dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieBesluit over voortgang proces decembermoorden

Besluit over voortgang proces decembermoorden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 28 januari – De krijgsraad in Suriname buigt zich maandag weer over de Decembermoorden van 1982. Rechter Cynthia Valstein-Montnor(FOTO) moet dan beslissen of het al jaren slepende proces doorgaat of niet. Ze zou dit op 30 november al doen, maar vanwege ziekte van een van de rechters ging die zitting niet door.

Op 8 december 1982 werden vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime van Desi Bouterse vermoord. Bouterse is hoofdverdachte in de rechtszaak, maar intussen ook de president van Suriname. In het proces staat hij met 22 anderen terecht in verband met de verdenking van betrokkenheid bij de moorden op vooraanstaande Surinamers.

Volgens Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de slachtoffers, heeft de rechter maar twee keuzes: doorgaan of stoppen met het proces. In de zitting van 5 augustus hebben de advocaten van Bouterse gepleit om ermee te stoppen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

54 REACTIES
 1. Waarom zou je ermee moeten stoppen? Staat die moordenaar boven de wet?
  Mocht de rechter beslissen om dit proces te stoppen, dan komt het nooit meer goed met dit land, en moet men het woord rechtstaat niet meer in de mond durven te nemen.


  Maak melding
 2. De president heeft gebruikt gemaakt van zijn bevoegdheden om deze poppenkast te stoppen wat een goede zaak is. Het is gewoon troep. Suriname en haar bevolking hebben belangrijkere dingen te doen.


  Maak melding
 3. Het is al overduidelijk wie en wat Bouterse en zijn bende zijn. En wat ze hebben aangericht.
  Deze criminelen en raddraaiers moeten toch een keer aangepakt worden.
  Het onderontwikkelde volk is afhankelijk van geleerden die eerlijk en oprecht durven te zijn en voor hen durven op te komen.
  Gandhi, Mandela en Maarten Luther King zijn goede voorbeelden, zij hebben hun volk verlost van onrecht.
  Hopelijk krijgen de Surinaamse rechters en andere geleerden ooit ook het lef om Suriname te bevrijden van deze criminele organisatie.
  Amen.


  Maak melding
 4. Als deze front rechter in het nadeel van Bouterse vonnist dan moet ze per direct aangehouden worden. Dit soort mensen zijn staatsgevaarlijk. De rechtzaak gaat hoe dan ook van de baan. Wij laten onze geliefde president niet naar de slachtbank brengen.


  Maak melding
 5. Wedden dat een ander lid van de krijgsraad, op onverklaarbare wijze, één dag voor de zitting tijdens een bezoek aan of van de ‘Kumakoisie’ ‘lus bere’ krijgt en de zitting weer voor onbepaalde tijd verschoven wordt?


  Maak melding
 6. Niets moet gestopt worden, omdat alle misdadigers moeten eerlijk gestraft worden en zo spoedig mogelijk ook en anders is sprake van consternatie ben ook heel ziedend over dat de rechters van Suriname er veel mensen ook beducht van zijn.


  Maak melding
 7. Ik ben benieuwd, gerechtigheid of stoppen, als dat laatste zal plaats vinden direct de gevangenisdeuren open zetten zodat de veroordeelden naar huis kunnen gaan.


  Maak melding
 8. De zaak gaat om het al of niet vervolgen en bestraffen van massa-moordenaars, die onschuldige Surinamers hebben gemarteld en vermoord !

  Maw, Sranan staat voor de keus, een rechtsstaat te zijn of een dictatuur, met burgers die anderen ongestraft mogen doden en die boven de wet staan !


  Maak melding
 9. Gewoon door laten gaan
  Nu geniet die nog bescherming deels door zijn presedentieele ambt
  Als dat voorbij is dan is die vogelvrij om vervolgd en verroodeeld te worden


  Maak melding
 10. @parbo,
  je bedoeld Suliname en zijn pleisident toch?
  Je bent toch niet stoned.
  Neem mij niet kwalijk, ben half javaans vandaar mijn nederlands zo correct is!


  Maak melding
 11. parbo@
  Zoals wat Parbo,weer alles bij elkaar liegen ,dieper de af grond in kan bijna niet

  Hebt jij nog hoog geschoolde vrienden en wat vinden die van jou.
  Eerlijk gezegd kan ik me er niets bij voor stellen


  Maak melding
 12. Het Staatsgevaar is inmiddels geweken, dus is er geen reden om niet door te gaan met het proces. Tenzij er opnieuw een Staatsgevaarlijke persoon gesignaleerd wordt.
  Die Meriba die toch veroordeeld gaat worden, zou straks wel eens met een verhaal kunnen komen dat buitenlanders hem een geweer, een telefoon, geld en de opdracht hebben gegeven misdaden te plegen.


  Maak melding
 13. internationaal, uitgezonderd venezuela en andere schurkenstaten en een aantal malloten als Parbo en Kuma wordt bouterse overal als een moordenaar en drugscrimineel crimineel gezien, dus gewoon veroordelen en berechten, of is Suriname een schurkenstaat en bananenrepubliek


  Maak melding
 14. Als de 15 patjakkers de bevelen van de soldaten hadden opgevolgd dan was er niks aan de hand geweest.En dan nog proberen te vluchten. Hoe verzin je het. Deze lui waren allemaal indienst van buitenlandse inlichtingendiensten. Ach dit is het risico van het vak.


  Maak melding
 15. Identieke gevaarlijke gekken als Bouterse hebben een slechte afloop gekend. Mussolini / Saddam Hoessein / Ceaucescu / Khadaffi. Dus ook deze Surinaamse mensenrechtenschender / folteraar / drugscrimineel / bloedmonster en meervoudig moordenaar vindt eens zijn Waterloo. Kwestie van geduld. Deze schoft moet standrechterlijk in het openbaar gestenigt worden.


  Maak melding
 16. Desi heeft met advies en hulp van de patatas, kolonel Valk ea van de MID, Sranan democratie vernietigd !

  De futuboy Desi , de Redi Musu heeft zijn staatsgreep gepleegd tbv de kolonisator Holland !

  PS : Meneer zegt dat hij geen misdaden heeft gepleegd, maar is te bang om voor de Krijgsraad te komen babbelen !

  De zogenaamd onschuldige, A No Mi -koning, bedelt en vist naar amnestie ! Helaas !

  OAS Mensenrechtenhof, zal zijn amnestiewet vernietigen !


  Maak melding
 17. Patjakker ….. @ Par{bo}bo …… what about je haat proza’s … idioot! Patjakker … je zult met lede ogen zien hoe Killer Bouterse het gevang ingedonderd wordt. Je kunt proberen dat tegen te gaan …. met als mogelijkheid een kogel door je patjakkers kop!


  Maak melding
 18. Off Topic

  Een stewardess van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), Y.G., is afgelopen maandag met 10 kilogram cocaïne in de kraag gevat. Dit gebeurde te Schiphol in Nederland na een vlucht uit Suriname waarbij de marechaussee controles uitvoerde. De stewardess reisde niet als toerist, maar in haar functie van stewardess: ze was gekleed in het uniform van haar werkgever, SLM.

  P.s. ze is een zeer vertrouwd en geliefd lid van de vervloekte Nationale Drugs Partij, wahahaha


  Maak melding
 19. Ffooeeii toch..e stuwardess aangehouden mt coke..uit d NDP gelederen..wauw ze is werkelijk v d Nationale Drugs Partij. Laat de rechter haar ook opsluitn samen met De Duivel Baas…Rechters doe Uw werk naar eer en geweten…no draai draai…want de baas heeft niet meer lang te leven…veel wijsheid en kracht meneer n mevrouw de rechter.


  Maak melding
 20. lauwe parbo@
  Het proces van 15 doden dat noem jij een poppenkast.
  grote hoop Kuma wat niet in je straatje past is Front
  ohw God hoe kunnen mensen zo bekrompen zijn
  hoe meer ik bepaalde mensen leer kennen hoe meer ik de dieren waardeer.

  laat me


  Maak melding
 21. Wie is zó gek om mensen als Rob G, Parbo en soortgelijke achterlijken nog serieus te nemen?? Ik kan me bijna niet voorstellen dat er nog iemand is. Dan ben je nog dommer dan hun…..

  Wedden dat er weer wat is morgen? Iemand ziek, misselijk of dood…. Ik denk zelf dat er geen rechter is die een besluit durft te nemen. Allemaal angsthazen.
  Eén telefoontje is genoeg. Kan iedereen lekker thuis blijven…


  Maak melding
 22. Laten we hopen dat Maandag geen enkel rechter ziek zal zijn en dat ze komen opdagen met heel veel lef en moed,
  deze case tegen bouta doet hun huiveren ,beven en sidderen van angst.
  hadden wij preet bharara maar hier….wij missen hem alvast..


  Maak melding
 23. Laten we hopen dat op Maandag geen enkel rechter ziek zal melden en dat ze verschijnen met heel veel lef en moed want dit missen wij bij hun al 35 jaren lang.Hadden we iemand als preet bharara hier…wij missen een preet bharara …


  Maak melding
 24. @ Parbo

  Ik zei nog; dat dat je van die K@olo fles moet afblijven, want je zit weer een heleboel shit uit te kramen. In mijn ogen ben je de zwarte Hitler ; jij en de andere MPP RobG en anderen die ik niet bij nickname wil noemen. Ze moeten jullie allen in het openbaar terecht stellen mang, noti no é lassie té unu hari a k@ dang !!!

  sari tori

  Jacko


  Maak melding
 25. Moge de Christus, de enige Rechtvaardige Rechter, van het Heelal u sterken en beschermen tegen deze heersers der paars duivelse macht die land en volk de paarse hel in willen leiden.


  Maak melding
 26. “parbo
  Als de 15 patjakkers de bevelen van de soldaten hadden opgevolgd dan was er niks aan de hand geweest.En dan nog proberen te vluchten. Hoe verzin je het. Deze lui waren allemaal indienst van buitenlandse inlichtingendiensten. Ach dit is het risico van het vak.”

  @parbo,
  Bedoel je op de vlucht, eerst gemarteld en daarna van voren doodgeschoten…..??? Die 15 patjakkers probeerden zeker die militairen een kunstje te flikken door nadat ze gemarteld waren, achteruit weg te rennen…Je moet van die fles afblijven en minder snuiven man….

  Rechter Cynthia Valstein-Montnor, het wordt tijd dat er nu eindelijk een uitspraak komt over dit proces…u heeft niets te verliezen…


  Maak melding
 27. Sabaku

  Natuurlijk heeft deze rechter wat te verliezen namelijk haar baan. En als ze het te bont maakt haar leven. Wij laten onze democratisch gekozen president niet op deze manier aan de kant zetten.


  Maak melding
 28. @ Dombo

  ELKE misdadiger kan in Sranan door de onafhankelijke rechter worden veroordeeld !!

  Recht geldt voor ALLEN, ook het Strafrecht, dus elke
  burger, ook een president wordt gewoon gevonnist, gekozen of niet !

  Dat heet rechtsstaat ! Iedereen gelijk voor de wet !

  Suriname moet geen DICTATUUR worden, waar misdadigers, de andere burgers ONGESTRAFT kunnen uitmoorden !


  Maak melding
 29. Patjakker ….@Par{bo}bo …. wie denk je te bedreigen?
  Mevr.Mr. M …. de rechter? Jullie NDP’ers zijn de grootste lafaards op planeet aarde …. Killer Bouterse … the leader… voorop … gevolgd door collega ABANIES … z.a. Par{bo}bo, RobG en consorten. Met dreigementen denken … hopen jullie …. al het … GESTOLENE …. veilig te stellen …. maar mooi niet. Bijltjes dag is not far …. believe it or not !!!!!


  Maak melding
 30. Misschien gaat t door. Maar dan wanneer? Er gaan waarschijnlijk weer maanden dan wel jaren overheen. En als dan eindelijk weer zo ver is, wordt er weer een stokje voor gestoken of is er weer een voorval.
  Het gaat nu niet alleen om de rechtvaardigheid maar ook om de reputatie en de geloofwaardigheid van de rechters en rechtstaat.


  Maak melding
 31. @@Parbo/Damsco!!! eerlijk gezegd, ben ik toch achteraf blij, dat Bouta en bouta Clan niet jou moeder/ zus(je) e, familie verkracht en afgemaakt heeft in de jaren 80 samen met de 15 onschuldigen!!!!!! Dus wat niet is kan komen!! Hij pakt nu al iedereen en jij bent ook zo een eigenwijze druiloor die ook niet toegeeft!! pas op met je achterbakse meningen en reactie op deze site yu Ma PP..ng!!! En als het wel zo was, dan zou je anders aan je kont krabben!!! Hij is momenteel iedereen aan het terroriseren!!! zie je dat niet of ben je blind! en als je een echte kontlikker van hem bent, dan zie je dat inderdaad niet!!


  Maak melding
 32. “parbo
  Sabaku

  Natuurlijk heeft deze rechter wat te verliezen namelijk haar baan. En als ze het te bont maakt haar leven. Wij laten onze democratisch gekozen president niet op deze manier aan de kant zetten.”

  @parbo,
  Volgens mij verwar jij bandeloosheid met wet en recht. Je maakt totaal geen indruk meer met bedreigingen naar de rechterlijke macht. Normen en waarden zijn zaken die ver van jou bed zijn. Wat je hiermee aangeeft is dat je democratisch gekozen president alleen kan worden vrijgesproken of worden vermoord om tot een oplossing van het probleem te komen.
  Wat verwacht je, dat er weer een idioot opstaat en de boel weer kapot gaat schieten…zal dat de oplossing zijn??


  Maak melding
 33. Parbo, hoe stel je het je voor, dat je, ongewapend, de bevelen van, met uzi’s zwaaiende militairen, niet opvolgt? Hoe moet je de bevelen opvolgen wanneer die idioten je tegen de muur zetten en je vervolgens ‘op de vlucht’ doodschieten?


  Maak melding
 34. Geachte rechter Cynthia Valstein M, ht is geen verzoek uw werk naar eer n geweten te doen,maar ht is e verplicht. Laat geen enkl duivelse handelingn U vrij uit beinvloedn,ook al heeft de hoofdverdachte veel macht. U moet Uw werk en of plicht doen.


  Maak melding
 35. Het grootste probleem in Suriname is niet de economishe crisis maar de morale crisis.Goed spreken wat krom is. Neks is fout. alles is goed.Voorbeelden ten overvloede.Vele Surinamers hebben hun geest verkocht en dat is toch vele malen erger dan de financielke crisis.
  Simons,Hooghart,Ramsaran,Doekhie,Bouva,Misikaba enz.enz.enz.enz.De jeugd heeft nauwelijks goede voorbeelden.Dus de toekomst word ook in gevaar gebracht..Sranang mi mooi swietie kondre je swietie is veranderd in bita.


  Maak melding
 36. @Parbo, jij schaamteloze wezen. Jij waarheid slaat als een varken op een tang. Er is maar 1 waarheid. LEES !

  =========================================

  8 dec. 1982. Vijftien onschuldige politieke tegenstanders van het militaire bewind van Desi Bouterse worden op een beestachtige wijze vermoord.

  Bouterse leidde van 1980 tot 1988 een militaire dictatuur. In juli 2010 werd hij tot president gekozen. Bouterse werd na zijn eerste termijn herkozen.

  Chronologie zaak tegen Bouterse

  1 november 2000: Het gerechtshof in Paramaribo bepaalt dat het Openbaar Ministerie een vooronderzoek moet beginnen naar Bouterse en andere verdachten. Als gevolg daarvan besloot de hoofdofficier van justitie Bouterse te vervolgen.

  19 mei 2001: De enige overlevende van de moordpartij, Fred Derby, overlijdt aan een hartaanval. Hij was de belangrijkste getuige tegen Bouterse.

  30 november 2007: Het proces ronde de Decembermoorden gaat van start. Bouterse komt niet opdagen.

  25 mei 2010: De partij van Bouterse, de NDP, wint de parlementsverkiezingen.

  19 juli 2010: Bouterse wordt gekozen tot president van Suriname.

  23 maart 2012: Een belangrijke getuige zegt dat Bouterse zelf twee slachtoffers van de Decembermoorden (Cyrill Daal en Soerindre Rambocus) heeft doodgeschoten.

  Amnestiewet

  4 april 2012: Het parlement in Suriname neemt de Amnestiewet aan, waardoor Bouterse en de andere verdachten niet langer kunnen worden vervolgd voor de Decembermoorden.

  11 mei 2012: De krijgsraad schort het proces op, totdat duidelijk is of de omstreden Amnestiewet in strijd met de grondwet is. Daar zou mogelijk een Constitutioneel Hof voor in het leven moeten worden geroepen.

  14 oktober 2014: Surinaamse media melden dat de krijgsraad heeft besloten dat het proces niet wordt hervat.

  25 mei 2015: NDP wint de parlementsverkiezingen.

  14 juli 2015: Bouterse wordt herkozen als president.

  7 oktober 2015: Om meer te weten te komen over de rol van Nederland bij de decembermoorden in 1982 in Suriname, heeft het International Institute for Scientific Research (IISR) Nederland om medewerking gevraagd.

  1 december 2015: Bekend wordt dat het Hof van Justitie heeft bepaald dat de vervolging van Bouterse wel moet worden voortgezet. Het Hof is ingegaan op een klacht die nabestaanden hadden ingediend tegen het Openbaar Ministerie, omdat zij ook belanghebbende zijn bij dit proces. De nabestaanden hebben daarom recht op een uitspraak.

  9 juni 2016: De krijgsraad stelt dat het lange wachten op toetsing geen redelijke termijn meer is en heft de schorsing daarom op. De rechtszaak kan worden hervat.

  27 juni 2016: Bouterse vraagt aan de parlementsvoorzitter het parlement twee dagen later bijeen te roepen voor een Comité-Generaal, een speciale geheime zitting waarin zaken als staatsveiligheid kunnen worden besproken. Volgens Bouterse is in Suriname sprake van een constitutionele crisis en is de staatsveiligheid in gevaar gebracht door de uitspraak van de krijgsraad. Hij wil het parlement achter gesloten deuren informeren over de huidige stand van zaken omtrent het proces van de Decembermoorden.

  29 juni 2016: Bouterse blokkeert de hervatting van het Decembermoordenproces met een beroep op de staatsveiligheid. Volgens minister Jennifer van Dijk-Silos doet de president een beroep op artikel 148 van de grondwet. Dat geeft de regering de mogelijkheid strafvervolging te stoppen als de nationale veiligheid in het geding is.

  30 juni 2016: De zaak wordt geschorst tot 5 augustus, nadat de aanklager op verzoek van Bouterse de krijgsraad vraagt te stoppen met de vervolging van Bouterse en de andere verdachten. De krijgsraad vindt dat alle procespartijen eerst de documenten over deze stap van Bouterse moeten krijgen en bestuderen. Dan kunnen ze hun oordeel hierover in een volgende zitting geven.

  5 augustus 2016: De zaak wordt wederom verdaagd. Dit keer tot 30 november. De krijgsraad wil zich de komende maanden beraden over de vraag hoe het verder moet.

  30 november 2016: Weer gaat de zaak niet door, dit keer omdat een van de rechters ziek is. Op 30 januari wordt het langslepende proces hervat.

  WIJ EISEN GERECHTIGHEID VOOR ONZE BROEDERS !!


  Maak melding
 37. @@ Koos!! ga aub niet in discussie met Riool ratten en Ezels!! die blijven maar steeds knagen en balken!!! beetje hersenen hebben om te gebruiken als verstand is er totaal niet!!! Het zijn vernietigers!!


  Maak melding
 38. Ma.30 jan 2017,de krijgsraad heeft e belangrijke stap gezet i d juiste richting. Blij mee!! Ik hoop dt d hoofdverdachte in deze niet mt e andere BS komt,om zichzelf t verdedign..De Rechtstaat moet zegevieren..Sranang..Gado de un visie man n geen moordverdachte.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES