Ondernemers ervaren ‘tweede devaluatie’ Surinaamse dollar

34
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 22 dec – Ondernemers ervaren al een tweede devaluatie van de Surinaamse dollar. Discussies over een aanstaande devaluatie lopen nog. Maar in de economie lijkt het effect van de eerste devaluatie nauwelijks meer merkbaar.

Zo het effect er al was, is het duidelijk al gesmolten. Als sneeuw voor de hete Surinaamse zon. “De door de Centrale Bank van Suriname vastgestelde wisselkoers voor de dollar is fictief”, zegt grothandelaar Conrad Issa tegenover de Ware Tijd. Het is nota bene de bank zelf die zorgt voor een onderwaardering van de Surinaamse dollar. De bank verkoopt dollars tegen een waarde die hoger ligt dan de formele wisselkoers.

Het kan dan ook niet anders dan dat het verkeerd loopt. Op straat en bij de wisselkantoren wordt dan ook een hogere wisselkoers gehanteerd. “De bank zelf maakt zich er schuldig aan. De tweede devaluatie is daarmee officieel ingegaan”, aldus Issa. Intussen zwijgen de monetaire autoriteiten als het graf. Burgers moeten maar zien hoe ze zich door de steeds groter wordende onoverzichtelijkheid heen slaan.

Bekijk ook:

34 REACTIES

 1. Geen medelijden met de Surinamers die massaal voor een leugenachtige corrupte moordenaar als president hebben gekozen die het land al 2 x naar de financiële afgrond had geholpen. Alleen Surinaamse ezels stoten zich 3 x aan een paarse steen.

  Het gaat nog veel erger worden. Mark my words. En al mijn voorspellingen van de afgelopen jaren zijn uitgekomen, Niet zo moeilijk omdat Bouterse zo voorspelbaar is.

  Bouterse is een garantie voor corruptie, wetteloosheid en financiële en economische puinhoop. Maar met een parbo en brood pom is het ongeletterde luie deel van de Surinaamse samenleving zo te lijnen.

  Ik zie nergens meer Paarse Vlaggen in de tuinen van krotjes staan..


  Maak melding

 2. De vorige regering heeft het opgespaarde geld uitgegeven,het geld dat binnen kwam en het geld dat nog de komende vijftien jaren verdiend moet worden.
  Dat heeft men door en een ieder is in paniek geraakt.
  Niets meer aan te doen.Wat weg is,is weg.


  Maak melding

 3. Mensen het gaat goed.
  Niet zo anti Nationale Debielen Personen, de productie (geldpers) draait op volle toeren.
  Gaat u maar gerust slapen de Governor waakt over uw vreemde valuta.

  Nog vijf tok!!!


  Maak melding

 4. Het zal niet hierbij blijven!!
  Dus de derde, de vierde etc, zullen spoedig volgen.

  Als je ondeskundigen aan het roer zet kun je niet anders verwachten.


  Maak melding

 5. Wellicht is een 2e devaluatie van de SRD nodig, wie zal het zeggen. Het biedt Suriname natuurlijk ook kansen.

  Met de devaluatie van de SRD tracht men o.a. de export van goud, bauxiet, aardolie,enz. die hard zijn teruggelopen een stimulans te geven. Het doel is om de export op te krikken waardoor Surinaamse prod. goedkoper zullen zijn.

  Ongetwijfeld zullen de Fronters dit aangrijpen om herrie te schoppen.


  Maak melding

 6. Blaka Djoeka

  “Cambiohouders verwachten eerder een koersval dan een stijging.Waarop baseren ze deze domme visie?”

  Het antwoord is simpel:

  1) deze mensen ken de markt en de systemen die de koers bepalen.
  2) deze mensen kennen de geschiedenis met betrekking voorgaande perioden waarin de heer Bouters op de een of andere wijze de baas was in Suriname.

  “Wie het verleden niet kent. Is gedoemd het te herhalen” George Sayantana


  Maak melding

 7. Volgens de ‘GROTE VISIONAIR”…is 2015 het jaar van de waarheid.

  Nou…dit is dan die waarheid…Suriname op alle fronten naar de kloten zonder enig uitzicht op vooruitgang.

  De paarse blaaskaken hier op het forum, die hun ziel en zaligheid hebben verkocht aan de volksmisleider zijn al weken oorverdovend stil.

  Geeft niet hoor….sukkels…als er meer lucht dan hersens in je hoofd zit, dan doe je dit soort dingen eenmaal.


  Maak melding

 8. Elke regering Bouterse is een garantie voor:

  1) corruptie
  2) geldontwaarding
  3) economische puinhoop
  4) Eigen kring eerst( NDP en familie)
  5) De schuld ligt nooit bij Bouta
  6) financieel wanbeleid

  Bron: jaren 80, 90 en 2010-2015

  Wordt vervolgd


  Maak melding

 9. Henkie Molenaar, wat ben jij een oude verzuurde zak. Niks is goed. Je blijft maar dwalen in negativisme. Bouterse is democratisch gekozen en daarmee zul je het mee moeten doen. Destijds probeerden er 15 rovers ook de boel op zijn kop te zetten. Was gedoemd om te mislukken, stond in de sterren beste Henkie. Doe jezelf een lol en stop hiermee. Je zet jezelf en suriname voor joker.


  Maak melding

 10. Parbo wat ben je toch ongelooflijk blind. 15 rovers… Het waren intelligente mensen die zijn vermoord. Omdat de regerende macht bang was.
  Ipv van anderen te beledigen, zou je eens moeten nadenken voordat je zoiets zegt.


  Maak melding

 11. Onze rebel Henkie Zeurenmaar kan het maar niet laten om Suriname en haar inwoners keer op keer te beledigen. Het zou deze cyber crimineel en toetsenbord held sieren om openlijk zijn zegje te doen.
  5 jaar is lang Henkie en dan nog heb je geen zekerheid. Bouterse heeft wat mij betreft steun om het land weer boven op te helpen. Molenaar je bent een ongeloofelijke pannekoek. Suriname staat achtet Bouterse.


  Maak melding

 12. Roy als of jouw onnozel gezwam hout snijd. Jij behoort tot de kamp van Molenaar, Koosje, Ray, Blaka Bakra en al dat andere gespuis. Gasten die wij in Suriname als kiespijn kunnen missen. Er is maar 1 fatsoenlijke partij in Suriname en dat is de ndp. Weg met alle etnisch gebaseerde partijen. Knoop dit goed tussen flappen kleine Roy. Jij bent geen partij voor mij. Wij gaan straks voor 10 jaar. Whahahaaaaa


  Maak melding

 13. Parbo, alleen al jouw uitspraak al, “er is maar 1 fatsoenlijke partij in Suriname en dat is de ndp” zegt al genoeg over jouw intelligentie, vrijwel nihil dus, weer te veel gezopen?


  Maak melding

 14. Beste mensen.

  De defaluatie van de Surinamse munt is vr de tweede keer een feit..

  Nu hoopt Bouterse dat de EUROPESE UNI met een bedrag van 80 miljaard op de proppen gt komen alla GRIEKENLAND BESTE MENSEN.


  Maak melding

 15. Door DESI kan de kleine man in Sranang niet
  eens een PARBO meer drinken !

  Alleen een soort goedkope PAARSE
  siroop is beschikbaar !

  Leve de NDP-DEVALUATIES , Sranang heeft er
  zogenaamd voor gekozen !!
  Met de NDP-corruptie en NDP-diefstal van Surinaamse staatseigendommen als BAKSIS !

  Sranang moet terug naar de RECHTSSTAAT !

  LEVE de vermoorde HELDEN van 8 december en
  LEVE de vermoorde HELDEN van het dorp MOIWANA !


  Maak melding

 16. Het Sur. volk de schuld geven van een verkeerde keus is niet correct.Men kiest om verschillende redenen voor een zekere partij. De keuze wordt hoe dan ook gemaakt op grond van wat men de kiezer belooft en hoe overtuigend men dat overbrengt.
  Wordt de kiezer verkeerd geinformeerd dan ligt het ook aan de tegenpartij die niet adequaat campagne voert.
  Spijtig als achteraf blijkt dat men een verkeerde keus heeft gemaakt maar je kunt van een > gemiddelde ? > kiezer niet verwachten dat die alles kan doorzien.


  Maak melding

 17. @parbo.
  Ik denk dat jy jezelf voor joker zet.
  Noem jy de 15 slachtoffers van de decembermoorden rovers.
  Het lykt my beter dat jy je zelf die lol doet en er mee stopt.
  Ga je schamen,je zal eel eeld op je hart hebben.


  Maak melding

 18. Suriname zal nooit en te nimmer economisch bloeien als we blijven hangen in de oorlogsperiode, het doem denken en elkaar het leven zuur maken. Misschien is de tijd nu gekomen om je niet uit te spreken als je niks positiefs of opbouwends te melden heb. Wat Suriname vooral nodig heeft zijn positief ingestelde mensen binnen en buiten Su met het hart op de juiste plek, die ons mooi land economisch sterk willen maken en behouden. Samen staan wij toch sterk!!!


  Maak melding

 19. @ Aisa , Het kader van de RECHTSSTAAT ontbreekt, daardoor komt er eenvoudigweg GEEN ONTWIKKELING !

  Samen werken en positief zijn hebben nut binnen een
  goed wettelijk kader, dat een basisvoorwaarde is
  om het land op te bouwen !

  PS : Velen zien niet in dat vergaande wetteloosheid en rechteloosheid, welke opbouw dan ook tegen houden !


  Maak melding

 20. Ik snap het nog steeds niet waarom de autoriteiten in Suriname per decreet de direct cambio’s verbieden.Het zijn juist deze wisselkantoren die het monetairebeleid van de monetaire autoriteiten dwarsbomen. De geldhandelaren zijn op persoonlijk gewin uit. De woorden van de heer Issa moeten we daarom met een korreltje zout nemen omdat de cambiohouders tegen elkaar opbieden en zo de koers omhoog duwen.

  Daarnaast moet de overheid het de winkeliers verbieden om ook als wisselkantoor te fungeren op straffe van een hoge dwangsom of intrekking van de winkelvergunning. In landen met soortgelijke economische problemen als Suriname en die geen cambio’s op hun grondgebied operationeel hebben toegelaten komen dit soort problemen niet voor. Ik ben daarom van mening dat de overheid daadkrachtig moet optreden tegen de cambio’s om monetaire rust te brengen.Algemene banken zijn kunnen deze functie goed uitvoeren. De Cambio’s halen het beleid onderuit.


  Maak melding

 21. Ik heb begrepen van Gilmore `Tita Tovenaar`Gilmore dat de Economische situatie medio 2016 beter gaat worden gezien de MAATREGELEN die er genomen zijn.

  Deze mensen denken de boel te kunnen blijven bedonderen.

  TITA; JE MOET LEKKER OP TIEFEN MET KUMAKOISI.


  Maak melding

 22. Henk Molenaar, als ik iemand een PERTINENTE LEUGENAAAR, een PATHOLOGISCHE LEUGENAAR en BEDRIEGER vind, dan ben jij dat wel.

  Ga je postings hier op de site eens na SCHOFFIE, dan kom jij jezelf wel tegen.

  Jij en jou TERRORISTISCHE BENDE hier op de site hebben gezien hoe de Surinamers, niet Bouterse maar SCHAVUIT en TUIG als jij, de REKENING, CONTANT hebben GEPRESENTEERD bij de Verkiezingen onlangs van 25 Mei 2015, om even in TERMINOLOGIE van Bouterse van destijds te memoreren.

  Het zijn dezelfde personen die destijds hun STEM hadden gegeven aan jou VHP – Valse Hoop Partij tevens RACISTISCHE BENDE en m.n. de NPS – Na Poor Sani, aangevuld met de JEUGDIGE STEMMERS, die het TUIG waar ik het net over had, MASSAAL de RUG HEBBEN GEKEERD.

  Als er een (1) PERSOON is die DEBET is aan de DEVALUATIE van de Surinaamse Munt, zijn figuren (fFIGURANTEN) als jij dat wel. Niet dat ik jou en OVERIGE LASTERAARS enige prestatie toedicht, voor alle DUIDELIJKHEID.

  Als er een (1) GELDPERS, DAG en NACHT op VOLLE TOEREN draait, dan is het die van de VS – de Vieze Smerigheid, die haar GEWELDADIGHEID – niet liefdadigheid voor de DUIDELIJKHEID, in stand moet houden en blijven tonen. Over een GEWLDDAGE MOORDMACHINE gesproken. Gezien jij DAG en NACHT weet te ZANIKEN over 15 moorden, maar tegelijkertijd een MASSA-MOORDENAARSLAND als de VS – Vieze Smerigheid, bereid bent de HEMEL on te PRIJZEN. Een TEGENSPRAAK van jewelste, overigens een LAFAARD eigen.

  Heeft een PLOERT als jij tezamen met jou overige LOTGENOTEN zich afgevraagd, waar dergelijk MONEY vandaan komt en of het wel GEDEKT is. Want DESTRUCTIEVE ACTIVITEITEN zoals de VS – de Vieze Smerigheid onderneemt door andere CULTUREN in onze Wereld om welke REDEN dan ook trachten te VERNIETIGEN, is in jou BLINDMAN-ogen, volgens jou, wel opbouwend.

  Suriname is niet degene die als land met WAPENS strooit

  Omtrent bovenstaande heb jij je NOOIT en te NIMMER afgevraagd, waar het GELD van jou VS – Vieze Smerigheid, vandaan komt. En jij hebt het over GELDPERS in SUriname.

  Als het om Suriname gaat, ben jij VROMER dan de Paus.

  Ik besef daarom niet waarom jou ‘MAKKERS’ hier op de site jou niet BLIJMAKEN met een PAUS-MOBIEL. Ik snap het ECHT niet.

  Wat Bouterse en Hoefdraad dienen te doen, is de programmeerde devaluatie, terug te draaien, want het was en is NERGENS en NERGENS voor NODIG. Vanwege DEBIELIG LASTERPRAAT van jou en overige ZIEKELIJKE PLOERTEN, uit in het bijzonder VHP – Valse Hoop Partij hoek, zijn de Surinaamse Machthebbers kennelijk ONBEWUST, mon pf meer gezwicht.

  Wat deze Surinaamse Regering, de afgelopen periode heeft
  gerealiseerd, is er geen enkele reden voor om haar WAARDEVOLLE en KOSTBARE munt te devalueren. Er is een WONINGBOUWPROGRAMMA – zeer RELEVANT voor een bevolking – van de GRONG GEKRHEN en OPGANG. Suriname heeft haar Landbouw en Mijnbouw, haar Olie – Industrie die VOLOP actief en in bedrijf is. Er is geen enkele REDEN voor een devaluatie dus.

  Mijn kritiek is wel dat Suriname naar buiten toe BETER moet gaan UITSTRALEN, door VOORNAMELIJK zo gauw als mogelijk, de posten van Financiëln en de Centrale Bank van Suriname, door twee AFZONDERLIJKE personen TE laten bemensen. Dat geeft aan een Economie ZEKER dus ook ENIGZINS VERTROUWEN. Zonder voornoemde stap te zetten, creëert de heer Hoefdraad zo z’n eigen DEVALUATIE, waar niemand op zit te wachten. De Surinaamse GELEVERDE PRESTATIES worden onder LAFFE DRUK van GEWEZEN machthebbers ondergraaft. Zie de VHP – de Valse Hoop Partij.

  Suriname ofwel deze ZITTENDE REGERING moeten DAAROM via de Surinaamse Media, een daadwerkelijke TEGENOFFENSIEF inzetten ten opzichte van deze DESTRUCTIEVE PLOERTEN uit de hoek van de VHP – de Valse Hoop Partij en haar ZWAKZINNIGE en LAFFE gelieerden.

  De Regering Bouterse is het Suriname VERPLICHT om de VIJF (5) VOLLE JAREN uit te zitten en moet zich NIMMER laten INTIMIDEREN door SMIECHTEN, uit in het bijzonder de Valse Hoop Partij.

  Bij een dergelijke AANPAK, maakt deze Regering ZEKEE de KANS OP NOG VIJF (5), na deze termijn.

  De ILLEGALE GELDHANDEL moet worden aangepakt. De handel, o.a het WISSELEN van GELD en dergelijke moeten via de BANKEN enz. te geschieden die BEVOEGD en AANGEWEZEN zijn.

  Bij overtreding van, DIENEN DE GELDEN in BESLAG te worden genomen en men VERDWIJNT al dan niet met OPDRACHTGEVER, ACHTER SLOT en GRENDEL.

  Er dient daarom NAUW te worden samen gewerkt tussen het Ministerie van Justitie en Politie, het Ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname. Anders is de Surinaamse Regering Bouterse/Adhin bezig te DWEILEN met een OPENSTAANDE KRAAN.

  De Regering Bouterse/Adhin MOETEN kiezen voor een (1) FUNCTIE voor Hoefdraad. Dat WEKT VERTROUWEN en BEHOORT hoe dan ook, zo te geschieden.

  Het kan tevens ZELFMOORD voor HEN en MOORD voor de Surinaamse Samenleving betekenen als de Regering Bouterse/Adhin hierin stellig blijft.

  Een BREVET van ONVERMOGEN kan het niet zijn, daarvoor heeft/bezit Suriname GENOEG KADER. Die zou moeten worden aangesproken. Maakt niet uit offer personen vanuit de DIASPORA betreft.

  Een WELGEMEENDE SOLLICITATIE/ procedure, is hierbij geen OVERBODIGE LUXE. Het Surinaams Belang is ZEKER bij GEBAAT.

  Tweede DEVALUATIE is niet reëel.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 23. @Robje-Desi’s-slapende-slaafje : COMBIO’s bepalen niet
  het beleid in Sranang !

  Desi en zijn regering hebben de Onproductieve-uitgavenziekte !

  Cambio’s zijn een randverschijnsel, zij profiteren van
  de door Desi en clan veroorzaakte financiele en
  monetaire CHAOS !

  Gilmore heeft nu zelf aangegeven dat de lokale
  BANKEN in Sranang, een leningplan tbv de regering,
  finaal hebben AFGEWEZEN ! En terecht !

  Dictatoriale regeringen weigeren altijd hun falen
  onder ogen te zien en wentelen de schuld af op
  anderen.

  Cambio’s VERBIEDEN, verhuurders betuttelen,
  winkeliers als criminelen neerzetten etc !

  Deze zaken horen meer thuis in Venezuela, Noord
  Korea, Cuba, China, Rusland en andere dictaturen !

  ZWARE sanering van de staatskosten kan Suriname
  niet meer ontwijken, het schip is door WANBELEID
  gestrand, de leiders zoeken naarstig naar geld/valuta !

  PS : Desi “reshuffled” wat medewerkers als afleidings-
  manoeuvre ! ALLEEN EKTE SANERING HELPT !


  Maak melding

 24. Srafu,problemen zijn er om op te lossen. Ook Nederland ontkomt niet aan een nieuwe bezuinigingsronde. Het land Azarbedjan, een olieproducent in Azie is een een keer de helft van haar valutawaarde kwijtgeraakt door de dalende olieprijzen. Het rijtje wordt aangevuld. Deskundigen houden hun hart vast. Ze vrezen voor grote olieproducenten als Saoedi Arabie en Nigeria. Het kan een grote drama worden, net als de vallende dominostenen.


  Maak melding

 25. @ RobG
  “Ik snap het nog steeds niet waarom de autoriteiten in Suriname per decreet de direct cambio’s verbieden.”

  u bent econoom en geeft zelf aan dat de regering rare dingen gedoogd.
  Feitelijk houd de Centrale Bank van Suriname wier Governor bij toeval ook de minister van Financien is het Gambio gebeuren instand en heeft het reeds feitelijk een koers 4,5 SRD voor 1 USD geaccepteerd.

  U stelt het niet te begrijpen. Voor mij maakt dat duidelijk dat ook u de regering een predicaat van onvermogen geeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.