‘Wat heb je aan soevereiniteit als je straatarm bent?’

30

PARAMARIBO, 9 mrt – “Wat heb je aan soevereiniteit als je straatarm bent?” Dit zegt voorzitter Sham Binda van de Associatie van Kleine & Middelgrote Ondernemingen in Suriname, Akmos. De economische situatie van het moment dwingt tot reflectie. Suriname moet drastische maatregelen treffen.

Het is pompen of verzuipen nu de Surinaamse dollar nauwelijks nog stand houdt. Akmos ziet de oplossing in het vervangen van de Surinaamse munt door de dollar. “Hiervoor heb je een instituut nodig dat jou een fiks bedrag aan dollars kan lenen. Men gaat in je keuken moeten kijken. De zaak moet worden gevolgd. Dit heeft niets te maken met een stuk soevereiniteit opgeven”, zegt Binda tegenover Dagblad Suriname.

Het betekent wel dat het land bevrijd is van het eeuwige speculeren met wisselkoersen. “Er kan geen devaluatie meer zijn van de munt. Ook de cambio’s worden aan de kant gezet. De werkloosheid zal afnemen, omdat een ieder hierdoor de drang krijgt om te ondernemen”, aldus Binda. Hij ziet ook buitenlandse investeringen toenemen. “Het zal voor Suriname veel gemakkelijker gaan, als men garanties biedt.”

Bekijk ook:

30 REACTIES

 1. Helemaal eens met dhr. Binda! En nog steeds zijn Surinamers die vinden dat de onafhankelijkheid geslaagd is. Of het land is nog te jong om zelfstandig op haar benen te staan. Suriname heeft heel veel bomen naar als land is het een holle boom! Misbruikt en haar lot overgelaten! Weduwe van Zuid-Amerika!


  Maak melding

 2. Beste heer Binda, dat het zo slecht met Suriname gaat was wel te verwachten. Het volk behoort nu eenmaal niet tot het slimste en waait graag met alle winden mee. Beloof het volk morgen rijst met bruine bonen en alle proberen zijn opgelost. Wat overmorgen komt, zullen wij wel zien. Dat is nu eenmaal de mentaliteit van het Surinaams volk. Het volk (en nu doel ik op de politieke leiders) heeft geen lange termijn visie. Alles moet op korte termijn gerealiseerd worden waarbij men een voorkeur heeft voor het (eerst en vooral) vullen van de eigen zakken.Lijdzaam ziet het volk dit en accepteert het. Overal elders ter wereld zou het volk de straat op gaan, het werk neerleggen, stakingen uitroepen, airco’s buiten werking stellen, sabotageacties ondernemen, laten ontsporen van goederentreinen, massale betogingen tegen de dictator, ach ach…..het volk vindt het wel best zo. Er is niets aan de hand in Suriname. Niks fout de.


  Maak melding

 3. Aan Sham Binda,

  Heer Binda hebt geduld nog eens 5 jaar, dan zul je een transformatie zien van Suriname a la Dubai !!!!!!
  De Heer Misschienkaba heeft het zelf aangekondigd.
  Geduld is een schone zaak.


  Maak melding

 4. Dit heeft wel te maken met een groot stuk soevereiniteit inleveren.
  Het is zelfs een voorstel tot overname van het land door een ander land.
  Binda stelt gewoon voor Suriname aan de grillen van de handel over te leveren.
  Instituut die dollars aan Suriname moet lenen? Dat zijn gewoon Binda en zijn geldschieters.
  Niet aan beginnen Suriname. Er is geen weg terug als je er eenmaal in zit. Het is gewoon de weg naar de hel.


  Maak melding

 5. Dit heeft wel te maken met een groot stuk soevereiniteit inleveren.
  Het is zelfs een voorstel tot overname van het land door een ander land.
  Binda stelt gewoon voor Suriname aan de grillen van de handel over te leveren.
  Instituut die dollars aan Suriname moet lenen? Dat zijn gewoon Binda en zijn geldschieters.
  Niet aan beginnen Suriname. Er is geen weg terug als je er eenmaal in zit. Het is gewoon de weg naar de hel.


  Maak melding

 6. Het is een mentaliteits probleem, houding en gedrag is schaamteloos.
  Corruptie wordt openlijk ondersteund, moreel verval op en top.

  Het volk dient op te komen om dit openlijk te veroordelen…maar neen…men participeert ….net als de rechterlijke macht.

  Zolang de mentaliteit niet wordt veranderd zal het niet goed gaan en zullen met name de armen het gelag betalen.


  Maak melding

 7. Elk ander volk met een andere mentaliteit had van Suriname het rijkste land van Zuid Amerika gemaakt.

  Nu is het één grote ellende, een straatarme bananenrepubliek met 50.000 niks presterende ambtenaren en geen enkele industrie.


  Maak melding

 8. De handelaeren klagen jaar in jaar uit over koers dit en koers dat. Wanneer de koers laag is hoor je nooit hun stem .Hij schreeuwt moord en brand terwijl hij zijn arbeiders uitbuit. Ik ben benieuwd welke arbeidsvoorzieningen hij voor zijn arbeiders. De mensen die op hem lijken praten heel weinig over hoe ga ik mijn mede mens helpen die op hem lijken om niet straat arm te blijven. Doe wat voor hun, dan ben je goed bezig dan zo te schreeuwen. Wie weet is hij een van de zakken vullers.


  Maak melding

 9. Nog niet straatarm genoeg!

  De suri’s zijn lamgeslagen en geven geen kik.
  Excuse moi, behalve als het gaat om een touristcard, dan hebben ze het hoogste woord en vinden ze dat de surineds moeten slikken of wegblijven.

  Nu is de tijd aangebroken voor de suri’s dat zij het braaksel van hun ‘lijder’ mogen slikken. Aangezien ze best wel een grote bek hebben, valt er nog héél véél te slikken.

  Mister Binda, niemand heeft tijd voor de suri’s, kansen verkeken, de focus ligt nu bij de vluchtelingen.
  Trouwens de suri ś hebben gekozen voor hem die door God is gezonden.

  Ze zijn nog niet straatarm genoeg, want ik lees dat het zóó leuk was bij die old school party in Havanna. Het was echt spang afgelopen donderdag, vooral na 1.00.
  Of was het: herinnert u zich deze nog….. < 1980?

  Nog 4!!


  Maak melding

 10. Dollarisering houdt in dat een munteenheid, de US dollar, Euro, Chinese Yuan geheel of gedeeltelijk, de nationale
  munt, de Surinaamse dollar vervangt als betaalmiddel, rekeneenheid, of bewaarmiddel. Deze buitenlandse munteenheid hoeft niet de Amerikaanse dollar te zijn, al is dollarisering met de Amerikaanse dollar wel het
  meest voorkomend geweest. Maar ik vraag me af welke motieven de drijvende kracht zijn achter het idee van Binda. Hij gooit het economische motieven maar ik denk dat er ook andere motieven een rol spelen.


  Maak melding

 11. Suriname is niet straatarm,maar moet zijn mentaliteit veranderen met elkaar samenwerken(saamhorigheid) in zelfvoorzienend te zijn,minder buitenlandse producten importeren,milieubewust,fauna en flora beschermen,creatief en gemotiveerd zijn,kwalitatief eigenmiddelen stimuleren en exporteren naar het buitenland,en moet zijn wetten streng aanscherpen om zijn natuurlijke hulpbronnen,grondstoffen goed te beschermen en alle goudconcessies van legale en illegale surinaamse elites moeten, in Staats eigenbeheerd komen,met goede controle en opslag van goudproducties met minthouse (klompen,staven) om zijn goudvoorraad te vergroten in goed beveiligde kluizen DSB en onder goed onafhankelijkbestuur zonder politieke kleur,als dekking voor de srd en als buffer voor de nog grotere komende, Wereldwijde Economische Recessie.


  Maak melding

 12. Waren we nog maar een kolonie van Nederland zouden wij alle ellende die we sinds 1980 kennen nooit meemaken !
  Alles was goed voor 1980.we sliepen zelfs met de deuren en ramen open,kenden geen avondklok,niemand werd uit hun slaap gerukt en naar fort zeelandia overgebracht voor een executie, we kenden geen coup,bouta amnestie en vergiffenis …..bye,bye ,goeie oude tijden …


  Maak melding

 13. @Kofi Kuoso
  Hahahahahaaaaaaaa….
  Ik heb het altijd geweten ..Misschienkaba behoort tot de Zulu stam…Afrikaans roots toch?…hahahahhaaaaaa….


  Maak melding

 14. Niet de soevereiniteit van Suriname is het probleem, het probleem is dat het volk steeds weer kiest voor de meest corrupte, misdadige en incompetente figuren uit ons midden en hen steeds weer regeermacht geeft. Het is daarom misschien niet zo’n slecht idee van Binda om de vrijheid van deze figuren, om met ons geld te kunnen doen wat ze willen, in te perken


  Maak melding

 15. Een doodlopende weg, of ook wel, een gebed zonder eind, zolang er onbekwame ongeschoolde lieden zonder visie dit land besturen met een denkwijze van 0,0 zal het land alleen maar verder afglijden richting Haiti.
  Deze mislukkelingen moeten snel het veld ruimen, voordat het echt te laat is, kijk maar naar Venezuela,;waar een busschaffeur nu president van het land is.


  Maak melding

 16. Met slechts 600.000 mensen en een slecht opgeleide bevolking en haast geen industrie zul je NOOIT iets substantieels bereiken. Ik snap niet dat men dat niet snapt in Suriname.
  Haal de diaspora terug, dan heb je al wat meer vermogen om er wat van te maken.
  Voer een politiek zoals Australie en Canada, die immigratie bevorderen, maar dan alleen van mensen met kennis en kunde waar het land behoefte aan heeft.


  Maak melding

 17. Wat is er fout aan de Zulu’s? Waarom worden die er met de haren bijgesleept? Nelson Mandela was een Xhosa, net als de Zulu een Bantu volk uit Zuid Afrika. Iedereen die hier smalend doet over Zulu’s, kan niet in de schaduw staan van deze trotse volkeren. Alleen losers hebben de neiging om andere volkeren belachelijk te willen maken, omdat ze onterecht denken dat zij daardoor superieur worden aan anderen.


  Maak melding

 18. Vrijheid @ Printa?

  De Surinamers zijn aan handen en voeten geboeid aan een staatsschuld die zij in de komende vijf generaties niet kunnen afbetalen. Zij zijn geknecht door deze super-incompetente regering, die ze in een wurgende houdgreep houdt. Noem je dat vrijheid?


  Maak melding

 19. Ik vind ook dat het volkslied van Suriname gewijzigd moet worden want de eerste zin begint opoh kondre mang oen opoh !!!!

  Maar dit klopt niet want Surinamers willen niet opstaan !!!!

  Sranang gron e karie oen: klopt ook niet want ze willen onze euro’s en ze jagen mensen weg en de tekst moet zijn sranang gron e yagie oen!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.