Boek over Artikel 1 o.l.v. lijsttrekker Sylvana Simons

22
Sylvana Simons niet zeker van een zetel

Op vrijdag 3 maart vindt de boekpresentatie plaats van ‘Artikel 1 – Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid’, over de politieke partij die zich in een handomdraai gevestigd heeft onder leiding van lijsttrekker Sylvana Simons. Met bijdragen van Glenn Helberg, Ian van der Kooye, Anja Meulenbelt, Simone van Saarloos en Anne-Ruth Wertheim en lijsttrekker Sylvana Simons. De eerste exemplaren van het boek worden op die dag overhandigd aan de jongste kandidaat en de oudste kandidaat op de lijst van Artikel 1.

Artikel 1 voert een nieuwe politiek voor gelijkwaardigheid, een gelijkwaardig bestaan voor ieder mens ongeacht sekse of ras, ongeacht levensovertuiging en politieke gezindheid. Iedereen is gelijkwaardig. In dit boek licht de in Suriname geboren lijsttrekker Sylvana Simons haar beweegredenen toe. Wat haar drive is om een partij als Artikel 1 te beginnen en wat deze nieuwe partij te bieden heeft. Medeoprichter Ian van der Kooye vertelt over het bestaansrecht van Artikel 1 en de noodzaak om tijdens de komende verkiezingen op Artikel 1 te stemmen.

Er zijn drie poëtische oproepen van Simone van Saarloos, waarvan een gericht aan Mark Rutte. Glen Hellberg schrijft over de benoemingsstress in een huidonvriendelijke omgeving: ‘Het is niet wij en zij, maar jij en ik’, terwijl Anne-Ruth Wertheim bepleit dat wij allen het recht hebben onze eigen identiteit samen te stellen. Uiteraard bevat dit boek het partijprogramma van Artikel 1 zodat straks de stemmers voor de spannende Tweede Kamerverkiezingen weten wat ze van Artikel 1 kunnen verwachten.

Als toegift vertelt lijstduwer Anja Meulenbelt over het Nieuwe Feminisme, waarvan Sylvana volgens Anja een prototype is en een rolmodel vervult. Als ze staan op het Museumplein bij een demonstratie hebben alle vrouwen een poezenmuts op – Pussies againtst patriarchy. ‘Dit is het feminisme waar ik altijd van heb gedroomd,’ schrijft Anja, ‘en het is er weer. Veelkleurig, veelstemmig. Sylvana en ik keken elkaar eens aan. Dit is het. Nou de politiek nog.’

Artikel 1 – Een nieuwe politiek van gelijkwaardigheid van Glenn Helberg, Ian van der Kooye, Anja Meulenbelt, Simone van Saarloos, Sylvana Simns en Anne-Ruth Werheim telt 176 pagina’s,
ISBN 978 90 5429 454 2, € 14,99


22 REACTIES

 1. Sorry,
  Maar geen enkele politiek partij heb ik nog gehoord,dat ze het woord allochtoon gaan laten verdwijnen,en de groot verdieners
  hun salaris laten halveren.

  Dus wij zullen tweederangs burgers blijven.


  Maak melding

 2. Verloren stem!

  Veel suc6 met jullie boek, maar als fervent (literatuur)lezer, kijk ik wel uit.

  ‘Benoemingsstress en huidonvriendelijke omgeving’ 🙂 :).

  Een ‘emotie-stem’ is een verloren stem. Dit ‘artikeltje’ heeft geen macht om aan mijn eisen/wensen te kunnen voldoen.

  Hetzelfde geld voor die surineds die een ‘emotie-stem’ uitbrengen op wilders. Willy heeft nog nooit van zijn leven één normaal betaalde baan gehad; denk á torie!

  Willy heeft geen power om die moslim in je buurt ‘uit te roeien’. Sterker nog het zijn geboren en getogen medelanders. In Nederland bepaald de pres. niet in zijn eentje, je hebt ook nog een 2ᵉ en 1ᵉ kamer.

