vrijdag, mei 31, 2024
HomeFotoHerdenking Kodjo, Mentor en Present

Herdenking Kodjo, Mentor en Present

-

Does Travel - naar Suriname

Een bloemenhulde, gebed en een plengoffer bij het monument ter nagedachtenis van de levend verbrande Kodjo, Mentor en Present aan de Heiligenweg in Suriname. Het was donderdag precies 184 jaren nadat deze drie slaven op 26 januari 1833 op deze locatie levend zijn verbrand, als straf voor het in brand steken van de binnenstad van Paramaribo. Werden ze voorheen gezien als criminelen, zoals ze door de koloniale overheid in de geschiedenisboeken zijn vastgelegd, enkele jaren terug zijn ze door Suriname in ere hersteld als helden en vrijheidsstrijders.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

28 REACTIES
 1. De drie pyromanen. Soms kan je als pyromaan ook worden ge-eerd.
  Een bekende misdadiger in Suriname wordt ook al 6 jaar op handen gedragen door een deel van de bevolking.


  Maak melding
 2. @ Jankovic,
  Paramaribo was bijna platgebrand door deze 3-criminelen en toch worden ze geerd door bepaalde surinamers met een inmorele inborst !!!
  Waarom beschuldigen we Bouterse van alles en nog wat , dan ???
  Dus dit zijn de mensen die Bouta ook in OCER huldigen !!!


  Maak melding
 3. @ Jankovic Alleen zal deze bekende crimineel niet de geschiedenis ingaan als vrijheidsstrijder, maar als ziekelijke narcist, de grootste misdadiger / meervoudige moordenaar van oprechte Surinamers/ ellendeling en veroorzaker van het moreelverval, die Suriname ooit heeft gekend. We zullen met z’n allen ook al na 185 jaar blijven schijten op zijn graf.


  Maak melding
 4. Zo nu gaan we criminelrn herdenken?!
  Zij die de stad in as legden?!
  De 3 brandstichters van Suriname!!
  Deze fake geschiedenis dat ze helden waren is geschreven door bouta de grootste crimineel van Suriname!Hij maakt van Suriname en zijn originele geschiedenis een lachertje.
  Soort zoekt soort!


  Maak melding
 5. A Ray,

  Je hebt gelijk !! En kijk eens wie bij staat !
  WIJNGAARDE die in de 80-90-tiger jaren na aangesteld te zijn bij het bestuur van Bacoven Bedrijven “Jarikaba” gelijk heimelijk had gevraagd om benoemd te worden tot Directeur !!!
  Boi, mi sabi torie !! Te godo-o-brokko, sirie au paja !!!


  Maak melding
 6. Anno 2016 zouden ze als terroristen worden gezien. Het zijn en blijven misdsdigers net als een groot deel van hun afstammelingen die 99% deel uitmaken van Santo Boma. Soortoe held, na leki baas, misdadig van aard. Na leki Ndp lijder en roversbende.


  Maak melding
 7. Bouterse heeft het gebouw van de Moederbond, Radio Radika en Radio ABC van Kamperveen in brand gestoken. Hij borduurde dus voort op de daden van de vrijheidsstrijders Kodjo, Mentor en Present.

  Wanneer krijgt hij zijn standbeeld?


  Maak melding
 8. Vrijheidstrijders,helden in de geschiedenis moet men eren en gedenken die tegen slavendrijvers,slavenhandelaren,overheersers en aggresoren streden voor gerechtigheid, anders pleeg men geschiedvervalsing…..De Realiteit van het heden is het resultaat uit het verleden en geeft onzekerheid en angst in de toekomst,voor degene die het verleden hebben genegeerd en vergeten, Shalom .


  Maak melding
 9. Beauty is in the eye of the beholder luidt een heel bekend Engels spreekwoord. De machthebber bepaalt wat mooi of niet mooi is, wat goed en niet goed is en ga zo maar door. Piet Hein was de grootste zeerover, maar omdat hij de Spanjaarden, toen de grootste vijand van Nederland, had beroofd is hij ook tot nationale held van Nederland benoemd. Hetzelfde geldt voor Michiel de Ruyter, de oorlogsheld, maar ook de slavenvervoerder. Dus waar lullen wij over. Mijn advies: be the eye of the beholder. Ook de tijd kan in deze een rol spelen. Kodjo , Mentor en Present waren slaven die in hun overtuiging, vrijheid zouden krijgen door brandstichting. Los van de vraag of ze heel Paramaribo in lichtelaaie wilden zetten of niet. Bouterse zie ik als een klote slavendrijver en dat is een markant verschil. Je moet dus een slaaf niet gaan vergelijken met een vermeende slavendrijver.


  Maak melding
 10. waar laat je jopie pengel, steelt de boel bij elkaar
  roept dan “wees gerust alles komt terug” en vervolgens krijgt hij een standbeeld en wordt ons vliegveld zanderij naar hem vernoemd
  deze gek had een dierentuin met leeuwen!! uit afrika gehaald voor in zijn tuin
  vlak naast de poolschool woonde die imbeciel


  Maak melding
 11. @ John: Zoals je zegt, het is maar net hoe je het bekijkt. Waarom Kodjo, Mentor en Present brand hebben gesticht dat weten we niet. We gaan er maar vanuit dat ze het uit edele motieven hebben gedaan.

  Met Bouterse is het net zo. Je zou kunnen beweren dat hij het corrupte bewind van Henck Arron heeft afgezet, intellectuele onruststokers, de elite, heeft aangepakt, hun broeinesten heeft vernietigd, twee staatsgrepen heeft neergeslagen en een binnenlandse oorlog heeft beëindigd.
  Het volk heeft hem vervolgens tot president gekozen en daarmee feitelijk zijn daden gelegitimeerd, respectievelijk kwijtgescholden.

  De winnaar bepaalt hoe de geschiedenis over hem zal oordelen en voorlopig is Bouterse de winnaar.


  Maak melding
 12. Die Nederlanders waren (en zijn nog steeds) ontzettend crimineel. Dat weet iedereen. Ze hebben die Kojo levend verbrand, net zoals ze in Europa mensen levend verbrandden (Inquisitie) en thans mensen levend verbranden door veilig vanuit vliegtuigen de meest afschuwelijke bommen te werpen ook op onschuldige mensen.
  Ze beliegen zelfs hun eigen volk, zoals die minister die gisteren moest aftreden. Maar doen zich wel voor als de meest eerlijke mensen op de wereld, deze wolven in schaapskleren.


  Maak melding
 13. @ bottse
  wie een vrijheidstrijder was of niet was , hangt er maar net vanaf aan wie je het vraagt.
  de slavendrijvers vonden dat het criminelen waren .
  de bevrijde slaven zweren bij deze helden.
  de dalits op het forum …………lees en je weet het al.

  zelfs adof hitler was voor velen een held.


  Maak melding
 14. @ Steenhard de Waarheid,

  En veel racisten onder deze Nederlanders !! Zie maar wat er gaat gebeuren als de “bloedsbroeder van Donald, Geert, bij de komende verkiezing de meerderheid behaalt !! Een 2e Adolf in Nederland !!


  Maak melding
 15. Codjo, Mentor en Present herdenken is belangrijk !

  Nog belangrijkere taak is, op dit moment, al onze Mensenrechten te beschermen en in stand te houden !

  Zorgen dat wij niet weer in een slavernij-situatie terechtkomen,

  Geen onderdrukking meer !!! Voorkom Dictatuur in Sranan !

  Voer STRIJD voor behoud RECHTSSTAAT Suriname !!

  PS : Iedereen is gelijk voor de wet, moordenaars dienen te worden gestraft !


  Maak melding
 16. @Atheist
  De allergrootste schender der mensenrechten de crimineel bouta gaat bepalen wie een held is.Dit kan niet.In santo boma jail en Alcatraz zitten geen helden maar criminelen en crimineel alleen houd van amnestie.Brandstichters zijn geen helden!Ook mensen in de rug schieten en een verhaal opzetten maakt bouta geen held!


  Maak melding
 17. @ Ray,

  Zijn de hindustanen die tijdens de Mariënburg opstand de ‘witte’ nederlander hadden vermoord dan geen helden?

  Voor mij zijn mensen die vechten voor hun vrijheid zonder meer helden.
  Dat daarbij de onderdrukkers zijn vermoord of schade is berokkend, interesseert mij totaal niet.

  Ook al zijn mensen eeuwen onderdrukt er komt een dag dat er wraak zal worden genomen.

  Voor mij zijn Kodjo, Mentor en Present wel degelijk helden, net als de hindustanen die zich hadden gekeerd tegen de ‘witte’ onderdrukking.

  Vrouwen van hindustaanse immigranten zijn ook verkracht net zoals slavinnen werden verkracht.
  De man van 1 hindustaanse vrouw heeft het niet kon verkroppen dat zijn vrouw was verkracht en heeft die ‘witte’ verkrachter vermoord en daarna zichzelf.
  Deze man is voor mij ook een held, alleen jammer dat hij zich daarna van kant heeft gemaakt.
  Had hij dat niet gedaan, dan was hij geheid ook vermoord.

  De geschiedenis van Suriname kent vele perioden van zware onderdrukking. Met name de slaven hebben daar het meest onder te lijden gehad. Een beetje respect is wel op zijn plaats.


  Maak melding
 18. Alleen de paarse moordenaar en zijn oerdomme volgelingen geloven deze kolder dat ze als helden moeten worden vereerd. Het zijn en blijven misdadigers net als hun baas, zijn misdadige paarse roversbende. ndp na wang mpp vloek.


  Maak melding
 19. @ Mohammed,

  Ook al wint de PVV de komende verkiezingen, zolang er niet meer dan 75 zetels is behaald, moet Geert Wilders in coalitie verband een regering formeren.
  Dat is het enige waar ik op hoop.
  De oppositie in Nederland staat sterk in de schoenen, dus heeft Wilders een geduchte tegenstaander in de coalitie.

  In de VS heeft Trump met de republikeinen een klinkende meerderheid behaald.
  En in de VS is het of alleen de Democraten of alleen de Republikeinen die de regering vormt.

  Op de wereld is het op politiek gebied een grote chaos.


  Maak melding
 20. @ YIJANI
  tot mijn verbazing heb je voor het eerst geen onzin geschreven naar mijn mening.
  ik kan me voor het eerst vinden in jouw posting.
  al die tijd had ik je ingedeeld in het rijtje hersenloze nutteloze waterkanters….ray .wakoef .rob g , parbo enz voeren de lijst aan.
  jouw posting over het verleden van de hindostanen in marienburg heeft je met stip uit het bizarre rijtje hersenlozen getrapt.
  ik wist niet dat er hindostanen waren die hun verleden kenden.
  onze voorouders hebben veel geleden en velen hebben gevochten en zijn gestorven als helden .
  kodjo , mentor en present zijn namen die bekend zijn .
  er zijn ook vele javanen inheemsen en hindostanen die tegen de witte overheersing gevochten hebben en gestorven zijn als helden.
  eigenlijk zou het verleden het volk moeten verenigen.
  helaas ……….


  Maak melding
 21. Alle mooie toebedeelde verhalen en eigenschappen ten spijt, het blijven uiteindelijk in het licht van onze hedendaagse perspectieven toch wel criminelen die een groot deel van Paramaribo in de fik hebben gestoken ter eigen gewin. Dit had toen en heeft heden ten dagen niets te maken met strijden voor vrijheid…ze waren immers erop uit om te stelen…niets vechten voor vrijheid..

  …ter eigen gewin, waar hebben wij dat ook weer gezien???


  Maak melding
 22. Wat een flauwekul. Die mensen gebruikten de oorlogsmethoden uit die tijd en brandstichting hoorde daarbij. Weet je hoeveel schepen de onderling vechtende Europeanen op zee in de fik hebben gestoken en de mensen levend verbrand hebben? Brandstichting was in die tijd gewoon een oorlogswapen en Kjo en z’n groep heeft daar gebruik van gemaakt. Dus geen misdaad.
  Wat wel een misdaad is dat de blanken hem levend hebben verbrand. Want ze hadden hem ook op een andere manier kunnen doden.


  Maak melding
 23. Wat zielig.Now your history.Deze mensen hebben ook een bijdrage geleverd zodat jullie je mening kunnen geven op WKN.Zelfs dit onderwerp wordt aangegrepen om er een politiek schouwspel van te maken.Codjo,Mentor en Present Gado Blessi gi unu brada.Vrijheidsstrijders van het 1 uur.En ook voor alle andere strijders.


  Maak melding
 24. een deel van onze geschiedt wordt altydt nagelaten ,het begon met de Inheemden(indianen) maar daar is weinig van bekend. Die werden eerst gebruikt als slaaf, wat er gebeurde wordt spottend over gedaan.
  maar heefd veel weg van Genocide . het fundament waar de wereld maaschapy op gebouwd is ,slecht en door rot en kan nooit lang bestaan.het verleden heeft dat bewezen,zolang de onderliggende fundament geen goede basis biedt zal op dit planeet altydt onrecht,onderdruking ,oorlogen zyn wat jammer is
  ook dit is bewezen
  een goed sociaal maaschapelyk Fundament is de basis voor de toekomst van ons als volk


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES