Boek over bauxiet industrie Suriname en Brokopondo overeenkomst

5

PARAMARIBO, 9 mrt – Gisteren vond de officiële presentatie plaats van het boekwerk Suriname’s Bauxite Industry 1898-2009 and the Brokopondo Agreement. Deze nieuwste VACO-uitgave is een uitwerking van een proefschrift van de heer dr. Harold R. Pollack (2013). Het boekwerk beslaat de tijdsperiode 1898 (toen het eerste rapport uitkwam dat er bauxiet in Suriname was gevonden) tot en met 2009 (het jaar waarin BHPBilliton besloot weg te gaan uit Suriname).

Er wordt een schets gegeven van de verandering van plantage-economie naar mijnbouw-economie. De wetgeving en prijsontwikkeling worden behandeld alsook het effect van de wereldoorlogen. Ook het Brokopondo Plan en de Brokopondo-overeenkomst – die beide in hun volledigheid zijn opgenomen – worden uitgebreid toegelicht, evenals de recessie die in de jaren tachtig van grote invloed was op de totale aluminiumindustrie.

In het licht van het vertrek van de bedrijven BHPBilliton en Suralco behandelt dit boekwerk een zeer actueel onderwerp. Het bevat talloze historische feitelijkheden die van onschatbare waarde zijn. Feitelijke informatie die nuttig ingezet kan worden in het kader van de huidige ontwikkelingen rond het vertrek van Suralco en de issues rond de Brokopondo-overeenkomst. Maar ook informatie inzake de huidige operaties en overgebleven bauxietreserves die van belang is om bewaard te worden voor nieuwe toekomstige initiatieven.

Over de auteur:
Harold Pollack studeerde als geoloog af aan de Universiteit van Leiden, Nederland. Hij bestudeerde de Bakhuis deposits in detail en presenteerde de resultaten op verschillende internationale meetings. Hij werkte voor het Bauxiet Instituut Suriname en werd later Minister van Natuurlijke Hulpbronnen.
Vanwege zijn grote kennis ontving hij in 2006 een grant van Suralco en BHPBilliton om een boek te schrijven over de bauxietindustrie. Hij kreeg toegang tot grote archieven (o.a. van het Alcoa hoofdkantoor, Western Pennsylvania Historical Society in Pittsburgh en het Algemeen Rijksarchief in Den Haag) om gegevens te vergaren. Toen Pollack in 2013 overleed, nam professor dr. Theo E. Wong het op zich om het werk alsnog te redigeren vanwege het unieke overzicht dat het biedt van de geschiedenis van de bauxietindustrie in Suriname en de Brokopondo-overeenkomst. Pollack ontving postuum van de Anton de Kom Universiteit een eredoctoraat.

5 REACTIES

 1. Heel mooi. Een geweldig dat iemand het werk heeft voortgezet en afgemaakt.

  Het boek komt ook op het juiste moment uit.
  Nu geen bauxiet industrie meer. Wat heeft Suriname daarvoor opgegeven maar meer nog, wat aan overgehouden?


  Maak melding

 2. Studie komt net te laat. Was het 2 jaar eerder uitgekomen, dan hadden de parlementariers tenminste nog enige idee gehad wat te doen omtrent Suralco en de stroomcentrale.

  Aan iets wat te laat komt heb je helemaal niks aan. Het is net als mensen die het ACHTERAF altijd beter weten.


  Maak melding

 3. Kijk maar wat wij kwijt zijn geraakt.
  De suralco wist dat ze zonder problemen en kosten konden vertrekken,omdat Suriname met zijn zwaar beschadigde scherts figuur van een president toch niks kon ondernemen. En dat klopt allemaal. Tot op de laatste vertrekdag van Suralco beweerde Bouterse dat er met de Suralco werd gepraat.
  Nu weten wij dat bouterse en zijn klunzen al maanden daarvoor de zaak hadden opgegeven. Bouterse heeft geen aanzien,wekt geen gezag en respect in het buitenland.
  Dit is letterlijk “tekie a mang pie foe broh froitie”
  Ha Desie B daar ga je met je titel.
  President van je eigen poppenkast.


  Maak melding

 4. gelukkig opgerot,, de samenleving heeft te weinig geprofiteerd van de natuurlijke grondstof aluiminium… open vragen tekst met vragen over aluin aarde in de vijfde klas lagere school uit 1975. toen werd kinderen van suriname duidelijk gemaakt wat aluiminium was.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.