  Snak je naar verandering begin bij jezelf. Niemand heeft jullie ‘gestuurd’ om in allochtonen buurten te gaan wonen. En als de nieuwkomers je voorbij streven dan is het je eigen schuld, had maar een vak geleerd.

  Surinamers en stemmen, je kunt er een boek over schrijven.

  Dubbele punt..


  Maak melding

 3. Dit standaardwerk dient op de lijst van te lezen boeken te staan van de Anton de Kom Universiteit.
  Alle kondreman dienen verplicht dit boekwerk als hun catechismus te omarmen.
  Vertaling in het Sranan tongo is een must.!!!!


  Maak melding

 4. @Joop

  What about de verboden revo boeken van 1980. What about een boek over de Dec moorden 1982 en een boek over de Moiwana moorden?
  Leer de surinaamse tragische geschiedenis sinds 1980 eerst kennen hoor!!


  Maak melding

 5. Misschien wil Joop dit boek ka-do geven aan de ‘not-my-president’.

  In principe heeft hij gelijk artikel1. bestaat niet meer in suri; discriminatie viert hoogtij. Verdeel en heers- politiek wordt dagelijks geoperationaliseerd door team ‘not-my-president’.

  Suriname teert heden op artikel ‘Honderdachtenveertig’!

  Het betreft wel artikel1. van de grondwet, en niet van het strafrecht, maar de ‘not my president’, snapt het toch niet dus…

  Ja of ja!


  Maak melding

 6. Wat grappig dat iemand die er zo prat op gaat geen boeken te lezen en dat nooit heeft gedaan constant op tv komt met een leesbril op (!) Nu zelf een boek heeft geschreven😂


  Maak melding

 7. @ Wego: Wat is je probleem met het woord allochtoon? Hoe wil je het woord laten verdwijnen? De overheid heeft besloten het woord niet meer te gebruiken, maar zo werkt dat natuurlijk niet.
  Als je van buiten Nederland komt dan ben je een allochtoon. Als je daar een probleem mee hebt, jammer. Betekent dat dat je tweederangs bent? Dat ligt aan je zelf. Gewoon normaal doen, een beetje aanpassen aan Nederland, meer is niet nodig.

  Salarissen grootverdieners halveren? De Nederlandse overheid heeft al een aantal stappen gezet om door de overheid en aanverwant betaalde salarissen te beperken, de zogeheten Balkenende norm. Over private organisaties heeft men weinig te vertellen. Voetballers, artiesten, ondernemers, die bepalen zelf hun salaris. De overheid halveert ze door 50% belasting te heffen.

  Als je geen tweederangs burger wil zijn is de eerste stap je zelf geen tweederangs burger te noemen en jezelf niet als zodanig te voelen. In Nederland zijn geen tweederangs burgers, zie artikel 1 van de grondwet.


  Maak melding

 8. Vooral de zin ‘iedereen heeft het recht zijn identiteit samen te stellen’ maakt deze partij zinvol.

  Want de blankes zijn druk bezig de identiteit van de allochtonen te vermoorden.
  Als PVV of VVD flink gaan winnen, da wo kka. Dan kun je beter vluchten naar Suriname, tenzij je je natuurlijk als een blanke beschouwt.


  Maak melding

 9. In propaganda tijd schieten de verzinsels als paddenstoelen uit de grond. Paniek om te scoren. Let op en wees nuchter want de ene komt en de andere gaat maar de problemen blijven zich opstapelen. Emoties zonder beheersing is waanzin. En grinniken terwijl een ander praat is niet alleen dom maar toont zwakte.


