Suriname wil honderd miljoen dollar lenen

57

PARAMARIBO, 9 mrt – De regering zoekt naar mogelijkheden om honderd miljoen dollar te lenen. Dit meldt de Ware Tijd. Het Internationaal Monetair Fonds is een optie, maar de procedure is te omslachtig. Er is haast geboden.

De financiële situatie in het land vraagt om snel ingrijpen. Daarom is onder meer het Oppenheimer Fonds in de hand genomen als bemiddelaar. “De lening zal een looptijd hebben van anderhalf jaar met een rentepercentage van acht procent per jaar”, zegt een econoom. Ook lokale banken zouden zijn uitgenodigd om mee te doen. Met het IMF wordt nog wel gesproken. Op het moment is er weer een missie op bezoek.

Het probleem is dat het IMF strenge eisen stelt. De overheid wordt als het ware onder curatele gesteld. Ook worden nogal wat impopulaire maatregelen geëist. “Waarschijnlijk stelt het IMF zware eisen. Het fonds wil bijvoorbeeld geen valutaveilingen, maar een forse devaluatie. Maar de Centrale Bank van Suriname is daar volstrekt tegen. Dus wordt er kennelijk gezocht naar een middenweg”, aldus de econoom.

Bekijk ook:

57 REACTIES

 1. Suriname is skeer . de zoveelste keer sinds 1980 en het word alsmaar erger. De vraag is wie het allemaal gaat terug betalen met een fikse rente
  Nu al gaan onze nazaten gebukt onder schulden die zij nimmer hebben gemaakt.


  Maak melding

 2. En te bedenken dat DiDiBri 2 of 3 jaar geleden, tot groot vermaak van de paarse ezels, het ‘noodlijdende’ Nederland ontwikkelingshulp aangeboden heeft, omdat dit omhoog gevallen lege vat dacht dat door zijn toedoen de economie van Suriname tot ongekende hoogten was gestegen.


  Maak melding

 3. Natuurlijk!! Ieder mens met een beetje verstand kon dit aan zien komen, SU moet met de “billen bloot” bij het IMF en de (impopulaire) maatregelen zullen ze gedwongen zijn te slikken. Als laatste redmiddel nu proberen de boel te omzeilen en bij een “derde” partij alsnog geld los te peuteren gaat echt niet lukken, wie houdt wie voor de gek!


  Maak melding

 4. Dit geld kan bij de president van de republiek Suriname en zijn makkers (abrahams e.d) geleend worden. Er is genoeg geld verdiend over de ruggen van de staat Suriname. Nu is het tijd om wat terug te doen voor land en volk.


  Maak melding

 5. Wie gaat er in een dictatuur en in een bodemloze put, die hoofdzakelijk bestaat uit onbetrouwbare en corrupte paarse volgelingen, geld lenen, terwijl hun rol is uitgespeeld.


  Maak melding

 6. Zoals ik eerder aangaf; Het IMF-verhaal klopt van geen kanten.

  Deze mensen hebben helemaal geen afspraken gemaakt met het IMF.
  Ondertussen geniet de verantwoordelijke van zijn welverdiende vakantie, op kosten van de belastingbetaler.

  Ik heb wel een reknr. voor ze kun ze onbeperkt Afschrijven, dus lenen; Swissbank0579DDB1980
  rente 0,0%

  Suc6


  Maak melding

 7. Money no dé. Paisa na hay, No hay dinero, No more money. Waarom gaat ze het geld niet zoeken bij abrahams????? Wat is er overgebleven van bijkans 1 miljard dollar van de nieuw front regering????

  Hamkaas abdoel en misikaba vuile vieze leugenaars !!!!
  Wacht er komt meer kijken, pinaren jullie daar lekker in je lui landje !!!!!!! Jos Steeman komt er weer aan met zijn paketten. WC papier wordt onbetaalbaar !!!!!!


  Maak melding

 8. Suriname mag dan wel graag 100 miljoen USD willen lenen, maar dit nobele streven daadwerkelijk realiseren zal niet zo makkelijk gaan, omdat de Amerikaanse regering een week geleden aangegeven heeft dat de Surinaamse regering corruptie en het witwassen van crimineel geld niet serieus aanpakt en daar bovenop aanstipte dat Desi als president, Brunswijk als parlementariër en Dino als zoon van Desi, stuk voor stuk veroordelingen voor drugssmokkel op hun naam hebben staan. Welke bonafide geldschieter zal het in zijn hoofd halen om geld te lenen aan een land dat bestuurd wordt door onverlaten? Wat jammer toch dat Pablo Escobar ons al voorgegaan is, alleen zulke figuren zouden ons graag uit de nood willen helpen.


  Maak melding

 9. Zegt de naar Oppenheimer Funds niet genoeg. Hier krijgt een normaal mens tranen van in de ogen.

  Suriname heeft junkstatus bij de financiele instellingen en dan dromen dat men voor 8% 1,5 jaar $ 100.000.000 kan lenen!!!!

  Dit zijn sprinkhaan kapitalisten die geen risico’s nemen tenzij 100% verzekerd. Het laatste betekend dat Suriname het eerste forse deel van de lening afdracht als verzekeringspremie.
  IMF laat zich niet door Suriname in de maling nemen. IMF houd de keihard spiegel voor. Een spiegel waar Bouterse en Hoefnagels niet in willen kijken.

  Het gevolg is een nog hardere realiteit voor de burgers van Suriname die niet weg kunnen. Hoefdraad en Bouters hebben hier geen last van. Zij gaan wel richting Obiang als het te heet onder hun voeten wordt.


  Maak melding

 10. Natuurlijk is het met de IMF aan je mars heel moeilijk om te kunnen stelen en frauderen, elk cent moet je kunnen verantwoorden.
  Jepie no dé Dibrie.


  Maak melding

 11. De Chinese bijdrage aan de economie van Suriname is juist negatief. Al de winsten vn hun activiteiten wordt naar China verscheept en de Chinezen hebben geen enkele exporterende bedrijf opgezet dat geld verdient voor het land.


  Maak melding

 12. IK vrees dat een groot deel van dat geld verdwijnt in de zakken en buitenlandse bankrekeningen van de machthebbers. De volgende regering wordt vervolgens hiermee opgezadeld.
  Dit moeten we absoluut niet hebben.
  Waar zijn al die rijke invloedrijke toppers en sympathisanten van de NDP?
  Wellicht staan ze in alle stilte te loeren op de nog 100 mln US die binnen gaat komen.


  Maak melding

 13. Ik begrijp deze regering echt niet meer als ze zeggen dat het IMF zware eisen stelt aan Suriname. Men praat al een hele poos met het IMF om tot deze conclusie te komen. Wat had men dan verwacht van het IMF????

  Dit bedrag kan KUMAKOISI zo op tafel leggen: KUMAKOISI KAN UIT ZIJN EIGEN VERMOGEN DIT BEDRAG TE VOORSCHIJN HALEN.

  KUMAKOISI HOUDT NIET VAN SURINAME MAAR VAN FAMILY, RAMON AND FRIENDS!!!!


  Maak melding

 14. Het gaat met deze regering onder andere mis, omdat men niet wil snijden in het overheidsapparaat.
  Daar valt op (korte) termijn het meeste geld te genereren.
  Nergens in de westerse wereld bestaat het overheidsapparaat uit 10% van de hele bevolking.
  We kunnen in ons land gemakkelijk met de helft van de ambtenaren toe.
  In een landje met 500.000 inwoners is er simpel gezegd geen werk voor meer dan 50.000 ambtenaren.
  Nu moet er opnieuw worden geleend, omdat de regering onder andere de ambtenarensalarissen niet kan garanderen.
  Tegen RobG zou ik in macro economische termen willen zeggen, dat dit volstrekt verkeerde maatregelen zijn.
  Deze regering handelt door te lenen en niet door te bezuinigen op de overheidsuitgaven.
  Wat er macro-economisch moet gebeuren, is het terugdringen van de overheidsuitgaven, wat het IMF wil.
  Daar wil onze regering niet aan, omdat die maatregelen te drastisch zijn.
  Dus wordt er maar weer geleend tegen 8% = 8 miljoen per jaar.
  De nationale comsumptie neemt af, omdat we steeds minder te besteden hebben.
  De nationale productie neemt daardoor af, want de omzet wordt kleiner en wij genereren te weinig uit de export om ons land zelf op de been te houden.
  Ons bruto nationaal product wat al niet hoog was, wordt nog lager.
  Dus maar weer lenen, omdat we niet meer zelfstandig op de been kunnen blijven en we zijn al zo arm.
  Ik weet niet hoe ik RobG nog meer macro-economische redenen moet geven om aan te tonen, dat de regeringen Bouta I en II volstrekt op de verkeerde manier zijn omgegaan met de crisis, waarin we nu zitten.
  Speelt nog een ander aspect mee en dat is, dat sedert 2010 geen enkel jaarslot is vastgesteld.
  De Assemble die er zit om de regering te controleren, kan dus niet zien, waaraan het geld is uitgegeven, omdat de regering geen verantwoording wil afleggen.
  Dat het niet afleggen van verantwoording een keer een jaar te laat plaatsvindt, oke, maar 6 jaar geen verantwoording
  afleggen aan het Surinaamse parlement gebeurt moedwillig.
  Iedere keer als dit item wordt gevraagd te agenderen, weigert de voorzitter van de Assemble dit onderwerp op de agenda te plaatsen.
  Er valt blijkbaar veel te verbergen.


  Maak melding

 15. Er zijn toch een Surinamers die een rekening hebben lopen bij een Zwitserse bank voor totaal 722 miljoen dus kan hieruit makkelijk geleend worden..Zo iets word “bakken in je eigen vet” genoemd.


  Maak melding

 16. Die hele valutaveiling is de grootste farce die ik in jaren heb meegemaakt. Er zal een wetswijziging moeten worden doorgevoerd om dit legaal te maken. Dit is alleen maar bedacht om het leningplafond te verhogen. De cel lonkt al voor Boefdraad.


  Maak melding

 17. Kunnen ze deze hebie niet verwijderen van het toneel.die man zegt geld te willen lenen voor wat.deze man vernedert die surinamers.wat bezielt die surinamers deze vloek te kiezen als president.dat land gaat naar e knoppen door dit soort criminelen die suriname te schande maken .je wil huilen als je ziet wat er gebeurt in dat land.wij hadden een reserve deviezen van meer dan een miljard harde amerikaanse dollar wat is er nu van over gebleven .vene was mijn pres niet en is mijn pres ook niet maar toch was hij beter dan deze criminelen moordenaars.het is triest dat wij tot de bedelstaf veroordeeld zijn door dit soort vervloekte moordenaars.wie heft respect voor dit soort criminelen .bouterse kan nog geen eens vatsoenlijk nar het buitenland gaan , hij is bang ,het surinaamse volk moet in opstand komen tegen deze crimineel te beginnen bij het volk .


  Maak melding

 18. @Henk Molenaar,

  Nog voor de kerst staat de koers 1 op 10. Dat had ik een aantal wk ook al gezegd. Hoe dan ook Suriname zal op termijn een deal moeten maken met het IMF. 100 mil gaat geen zode aan de dijk zetten. Bouterse weigert concrete maatregelen te nemen om het land te stabiliseren.


  Maak melding

 19. geld lenen voor 1.5 jaar.

  Met welk investeringsplan.? Zeker weer om te eten en verbrassen

  We moeten gaan investeren in productie.

  Als dit niet lukt heeft die Bouta nog plan x.
  namelijk versoepeling en chinezen naar Suriname, maar dan ook zonder visun en alle regels zoals vergunning enz.
  en daar tegen staat dat hij 14 miljard USD kon lenen.
  Dan wordt Suriname China, maar hij zit nog wel lekker 4 jaar feest te vieren.

  gaan we dan voor 14 miljard dollar tegenover vrije toetredeing van chinesen in Suriname.

  Het land is kkkkllllllllaaaaaaaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrr.

  Nationale Devaluatie Party.


  Maak melding

 20. Grote vraag: Welke instantie is bereid deze Paarse Roversbende 100 miljoen (!!!!) te lenen tegen 8 procent rente. Suriname heeft dankzij 5 jaar Bouta wanbeleid de junk status.

  Maar daar heeft RobG ongetwijfeld een antwoord op?

  Ik heb onze grote Bouta-fan trouwens al dagen niet gezien op Waterkant.


  Maak melding

 21. @Conchise

  Maar stel nou dat je de helft van die 50.000 ambtenaren ontslaat. Dan heb je in 1 keer 25.000 werkelozen erbij. Denk je niet dat dit tot enorme onrust zal leiden? Gewoon even 5% van je beroepsbevolking op straat zetten tijdens een economische crisis?


  Maak melding

 22. Geachte aanwezigen.
  Vanwege de huidige economische situatie in Suriname is er een toepasselijk lied samengesteld door de muziekgroep ” The PURPLE SCUMBAGS “.
  Wij vragen nu uw VOLLE aandacht voor het nieuwe CLUBLIED van de politieke partij de NDP !!!!!

  Waarschuwing !!! Grof taalgebruik !!!!
  https://m.youtube.com/watch?v=vpXbZnM-WG8

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 23. Ronald, gelukkig is er nog tenminste 1 iemand die het probleem inziet. Wat dacht je van de vele Turkse Casino’s. Die exporteren alleen maar valuta uit Suriname i.p.v. goederen…

  Geld lenen aan een staat om duurzame ontwikkelingen te realiseren is een prachtig idee. Helaas worden het weer gepantserde voertuigen, dmaxen en hiluxen voor de regering en als er wat overblijft zal het bedoelt zijn voor de overtollige ambtenaren apparaat.

  Zolang deze regering op te hoge voet leeft en welke regering dan ook. En zolang de valuta-exportkraan niet dichtgeknepen wordt zal het nooit goed gaan met onze Suriname.


  Maak melding

 24. @Cochise,

  Het is makkelijker gezegd dan gedaan om een groot deel van het Ambtenarenkorps naar huis te sturen. Hoe moet je dan dit Nieuwe Leger Werklozen aan emplooi helpen.

  Binnen 2 maanden staan deze mensen dan bij Dogojo op de stoep voor sociale steun???

  Dit zal onherroepelijk lijden tot SOCIALE ONRUST met het gevolg dat KUMA zijn biezen gaat moeten pakken waar ik natuurlijk op hoop!!

  KUMAKOISI GAAT DIT NIET DOEN TENZIJ HIJ MET DE RUG TEGEN DE MUUR STAAT!!!!


  Maak melding

 25. 100 miljoen USD lenen tegen 8 % met een rating B negatief is niet realistisch en zeker nu allerlei geruchten de ronde doen dat Suriname niet op tijd aan haar internationale betalingsverplichtingen voldoet. De kredietwaardigheid van Suriname is op het nulpunt beland maar Hoefdraad en de CBvS hebben dat niet door. Triest, ze verergeren de crisis alleen maar met hun hap snap beleid en onrealistische verwachtingen.


  Maak melding

 26. Vandaag moni , morgen fesa en daarna angri bere net als vissen die lucht boven water happen in nood zijn. 100 miljoen $ dalla voor geen half miljoen libi sma, wat voor klote zooi is dat, en wie gaat dat terug betalen, zeker de ongeboren kinderen. Hallo…zeg! De onschuldigen baby die heel vroeg met tranen tuiten schreeuwen, saka saka beest…


  Maak melding

 27. @ jojo
  ddb zal zeker niet naar obiang man land gaan, veels te ver.
  als ddb word afgezet en moet vluchten , dan zal hij zeker niet gaan vliegen.
  een boot is te langzaam en makkelijk te onderscheppen.
  over land kom je ook nergens dus word het een duikboot.
  ik denk dat die duikboot al in suriname is.
  ddb gaat echt niet tot het laatste moment wachten.
  de enige plaats waar ddb zou kunnen gaan met die duikboot is Venezuela.
  hij heeft daar nog vrienden en met genoeg geld heeft hij een mooie oude dag.

  boefdraad was in Amerika om geld te bedelen bij het imf maar heeft zeker een dikke middelvinger gehad.
  nu treed plan b in werking , lenen bij wie dan ook al betekent dit de ondergang van suriname.
  het zou me verbazen als er een organisatie is ,behalve Hezbollah , die ook maar een cent zou willen lenen aan suriname.
  zelfs een bedeltocht langs india en china heeft niets opgeleverd .
  laatste keus was het imf.
  deze maand zal de bom barsten in suriname .
  de koersen stijgen als een raket.
  ddb is zn koffers al aan het pakken.


  Maak melding

 28. lenen fu sang. om je zakken nog meer te vullen waardeloze leider. gaat niet door. gelukkig zijn ze streng bij IMF en onderzoeken ze het goed.
  Het gaat nooit meer goed met Su zolang deze mensen denken dat ze het land kunnen besturen . opzouten de criminele benden


  Maak melding

 29. Indien er ook maar 1 Surinaamse minister in het buitenland om geld komt bedelen, drukt iemand op een knop en sluiten alle kluizen digitaal op hetzelfde moment. Middelvinger omhoog en wegwezen!


  Maak melding

 30. Waar gaat dit geld voor gebruikt worden?
  Voor het betalen van ex ministers en ex parlementariërs.
  En voor eigengebruik. .. wanneer houdt dit op… het volk moet nu verstandig optreden. .. laten we met ons allen de dieven oppakken .. genoeg is genoeg. Alles terug vorderen. . Alle eigendommen en geld.. want we weten heus wel wie de schuldigen zijn.


  Maak melding

 31. Wij weten inmiddels de sterke kanten van de Republiek Suriname en op nummer 1 staat Geld lenen, 2 Geld lenen 3. Geld lenen, 4 Geld lenen, 5 Geld lenen, 6 Geld lenen, 7 Geld lenen, 8 Geld lenen, 9 Geld lenen 10 Geld lenen.

  Zwakke punten: 1 Terugbetaling 2 terugbetaling 3 terugbetaling 4 terugbetaling 5 terugbetaling 6 terugbetaling 7 terugbetaling 8 terugbetaling 9 terugbetaling 10 terugbetaling !!!!


  Maak melding

 32. Hoefdraad was toch aangetrokken als de financiele expert van de eeuw?? wat heeft hij er tot nu toe van gebakken??. Ziet het Surinaamse volk dan niet dat ze in de maling worden genomen door deze paarse bende. Volk van Suriname, waarom laten jullie zo met je sollen< en neem je alles voor lief?. Probeer tenminste voor het nageslacht je rug recht te houden en treedt AUB op tegen deze bende. Het is je goed recht om dat te doen bovendien is de internationale orde aanwezig om de zaak gade te slaan. De wereld wordt steeds kleiner


  Maak melding

 33. Dit is toch helemaal zoals deze criminele president en zijn vriendjes het hebben bedacht? Je sluist een paar honderd miljoen dollar weg naar zwitserse bankrekeningen. Het land krijgt een “junk-status” zodat het nergens meer geld kan lenen, behalve bij vage instellingen die veel zekerheden en hoge rentes vragen. Eén en één is twee: je zet een vaag fonds op, financiert dat vanuit je zwitserse rekening en ontvangt je gestolen geld terug met rente. Dit is witwassen in het groot, allemaal gefaciliteerd in mooi Suriname…….


  Maak melding

 34. Suriname is hard op weg om een C / D rating te krijgen van Standard & Poor, Fitch en Moodys. De vraag is welke gek gaat Suriname 100 Mil US Dollar willen lenen met een B rating zonder uitzicht op terugbetaling. Daarnaast zullen de rentes ook niet misselijk zijn. Leningen voor consumptieve en populistische projecten moeten eigenlijk vermeden worden. Vrees het ergste.

  Laat deze regering maar eerst duidelijk maken waarvoor ze dit geld nodig hebben.

  PS de koers voor de US dollar is boven de SRD 6 beland. Er zijn woensdag zaken gedaan voor zelfs SRD 6,10. Voor de euro wordt boven de 6,60 neergeteld. De koers is in één dag met meer dan dertig punten de lucht in gegaan.


  Maak melding

 35. Na de actuele depreciaties (je mag niet meer spreken van devaluaties) neemt de nationale schuld toe met ongeveer SRD 2,500.000.000.
  Met deze lening via “Oppenheimer Funds” (de joodse wall street money sharks) loopt de schuld op met een extra SRD 600.000.000
  En dat bij een in elkaar stortend Bruto Nationaal Product en schulden die door alle wettelijke plafonds geknald zijn als mede een Junkstatus.

  Volgens mij hebben de financiele, monetaire en economische zwaargewichten dit weekend een kilo wittepoeder uit de kluis gehaald en op gesnoven.


  Maak melding

 36. Op basis van het bureau nationale schuld is het BNP van Suriname per 31.dec. 2015 SRD 17.100.000.000.
  Volgens de deskundigen van het IMF en de rating agencies gaat het BNP dalen met 2%.

  Ofwel over 2016 zal het BNP ongeveer SRD 16.750.000.000 gaan bedragen.
  Bij een dollar koers van 6 SRD is dat in echt geld $ 2.790.000.000.
  Let wel onder Venetiaan is het BNP gegroeid ban $ 1.500.000.000 naar $ 4.700.000.000.

  Suriname wordt waker. De glorie tijd van Wijdenbosch zit er aan te komen.


  Maak melding

 37. Hoeveel heeft Suriname al aan leningen uitstaan? Ik neem aan dat daar ook renteverplichtingen aan verbonden zijn. En met de beoogde nieuwe lening moet er $ 8.000.000,00 rente per jaar worden opgehoest. Kan men dat überhaupt? En dan nog de aflossing van de lening.
  Ik wens de dames en heren veel wijsheid toe.


  Maak melding

 38. Of het maak de licht uit is of het licht maakt niet uit -kira a ka faya!!!!
  Wil de laatste Surinamer de licht uitschakelen als er überhaupt nog stroom is in het land.


  Maak melding

 39. waar is robg verdwenen of kan hij door de devaluatie zijn internet abbonement niet meer betalen
  binnenkort zal hij ook geen toiletpapier kunnen betalen


  Maak melding

 40. Geldschieters genoeg die middels corruptie en met medewerking va politiek toppers, zich hebben verrijkt in de afgelopen regeringsperiode DDB.
  Haal het geld waar het is: Zwitserse Bank, China, etc.

  Het volk krijgt de leiders die ze verdient en waarvoor ze hebben gekozen: Ete fefi/ Neks no fout


  Maak melding

 41. @Soelisa
  Met een Junk status bij de Rating Agencies is de rente veel hoger dan 4% of 8%. dan komt 12% eerder plus een forse verzekeringspremie die direct van het geleende afgaat als zekerheid voor het geval men faalt in het terug betalen.

  Dat werk als volgt ING leent Suriname $ 100.000.000 tegen 12% en neemt bij het verlenen $ 20.000.000 als verzekeringspremie en keert $ 80.000.000.
  Indien Suriname na 1,5 jaar niet aflost krijgt ING $ 100.000.000 van de Verzekeraar die daarna Suriname achtervolgt voor de betaling en boete rente in rekening brengt.


  Maak melding

 42. Met de dag wordt duidelijker dat er geen regie meer is.

  Oppenheimer Funds doet niets voor niets zelfs de deur niet open
  Deze regering doet liever rare uitspraken over een niet realistische lening via Oppenheimer dan te melden dat het IMF klaar staat met een zachte lening van $ 500.000.000.
  Helaas zal de regering Bouterse dan alles op tafel moeten leggen en weer de hele wereld plus Suriname plus de hardleerse volgers van Bouterse resp. de NDP wat er echt gebeurd is in de afgelopen 5 jaar.

  Bouterse is bereid het land in de diepste put te storten om zijn imago voor zijn achterban slechts een beetje te redden.

  Dit is geen wanbeleid maar misdaad.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.