….

  Het is een nationale sport geworden in Suriname om elkaar op te lichten….


  Maak melding

 17. Het is DE nationale sport geworden in Suriname om elkaar op te lichten om daarna te gaan klagen en de vinger naar anderen te wijzen.


  Maak melding

 18. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden.

  Kevin

  Het is DE nationale sport geworden in Suriname om elkaar op te lichten om daarna te gaan klagen en de vinger naar anderen te wijzen.


  Maak melding

 19. Op zich niet slecht,automatisering.
  Maar niet nu. Prioriteiten stellen!
  Eerst de patient,de verpleegkundigen, de medicijnen dan automatiseren.
  Natuurlijk zal dat in de toekomst veel opleveren.
  In de toekomst.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.