  Maak melding

 10. PVVD Faarlijk@
  Figuren zoals jij hebben jaren geleden jullie indentiteit al naar de kloten geholpen, dus ik zou maar rustig aan doen,je stond er bij en je keek er naar , klootzak, HaHaHaHa!!!!!!!!!!!!?Slap aftreksel van neokoloniale blakkamang
  Sari Tori


  Maak melding

 11. Onder vvd wordt je echt niet in Nederland weggestuurd, tenzij je een werkloze uitkeringtrekker bent. Voor pvv moet elke allochtoon vrezen voor verblijf.


  Maak melding

 12. Geen enkele allochtoon hoeft te vrezen dat hij/zij zo maar Nederland wordt uitgezet, ook niet als de PVV in de regering komt.

  In Nederland kan alleen het paspoort afgenomen worden van mensen die ook een ander paspoort hebben en dan nog moet je het wel heel bond gemaakt hebben.

  Het is wel te verwachten dat de houding naar allochtonen minder vriendelijk gaat worden, met dank aan Sylvana, de turken van Denk, en de anti-Zwarte Piet acties, die autochtonen het gevoel geven dat allochtonen een hekel aan hen hebben.


  Maak melding

 13. Small people one day will get big! Those who they call minority, are most of the people that you see. Don’t you ever abuse humble man.

  Living in this time, can’t afford to lose control. Speak up for your right, expect it going be a fight. But better a free man than a slave.


  Maak melding

 14. Als patiënten met een migrantenachtergrond in het ziekenhuis belanden, trekken artsen er “eerder de stekker uit” dan bij autochtone patiënten aldus Dhr Kuzu van DENK.

  Ben benieuwd wat Sylvana hiervan vindt. Het is natuurlijk te zot voor woorden dat Kuze dergelijke uitspraken doet.


  Maak melding

 15. In Rotterdam zag ik dat boekhandel De Slegte weer is teruggekomen.
  Mocht u belangstelling hebben voor dit meesterwerk dan kunt u wellicht na 15 maart dit boek voor een prikkie aanschaffen.
  Bij de volgende intocht van de Sint met Zwarte Piet kunt u dit boek gebruiken bij het aansteken van de open haard terwijl u de kinderen op de t.v. Zwarte Piet hoort toejuichen.


  Maak melding

 16. ik vraag mij af wie op deze vrouw gaat stemmen .deze vrouw praat niet namens mij hoor ,ze praat misschien voor haar eigen .ze wil graag aandacht en roem maar jammer genoeg houdt ze haar eigen voor de gek en niet de surinamer .
  deze simons denkt dat ze gaat scoren en een heleboel surinamers achter zich gaat krijgen mooi niet .ik vindt dat als ik mij gediscrimineerd voel ik moet vertrekken naar eigen land .ik loop niet achter marokanen en turken aan die zich niet thuis voelen in nederland .simons wil racisme aan wakkeren ,op sommigen van punten heeft wilders gelijk hoor .voor mij mag een partij als die van wilders ook in suriname om illegalen het land uit te krijgen ,zie die brazilanen chinezen ,haitianen die dat land overspoelen .
  worden jullie wakker surinamers.ik ga voor wilders stemmen reken maar .in su is het een chaos trump heeft groot gelijk amerika eerst .moslims ,hindoes ,latinos allemaal overspoelen ze amerika en willen ze anderen hun wil komen opleggen die meer dan 400 jaar daar wonen ,banen pikken van anderen tijd om nationalistisch te gaan denken in suriname .geen economische vluchtelingen maar mensen die doekoe hebben willen wij in su ,mensen die valuta brengen ,geen criminelen als bouterse en zijn criminele bende .het amaturisme viert hoogtij in su .


  Maak melding

 17. Sylvana je hebt je eigen glazen stuk geslagen. Zelfs Surinamers willen niets van je weten.
  Je hebt het over gelijkheid. Niet voor mij met al die gesluierde pinguïns die nu in Nederland rond lopen. Weg met ze. Dat is mijn motto. Zij willen dat WIJ ons aan hen aanpassen. En dat kan niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.