Nieuw doel hulpgeld door twijfel waterproject Suriname

28

PARAMARIBO, 11 feb – De Nederlandse ambassade gaat geld voor het waterexportproject anders besteden. Dit meldt de Ware Tijd. Het besluit komt in het kielzog van kritiek binnen de regering op de export van rivierwater. Het Nederlandse geld gaat naar kustbescherming.

Het betreft honderd en vijf en twintig duizend euro. Dit geld was aanvankelijk voor het vaststellen van richtlijnen voor een milieueffectenstudie. Onderzocht moet worden hoe groot het effect is bij het aftappen van rivierwater. Het besluit tot bestemmingswijziging is genomen in overleg met Conservation International. Deze milieuorganisatie is voorstander van het project.

Het geld is nu voor herstel van kustbescherming te Weg naar Zee. Daar wordt mangrove geplant onder leiding van de universiteit. De bedoeling is natuurlijke kustbescherming te herintroduceren. Wat de export betreft van rivierwater, minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft er kritiek op. Het kan er bij hem niet in dat er al toestemming is zonder inzicht in de gevolgen.

Bekijk ook:

28 REACTIES

 1. Zo,die water export was pronken met andermansgeld en niks anders?!
  De ene die ervan houd Nederland uit te schelden zonder redenen zou het geld gebruiken alsof het van hem is ?!
  Nederland , hoeveel keren moeten wij jullie herhinneren geen cash te doneren maar liefst stoppen in projecten onder supervisie van jullie zelfs?!
  Wanneer gaan jullie het leren?!!


  Maak melding

 2. Wist niet dat de President Bouterse en zijn ministers geld van de Bakra Basi accepteerden.

  En op podia en bij Limbo maar roeptoeteren “bakra basi a keba”

  Shame on him!!!


  Maak melding

 3. De aap komt weer uit de mouw.
  Zelfs voor euro 25.000 moet men bedelen.

  Ondertussen heeft men geen geld om een rooster in een brug tussen Pokigron en Atjoni a euro 100 te vervangen. Dit met alle gevaren en potentiele schade aan auto’s van dien.

  Het wordt hoogtijd dat het land overgedragen wordt aan wat mensen die pragmatisch zijn en geen broodjes Aap verkopen.


  Maak melding

 4. Ook de Nederlandse ambassade/regering is het traineren van minister Dodson moe geworden. Nu moet de Surinaamse regering in deze moeilijke tijden andere financiële bronnen aanboren om het onderzoek van Dodson uit te voeren. Dodson wil er een 15 jaren plan van maken alvorens men met de uitvoer kan beginnen.


  Maak melding

 5. Weer een goed voorbeeld dat het Meer Ontwikkelings Programma omgetoverd is tot een echte mop…..

  Als abrahams maar niet er tussen komt anders is het geld ook weg voor eigen doeleinde..


  Maak melding

 6. Ik denk dat de Nederlandse regering niet zo dom is om na 5 jaar en de staat van het land aan deze lieden het geld rechtstreeks over te maken. Ik denk dat ze het geld direct en zonder tussenkomst van de regering aan de projectuitvoerder willen overmaken.

  Is dat misschien de reden van het traineren?
  Er kan geen njang gemaakt worden…………..


  Maak melding

 7. Wel nu! Regilio heeft van zich laten horen! Dat Suriname er een klein beetje beter van wordt zal hem een rotzorg zijn. Hij gaat er persoonlijk op toezien dat dit plannetje de nek wordt omgedraaid. Regilio de milieu en klimaatveranderings- jihadist.

  Hoe onbenullig kun je zijn in dat land? Persoonlijke vetes, achterdocht en structureel wantrouwen jegens elkaar maakt dat ook al zou de president vandaag dood neervallen er geen haar veranderd in dat land. De VP neemt dan over en na de begrafenis is het weer “business as usual”, en gaat men weer vrolijk verder incompetent en koppig te zijn.

  Wees ervan gegarandeerd dat NL het geserveerde geld netjes heeft weggezet tegen een gunstige rente. De Surinaamse economie is nu te chaotisch om zomaar een duurzame investering van €125k in omloop te brengen. Haha. Het kookt daar geheid over.


  Maak melding

 8. Dat minister Dodson zoveel tijd over heeft om dit akkefietje zo op te blazen, terwijl hij al twee hoofdpijn dossiers op z’n bord heeft. Hij heeft beloofd van EBS en SWM moderne bedrijven te maken die op den duur grote besparingen voor de consument , en nieuwe arbeidsplaatsen voor het land zouden genereren. Hij heeft om de daad bij het woord te voegen twee coryfeeën tegen topsalarissen ingehuurd. Waarom maakt hij juist nu van deze mug een olifant?


  Maak melding

 9. Wat we ook doen, we blijven voor een groot deel afhankelijk van Nederland.
  Voor sommige mensen een gruwel, voor anderen een welkome aanvulling.
  Tienduizenden Surinamers zijn voor een (groot) deel nog steeds afhankelijk van familiebijdragen uit Nederland.
  Deze zgn. grijze economie wordt met het jaar wel minder, omdat Nederlandse jongeren met Surinaamse roots zich steeds minder aangetrokken voelen tot Suriname, maar toch.
  Deze zgn. economie zorgt jaarlijks wel voor meer dan 30 miljoen euro’s aan extra inkomsten in ons land.
  Ik ben het overigens met Mr. Pakro eens, dat de Nederlandse regering niet blind is.
  Die kennen Suriname allang als het aankomt op de njang.


  Maak melding

 10. RobG
  Je had zeker op je voorhoofd dat OW het zou uitvoeren noh?
  Boi jullie bedelen al en krijgen wat en stelen dat en dan nog is je broodmolen nog niet gevuld en moet je wat kletsen.
  Wat geef jij aan je land? En lul nou niet door te stellen “ik lever ook in want de geldontwaarding daar leef ik middenin”


  Maak melding

 11. De afdeling Bruggen van het ministerie van Openbare Werken (OW) wacht de formaliteiten af om het gat in de brug van de rijweg Atjoni-Pokigron aan te pakken.
  Welke formaliteiten om dit noodzakelijke direct te aan te pakken?
  1 – Eerst een ploeg sturen om het te constateren en melden op een klachten formulier
  2 – Eerst de klachtenformulier inleveren en verwerken
  3 – Eerst de opdrachtformulier laten paraferen door de chef en vervolgens doorsturen naar de postkamer
  4 – Eerst het de opdrachtformulier bezorgen bij de afdeling onderhoud
  5 – Eerst een ploeg sturen om de afmeting op te nemen want het moet contact worden gekocht en kan niet op rekening.
  6 – Eerst een verzoek indienen voor extra benzine welke contant moet worden afgerekend
  7 – Eerst geld ophalen bij de kassa, wachten want geld is bij de directeur in zijn zak dus moet opnieuw geld worden opgehaald bij de bank.
  8 – Eerst tanken en dan de rooster kopen
  9 – Eerst schafte, het is onderhand 12 uur, en daarna op weg
  10 – He pe wo sribie en sa wo njang tidé

  Onderwijl zijn er 20 schade gevallen aan auto’s. gelukkig geen doden of gewonden


  Maak melding

 12. Bigi Sma, jij wilde zeker graag hebben dat dit onderzoek door een adept van NieuwFront werd uitgevoerd? Mooi dus niet. Trouwens dit project valt ook onder de Nederlandse compensatie m.b.t. de uitstoot van broeikasgassen in de wereld. De regering van Suriname is helemaal niet op bedeltocht geweest om dit project uit te voeren. Dat heb je eenmaal met het valse denken van de Suriname-haters, de redi moesoes, de afvalligen die Suriname voor een wip willen verkopen.

  Trouwens bij de ontwikkelingsrelatie van Nederland met andere landen krijgen alleen Nederlandse bedrijven de opdrachten om uit te voeren.Lokale partners mogen de kruimeltjes die afvallen oppakken.Ruim 80% van de ontwikkelingsgelden stromen terug naar Nederland.

  Ik zou ook aan de Surinaamse regering willen vragen om de treinverbinding tussen Lelydorp en Paramaribo te laten financieren met een te openen kredietlijn uit Rusland. De Russische spoorwegen zijn thans bezig grote projecten uit te voeren in China, India,Servië,Brazilië en Saudi Arabie. In hun portfolio komen binnenkort ook projecten uit Vietnam, Argentinie,enz.


  Maak melding

 13. Hahaha,lachen met die Rob G een kredietlijn uit rust. Bedoel een lijn trekken en dan achter de lijn krediet schrijven??

  Rusland zit zelf in zak en as, de bevolking lijdt honger.

  Valt me mee dat je een kredietlijn van de beste bond- en soortgenoten van je President vraagt.

  Weet je wel wie ze zijn?
  Dit zijn de twee landen Brazilië en Venezuela, landen waarvan de leiders even corrupt zo niet corrupter zijn dan die van Suriname. Suriname volgt hun voorbeeld en is hard op weg de zelfde kant op te gaan. Lege schappen, lange rijen voor de winkels.die maar beperkt open zijn.

  Over Argentinië zal ik maar niet te veel zeggen.
  Wel heb ik een vraag hoe zit het met de grootste ambassade van Zuid Amerika die ze in Suriname zouden bouwen.


  Maak melding

 14. Tegenwoordig kan je naar google.Amazon resources is nergens te vinden.Het heeft er veel van dat het een nieuw clubje is van de eigenaar van Suriname.


  Maak melding

 15. Topman Cor de Ruiter gaat er vanuit dat minister Dodson zijn standpunten zal bijstellen en de export vergunning zal eerbiedigen. Dit mede omdat mevrouw Silos van Dijk er als adviseur van de President en de heer van der San uit puttende maar gekeken hebben.

  Er zou reeds euro 1,5 mio. geïnvesteerd zijn en nog tientallen miljoenen nodig zijn.

  Allereerst een presidentieel besluit is geen exportvergunning. Het kan gezien de ontbrekende inhoud (details) nooit als een exportvergunning gezien worden.

  Het is meer dan vreemd dat indien een minister (Hok) om onderzoeken vraagt die 3 jaar na dato niet beschikbaar zijn. Duid dat niet op het gegeven dat de vakminister genegeerd wordt en er wat geritseld wordt op het kabinet van de President. Moeten niet de ministeries de vinger aan de pols kunnen houden als het om de inhoud gaat.

  Beste mensen meneer de Ruiter heeft een investeringsonderneming en zijn website weer kunnen betalen. Het project is niet meer dan een paar plaatjes en een verhaal.
  http://www.amazoneresources.org/sites/water#projects

  Het doel is het verkopen van de exportvergunning aan een partij die water nodig heeft en die voldoende cashflow uit dat water kan genereren voor de nodige investeringen.
  Aan het eind van de dag zal Suriname slechts marginaal gehonoreerd worden en hebben de Ruiter en vrienden hun plaatje ver voor dat er iets gebeurd verzilverd.


  Maak melding

 16. Water uit Coppenamerivier naar Barbados??

  Bedrijf begint met water uit Coppenamerivier

  Overheid Barbados zou interesse getoond hebben voor Surinaams zoet water

  Het in het Zwitserse Zug, hoofdstad van het kanton Zug, gevestigde bedrijf Amazone Resources heeft van de Surinaamse regering een concessie gekregen om rivierwater te exporteren. Het bedrijf, dat drie Nederlandse eigenaren heeft, mag gemiddeld 8 procent van het water dat vanuit de Surinaamse rivieren de oceaan instroomt ‘aftappen’ om te verkopen. Dat zegt directeur Cor de Ruiter, vandaag, zaterdag 4 april 2015, in de Ware Tijd.

  De concessie werd volgens de krant al in 2012 verleend. Afgesproken is dat het bedrijf 36 procent belasting betaalt, terwijl de royalty’s vanaf 2017 22,5 procent bedragen en doorgroeien tot 38 procent voor de periode vanaf 2028 tot 2052.

  Uit de eerste resultaten van een onderzoek van een internationaal consultancybureau is gebleken, dat vooral in het Caribisch gebied een schaarste aan drinkwater is. De bedoeling is, dat het water via een soort ‘waterzak’ over de zee getransporteerd wordt naar de eindbestemming.

  ‘We zijn in gesprek met Barbados, de overheid daar heeft interesse in het zoete water van Suriname. Onze planning is om eind 2015 de eerste 20.000 kubieke meter daar naar toe te transporteren’, aldus De Ruiter.

  Het bedrijf zal het eerste water halen uit de Coppenamerivier. De keuze voor deze rivier heeft te maken met het feit, dat aan deze rivier nauwelijks activiteiten plaatsvinden waardoor het zeker is dat de waterkwaliteit maximaal is, stelt De Ruiter.

  Natuurorganisatie Conservation International Suriname (CIS) laat momenteel onderzoek doen naar de gevolgen van de export van zoet water. Dat is nodig, zodat de overheid richtlijnen kan maken waar bedrijven als Amazone Resources aan moeten voldoen.

  CIS is geïnteresseerd in een samenwerking met Amazone Resources. Maar, zover is het nog zeker niet, zegt directeur John Goedschalk. ‘Het hoofdkantoor van ons in Washington is nog bezig met een gedegen achtergrondonderzoek naar het bedrijf. Zolang dat niet is afgerond kan er geen sprake zijn van een formele samenwerking’, aldus Goedschalk.


  Maak melding

 17. john
  Bedankt, maar we kunnen ook zelf de info opzoeken. Het is misschien voor jou nieuws maar dat betekent niet dat je meteen lappen tekst elders hoeft te kopiëren en hier te plakken.


  Maak melding

 18. Barnie,

  Jij laat je beinvloeden door de westerse media. Maar laat dit goed tot je doordringen. In Amerika eten nog steeds veel mensen voedselresten uit de prullenbak/afvalbak dan in Rusland. Laat dit goed tot je doordringen.

  Trouewens! Het zijn nog altijd de Russen geweest die voor een doorbraak hebben gezorgd in de kwantum onderzoek naar zwarte gaten in het heelal in relatie tot de theorie van Einstein. De kranten stonden er gisteren bol van. De doorbraak van Russische wetenschappers m.b.t deze materie hoor/lees je niet in de westerse media.De Russen mogen de eer niet krijgen.Zo werkt het in de praktijk.

  Ik elk geval kan Suriname bij Rusland nagaan wat de mogelijkheden zijn voor de aanleg van de spoorlijn van lelydorp naar Paramaribo. Een kredietlijn uit Rusland kan een oplossing zijn.


  Maak melding

 19. JoJo
  Wat heb je eigenlijk tegen proactief ondernemerschap? Bovendien blijkt dat de onderneming ondertussen een professionele website heeft opgezet. Men was daarmee bezig. Niks mis mee.

  Je stoort je verder enorm aan een ontbrekende milieuanalyse en exportvergunningen – die bovendien drie jaar te laat zou zijn – nou en? Men is nog lang niet toe aan een pilot laat staan daadwerkelijke export.

  Interessanter is hoe weinig je aan het collectieve Surinaamse belang denkt, uiterst rigide in je opvattingen, ben je een boeroeper die van een velige afstand toekijkt en alle initiatieven liever ziet falen. Doet me denken aan je geliefde vakbonds- loyaliteit. Vertel eens waarom de minister en zijn bewonderaars opeens fanatieke milieu en klimaatsverandering kruisvaarders zijn geworden?

  Het is momenteel niet opportuun om aan alle bureaucratische fetisjen te voldoen. Laat ondernemers doen waar ze goed in zijn en de – ook in hun belang zijne – jurisprudentie volgt vanzelf.

  Aan het eind van de dag zal Suriname slechts marginaal gehonoreerd worden en hebben de Ruiter en vrienden hun plaatje ver voor dat er iets gebeurd verzilverd.

  Maar er komt hoe dan ook omzet binnen die er nog niet was, en vwb de Ruiter: so? Hij heeft het toch opgezet?


  Maak melding

 20. RobG

  “Een kredietlijn uit Rusland kan een oplossing zijn.”

  Hoe haal je het in je hoofd. De kredietlijnen in Rusland lopen allemaal naar de vrienden en familie van Poetin resp. hun Koninkrijkjes in Siberie.

  Als Rusland nog geld heeft dan wordt het wel besteed aan zaken waar iets te verdienen is en dat kan alleen maar interessant zijn als je over Miljarden spreekt en niet over mini projecten in Suriname.
  Een schoon zoon van Poetin kreeg recent $ 1.700.000.000 zacht geleend zodat hij buitenlandse banken kon aflossen en jaarlijks $ 100.000.000 rente kan besparen in zijn mijnbouw operatie.
  Dat zijn bedragen die interessant zijn voor Rusland en niet een spoorlijntje in Suriname van ergens naar ergens met een enorm negatieve business case.


  Maak melding

 21. Je reactie is verstuurd maar moet eerst goedgekeurd worden. Die is al 48uur in moderatie.
  Morenito
  JoJo
  Wat heb je eigenlijk tegen proactief ondernemerschap? Bovendien blijkt dat de onderneming ondertussen een professionele website heeft opgezet. Men was daarmee bezig. Niks mis mee.

  Je stoort je verder enorm aan een ontbrekende milieuanalyse en exportvergunningen – die bovendien drie jaar te laat zou zijn – nou en? Men is nog lang niet toe aan een pilot laat staan daadwerkelijke export.

  Interessanter is hoe weinig je aan het collectieve Surinaamse belang denkt, uiterst rigide in je opvattingen, ben je een boeroeper die van een velige afstand toekijkt en alle initiatieven liever ziet falen. Doet me denken aan je geliefde vakbonds- loyaliteit. Vertel eens waarom de minister en zijn bewonderaars opeens fanatieke milieu en klimaatsverandering kruisvaarders zijn geworden?

  Het is momenteel niet opportuun om aan alle bureaucratische fetisjen te voldoen. Laat ondernemers doen waar ze goed in zijn en de – ook in hun belang zijne – jurisprudentie volgt vanzelf.

  Aan het eind van de dag zal Suriname slechts marginaal gehonoreerd worden en hebben de Ruiter en vrienden hun plaatje ver voor dat er iets gebeurd verzilverd.

  Maar er komt hoe dan ook omzet binnen die er nog niet was, en vwb de Ruiter: so? Hij heeft het toch opgezet?


  Maak melding

 22. @Morenito

  Ik heb helemaal niets tegen proactief ondernemerschap.

  Echter in het onderhavige is geen sprake van proactief ondernemerschap van Honorair consul Cor de Ruiter. De “ondernemer” achter Amazone Resources AG uit Zug in Zwitserland.

  De website stond er vol gepend met algemeenheden een jaar geleden ook. Ruim een maand geleden was deze website uit de lucht omdat er niet betaald was.

  Het enige proactieve is dat er getracht wordt een intentie verklaring te verzilveren bij een derde partij. Daarom spreekt de heer de Ruiter dat de investeerders nerveus worden indien de minister de zaak normaal wil laten verlopen.

  De Ruiter probeert voor de president en vrienden een stukje papier te verkopen waarop rechten op Surinaams water weg gegeven worden buiten alle redelijke procedures om.
  Indien men een dergelijke operatie wil/kan opzetten dan is een beetje onderzoek vooraf slechts een ondergeschikt onderwerp.
  As men niet zelf wil of kan investeren wordt het echter een heel belangrijk punt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.