donderdag, april 11, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidRivierwater in deel Oost Suriname te vervuild om te drinken

Rivierwater in deel Oost Suriname te vervuild om te drinken

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 3 apr – Rivierwater in het Lawa- en Tapanahony gebied, in het oosten van Suriname, is te vervuild om te gebruiken voor menselijke consumptie. Dit zegt minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. Het water dat al eeuwenlang een levensbron vormt van tientallen leefgemeenschappen, is vervuild door vooral goudwiningswerk. De gemeenschappen zelf valt ook veel te verwijten.

Behalve dat er menselijk afval in de rivier wordt gedropt, wordt ook allerlei ander afval pardoes de rivier in gegooid. Plastic opslagtanks, ook wel bekend als Duro-tanks, die de mensen cadeau hadden gekregen van de overheid, zijn naar de goudvelden gesmokkeld. De tanks waren geschonken na wateroverlast enkele jaren terug. “De tanks zijn niet gebruikt zoals was voorgenomen”, zegt Pengel tegenover de Times of Suriname.

Het ministerie heeft de afgelopen dagen opmetingen verricht in rivieren. Gebleken is dat er veel kwikafval in het water zit met nog andere troep. Er zijn wat maatregelen getroffen. De mensen is gevraagd om uitsluitend regenwater te gebruiken. Het moet dan wel regenen. Tijdens de recente wateroverlast zijn veel grondwaterputten onklaar gemaakt. Intussen heeft de regering besloten meer landinwaarts latrines te bouwen.

opening
Fernandes Express
BODO Party

21 REACTIES
 1. Je laat jaren toe,dat illegale Brazilieanen met kwik het binnenland vervuilen,het goud wegdragen, en dan kom je erachter dat het rivierwater vervuild is met alle gevolgen vandien.
  Niet voor niets heeft het Franse leger, korte mettengemaakt met dit Brazilieaans geboefte in Frans Guyana, en dit geboefte kunnen hun illegale praktijken in Suriname voortzetten, rara, door wie is dit grote probleem voor de binnenlandbewoners ontstaan.


  Maak melding
 2. Dit is het gevolg van de geldzucht waar vele aanhangers van de ndp en abop aan lijden. De prijs is dan ook onverbiddelijk en ook de natuur gaat zich wreken en schoonschip maken. Een kwestie van tijd voordat men gaat beseffen dat het zo niet verder kan in het land der ndp- en abop blinddove oerdomme aanhangers. Het komt geen rust, vrede en voorspoed zoals vals geprofeteerd door Meye en Misikeba, soso paarse rampen.


  Maak melding
 3. OP MEER PLAATSEN IN SURINAME VERSCHRIKKELIJK OMET LAND WORDT LEEG GEROOFD DOOR DE SCHURKEN EN ER WORDT NIETS TEGEN GEDAAN TERWIJL ER NOG HEEL VEEL ARMOEDE IN SURINAME IS
  OOK WORDT ER STEEDS MEER HOUT GEKAPT EN DE NATUUR WORDT GEWOON VERWOEST .DE OVERHEID LAAT DIT GEWOON OOGLUIKEND TOE .


  Maak melding
 4. ze krijgen duro tanks en stelen het uit eigen dorp, uitwerpsels en afval in de rivieren
  kwik in de rivieren, hoe vaak moet men deze honden nog zeggen dat het niet kan
  zijn ze achterlijk of zo
  man man nu krijgen ze weer latrines
  waarom hebben indianen deze smerigheden niet
  er moet geen hulp komen, laten deze onreine het maar eens een keer zelf oplossen
  en ook helemaal geen medicijnen, laat ze creperen aan kwik vergiftiging


  Maak melding
 5. En volgend jaar weer met een dure delegatie Europa afschuimen op vakantiebeurzen om het binnenland te promoten. Dit land is 1 grote gifbelt waar toeristen geen stuiver aan uitgeven. Die kiezen massaal voor Caribisch Nederland.


