Ondernemend Suriname ‘onzeker’ bij miljardenplan

44

PARAMARIBO, 14 sep – De regering wil de komende jaren bijna twee miljard dollar investeren in ontwikkelingsprojecten. Dit wordt gezegd tijdens presentaties voor onder meer het bedrijfsleven. Werkgeversorganisaties zijn niet meteen optimistisch.

De bedoeling om de economie weer op spoor te krijgen, wordt ondersteund. Maar de vraag is hoe te garanderen dat het geld ook echt komt waar het moet zijn. Bovendien lijkt het nog te veel op nattevingerwerk. “De regering moet de onzekerheid werghalen. Er moet transparantie zijn en de plannen moeten voorspelbaar zijn”, zei Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, na de presentatie.

Het geld zal geleend worden bij de Islamitische Ontwikkelingsbank. Een andere vraag die wijd open ligt is hoe het geld terug betaald zal worden. Dit maakt het des te meer noodzakelijk dat er goede plannen op tafel worden gelegd. De regering wil in meerdere economische branches investeren. Ook bij de vakbeweging zijn veel vragen blijven hangen. Onder meer is niet duidelijk wat de impact zal zijn op de werkgelegenheid.

Bekijk ook:


44 REACTIES

 1. Deze zgn. overleg week is alleen maar om het IMF te laten zien dat ze aan de voorwaarden willen voldoen, de uitwerking is zeeeeeer onduidelijk zoals gewoonlijk. Een nieuwe trance v/h IMF is aanstaande en dan moet je natuurlijk iets tonen he?


  Maak melding

 2. Tsja, wat moet je nou produceren? Iets wat de buurlanden nog (niet) kunnen. Focus daar maar op, want gaan produceren wat Guyana, Brazilie en Frans Guyana al doen, dan moet je dat zeker met 15% lagere kosten gaan doen, anders is de investering weggegooid geld.


  Maak melding

 3. De vragen moeten gesteld worden aan het IMF en geen spreekbuis van het IMF bij de naam bouta.
  De moordenaar die eens bevelen gaf ontvangt nu bevelen van het Imf.
  Het IMF is baas boven baas in Suriname,nog even en het IMF is openlijk de lijder in Suriname/van Suiname!!!


  Maak melding

 4. Heeft Su uberhaubt de kennis en discipline om te kunnen produceren??? Nee is het antwoord!!!! In Su is alles kleinschalig……. dus plotseling het roer omgooien om grootschalig te kunnen produceren….gaat niet lukken!!!!


  Maak melding

 5. Trekken aan een dood paard…

  Deze Paarse regering is te dom en te corrupt om een beleid te voeren. Bodemloze put waar maar ideale mogelijkheid voor de Paarse Graaiers om nog meet hun zakken te vullen.


  Maak melding

 6. De paarse roversbende hebben van lenen een ware kunstwerk gemaakt. De plakband economie valt samen met leningen en niemand weet hoe dat ooit terugbetaald moet worden. Lenen bij de islamitische bank betekent dat Suriname nog verder geïslamiseerd gaat worden.


  Maak melding

 7. De paarse roversbende hebben van lenen een ware kunstwerk gemaakt. De plakband economie valt samen met leningen en niemand weet hoe dat ooit terugbetaald moet worden. Lenen bij de islamitische bank betekent dat Suriname nog verder geïslamiseerd gaat worden.


  Maak melding

 8. EERST DE CORRUPT MENSEN IN DE REGERING OPPAKKEN EN OPSLUITEN,EN GELD TERUG PAKKEN…DAT ZIJN DE GELD VAN HET LAND EN HET VOLKS,…
  ZO LANG DAT DE ZELFDE MENSEN REGEER ,GEGARANDEERD GEEN VERANDERING..IS EEN BODEMLOOS PUTJE…DEN NA TORI MENSEN
  ALA DEY KON ERGER NANGA PINA…


  Maak melding

 9. We ga nog nie na huis, nog lang niet. Yep, net zolang als de paars verarmde idioten die de nationale delinquenten partij en lijder trouw blijven. Na moro paarse schijt en pis vol mi e ka megaschuldenlasten is wat hun lijder en corrupte paarse criminele bende voor al die oerdomme paarse idioten in petto hebben. Neks no fout, want ze verdienen het om door hij lijder te worden bedrogen en onderdrukt. Tjies deng paarse lawsma mooi beet, baas en co e mek deng ka. Wahahahaahahahahahaha


  Maak melding

 10. Kijk weer zo een eigenschap die in de genen zit bij Surinamers . Praten en niks doen, beloven en niet nakomen
  Met deze mededeling door geld te lenen van de i o b is eigenlijk een scenario op gang gezet met de intentie de koers omlaag te krijgen,
  Erg dom !!! En het volk moet niet erin trappen.
  Geld krijgt men niet zomaar , laten we elkaar niet voor de gek houden !!


  Maak melding

 11. De Bank van Mohammed leent Suriname geld en zij gaat op verzoek van Pakistan Suriname vragen om tegen India te stemmen. En voor Palestina te stemmen tegen Israel. Suriname kan niet weigeren. Zowel Pakistan en Suriname zijn broederlanden die beide lid zijn van de Organisatie van Islamitische landen.
  Hoewel moslims niet de meerderheid uitmaken in Suriname is het land lid van de Islamitische Organisatie. Hoe kan dit?


  Maak melding

 12. Als je een doel voor ogen hebt moet je ernaar toe werken en er naar toe sparen.Deze regering wil doelen bereiken maar er niets voor laten.De corruptie en diefstal en wanbeleid gaat gewoon door.DE NDP ZAL NIETS BEREIKEN.Zonder inspanning en inzet geen kroon.Dan is er ook een andere oplossing lenen..mensen luister..als je wasmachine kapot is ..het is geen heel leven beschoren evenals de rest in je huis.Dan pak je je bankpasje en ga je naar de winkel.GA AUB NIET JE BUREN LANGS OM ZE LASTIG TE VALLEN.ZE GAAN OP DEN DUUR HUN NEUS VOOR JE OPTREKKEN EN JE GAAT AAN ACHTING INBOETEN.Als je het tenminste hebt.STELLETJE BEDELAARS…


  Maak melding

 13. Eerst zien dan geloven.
  Bij de islamic bank zullen ze (goed)gelovig zijn maar niet gek.

  Als ze toch zo stom zijn om voor surinaamse begrippen zo een grote lening te verstrekken, kunnen ze straks fluiten naar hun geld en heeft de Surinaamse bevolking 20 magere jaren in her verschiet


  Maak melding

 14. langzaam, heel langzaam, gaat I MF het land overnemen..

  ze zullen in de komende tijd alle vitale plaatsen gaan bezetten om zodoende overzicht te krijgen wat er met de gelden gebeurt..

  dan wordt de moordenaar automatisch overgedragen let wel aan Holland om zijn vakantie in Scheveningen te vieren voor 11 jaren..

  de zoon is al in New York voor een heel periode..

  het land wordt dus een mini islamitische staat in het westelijk halfrond..,, tenzij de Amerikanen niet ingrijpen..


  Maak melding

 15. Allemaal tijdrekken en hopen en bidden dat het dollars gaat regenen.

  Surgold /Newmont betalen geen voorschot. IMF is niet tevreden, Geld van Caraibean Development Bank en Islamic Development Bankt is al op voor en uit gegeven voor dingen waar ze niet voor bedoeld waren.

  Of wel iedereen over de hele wereld weet dat Bouterse geen afspraken na komt.

  Nu geld van de Islamic Development Bank beloven aan de markt is waanzin want men moet wel uitvoeringscapaciteit hebben en mensen die de koers vast kunnen houden.

  Laat ik een voorbeeld geven:

  1. Voor Wanica zijn allerlei (academische) ziekenhuisplannen gepresenteerd.
  2. China zou inkomen met het geld.
  3. Dat bleek niet helemaal waar. China wilde slechs een kliniek met 30 bedden realiseren.
  4. Hierna is slechts de ruwbouw van een heel raar ziekenhuis ontwerp aanbesteed. Om in de keuken te komen moest men door het Mortuarium etc.
  5. Een Sardjoe bedrijf werd de aannemer en ondernam wat activiteiten waarna alles stopte tot dat er met Sardjoe een paar rare financieringsovereenkomsten werden afgesloten.
  6 Ondertussen is er een soort casco van een Kippenboerderij gebouwd en licht alles weer stil en zal men de schulden bij Sardjoe moeten aflossen zonder dat er iets zinvols gebouwd is.

  Dit is slechts een voorbeeld hoe mini projectjes aangepakt worden door deze regering. Men doet maar wat tot dat het geld op is.

  De mensen van de Islamic Developmentbank stellen eisen en geven pas geld uit handen als er gerapporteerd is dat er een tastbare prestatie geleverd is.
  Gezien de wijze van managen kan men er vergif op nemen dat slechts mondjes maat geld zal komen.


  Maak melding

 16. Ha ha. De regering wil de komende jaren bijna twee miljard dollar investeren in ontwikkelingsprojecten voor de NsDaP rovers. Die patoe is allang verdeeld. Allang!
  Obilis/Sibilo gaat een generator fabriek bouwen!
  Goliath NV. gaat gouden sinaasappels telen.
  Cactus NV. gaat Paramaribo centrum beheren
  In Coronie komt een state of the art kokosbomen kwekerij.
  In Saramaca komt een pretpark annex concentratiekamp voor recalcitrante Surinamers.


  Maak melding

 17. De eerste phase in de ontwikkeling ener zegevierende democratie is, de oude aristocratie te vernietigen; de tweede phase is nieuwe te vormen.*De eerste groep streeft naar soliditeit, de tweede naar solidariteit, dwz. andermans geld.*n ons verontreinigd milieu wordt de lucht langzamerhand zichtbaar.*Kamperen: het hele jaar door geld opzij leggen om veertien dagen armoe te kunnen lijden. Het hele jaar krom liggen om twee weken krom te kunnen liggen.*Armoe drukt een mens meer neer dan enig ander kwaad, meer dan de ouderdom met zijn grijze haren, meer dan de rillingen van de koorts.


  Maak melding

 18. We komen door alweer nieuwe leningen steeds meer in een neerwaartse spiraal terecht.
  Er is in de afgelopen 2 a 3 jaar zoveel geleend, dat de volgende generatie daar nog jarenlang last van heeft, omdat er ontzettend veel geld moet worden afgelost.
  Ook al zou de koers van het goud en de olie spectaculair omhoog gaan, dan nog moet veel van die (meer)opbrengst worden gebruikt als aflossing voor aangegane leningen.
  Daarvoor hoef je bepaald geen econoom te zijn.
  Dat er nu weer miljarden voor de ondernemers beschikbaar worden gesteld, is onder de huidige omstandigheden niet verdedigbaar en ook niet verklaarbaar.
  Op dit moment bepaalt het IMF de financiele gang van zaken in ons land en niet de regering.
  Voor en aantal onder ons misschien heel lastig om te accepteren, maar dat is de waarheid.
  Het miljardenverhaal in bovengenoemd artikel verwijs ik dan ook heel snel naar het land van de fabeltjes, want het mist iedere realiteitszin.


  Maak melding

 19. De kinderen die nu en in de naaste toekomst geboren zullen worden, worden bevrucht met het zaad van leningen, ze worden geboren met een hypotheek op schulden en gaan opgroeien met zware rentes !
  Met andere woorden een goede toekomst hebben met gezonde perspectieven en toekomstdromen zullen een FATAMORGANA voor ze zijn !!! Een LUCHTSPIEGELING!!!
  SO SAD, SO SAD , SO VERY VERY SAD !!!!!!!


  Maak melding

 20. Alweer die hufters en huichelaars beloftes!! Deze man is een geestelijk gestoorde psychopaat!!

  Zij gaan het terug betalen met kugru!!! Mitrailleur!!


  Maak melding

 21. amaranta,

  waarom jij bent zo pessimistisch.
  Ieder mens geboren wort met zijn eigen lot. Als gedaan heeft iemand goed in vorige levens dan hij zal goed leven krijgen in volgende, dus ook die kinderen.
  Kijk naar Bouterse. Die man kan niks, maar leeft als een lord omdat gedaan hij heeft iets goeds in vorige levens. Alleen in dit leven hij doet domme dingen dan in volgend leven hij krijgt ontzettend zwaar.
  Dus vrees niet voor die kinderen. Wie moet boeten voor zijn zonden zal boeten, wie moet genieten van z’n goede daden zal genieten. Verricht goede daden, leer jou kinderen dat, dan ij hoef niet te zijn bang voor jou kinderen en kleinkinderen en achterkleinkinderen.


