‘Een jaar van achteruitgang voor Suriname’

48

PARAMARIBO, 31 dec – ‘Een jaar van achteruitgang voor Suriname’. Zo typeert parlementslid Krishna Mathoera (VHP) het jaar 2016. Er is veel te veel misgegaan met de samenleving en de economie. “De economische stabiliteit is nul.” Het lijkt alleen maar erger te worden.

Burgers zien steeds minder van hun geld. De prijzen van goederen en diensten gaan steeds meer omhoog. En van de regering valt weinig tot niets te verwachten. Het enige tastbare is dat er miljoenen en nog eens miljoenen worden geleend. “De begroting van 2017 is geraamd op acht miljard Surinaamse dollar (ongeveer een miljard euro. In 2010 was dit nog niet eens de helft”, zegt Mathoera tegenover Dagblad Suriname.

Er wordt bovendien steeds meer uitgegeven dan wordt verdiend. De politica heeft het liefst dat wordt gewerkt aan economische stabiliteit en het opbouwen van een monetaire reserve. Maar veel hoop is er niet. Ik verwacht niet dat de regering de samenleving zal betrekken bij het oplossen van de crisis. Ik verwacht niet dat de regering transparant zal zijn en verantwoording zal afleggen en corruptie zal uitbannen.”

Bekijk ook:


48 REACTIES

 1. Suriname is al 41 jaar achteruit aan het gaan dus dit ene jaar gaat het verschil niet maken Krishna!

  Als de mogelijkheid bestond had Suriname nu de 3e emigratiegolf naar Nederland, wederom dankzij de steeds falende politici!


  Maak melding

 2. De achteruitgang is al eerder begonnen in 2010 met de njang dringi prisiri regering. De kans op ander beleid is nul komma nul. Het zijn criminelen díe hun eigen belang dienen.

  Ik wens het Surinaamse volk veel lef in 2017 om deze president en zijn bende weg te jagen en te berechten.


  Maak melding

 3. Is ook een vooruitgang doch in negatieve zin dus niet zo pessimistisch want de negatieve vooruitgang kan nog reuze sprongen maken gelet op de gegevens van de CBS.
  Even volhouden misschien wordt wel het nulpunt geraakt zodat er kan worden gesproken van neutraliteit in economische zin.
  RobG, onze econoom van wie lang niets is vernomen, weet wel wat dit betekend, is niet waar RobG.


  Maak melding

 4. @ Alle forum posting-schrijvers:
  Zij die altijd negatieve zaken en zij die altijd positieve zaken aankaarten en zij die voor “de lol” iets schrijven :

  -EEN ZALIG UTEINDE TOEGEWENST en EEN VOORSPOEDIG 2017 IN GOEDE GEZONDHEID.

  Moge wij bespaard blijven van inbrekers, roofovervallers,roofmoordenaars en personen met “lange vingers” en “tjoekoe nemers” bij de Overheid !

  En namens de “Volks President” een slapeloze nacht toegewenst op de avond van 31 dec 2016 i.v.m. met het af te schieten vele vuurwerk!


  Maak melding

 5. Namens de Elite groep,
  Goeroe Robg,Damsco,Rampie,Parbo en Mazda wensen wij alle Surinamers en wkn een zalig uiteinde en een gezond 2017 toe.
  Dit is speciaal voor de elite groep vergeet 5 januari 2017 niet.
  Wij bellen nog vandaag met elkaar en zullen op 5 januari de balans opmaken.
  Voor de fronters vergeet niet dat wij nog steeds de contouren bepalen.
  Er zijn mensen die al slapeloze nachten hebben gekregen en hieraan een trauma overgehouden hebben.
  Jullie waren al gewaarschuwd door jullie president.
  Achteraf heeft hij toch gelijk gekregen.
  Voortaan niet zo koppig wezen front vliegjes


  Maak melding

 6. Het grootste gedeelte van het surinaamse volk heeft voor hun gekozen tijdens de verkiezingen.
  Ze zijn democratisch gekozen.
  voor de tweede keer achter elkaar.

  Straks geen toilet papier en rijst meer in de winkel.
  Straks net als regering Jules Wijdenbosch lange rijen voor de winkels.
  Wo ka.

  Ik vraag mij af of altijd positieve RobG ( voor de regering bouta) in Suri of in Nederland woont ?

  Toch nog een prettige 2017 toegewenst mensen in suri.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding

 7. Dat gebeurt al jaren. Het is niets anders dan 2 stappen voorwaarst en dan ontelbare stappen in volle snrlheid achteruit. Het lijkt alsof er een vloek op het land rusr, zodat deze mensen keer op keer aan de macht komen.


  Maak melding

 8. Ik wilde een heleboel schrijven, maar na de naam (Wo.Ka.) van de eerste poster gelezen te hebben, was dat niet meer nodig, omdat met zijn naam ALLES al gezegd is, 2017 wordt geen Doe Jaar, het wordt geen Jaar met een Gouden Kerst, het wordt geen Dubai Jaar, het wordt geen Neks NO Fout Jaar, het wordt een WO Ka Jaar, ik wens iedereen een gelukkig 2017 toe en ik wens vooral dat zij, die paars gestemd hebben, heel gelukkig worden met de slapeloze paarse diarree nachten die ons allemaal te wachten staan.


  Maak melding

 9. De assemblee gaat met recessie,10 januari staat de anticorruptie wet op de agenda, silo’s van dijk zal alles af hammeren als met om corruptie gaat ,ze houd de press uit het schootsveld ,mocht het slagen ,voorspel ik een grootte klerenzooi ,omdat corruptie niet uit te roeien is, egoïsme en zelf belang zal dan de boven toon voeren .
  Voor nu een gezellige en gezond 2017 waar blijft de tijd


  Maak melding

 10. mathoera kijk je eerst naar jezelf. Waar is je kind die onschuldigen in de verkeer heeft vermoord.
  Is dat een vooruit gang in je ogen of zijn jou ogen in een ander plaats beland. Vanuit kps heeft u altijd samen met chan criminaliteit in stand gehouden en nog steeds.
  Is dat vooruit gang????????????


  Maak melding

 11. Ben blij dat mijn volk stroom heeft 2016 jaar na Christus. Verder mijn droom dit jaar een grote boot en jullie afrikanen en koelies allemaal terug maar waar jullie vandaan komen. Mijn mooie Suriname helemaal naar de kloten geholpen. Denken dat jullie een land kunnen regeren met jullie boeven instelling.Vloek van mijn vaderland zijn jullie.


  Maak melding

 12. Er is gekozen om op dezelfde voet v.w.b. staat uitgave, adhoc wetgeving t.a.v. een persoon straffeloos te houden, vriendjespolitiek, werkeloosheid, geen inkomsten e.d. door te gaan.
  Aflossingen van de vele enorme leningen worden doorgeschoven naar de komende generaties.
  De prijs van deze keuzes is bedroevend voor de komende generaties. Een erfenis die normaliter door niemand zou worden geaccepteerd.


  Maak melding

 13. Djamoe
  Ik vraag mij af of altijd positieve RobG ( voor de regering bouta) in Suri of in Nederland woont ?

  Antwoord
  RobG woont in Nederland want dat heeft hij enkele keren geschreven in een posting alsook inhoudelijk kun je uit zijn postings concluderen dat hij in Nederland verblijft.
  Want tussen verblijven en wonen ligt een wereld van verschil.

  Alleen zal je niets van hem vernemen want zijn vocabulaire met verdediging van de coalitie is uitgeput


  Maak melding

 14. De achteruitgang van Suriname begon al op 25 feb 1980 en heden is het nog steeds gaande.
  Met het afschieten van de pagara hopen wij dat de boze en kwade geesten verjaagd zullen worden dus ook leba bouta en zijn aanhang ,de kleine lebas!


  Maak melding

 15. Wij en de Regering zorgen ervoor dat Suri neerwaarts gaat.
  Wij geven die “tjoekoe’s”en de tjoekoenemers nemen het.
  Iedereen handelt in zijn/haar eigenbelang.
  Dus laten wij in 2017 de vingers naar onszelf wijzen.

  M.Ghandi” De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent”.


  Maak melding

 16. Als men zich bij de beweging (Wij Zíjn Moe) had aangesloten en ook was blijven demonstreren. En dus ook de ene na de andere leningen van Bouterse en hoefdraad tijdens demonstraties bleef bekritiseren. En men ook niet mee doet aan alle openbare feesten op nationale feestdagen. Dan was er een kans om het gedrocht dat zich de regering noemt weg te krijgen.
  Bouterse maakt de fout niet meer om mensen dood te schieten die tegen hem zijn. Van intimidaties en bedreigingen ga je niet dood. Zie het bewijs. Curtis Hofwijks leeft nog. Bouterse en zijn mede profiteurs probeerden Hofwijks met een verzonnen prijs/studiebeurs uit Suriname te verbannen.
  Hofwijks is de motor achter de protesten tegen Bouterse. Men wilde hem uitschakelen door hem weg te kopen.

  Wij moeten het in Suriname van moedige eerlijke mensen als Hofwijks hebben.
  Niet van de opositie, niet van gevallen politici als Belfort of media geile figuren die zichzelf promoten.


  Maak melding

 17. December betekent de 10e maand. Dus op de eerste van de elfde maand wordt al nieuwjaar gevierd. Die bakra’s waren vroeger zo dom dat ze dachten dat een jaar uit 10 maanden bestond. Hoe zijn ze ineens zo slim geworden? Hun vrouwen moeten zeker het zaad van Lucifer (het Licht) hebben ontvangen. Iets anders kan ik niet verzinnen.


  Maak melding

 18. In 2017 ga ik voorgoed naar Suriname om daar eens flink wat dames te verwennen met mijn witte staf. Want in Suriname is mijn euro een daalder waard.


  Maak melding

 19. Aloha mi Pappie……..Wat een Ellende toch met de Suri regering.Wel, als de Paarse Bende niet kan regeren en alleen schuld maken dan moeten ze opkrassen.
  Dit gaat nooit goed worden.De Ellende is sinds 2010 begonnen
  met regering Bouta. Er waren veel Voornemens van hun,b.v. het Treintrajekt,een Snelweg richting Brazilie, maar niks is van terrecht gekomen.Che, Inpakken en Wegwezen is het beste…..


  Maak melding

 20. Onze regering heeft tot nu toe prima werk verricht. De-kolonisatie traject is ingezet. En ja pijn lijden hoort erbij maar uiteindelijk zal Suriname op termijn sterker worden. Iedereen een prettige jaarwisseling (ook de redimusus)


  Maak melding

 21. Onder tussen gaat mijn landje steeds meer achteruit. Wat gaan wij gezamenlijk doen om het weer in beter vaarwater te krijgen. Laten we nou ophouden met negatief gespui op dit forum. Nee, kom mij nou niet zeggen dat ik een moraalridder ben. We gaan nu over in 2017. Sranag mang oen wiki now.


  Maak melding

 22. Spreekwoordelijk ja, maar momenteel zijn het er 6 jaren van Debielen neergang. Ommaar te zwijgen van de voorgaande Debiele regeerperiode van de Nationale Debiele Personen.


  Maak melding

 23. @Luxa: Het nieuwe jaar begon vroeger op 1 maart en had 2000 jaar geleden al twaalf maanden.
  De mensen die jij bakra’s noemt waren niet zo dom als jij denkt. Tenslotte profiteert al eeuwen lang iedereen elke dag van wat ze allemaal hebben uitgevonden.

  Beter zorg je dat je wat beter geïnformeerd bent voor je wat beledigends over anderen roept. Anders gaat men misschien denken dat je dom bent.


  Maak melding

 24. Pleur nou gvd gauw op; ook aan jullie ellendelingen heeft het land geen ene fuck. Constant maar de problemen aankaarten en zelf geen ene reet doen.
  Ook in jullie is het vertrouwen volledig verloren. Hef jezelf op en pleur nou gvd gauw op tyfus zooi.


  Maak melding

 25. Jullie zijn eeuwen lang gepamperd, door grote buitenlandse industrieën. Bauxiet is op nu zijn jullie zwaar de lul. Een regering die niet eens doorheeft dat er gauw een einde komt, lekker is maar 1 vinger lang. – en dus ook geen maatregelingen getroffen heeft. Vroeger had Suriname vele industrieën. Deze zijn systematisch vernietigd. sorry dat ik het zeggen moet, maar jullie zijn super luie mensen die liever op hun kont zitten in een luxe airco kamer dan de mauwen te stropen. is dat niet schandalig dat jullie hardwerkende Chinezen laten overkomen om het harde werk te doen? zoals je vele volkeren ziet op deze aarde die zo veerkrachtig zijn en hun land opbouwen door hard te werken. Iets wat ik zwaar betwijfel bij Surinamers dat ze die dna in hun bloed hebben. Nu er geen moer word geproduceerd en dus ook geen inkomsten betekend, hebben jullie nog steeds niet goed door of kunnen het niet begrijpen. maar de harde lessen die zullen volgen, hoop ik dat jullie luxe ogen opengaan. Met jullie mentaliteit is het keer op keer tevergeefs in Suriname. De hoop… door deze mentaliteit zal vervlogen blijven tot dat jullie wakker worden uit jullie slaapwandel praktijken. Reken maar niet op wonderen. steek de handen uit de mauw en lever productie …. is jullie enige hoop


  Maak melding

 26. Die vloek die over Suriname is afgeroepen op 25 februari 1980 zou zomaar nog heel veel mensenlevens lang kunnen duren…time will tell…

  Zoals Raymond Hasnoe het verwoorde in “Dagblad Suriname”……Suriname gaat van een schrikkeljaar 2016 naar een verschrikkelijk jaar in 2017…


  Maak melding

 27. Bigi Sma, maak je maar geen zorgen om mij.Bekommer je meer om jezelf en het welzijn en de gemoedstoestand van Jojo, Ray, Sabaku,W.Whome, Henk Moolenaar,enz. Het gaat niet goed met jullie. Het lijkt alsof het beter gaat met de mensen in Suriname die van veel luxe verstoken zijn. Maar zodra de economie in veel andere landen gaat aantrekken zullen de positieve effecten te zijner tijd ook merkbaar worden in Suriname. Het is een kwestie van gewenning en opvoeding van het kleine Front-clubje. Alleen het Front-clubje heeft moeite met de waarheid.Surinamers moeten ook leren om de broekriem meer aan te halen. Als dit bericht jullie bereikt mag je van geluk spreken.


  Maak melding

 28. Er komen verschrikkeljaar na verschrikkel jaar en de waarheid mag gezegd worden en kan mij geen ene moer schelen wat anderen vinden van mijn geklaagd op deze forum het volk heeft gekozen dan moeten ze op de blaren zitten kies ding mooi geef baas nog een kans hahahahaha je gaat zien ze gaan straks ratten eten.


  Maak melding

 29. Komt ervan, er zijn een aantal zwakzinnige mensen in Su die verliefd zijn op bouta……..wel bouta heeft zwaar misbruik gemaakt van deze zwakzinnige mensen ….zo erg….dat Su nu in een ravijn is gestort…….het wrede van alles is ….. de zwakzinnige groep eet letterlijk poep nu……en bouta en vrienden eten elke dag biefstuk!!


  Maak melding

 30. Quote van: Ray

  “mathoera kijk je eerst naar jezelf. Waar is je kind die onschuldigen in de verkeer heeft vermoord.”

  =============

  Ray, dit klopt niet ! Je doelt op de aanrijding in 2009. De dader was GEEN zoon van Mathoera, maar van een politieinspekteur die een andere naam heeft.

  Dus ga niet iemand, zoals mw. Mathoera, zomaar vals beschuldigen, want dat doen alleen maar ‘kippen zonder koppen’.


  Maak melding

 31. RobG

  Ter uwer info:
  Ik heb tegen het sluiten van het jaar even de economie wat geholpen door de tuinman en de dienst en de wachter van mijn schoonmoeder een 13e maand meegegeven hetgeen neerkomt op circa € 1.250 zodat zij een goed begin kunnen hebben.
  De vraag is wat jij hebt, los van je holle frasen, hebt bijgedragen in en aan Suriname?

  Ik ben benieuwd of dit aanleiding is iets aan je opstelling te doen.
  Ijdele hoop denk ik.


  Maak melding

 32. In 1974 was ik dienstplichtig TRIS militair.
  Sindsdien kom ik met enige regelmaat terug in Suriname.
  De achteruitgang waar in bovenstaande reacties over gesproken wordt, begon mijns inziens al vanaf de onafhankelijkheid. In 1974 waren er in Suriname nauwelijks noemenswaardige problemen. Het land had zelfs de beste gezondheidszorg van het hele Caraibische gebied.
  De Surinaamse gulden was tweemaal zoveel waard als de Nederlandse gulden. Helaas!


  Maak melding

 33. @ RobG

  Met mijn gemoedstoestand gaat het prima. De waarheid kan ik goed onder ogen zien. Afgelopen weken zijn er heel wat mensen in Suriname weer even uit de nood en ja het staat mij tegen dat er gegeven moet worden en deze mensen niet door eerlijke arbeid of normale uitbetaling salarissen en AOV hun brood op een normale manier kunnen vergaren.

  Het doet mij geen pijn qua bankrekening maar als ik luister naar de telefoongesprekken doen die gesprekken wel pijn.

  Ik heb geen moeite met de waarheid maar u heeft een groot probleem met de realiteit van alle dag.

  De ellende van dit moment is niet het gevolg van de wereld economie. Venetiaan had in 2008 /2009 1 jaar nodig om de boel weer op de rails te krijgen. Dat was wel 1 van de redenen dat hij de verkiezingen verloor want hij beloofde niet wat niet na gekomen kon worden. Vene hield geen rekening met eeuwig door stijgende olie- en goudprijzen.

  De regeringen Bouterse hebben belooft en niets waargemaakt. Ze hebben jaren geleend zonder er iets voor terug te krijgen.
  Het afgelopen jaar is er 2 maal (Murabaha/Sukuk) geleend om medische verbruiksartikelen te kunnen kopen. De aflossing en leningkosten komen jaren na dat de laatste pleister geplakt is.

  Boefdraad legt noodverbanden, de President bralt maar wat en heeft het IMF nu geheel vervreemd.
  Het gevolg zal zijn dat alle mooie beloften en leningen nu in elkaar gaan storten.

  Hoe dom ben je als je Suritel $ 98.000.000 gaat lenen terwijl de laatste jaar rekening niet gemaakt kan worden en men jaren heel hard achter uit holde. Winst van SRD 30.000.000 (SRD ’s van 2,85) naar SRD 7.000.000 (SRD van 8).

  Hoe dom is Abdoel met zijn stelling dat de koper infrastructuur 35 jaar oud is net als of er nooit iets vervangen of uitgebreid is en of koperdraden echt slijten.
  Hij had even naar de balans van Suritel kunnen kijken en dan had hij de waarde van de netwerkstructuur kunnen weten.
  RobG NDPers, vooral die in de DNA munten uit in het presenteren van Onzin als men even naar de bron gaat.

  Bij de Suritel deal wordt gesproken over een boost van de economie en van digitale tv etc. Abdoel gelooft de praatjes van Huawei die stelt 10% meer penetratie levert 1% meer BBP op. Dat werkt in een reguliere economie maar niet in een economie waar de consument niet aan het consumeren is maar aan het consuminderen is omdat er geen vrije SRD meer te besteden is.


  Maak melding

 34. Cornelis Timmer@
  Helaas ,dit zijn opmerkingen die ze niet willen horen ,de Witteman heeft Suri leeg geplukt ,allen kunnen ze niet weten waar van.maar de Surinamer zit in zijn kosgrondtje ,linkerhand een djoggotje en in de rechter een buiten vrouw ,wat zijn die bakras toch vervelend,ze maken geen geld meer over ,en moeten we gaan werken ,geen tijd meer om met mijn dure BMW rond te rijden


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.