Tijd afbouw energiesubsidie in Suriname nadert

38

PARAMARIBO, 29 aug – Het moment voor definitieve afbouw van de subsidie op energie nadert snel. De afspraak met het IMF om voor eind dit jaar klaar te zijn staat nog overeind. De regering is er nog niet uit, hoewel tijd dringt.

Voor dit jaar heeft energiebedrijf EBS nog ruim driehonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijf en dertig miljoen euro) nodig. Als dat geld niet gesubsidieerd kan worden, moet de klant het betalen. Een mogelijkheid die de regering serieus bekijkt, is dat het bedrijf een groot deel zelf opbrengt met bezuiniging. “Het evaluatiemoment nadert”, zegt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen aan de Times of Suriname.

De regering en EBS onderhandelen nog. “Wij hadden een heftige meeting”, zegt Dodson over de laatste bijeenkomst. Dat de tarieven aangepast zullen worden, staat als een paal boven water. Er moet nog voor twintig procent worden aangepast. Maar de vraag waar het percentage op gebaseerd zal zijn. De kosten blijven toenemen en de overheid is zo goed als blut. “De gemeenschap zal het merken”, is al wat Dodson kwijt wil.

Bekijk ook:


38 REACTIES

 1. Men meot wel eerlijk zijn. Het is toch te gek dat degenen die het verst afwoont van de energiecentrale en dus meer cables benodigd is voor hem om stroom te leveren, hetzelfde moet betalen als iemand die dichtbij de EC (energiecentrale) woont?
  Dit is volkomen krom. Hoe verder men afwoont van het opwekkingspunt, des te meer men moet betalen. Dat is echt eerlijk.


  Maak melding

 2. IMF en Dodson gaan het licht uitdoen in Suriname binnenkort.Een Trieste en tragische moment tegelijk voor ons de rest dus.Maar het is niet de eerst keer en zal ook niet bij de laatste blijven,we doen met deze rampen sinds 25 feb 1980 en het blijft zich herhalen net als je denkt dat het niet slechter kan wordt je verrast en onaangenaam ook!


  Maak melding

 3. Meer dan triest ! Er komt meer rampspoed van deze regering op ons af.Dit is pas het begin.Borst nat maken mensen en zet je schrap om enigszins staande te blijven !!!


  Maak melding

 4. Dan gaan jullie toch doen zo als de dame jennefer govaard een liefde zoeken in ned en zeggen dat je ticket ga kopen en vervolgens niet komen 1200 usd kan dat opleveren deze dame doet het op deze manier om aan extra te komen


  Maak melding

 5. Het licht is uit als men deze tekst leest.

  “Voor dit jaar heeft energiebedrijf EBS nog ruim driehonderd miljoen Surinaamse dollar (ongeveer vijf en dertig miljoen euro) nodig. ”

  Voor een periode van nog 4 maanden heeft men nog SRD 75.000.000/maand nodig. Dit kan niet anders betekenen dan dat er niets gedaan is en er op jaar basis niet of heel weinig bezuinigd is op de Subsidie aan EBS.

  Door alle gegoochel met cijfers heeft niemand een concreet inzicht echter het voorgaande zal zeker op vallen bij het IMF en als een grote MIN op de score kaart staan als het IMF haar werk doet.

  Deze SRD 300.000.000 staat ook nergens op de begroting of in SHP.
  Dit is weer een trucje om de bonden in de hoek te zetten met de melding als Baas niet stort hebben we sowieso geen geld voor de salarissen. Als je staakt krijg je niets.

  Dus beste EBSers werk heel stipt vraag aan Parmessar voor alle duidelijkheid schriftelijke instructie en opdrachten. Zodra er een komma fout staat vraag schriftelijk om toelichting zodat voor iedereen duidelijk is dat u uw werk goed wilt doen, volgens de letter.
  Vraag om schriftelijke instructie omdat ook geschreven overeenkomsten weinig waard kunnen zijn bij dit management.

  Er is maar 1 oplossing en dat is dat alles vastloopt en alle volk de straat op gaat.


  Maak melding

 6. Wanneer wordt Dokson ge-eva-lueerd?
  De gemeenschap zal het merken. Wat een flagrante arrogante opmerking! Eigen schuld dus.
  Het is overigens 20% dit jaar en volgend jaar wordt de rest van de subsidie afgebouwd.
  Gefeliciteerd kiezers van de NsDaP!
  voor jullie: Heil Bouta!


  Maak melding

 7. Men is het daar al gewent stroomstoringen komen vaker voor haha kan uren duren dus het volk is het gewent om in in het donker te leven dus ebs hoeft niet op dat acties te ondernemen


  Maak melding

 8. @Koos

  EBS heeft alleen giga schulden en kan door door helemaal niets meer zelfstandig.

  Het is ook wel een beetje raar dat een overmaat aan heel goed betaald personeel dit heeft laten gebeuren en geen duidelijk antwoord heeft waarom het gebeurd is en hoe het hersteld kan worden.

  Bij een buitenlandse overname kan het alleen met een zogenaamde sterfhuisconstructie ZONDER personeel.

  Je moet er niet aan denken met die erfenis van rechten arbeiders zelfbestuur over te nemen. Letwel ik ben sociaal democraat in hart en nieren.

  Ik krijg vaak het gevoel dat de mensen geen verbetering willen.


  Maak melding

 9. Jojo,
  We zijn volgens mij qua leeftijd even oud (dit heb ik ooit opgemaakt uit een van je postings).Maar jij bent qua activiteiten zo jong als een dertiger/veertiger
  Ik ben er namelijk achter gekomen en begin zelf ook zo te worden, dat mensen geen veranderingen willen. Te veel gedoe, al is die verandering een verbetering.
  Mijn moeder kon maandelijks honderden euro’s besparen, maar ze zei altijd laat het maar zo, het is beter zo. Beter??
  Ik snap het nu wel
  Maar ja dit geldt voor oude mensen, waarom willen jongeren geen verbetering. Te veel gedoe denk ik


  Maak melding

 10. Hahahaha dit gevolg hadden het gros der oerdomme paarse ezels niet verwaccht. Tjies deng mooi beet, stemmen op onberechte moordenaars, drugsbonzen en staatskasrovers tja soso paarse schijt en pis ipl van paars gratis eten, drinken en kabouter huisje. baas en paarse criminele corrupte boevenbende e poeroe letterlijk en figuurlijk ka gi heri volk en zijn oerdomme paars verarmde aanhangers. Wahahaha lol, want in 2010 hadden zij lol. wanneer ze werden gewaarschuwd, krijsten ze.neks no fout, oe ka paars dong dang. Hihihi


  Maak melding

 11. Haal een deel van het geld dat EBS nodig heeft bij de “oplichters van Na-schoolse-projekt. Laat de PG/Politie, de houders van de gaarkeukens oppakken voor verhoor op basis van het uitgebrachte CLAD-rapport !!!”
  Ook de trawanten van Lonnie en Somo moeten in deze opgepakt worden; pluk ze kaal !!!

  Zelfs kinderen worden niet bespaard door deze oplichters??
  Misiekaba hoort zeker ook tot deze groep die via s “stromannen” de boel heeft opgelicht !!!
  Vandaar dat hij leeft alsof hij in Suribay woont,met 5 schone maagden om hem heen ,om hem zijn wenken van dienst te zijn !!!.


  Maak melding

 12. Dat ebs grote schulden heeft is niet verrassend,grote deel van dat geld staat op buitenlandse rekening deze regering en vorige hebben meegeholpen geld weg te sluizen…laatste fraude heeft iemand iets gehoord nee en zo blijft dat.suriname blijft korte termijn denkers


  Maak melding

 13. 128 miljoen verkwanseld met de naschoolse opvang : profiteurs: Combemarkteigenaar ( vandaar die aanbidding van die paarse crimineel ) assembleeleden, commissieleden, dezelfde van Carifesta en hun gades ! Kortom een innercircle van 1 grote corrupte boevenbende met Ali Baba als hoofdrover !!! Schandaliger kan het haast niet !
  Mijn land is totaal afgegleden naar de diepste diepte !,
  Alleen God kan ons nog redden !,, Hij alleen kan ingrijpen !


  Maak melding

 14. Hahaha ik kom niet meer bij de bevolking ziet altijd de splinter bij een ander maar de balk in Hun eigen oren neus en ogen nooit!Geloof me ze vinden het goed zo ze hebben gestemd vieren nog dagelijks feest ze maken zich niet druk LATEN ze HUN EIGEN STROND MAAR OPRUIMEN let op er gaan nog meer lijken uit de kast komen er is geen controle structuur geweest de ziekenhuis hebben ondanks de toegestopte 25 miljoen nog steeds zware tekorten DRUPPEL OP DE GLOEIENDE PLAAT Liegen bedriegen profiteren van eigen volk assholls daarom juist gaan ze niet de straat op het is geen eigen BELANG!


  Maak melding

 15. Bouterse heeft het volk enkele maanden geleden gefeliciteerd met de overeenkomst met het IMF.

  Nu ervaart het volk wat dat betekent. IMF dicteert wat er met ze gebeurt. Verviervoudiging van de prijzen terwijl het salaris gelijk blijft.
  De IMF ellende is nog niet afgelopen. Benzineprijzen gaan straks verder omhoog


  Maak melding

 16. @Pico

  Leuke vaststelling.

  Je hebt gelijk het verleden is groter dan de toekomst. Er zijn veel dingen om te lachen en je heel prettig te vinden. Ik vindt het leuk de veranderingen te zien en een beetje voor uit te kijken naar wat er gaat gebeuren en te helpen met het vinden van nieuwe padden.

  Helaas is er ook veel ellende. Dus ook regelmatig zuurpruim omdat veel werk bestaat uit tegen werking door veel gestudeerde mensen die allemaal geleerd hebben waarom iets niet kan een nooit weten waarom wel.


  Maak melding

 17. Robert Setrowidjojo Goed om te weten
  Indonesia heeft:
  34 Provencie
  18000 eilanden
  8000 zijn bewoond
  240 miljoen inwoners (bevolking)
  300 bevolkingsgroepen
  290 talen dialecten.
  De lengte indo. 5100 km en de breedte is 25 km.
  De afstand Jakarta – Paramaribo is ongeveer 30.000 km.
  Batik Jl.Malioboro 10 km lang beide kanten van de weg mooie batik en eten heel goedkoop en ook op Pasar Bringhardjo zijn batik goedkoop. Ook op Jl. Pasarkembang eten heel goedkoop 10 km beide kanten van de weg.(Yogyakarta)
  Alle Javanen zijn allemaal welkomt in Indonesia zonder visa voor twee maanden.
  onze stambomen/roots zitten in midden jawa en oost java, ze praten ngoko, kromo inggil en Engels.


  Maak melding

 18. AMSTERDAM – Wetenschappers doen onderzoek naar een opmerkelijk signaal afkomstig van een ster op 95 lichtjaar van de aarde. Het wijst mogelijk op het bestaan van een buitenaardse beschaving die veel geavanceerder is dan de onze.


  Maak melding

 19. PARAMARIBO, 22 aug – Het Hof van Justitie gedraagt zich kinderachtig. Dit stelt minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie & Politie. Het Hof steekt ook nog de kop in het zand. Recentelijk gaf het Hof de regering er flink van langs.
  Orde advocaten diep teleurgesteld in Justitieminister SilosDe Surinaamse Orde van Advocaten (Sova) is diep teleurgesteld op wijze waarop minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie zwaar beledigende uitspraken richting de rechterlijke macht, een van de bewakers van de rechtstaat, heeft gedaan. “Ik denk dat de minister aan verstandsverbijstering lijdt of dat er vermoedelijk iets mis is gegaan met de juridische kennis van de minister. Zij zorgt bewust ervoor dat rechtstaat kapot wordt gemaakt. Er is niets met de staatsveiligheid aan de hand. Er is gewoon een probleem dat de regering de rechterlijke macht om zeep wil werpen”, zegt deken Harish Monorath aan Dagblad Suriname


  Maak melding

 20. Lanterie nanga kokkolampoe weer in Suriname !!!!
  Brandweer moet standby zijn; overuren voor personeel van brandweer !! i.v.m. brandgevaar.

  Staatsolie gaat “kokkolampoe-olie” produceren !!!

  I.p.v. dat EB-ers nu echt belasting gaan betalen op hun verdiensten en plusjes, krijgen ze juist belastingkorting !!
  En de andere hardwerkenden.Krijgen die ook belastingkorting.
  Bij Sociale Zaken wordt er al gesjoemeld met schooltoelage aan bepaalde kinderen en tassenproject (op voorspraak van
  NDP-ers kom je als eerste in aanmerking.)
  Mi Gado-Masra, sang e-psa-in-Sranang !!!


  Maak melding

 21. Gebleken is dat de EBS werknemers de best betaalde ambtenaren van Suriname zijn. Wordt het nu geen tijd om niet alleen naar de opbrengstenkant, maar ook naar de kostenkant van dit bedrijf te kijken. Verminder de kosten door de salarissen en emolumenten met 50% te verminderen.


  Maak melding

 22. @John
  Lees eens de posting van Jojo “sterfhuis constructie” en lees het verhaal van Pico “mensen willen geen verandering”.
  Dit zijn 2 sterke aanwijzingen hoe je mensen kunt laten veranderen (gedwongen wel te verstaan want ongedwongen lukt niet) en hoe je in dit specifiek geval (EBS die teven monopolist is) bij een specifiek bedrijf dit mogelijk zou kunnen uitvoeren.
  Sterfhuisconstructie en daarna een doorstart maken (Jojo posting) dus eerst failliet laten gaan en vervolgens iedereen opnieuw laten solliciteren en de doorstart is een feit.
  Vervolgens wat Pico aangeeft. Opnieuw arbeidsovereenkomsten opmaken waar alle bovenmatige emolumenten worden weggelaten.
  Gevolg zal zijn dat de kosten afnemen. De nieuwe eigenaren zorg dragen voor een open en eerlijk en transparant beleid gebaseerd op bedrijfsdoelen zoals continuïteit en winst maken.
  Dan John ja dan hebben de EBS en al die andere parastatale bedrijven overlevingskansen om een gezond bedrijf te worden (winst maximalisatie tegenover kosten minimalisatie) zonder bemoeienis van de overheid. Een overheid die wel voorwaarden moet scheppen middels wet en regelgeving voor een gezonde maatschappij en samenleving.
  Dan zal het lukken als de overheid deze weg wilt bewandelen en net de huidige weg blijft berijden en blijven oplappen mede ten eigen bate.


  Maak melding

 23. @Jojo
  Helaas is er ook veel ellende. Dus ook regelmatig zuurpruim omdat veel werk bestaat uit tegen werking door veel gestudeerde mensen die allemaal geleerd hebben waarom iets niet kan een nooit weten waarom wel.

  Waarom iets niet kan en nooit weten waarom?
  Omdat de gestudeerden allemaal weten dat ellende wordt veroorzaakt door degenen die het voor het zeggen hebben en tegelijkertijd weten dat de ellende van het probleem nooit aangepakt kan en zal worden omdat zij het probleem zijn waardoor het probleem des te groter wordt en niet oplosbaar is. 🙂


  Maak melding

 24. @Pico
  Ik ben er namelijk achter gekomen en begin zelf ook zo te worden, dat mensen geen veranderingen willen. Te veel gedoe, al is die verandering een verbetering.
  Maar ja dit geldt voor oude mensen, waarom willen jongeren geen verbetering. Te veel gedoe denk ik

  Beste Pico,
  Ik dacht ook zo te denken totdat het besef doordrong dat mijn leeftijd geen verandering meer wilde omdat
  de snelle wereld mij veel te snel gaat
  Ik veel meer tijd en geld stop in het genieten van de nog komende goede jaren.
  Dat er af en toe een tegenstrijdigheid tussen sluipt o.a.
  Ik wil met de opgeschoten kleinkinderen blijven meedoen en dat kost moeite ja dus doen alsof ik niet geïnteresseerd ben maar stilletjes mijn best doen om hen wel bij te benen in deze speedy tijd want opa wilt blijven genieten van en met de kleinkinderen.:-)


  Maak melding

 25. Bigi Sma

  ongeveer 500 jaar geleden schreef Machiavellie een Boek de ‘Vorst” ofwel de Heerser. Daar uit komt het volgende nog steeds heel actuele citaat.

  “Niets is lastiger om aan te pakken, hachelijker om er de leiding over te nemen, of minder zeker van succes, dan het invoeren van nieuwe dingen, omdat degene die nieuwigheden invoert, hen die het in de oude toestand goed ging tot vijanden en hen die het onder de nieuwe omstandigheden goed zou kunnen gaan, als lauwe verdedigers heeft.”

  Verdeel en heers is het trucje van slechte politiek leiders. De mensen als Boerenveen, Jozefzoon, Parmessar, Linscheer, Graanoost, Ellias, etc maken zich tot instrumenten die het mogelijk maken dat het huidige leiders van de NDP met hun marionetten speler Sardjoe alles kunnen bepalen in Suriname.

  De enige uitweg is slechts een volledige instorting en hopen dat er mensen zijn met echt krediet in het buitenland of die de Diaspora tot een eenheid kunnen binden.

  Er is potentieel kapitaal genoeg.

  Zeker nu met Bouterse Suriname afdaalt naar het niveau ontwikkelingsland zie ingevoegde definitie

  “Ontwikkelingslanden. Dit zijn landen die ten minste voldoen aan drie van de volgende criteria: 1) Laag inkomen per hoofd van de bevolking; 2) Lage levensverwachting; 3) Geringe scholing; 4) Gebrekkige voeding.”

  Deze definitie past binnen 6 maanden op Suriname .

  Laat Surgold nog even wachten met produceren. EBS het licht uit doen en geen rekeningen meer sturen en betalen. etc.
  Laat Bouterse vooral weigeren met de vakbonden te spreken etc.
  Laat de belasting dienst vooral niet innen en het IMF zal van zelf op zoek moeten naar andere gesprekspartners in het land.


  Maak melding

 26. Niet iedereen kan dichtbij de centrale wonen. Ebs heeft heeft levergebieden en trajecten. Wil een klant een aansluiting buiten dit traject dan zijn de kosten voor de klant. Werkwijze in de EU. Ik heb deze aanvragen van klanten verwerkt in Nederland.


  Maak melding

 27. @Jojo
  Kan mij vinden en ben het volledig eens met je betoog en ik hoop van ganser harte dat dit, Suriname failliet, ook zo zal lopen zodat Suriname weer enig perspectief heeft wat de nodige moeite zal kosten.
  Suriname een ontwikkelingsland: Ja met de huidige bevolking en machthebbers.
  Potentieel kapitaal: Ja, onder kapitaal benoem ik dus expliciet de vele Surinamers die in het buitenland vertoeven die mogelijk een bijdrage willen en kunnen leveren aan Suriname in de vorm van kennis, kapitaal en mankracht.

  Mijn grootste wens is dat er morgen een volksopstand komt en de totale regering inclusief de oude kliek aan politici worden aangepakt en alles word ontnomen die oneerlijk in hun bezit is gekomen ten bate van Suriname

  En ja de amen die je hebt laten vallen zijn inderdaad de instrumenten maar de dirigent en de schrijver van het stuk die zijn de echte veroorzakers van deze misère.


  Maak melding

 28. @Bakraman,

  Waarom is dat normaal?
  Iemand die buiten het centrum van de stad woont moet toch ook meer betalen voor de transport om naar het centrum te komen of terug te gaan?
  Er moet een nieuwe soort tarifering komen. Mensen die binnen 10 km van de distributiecentrale wonen, moeten niks bijbetalen. Verder als volgt:
  10-30 km: 1 cent per KwH extra
  30-50 km: 2 cent extra
  50-70 km: 3 cent extra
  70-90 km: 4 cent extra
  > 90 km: gewwon niet leveren, maar lokaal een centrale bouwen en van daar afnemen.


  Maak melding

 29. koers van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) blijkt dat de ontwaarding van de Surinaamse dollar ergere vormen aanneemt. Voor de US dollar moet SRD 7.48 worden neergeteld. Bij cambio’s en commerciële banken moet SRD 7.60 worden neergeteld voor een US dollar. De euro is boven de SRD 8.50.


  Maak melding

 30. Het leven is te ingewikkeld geworden. Zo ingewikkled dat er nauwelijks meer de mogelijkheid bestaat om eenvoudig te gaan leven, alleen van de opbrengsten van de grond, zoals vroeger. Nu heb je zelfs geen grond meer en als je iets ziet moet je er een kapitaal voor betalen. Dat moet je dan nog hebben en dan nog houdt de bemoeienis van de moderne maatschappij met jou niet op!

  De mensheid gaat en kan alleen maar een richting opgaan: die van de vernietiging!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.