  Maak melding

 22. Als regering weet niet goed welke plan gaat slagen, dan zij moet astrologen consult vragen. Dan achteraf zij kan die astrologen schult geven als plan niet lukt.


  Maak melding

 23. JIJ WILT TOCH 5 JAAR-JIJ BEN TOCH DE REGERING..JIJ BESLIST TOH -TOEN ER NOG GOUD & SRD…EN WAT NU LOOPT JE BEDELEN OM IEDEREEN MET ADVIES..
  WAT ZIELIG ALS JE NIET KAN REGEREN GEEFT DE MANDAAT TERUG SIMPEL…SOSO SARI TORI..!


  Maak melding

 24. Toro, Meest moeilijke ding in leven is iets loslaten wat heb jij in jou handen of raken iets kwijt waarvan denk jij dat was van jou of had jij recht op. Alleen wijze mensen kunnen loslaten. Alle andere verslaafde mensen kunnen loslaten niet. Zij denken dat als laat ik los, ik raak iets kwijt. Maar zij denken niet, als laat ik los ik ben bevrijt van die ellende. Zoals alcoholist. Hij kan niet loslaten drank en zijn bevrijding krijgen.


  Maak melding

 25. @Chorwa, bedankt hoor ! Ik zal proberen positief te denken hoe moeilijk ook. En Chorwa ik heb 2 zonen en 1 dochter ! Ze zijn al volwassen en hebben goede banen ! Ik heb ze altijd geleerd om goed te leven en dat lukt hun ook aardig! Ik ben trots op ze! Alleen ik mis ze want ze wonen en werken in Nederland en vragen zich af waarom ik hier blijf !
  Maar mie lobie mie kondre gevaarlijk ! Mie koemba tete berie dja !! Mie Oso dja en mie sa stree en fetie gi mie kondre jere !!


  Maak melding

 26. amaranta,

  Is niet erg. Misschien morgen wel. Beste gebondenheid is gebondenheid aan Waarheid en Goedheid en God. Dat niemand moet ooit loslaten. De rest vanzelf gaat los, vroeg of laat, met ons wil of tegen ons wil. Hij die is sterk wijs die weet dit. Helaas, ben ik ook niet sterk wijs altijd.


  Maak melding

 27. Hoe neem je altijd de juiste beslissing? Dit is een zeer cruciale vraag, want een verkeerde beslissing kan ernstige gevolgen hebben voor de rest van je leven.

  Voor dit probleem heb ik de juiste-beslissing-talisman. Als je deze talisman 10 minuten aan je borst houdt en je stelt dan de vraag: is deze beslissing (wat je dacht te nemen) goed? Dan zal de talisman een kleur laten zien. Als de beslissing goed is zal het een beetje groenig worden, als het slecht is wat rood en als het slecht noch goed is verandert er niks.

  Wilt u dus altijd de juiste beslissing kunnen nemen, bestel dan vandaag nog de juiste-beslissing-talisman. Het kost slechts 500 Srd. En als u daarnaast de rijkdomtalisman en de educatietalisman bij besteld, dan krijgt u een korting van 200 srd. Ipv 1500 Srd betaalt u 1300 Srd. Maar luister, er is meer. U geeft dan 1300 Srd uit, maar door de kracht van de rijkdomtalisman krijgt u zomaar 3900 Srd in uw handen! Dus vooral doen. Gelijk bestellen!


  Maak melding

 28. Tegenwoordige acties van de regering zijn uitsluitend bedoeld om de rust te bewaren en de macht te behouden. Ontwikkelingen op gang brengen is men zes jaren niet in geslaagd, daarom moeten deze plannen/beloften als niet uitvoerbaar/gebakken lucht worden beschouwd. Wij worden weer bij de neus genomen en zijn straks weer een illusie rijker. Intussen schrijdt de tijd voort.


  Maak melding

 29. Volgens de literatuur van isBank worden zij medeeigenaar van het project of hebben zij een onderpand van iets dat terug winnen van hun geld garandeerd. Zo geen double crossing. Voor een specifiek geval onderhandelen ze. En gaan ze stap voor stap verder.

  De ondernemers van de VSB zag dat de plannen van de overhead niet solide waren. Zij willen meer gegelijke plannen zien voordat zij hun handen uitsteken. Niemand wil
  zijn fingers gebrand te hebben.

  Zo al de miljarden zijn maar geschreuw voor niets.


  Maak melding

 30. DE IMF-STROP om Desi’s nek wordt steeds strakker aangetrokken ! Alleen Desi en zijn clan willen deze WURGING niet inzien !!!

  LENINGEN zetten geen zoden aan de dijk, de eventuele plannen, die VALUTA zouden moeten opleveren, hadden
  TWEE JAAR GELEDEN moeten worden ontwikkeld en uitgevoerd !

  ONWIKKELING en UITVOERING, MOETEN CLEAN ZIJN VAN CORRUPTIE en op een 100% TRANSPARANTE MANIER GESCHIEDEN !

  DESI is doof voor deze eisen, integendeel hij geeft GRATIE aan de ROVERS van de CARIFESTA – en de NASCHOOL-SE OPVANG-GELDEN ! Omdat het voor het merendeel om NDP-Kopstukken gaat !

  Dusssssssss……….EXPORTPRODUCTEN NO O KOME !!
  VALUTA OOK TU NIET !!!!!!!

  KANS ZEER GROOT dat de NDP-CORRUPTELINGEN ook dit geld, afkomstig van de zoveelste LENING, zullen MIS-BRUIKEN en VERKWANSELEN !!

  Zie als voorbeelden, de vernietigende gang van zaken bij het bruggenbouwproject, het dijkenproject, het 18.000 voks-woningenproject, de aankoop van EBS-generatoren en het Sneltreinproject !!!

  Over CARIFESTA en Naschoolse opvangproject is al genoeg gezegd ! VERVOLGING MUS FU KOME !!!!!!!!!

  PS : Er zijn nieuwe prijsverhogingen vanuit de ROVERHEID
  op komst ! A SANIE FU IMF E WROKO DESI !!!!


  Maak melding

 31. Grapjas doe maar verkopen in su daar is de markt voor liever lui dan moe goede handel maar moet ik je helpen promoten want het volk moet echt iets doen hoor deze aanbieding van jou en gebed er bij helpt vast en zeker uit de pinarie van su en bevolking


  Maak melding

 32. Waar een wil is,

  Bestelformulier is te vinden te Ocer.
  Zoals je weet is haast iedereen die in Ocer komt spreken rijk en dragen ze mijn talismannen. Het geld stroomt ze zommar toe.


  Maak melding

 33. Beleid makers NDP jullie hadden 3 jaren leden gemaild naar Libie Khadaffi

  Dat Khadaffi naar de demonstraten moet luisteren de mail of bericht gestuurd door Buitenlandse zaken Lackin was Minister

  Ik vraag mij nu af wanneer gaan NDP beleid medewerkers naar de oppositie en demonstraten gaat luisteren

  Khadaffi moest nog in leven zijn dan was hij staat als een Afrikanse leider een bedrag van 2 tot 5 miljard USD gratis te geven aan Suriname .

  Zie maar hoe beleid makers van NDP rond de wereld gaan geld bedelen voor Suriname .

  Wij van Nieuw Front of V7 zouden nooit een mail naar Khadaffi sturen

  President Obama heeft toegeven dat hij met de besluit van .Libie fout was

  Waarom stuurt Laking of NDP geen mail .Assad van Syrie hij kan het nog lezen hij leeft nog .

  Indien Khadaffi van Libie nog in leven was zou hij een reactie geven op de mail van Lacking en NDP .3 jaren terug gestuurd .

  naar de oppositie en


  Maak melding

 34. Men wordt gestimuleerd zijn geld op de bank te zetten tegen een hoge rente, maar lenen is dan ook veel duurder. Als niemand leent, schiet de bank ook niks op want hoe moet je de rente aan de spaarders dan betalen. Of gaat de bank het geld van de spaarders in beslag nemen?
  Het wordt dus inderdaad gokken en bidden dat dit goed uitpakt.


  Maak melding

 35. Vene waar bent u?????? Suriname mist u vreselijk ja!!!!!
  Vene had 15j lang de koers stabiel gehouden 1 op 2.8.
  Deze man verdient een standbeeld!
  Ohhhhhhh ……wat een verschil met
  Moordenaar bouta!!!!!!!
  Die bouta heeft geen scholing vandaar dat zikzag beleid!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.