150 jaar Surinaams parlement: nog niet waar we moeten zijn

25
Algemene politieke beschouwingen medio januari in Nationale Assemblee Suriname
De Nationale Assemblee in Suriname

PARAMARIBO, 5 mei – “We zijn nog niet waar we moeten zijn.” Dit zei parlementsvoorzitter Jennifer Simons bij gelegenheid van honderd en vijftig jaar Surinaams parlement. Het parlement is wel “op weg naar verbetering.” Er is veel geïnvesteerd.

De kwaliteit krijgt al enkele jaren veel aandacht. Er valt nog veel te doen. “Het ligt in het karakter van het instituut en het politieke systeem van het land, dat meningen verschillen. We hebben wel de vrijheid om na te denken over ons systeem en het zo te veranderen dat het meer voor ons gaat werken dan tegen ons”, zei Simons tijdens een speciale zitting. De nadruk moet hoe dan ook komen op samenwerken.

Onder meer moeten veel wetten worden vervaardigd. “Laten we onze verantwoordelijkheid oppakken en doorgaan met het werk dat in deze tijd een stuk zwaarder is geworden.”, aldus Simons. President Desiré Bouterse riep op tot inzet voor verdere verzelfstandiging van Suriname. Hij dankte voor het in stand houden en uitbouwen van de democratie. Hij beloofde een ‘prestigieus museum’ over de geschiedenis van het parlement.

Bekijk ook:

25 REACTIES

 1. Met alle respect, maar als je meer dan 40 jaar na de onafhankelijkheid nog spreekt over een verdere verzelfstandiging van Suriname dan is er iets niet goed gegaan in het verleden.
  Dat is alle regeringen aan te rekenen.
  We zijn een land, dat niet of nauwelijks op eigen benen kan staan als het economisch tegenzit.
  Bij de minste geringste tegenwind moeten we zoveel leningen afsluiten, dat daar een generatie na ons nog last van heeft.


  Maak melding

 2. het volk heeft er niets van geleerd,omdat deze parlementariers nog nooit het goede voorbeeld hebben kunnen geven .
  het klinkt hard maar ik zie tot op heden geen voorbeeldige parlementariers die het goede voorbeeld kan geven .het buitenland lacht ons uit .zie hoe men vergadert in het parlement , dat ding straalt geen enkel gezag uit .geen enkel lands gebouw straalt gezag uit ,alla san broko verfloos .wij zijn een onafhankelijk land maar je ziet geen enkel vooruitgang .vhp,ndp,pl, mie sarie voe troe .
  wij kunnen dat land niet regeren ,het klinkt hart maar het is de waarheid ,natuurlijk blijf ik hopen maar die weg is lang en ik ga het niet meer mee maken denk ik ,toen ik jong was dacht ik het mee te maken dat su vooruit zou komen maar dat was ijdele hoop ,misschien mijn kinderen wie weet ,maar met dit soort parlementariers van zowel oppositie als coalitie zal geen hoop zijn ,vers bloed met mensen die van onbesproken levens gedrag zijn .


  Maak melding

 3. De-kolonisatie proces moet versneld worden en de surinaamse economie moet meer op export gebaseerd worden. Met gods hulp worden worden we straks ook nog verlost van die Fronters. Wat een zegen zou dat zijn.


  Maak melding

 4. @ Cochise,

  Zo is dat. En dat zal de volgende honderd jaar ook niet veranderen. Een land met een bevolkingsgrootte van de stad Utrecht dat niet te besturen is door vooral narcistische, megalomane, niet-deskundige, zelfzuchtige, geldzuchtige (en ik zal ongtwijfeld een paar andere kwalificaties vergeten zijn), is gedoemd te gronde te gaan. Vooral als het volk in een aangeboren apathie lijdzaam toekijkt hoe het land door diezelfde leiders naar de verdoemenis wordt geholpen. De grootste oorzaak is volgens mij het gebrek aan SAAMHORIGHEID en EENHEID. Het is ieder voor zich en God voor ons allen!


  Maak melding

 5. Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht.

  Bob Marley – Get Up, Stand Up

  Get up, stand up, stand up for your rights!
  Get up, stand up, stand up for your rights!
  Get up, stand up, stand up for your rights!
  Get up, stand up, don’t give up the fight!

  Preacher man, don’t tell me
  Heaven is under the earth
  I know you don’t know
  What life is really worth
  It’s not all that glitters is gold
  ‘Alf the story has never been told
  So now you see the light, eh!
  Stand up for your rights. Come on!

  Met de NDP, DDB, Sidonia, adviseurs die pornoboekjes voor leerlingen kopen, smeergelden die in hun zakken van deze rovers verdwijnen, hun buitenlandse rekeningen miljoenen us-dollars hebben, grote armoede in het land, het volk apatisch is, CHS, die haar werk niet naar behoren doet, overlopers die voor een paar zilver ringen hun ziel en zaligheid aan de duivel verkopen, geen medicijnen, onderwijzers/leraren die zeer lage salarissen per maand ontvangen, de prijzen van water en elektriciteit de pan uit rijzen, Surinaamse mini ster valt in het in het buitenland, Suriname skeer is, een en al ellende in het hele land, adviseur die met tip tip op straat liep en vis verkocht, heeft tegenwoordig helikopters, andere smeergelden van Ballast Nedam, DDB verkoopt luchtkastelen aan het proletatriaat, oa 18000 woningen, laptops voor iedere leerling van Suriname, groenteschuur van het Caribischgebied, Moni Dé, , A no mi, p’a moni dé? bushouders die niet het geld krijgen om hun ondernemingen te kunnen dekken, geen toiletpapier, enz.

  DDB en de rovers voer din go saka nanga alla sranan doekoe.

  sranan skeer, skeer, skeer, nada noti neks no dé. A people dé pina. din bere dé bari! din bere dé knoroe. Verschrikkelijk toch?

  Telkens te DDB en de rovers aan de touwtjes trekken, sranan skeer. DDB en de rovers zijn met hun eigen belangen bezig. Uit de gevangenis te blijven, president te blijven, zich zelf verrijken, armoede bewust creëren, a no mi! Neks no fout.

  De dief roept heel hardt, “oudt de dief!”

  Wie houdt, wie voor de gek?

  Sari (s)torie.

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 6. @ Parbo,

  Je weet altijd te vertellen hoe het wel of niet moet, maar je laatste twee zinnen geven precies aan waar het aan schort. En wat doe jij? Aan de Noordzee met je uitkering van de voormalige kolonisator commentaar leveren. Jij bent de enige redimoesoe op Wkn.


  Maak melding

 7. Uitbouwen van de democratie; amang djunkie boi of is hij meer bezig met Dino om iets te bedenken dat hij minder geboeld wordt aan de jail universiteit van Amerika.

  Bouterse is volgens mij zwaar verslaafd en weet niet eens waar over hij praat, o wat een klootzak.


  Maak melding

 8. Een land dat bestaat uit etniciteiten mag nooit onafhankelijk worden !!!! In welk land is dat goed gegaan?

  Wat krijg je? Je krijgt jaloezie omdat de ene etniciteit harde werkers zijn, en de andere is liever lui dan moe.

  Wanneer de harde werkers vooruit komen komt jaloezie bij die andere groep en al het harde werk wordt teniet gedaan door roofmoorden, verkrachtingen, criminaliteit, corruptie, moreel verval, vriendjes politiek, drugsstaat en ga zo maar door.

  Denk goed na, 40 jaar onafhankelijk en een bevolking van nog een half miljoen inwoners met zoveel natuurlijke rijkdommen en nog steeds op bedeltoer rara rara hoe is dat mogelijk???? Is het Dubai of Haïti?


  Maak melding

 9. Een volk dat voor tirannen zwicht zal meer dan lijf en goed verliezen, dan dooft het licht…

  Een groep paarse kakkerlakken dachten dat ze met NDP en DDB en de Rovers het zelfde is als High Tea in USA.

  Wat DDB en de rovers en econoom Amzad Abdoel , Misi Ka k’ba bedoelden is Haïti.

  2e Dubai, daarmee bedoelde Misi Ka kBa Haïti.

  De NDP rovers strooien het Surinaamse volk zand in de ogen, zie sprookje van Roodkapje en de boze Wolf. Zie wie Roodkapje is en zie wie de boze wolf is.

  Een groot gedeelte van het proletariaat heeft nauwelijke enige scholing, is gemakkelijk te verleiden, voor de gek te houden met een paarse t-shirt, paarse petje, BB met R en Parbobier.

  De dief roept heel hardt: “Houdt De Dief!”

  Wie Houdt Wie Voor De Gek?

  Zie hoe de vlag van Suriname er vandaag bij hangt/halfstok of sinds 25 februari 1980 tot nu toe, sranan skeer!, 25 mei 2010, sranan skeer, 25 mei 2015 sranan skeer!

  DDB en de rovers denken aan hun enige eigen belang en dat is uit de gevangenis te blijven, bewust chaos te scheppen, bewust armoede te scheppen bij het volk, zijn eigen belang is dat DDB, gezin, familie, adviseurs, heel veel valuta hebben en stinkend rijk zijn. De armoede moet bewust bij het Surinaamse volk in stand gehouden worden. Het Su-volk moet onderdrukt worden, hierdoor kan hij zich zelf in stand houden en zichzelf handhaven.

  Sari (S)tori
  Neks No Fout

  Time4Change!

  Get Up, Stand Up Stand Up For Your Rights!

  U zult zelf voor uw rechten moeten opkomen, niemand gaat het voor U doen.

  In een democratische rechtsstaat berust alle macht bij het volk en nergens anders. Uw rechten en plichten zijn vastgelegd in de grondwet van het land en internationale verdragen.

  Het geld dat op buitenlandse rekeningen is, is van u en van niemand anders. Jaag DDB en de rovers weg en het geld zal weer naar Suriname komen voor projecten die het land ten goede komen.

  P’a Moni Dé?

  Recht En Waarheid Maken Vrij

  God Zij Met Ons Suriname/rs


  Maak melding

 10. Het is wel mooi gezegd dat “harde werkers” (lees: corruptelingen c.q. dieven die zichzelf grote lappen grond toe-eigenen) vooruitkomen en dat anderen “jaloers” zouden zijn, maar is er ooit wel bij stilgestaan dat die zogenaamde “jaloerse groep” stelselmatig en doelbewust opzettelijk wordt achtergesteld waardoor grote ongelijkheid ontstaat in de samenleving? Iedere groep zou toegang moeten krijgen tot dezelfde mogelijkheden om hun welvaart te vergroten door middel van gelijke verdeling van onder andere scholing, arbeid, (landbouw)grond, sport, ondernemerschap, en andere faciliteiten. Sommige idioten zijn gauw geneigd om anderen te bestempelen als lui en jaloers, maar die idioten vergeten dat ze de zogenaamde luie en jaloerse figuren uitbuiten en onderdrukken waardoor die zogenaamde luie en jaloerse groep burgerlijk ongehoorzaam wordt. Dit is niet goed te praten, maar oorzaak en gevolg speelt hierbij een prominente rol.


  Maak melding

 11. Sang ey psa jongu!!!!
  Su su su overal en alles in rep en roer en
  Paniek!!!!!
  Bouta sekie sranang!!!!
  Alles staat op rood!
  Dan ziekenhuis bushouders overheid niemand
  Komt meer uit!!!!
  Me barrr joe!!!!!!!


  Maak melding

 12. De DNA heeft niet de status die het zou moeten hebben, zolang een voorzitter niet boven de partijen staat.
  De huidige voorzitter is een verlengstuk van haar partij en doet met haar optreden geen recht aan de functie van voorzitter die het zou moeten hebben.
  De voorzitter is de bewaker van de grondwet, er was nog nooit met zo’n snelheid binnen 48 uur een wet aangenomen, de amnestiewet.
  Ondanks dat er internationaal signalen de voorzitter bereikte dat er inmenging en obstructie werd gepleegd in het lopende strafproces.


  Maak melding

 13. Bouta met zijn Paarse bende heeft Suriname veel ellende gebracht…..!!!

  Deze gasten moeten wij keten en terug sturen naar Afrika.
  Zij horen niet in Suriname thuis!!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Véél Wijsheid!!!)


  Maak melding

 14. Simons,
  Hou je beschimmelde, bedorven lelijke bek dicht. Die stinkt als lucht uit een sceptic tank.
  Onder jou leiding is het parlement als wetgevende macht gefaald. Die coalitie rovers aan wie je leiding geeft kunnen geen wetten maken. Ze weten alleen hoe ze moeten graaien. vonnissen worden niet uitgevoerd. Er is geen democratie. Er is dictatuur. Ben je blind of zo. Je bent een van de reetlikkers van Alibaba DDB


  Maak melding

 15. Het parlement zit vol vuile corrupte paarse aanhangers die in dienst zijn van de grootste bankrovers sinds haar bestaan.


  Maak melding

 16. Paramaribo 5 mei. we zijn nog niet waar we moeten zijn.” Dit zei parlementsvoorzitter Jennifer Simons bij gelegenheid van honderd en vijftig jaar Surinaams parlement. Het parlement is wel “op weg naar verbetering.” Er is veel geïnvesteerd.

  was mevrouw simons ook in geneve en is ze ook plat op dr grote smoel gevallen ?
  hoe kan ze praten over verbetering terwijl het hele parlement continu buiten spel word gezet .
  als er geld geleend word , dan word het parlement buiten spel gelaten.
  het parlement word bij alle belangrijke beslissingen achteraf geinformeerd.
  als de verantwoordelijke ministers door de floppositie aan de tand worden gevoeld , dan beantwoord tante Jenny de vragen omdat ze weet dat de ministers totaal niet weten wat zich afspeelt op regerings niveau.

  er is een klein groepje wat in feite het land bestuurd .
  het parlement krijgt geen of weinig info over de te nemen beslissingen om lekken naar de pers te voorkomen.
  simons ziet dit als een vooruitgang.

  the next dictator in spe ?….of gewoon een goede hond die weet wat zn baasje wilt.?


  Maak melding

 17. Mevrouw Simons had de verkeerde speech bij zich.

  Als ze de juiste speech had meegenomen zou ze gezegd hebben:

  “We zijn na een poosje van vooruitgang en een periode waarin wij weer respect genoten in de wereld, terug biij af, terug naar de jaren 80 toen Suriname als een paria werd gezien.


  Maak melding

 18. “Twee honden vechten om een been en een derde gaat er mee heen” .. Het volk vecht met elkaar en wie profiteert ??

  Ik geloof in de kracht van het volk en heb nog steeds hoop in een beter Suriname.

  Eigenlijk zouden alle Surinamers van een ieder die een overheidsfunctie wil beoefenen een “Verklaring van goed gedrag” moeten eisen. En niemand met enig betrokkenheid van een strafbaar feit toelaten tot de politiek. Zoals het in vele succes volle landen gaat. Maar ja, hoe realistisch is dit in Suriname ..


  Maak melding

 19. Bijzonder dat deze 3 vrouwen, moeder en dcohter Dijk en Simans het land nar de knoppen helpen. Women empowerment baja. Wel op de verkeerde manier.
  Alle 3 vertonen haantjes gedrag. Wat komen ze tekort?!?


  Maak melding

 20. Wie ontkennen dat het land wordt geregeerd door misdadigers zijn zelfs misdadiger of een oerdomme paars benevelde gek. Ndp na wang echte gekkenhuis met hun lijder als de grootste. Oeps dat zijn 99% van de oerdomme paarse aanhangers en oerdomme schizofrene duivels bezeten paarse gekken.


  Maak melding

 21. Er is toch ook een oppositie???? is die niet in staat om beslisseningen tegen te houden? Of is jenny simons de dictator cq alles heerser. Dat je die vrouw niet mag is een ander verhaal maar begin niet uit die gevoelens iemand fuctioneren afkraken wees objectief.

  Jenny simons is een giede voorzitter


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.