  Maak melding
 6. Alle luchtkastelen (18000 woningen, spoorbaan, highway met fly overs, brug over Corantijn, ziekenhuis Wanica enz enz) die Kumakoisi ons beloofd heeft zijn geluidloos verdampt. Latrines in het binnenland bouwen is iets dat Kumakoisi niet kan verpesten; als Kumakoisi zelfs geen latrines kan bouwen, is dat het bewijs dat hij niets kan.


  Maak melding
 7. Manu
  Je laat jaren toe,dat illegale Brazilieanen met kwik het binnenland vervuilen,het goud wegdragen, en dan kom je erachter dat het rivierwater vervuild is met alle gevolgen vandien.

  Het zijn niet alleen de Brazilianen het zijn ook dezelfde mensen die hun gezin en leefgemeenschap kapot maken.
  Want de sranang amerkang wilt ook goud hebben toch dus nu delven en morgen na mij de zonvloed denken deze figuren. Kijk maar naar Bravo.

  En ze worden gekocht door de politiek om hun steun.
  Je ziet steeds terugkomen “Bouta moes kong nanga wang oplossing want na oenoe poti a mang drapé”
  Oei oei oei hoe dom kun je zijn???????????


  Maak melding
 8. hum Manu het is sinds jaar en dag bekend dat de achterban van Bravo hun behoefte in het water doen. Ze denken “if mi no sjie a stront dang a no de moro. Mi no e sjie kwik da fa dang en ala plastic e go na zee dus o pé oenoe presie vervuil”


  Maak melding
 9. Er is de loop der jaren kennelijk veel ( ten ongunste) veranderd. Ik ben in het verleden enkele keren diep in het binnenland geweest in Marrondorpen. Voor het laatst in 2001. Er werd steeds nadrukkelijk bij vermeld dat je niet mocht kakken in de rivier. En van goudwinning was er toen nog geen sprake


  Maak melding
 10. Dat hebben ze zelf gedaan…..hun hebzucht naar dat beetje goud…..hebben ze hun heel leefgebied vervuild…….zij zullen massaal dood gaan aan kanker…..!!


  Maak melding
 11. Wat de mensen daar hebben gezaaid dat oogsten ze nu, no mercy! Hoe dom kan men zijn. Spot nooit met moeder natuur.

  Ai boi, weer lachvoer voor de Noordzee.

  De bush,bush mentaliteit, daar moet men gauw vanaf, ze moeten maar eens beseffen dat we niet meer in de oertijd leven.

  Ik denk niet dat de toeristen tuk zijn op rond drijvende Djoeka drollen en andere viezigheden.

  Mi gado , het wordt met de dag gekker daar in de jungle.

  Smerig en olie domme volk!


  Maak melding
 12. Misschien tijd om de basjas en de kapiteins uit hun hangmatten te halen om als tegen prestatie iets terug te gaan doen voor hun achterban. Anders de toelage die ze ontvangen stop zetten


  Maak melding
 13. Deze stommelingen zijn paars kwik verdoemden. Kwestie van tijd voordat er allerlei paarse misgeboorten of baby vol kwik worden geboren. Want als een ding gezegd mag worden, deng sma disie sa e tang libi ini deng gebied disie e nai nai leki konkoni nanga djinipi. Gevolg, ze komen allemaal richting Paramaribo. Paars verslaafde zwervers, uitziende als zombies worden nog een keiharde realiteit.


  Maak melding
 14. Niemand heeft de Marrons geleerd om hun huizen op hoge neuten te bouwen. Nu zwemmen ze in het vieze water.

  Tja je moet dijken bouwen om het water te weren. Voor het kwik ………

  De regering deed niks and nu kan niks doen. Laat de ndp regering naar huis gaan.


  Maak melding
 15. Als ik al deze dingen hier leest hoef ik niet naar het binnenland tegaan alleen maar ziekte .jammer niet alleen paramaribo maar het binnenland is helemaal vernietig en die mensen zijn ook beschadig door zoveel problemen daar.


  Maak melding
 16. De moderne marrons zijn het niet waard om in het bos te wonen. Ze moeten zsm het bos verlaten en het teruggeven aan de Indianen. Die hielden het tenminste schoon. Marrons vervuilen zowel de stad als het bos. Ik weet niet wat ze scheelt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES