Geen machtsmisbruik KLM op vluchten Suriname

34

KLM heeft niet samengespannen met de Surinaamse luchtvaartmaatschappij SLM om de ticketprijzen op de route Amsterdam-Paramaribo kunstmatig hoog te houden. Dat heeft ook het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag bepaald schrijft het ANP.

Het CBb meldt daarover “De klacht van de Vereniging van Reizigers (VVR) dat KLM samen met de Surinaamse Luchtmaatschappij (SLM) de vliegtarieven kunstmatig hoog houdt, is definitief afgewezen. De Vereniging van Reizigers (VVR) klaagde al in 2003 dat KLM en SLM misbruik zouden maken van hun economische machtspositie.

De concurrentiewaakhond NMa (tegenwoordig ACM) wuifde die klacht aanvankelijk weg, maar kreeg in 2010 opdracht van het CBb om de zaak alsnog te onderzoeken. Het onderzoek wees uit dat KLM en SLM niet exorbitant veel verdienen op de route van en naar Suriname. De ACM wees de klacht dan ook opnieuw af. Na de rechtbank in Rotterdam heeft nu ook het CBb die beslissing bekrachtigd. Hoger beroep is niet meer mogelijk.

34 REACTIES

 1. Eindelijk gerechtigheid veel mensen op dit forum wisten het beter.
  Waren als eerste erbij met hun commentaar zonder insite informatie.
  Hun mond is nu gesnoerd.
  Toch zullen er enkele erbij zijn die het beter weten.
  Daarom zei ik al als je de feiten niet weet kosten en baten geef dan geen commentaar.
  Ipb werd zelf erbij gehaald maar ja waar zijn de alwetende vandaag ben benieuwd.


  Maak melding

 2. En gaat de prijs nu om laag…?? Nee!!!

  En krijgen wij ons geld terug..?? Nee!!

  Schieten wij met zijn allen iets mee op..?? Nee!!

  Gaan mensen nu minder naar Suriname toe..?? Nee!!

  Blijven wij de vliegmaatschappijen op de lijn van en naar Suriname en Amsterdam visa versa rijke maken..??Ja!!

  Kunnen wij de krachten bundelen..?? Nee!!

  Blijven wij de verliezers..?? Jaaaaaa…….!!!!

  Wat is de volgende stap….????


  Maak melding

 3. Waarom zijn de tarieven dan zo hoog?
  Een retourtje A’dam -New York kost gemiddeld 400 Euro en een retourtje A’dam- Par’bo kost 850 Euro.Waarom dit verschil? Waarom geen open sky? Waarom zijn SLM en KLM zo bang voor concurentie? Gemiddeld maakt de KLM 8 Euro winst per ticket: hoe groot is de winst op deze route?


  Maak melding

 4. De gewone Suri heeft geen geen geld om te vliegen.De meesten krijgen hun tickets van Surineds.
  Maar als er niet meer gevlogen wordt op Sur.gaan onze assemblee leden het hardst voelen.En de doorvoer handelaren van het witte poeder.
  En de grootste snuiver heeft geen airforce one meer.


  Maak melding

 5. @Blakka Djoeka, waarom een retourtje New York goedkoper is dan Su……per dag gaan er tig vluchten vol naar New York dus dan dan kan de ticketprijs omlaag omdat er veel omzet is op zo’n lijn. Zowel KLM als SLM vliegen volgensmij 3x per week naar Su….het lijkt veel maar is eigenlijk weinig……de situatie zou anders zijn als er elke dag minimaal 2x gevlogen zou worden naar Su…..maar zoveel passagiers zijn er weer niet…..vandaar dat de prijzen dus zo hoog zijn.


  Maak melding

 6. @Blaka Djoeka

  Op de route Paramaribo Amsterdam wordt per week 10 maal gevlogen in het hoogseizoen met een oude B747 en een oude A340 totaal aantal stoelen per week 3.500.
  Voeg daar aan toe dat SLM door allerlei zaken heel erg oneconomisch werkt (veel te veel personeel en veel te veel vrienden diensten).

  Op de route Amsterdam New York vertrekt vrijwel elk uur een vliegtuig en via London, Brussel, Parijs, Frankfurt en Rekyavik nog veel meer. Voeg ook nog eens het aantal bestemmingen in de buurt toe (Boston, Newark, Pittsburg) De vliegconsument heeft dus de keuze uit bijna 100.000 stoelen per week.
  Voeg daar aan toe dat het 2 tot 3 uur korter vliegen is en het zal u duidelijk moeten zijn dat die routes veel meer concurrentie kennen en veel efficiënter bewerkt worden.

  Een turn around in de VS is heel wat efficienter dan die op Pengel International.

  SLM zet de trents qua prijzen op de ze route. Zit KLM niet vol dan kunnen zij beter acties opzetten omdat hun boekingssysteem veel beter ontwikkeld is.

  SLM verdient niets maar KLM heeft er een goede boterham aan.


  Maak melding

 7. Geen andere mij. wil op deze route vliegen, man. Ik ga vaak heen en weer en als je de goede periode kiest valt de prijs bijzonder mee. Veel gezeur maar weinig grond!


  Maak melding

 8. Jojo heeft gelijk

  Men moet de route AMS-PBM vergelijk met Parijs- Cayenne.
  Als je op bijvoorbeeld 26 jan 2016; 26 feb terug, van Parijs naar Cayenne wilt gaan betaal je 687 euro. AMS PBM dezelfde datums betaal je bij de SLM 831 euro!
  De ticketprijs wordt bepaald door de SLM en de Surinaamse regering! De SLM heeft een extra overhead (familie,vrienden, buitenvrouwen, etc van ongeveer 45%. Dat moet allemaal ook betaald worden. Dus bij privatiseren zal 40% van het huidige personeel boventallig worden!!!


  Maak melding

 9. Waarom zijn de tickets naar Suriname zo duur vragen jullie je af?
  Dit is heel simpel dit ligt niet aan KLM of SLM maar aan de Surinaamse regering!
  Suriname is een van de duurtste landen ter wereld om een vliegtuig te landen of wel te parkeren!
  De service kosten zijn heel hoog en natuurlijk willen KLM en SLM ook winst maken dus berekenen ze dit door aan de klant.
  99% van de mensen weten dit vast niet!


  Maak melding

 10. @ Pitbull.

  Het is een kwestie van vraag en aanbod.

  @ Dennis Krom.

  Misschien werkt jij niet meer, maar voor de werkenden en mensen met jonge kinderen, kunnen niet kiezen !

  @ Jay.

  Als dat zo is zoals je dat beweerd, dan zou de Surinaamse overheid juist meer vliegtuigen op Zanderij ( AP ) moeten laten landen. ( geen mono poli ) (alleen aan SLM– KLM )
  Op deze manier komen meer vliegtuigen naar Su, en het gevolg is de tickets goedkoper wordt, en de Overheid verdiend er meer omdat het volgens jou het heel duur is om daar te landen en parkeren !


  Maak melding

 11. Aloha mi Brada nanga Sisa fu Poti Sranan Kondre…….Dit is gewoon vriendjes Politiek van SLM en KLM. Deze twee willen de Monopolie in hun handen hebben. Dus andere goedkopere vliegmaatschapijen maken geen kans op die route van A,dam-Suri en omgekeerd te vliegen. Stelletje bloedzuigers zijn deze gasten. De concurrentiewaakhonden worden zeker omgekocht met smeer geld. Wat een nare wereld!!!!! Che Che!!!


  Maak melding

 12. Kunnen de prijzen niet omlaag natuurlijk de prijs kan tot 550 Euro voor economisch.
  Hoe kan dat als wij gedurende 2maanden niet gaan vliegen door boycot en achter dit idee staan .
  Klm vliegt in de zomer 4keer naar Pbm en in de winter maanden 3keer.
  op dinsdag,donderdag en Zaterdag.vroeger ging men de mensen die Economische class geboekt hadden upgraden voor 300 euro dan kon je in de business class terecht.
  Deze is sinds vorig jaar terug gedraaid.vliegtuigen zijn voor 90 % altijd vol wel wordt rekening gehouden met vracht dus balans qua gewicht dan gaan er iets minder passagiers mee.Vaak gooit klm een actie erin als je een paar maanden eerder boekt kan je goedkoop vliegen.Let wel dat geldt meestal voor 20 plaatsen in het toestel van in totaal 420 plaatsen.Een vergelijking met Amerika kan niet gemaakt worden zoals iemand al eerder op dit forum gewezen heeft.
  De frequentie is vele malen meer dan de route pbm-ams slm en klm bij elkaar opgeteld .
  Het enige wat moet gebeuren is aan Suriname om goed te onderhandelen over de monopolie.
  Een andere is om een eenheid te vormen en 2 mnd niet te vliegen naar ams-pbm .
  Kunnen wij dit ?.Klagen helpt niet want men luistert toch niet.
  Waarom is Suriname goed bevriend met klm omdat klm een DC 10 verkocht had aan Suriname met gunstige voorwaarden ook qua onderhoud enz.


  Maak melding

 13. prijs …product verhouding…
  Broeders….
  wordt je gedwongen richting SU….neen
  wordt je gedeporteerd…is ander verhaal
  Je maakt zelf een keus…..dus als het duur is no zeur !!

  Als niemand de keus maakt dan “zakt” de prijs…..
  Ik als liefhebber weet het….Heimwee is niet in prijs uit te drukken…


  Maak melding

 14. Suriname is geen paradijs als je een rondje maakt over de wereld.
  Suriname is een paradijs voor luilakken en dieven,
  vooral afrikaanse afkomsten maken het land kapot.


  Maak melding

 15. de ticketprijs is een eeuwig durende discussie .de uitspraak dat de prijzen niet buitensporig zijn kunnen we niet controleren als we niet alles weten.het is alleen een gevoel.
  de klm kan misschien goedkoper vliegen maar volgt hoogstwaarschijnlijk de prijzen van de slm. daardoor verdient ze waarschijnlijk meer dan de slm op deze route.maar waarom zou de klm haar prijzen verlagen? op vergelijkbare lange afstanden, b.v. Miami -Uruguay 9u vliegen, betaal je een vergelijkbare prijs. maar Adam south afr. is weer iets goedkoper want de vlucht is langer. als ik vlieg, en soms 5x/jr. dan zijn de vluchten 100% geboekt in laag/midden seizoen. laagseizoen is ook erg kort.
  dat geeft het gevoel dat men goed verdient aan de route maar het is alleen maar een gevoel.

  Zoals elders opgemerkt zijn de kosten in sur. wel erg hoog. zo hoog dat de klm ooit de catering uit ned. meenam voor de terugreis. Pengel airp. schijnt erg duur te zijn. kijk op het ticket wat de werkelijke prijs is en wat de overige kosten zijn.


  Maak melding

 16. Ik wordt moe van deze jarenlange discussie en denk zelf dat het de SLM zelf is (met in haar kielzog de KLM) die de passagiers op deze route in een wurggreep houdt.

  De KLM past zich (als het moet) zo aan, indien er een andere freight policy of regime geldt op deze route.
  Maar dezelfde KLM laat eerst de Suri amateurs (het liefst zo lang mogelijk) ploeteren in deze industrie, en slaan daarmee hun slag vanwege de onwetendheid over de airline industry binnen de SLM.

  Want ook ik als 100% Suri vlieg eerder met de KLM want ik ga voor zekerheid.
  Als ik online heen en terug m’n stoel heb gereserveerd moet geen enkele klojo (zoals mij eerder bij de SLM is overkomen) me komen vertellen dat ik te laat was en m’n stoel weg is !!!

  Ik vlieg dus vanaf 2008 nimmer meer met de SLM omdat het een stel amateurs zijn die dit bedrijf bestieren.
  Ben onlangs naar Su geweest en heb bewust 200 euri meer betaald voor een KLM ticket (dan de SLM) omdat ik ga voor zekerheid en betrouwbaarheid !

  Dit is zeker geen grootdoenerij maar ik heb gekozen voor en ook gekregen waarvoor ik heb betaald.

  En dat moeten al die klojo’s van de SLM allemaal nog gaan leren !


  Maak melding

 17. Kaolo homo’s zogenaamde heilige boontjes, zware uitbestedingen en het ergste is dat het allemaal slecht uitpakt voor ons. Surinamers. Waarom is de wereld zo gemeen?

  Management van poep.

  ik huil diep in me hart.

  kus


  Maak melding

 18. De ticketprijs is niet duur.

  Dit jaar in april gevlogen naar Su.
  De ticketprijs is 146 euro. De rest zijn belastingen enz. Voor 146 euro kan ik niet eens met de auto naar spanje. 146 euro ben ij kwijt aan tol.
  Prijsspecificatie
  Volwassene
  Prijs 146,00
  Internationale toeslag van de luchtvaartmaatschappij 314,00
  Toeslag luchthavenvoorzieningen 30,63
  Toeslag passagiersvoorzieningen 21,88
  Luchthaven Passagiersservicetoeslag 14,38
  Veiligheidstoeslag 12,17
  Internationale veiligheidskosten 5,25
  Geluidsisolatietoeslag Nederland 0,50
  Prijs (per passagier) 544,81
  Aantal passagiers 1
  Boekingskosten per reservering EUR 10,00
  Totaalprijs voor alle passagiers EUR 554,81
  Totaalprijs: EUR 554,81


  Maak melding

 19. Brido:
  Als je schoolgaande kinderen hebt en dus afhankelijk bent van de schoolvakantie’s dan betaal je gewoon tussen de
  € 1.050,00 en € 1.200,00 euro p.p.!
  Het is al veelvuldig aangegeven dat je in die zelfde periode voor minder dan de helft naar L.A. vliegt!


  Maak melding

 20. De KLM en de SLM belazeren die Surinamers die vliegen naar Suriname en Nederland punt uit.Ik vlieg 12 tot 14 uren naar zuid Afrika en betaalt de helft van de prijs naar Suriname of Nederland.Dat is oplichterij.Er moeten meer maatschappijen naar Suriname vliegen.Dat is mijn advies concurrentie moet er zijn zodat die prijs omlaag kunnen.


  Maak melding

 21. Al is de ticket €2000, domme surinamers gaan toch..
  Alsof het land zo bijzonder is , terwijl het niks te bieden heeft!
  Die luie afrikaanen gaan ..
  Lenen geld om naar su te gaan..


  Maak melding

 22. volk volk
  .als het nodig is
  .als je geld heb .kan je reizen .dan koop je een ticket.
  voor drugs koerier moet het moeilijk zijn voor een ticket
  gewoon duur maken

  is geen prei prei sani


  Maak melding

 23. Luister , zij kunnen lullen wat ze willen Ik wil zien hoe deze onderzoek tot stand is gekomen! WELKE PERSONEN HEBBEN DIT UIGEVOERD. En precies :waarom is de ticket prijs nog zo hoog


  Maak melding

 24. Precies !!Daarom is een derde maatschappij niet happig om te vliegen op die route.In totaal mogen er 6 maatschappijen vliegen op de route Ams-Pbm.


  Maak melding

 25. Er is ook nog zo iets als collectief inkopen, dat drukt de prijs . En wil dat niet lukken,… denk dan aan het collectief huren.
  Van uit mijn werk, heb ik voor een bedrijfsuitje uiteindelijk een vliegtuig gehuurd omdat het p.p. meer dan 265 euro scheelde, dus dat was een snel besluit, Het uitje was Amsterdam-Rio.


  Maak melding

 26. Weetje wat ik niet kan begrijpen is dat men zoveel en dan ook maar zoveel loopt/zit te klagen over KLM of SLM als SLM zijn prijzen al niet verlaagd wie is KLM om dat wel te doen ?!? Als wij als surinamers niet alleen zouden klagen maar er ook nog wat aan zouden doen zoals niet het geld neertellen om zo duur te vliegen naar ons geboorteland en met zijn allen bijeenkomen om te protesteren tegen de toren hoge tarieven.

  Zolang men geen moeite maakt zal er nooit wat gebeuren! Net als hoe de prijs van de visums extreem omhoog zijn gegaan zijn mensen toch geneigd om het geld neer te leggen.. Wel ik niet ik boek wel een all inclusive reis naar een ander land dan maar een korter verblijf maar wel waar voor me geld. ( ticket, hotel all in, bustransfer)

  Suriname is alleen een ticket al vanaf 699

  En begrijp me niet verkeerd ik wil heel graag naar me geboorteland maar voor een vakantie naar su ben ik voor mij en me gezin veelste duur kwijt.
  Dus zeg ik Adjosi en tot ooit wanneer te prijzen zijn verlaagd😉


  Maak melding

 27. Die wijsneus die het steeds over afrikaners heeft, ik ben geen racist op basis van kortzichtigheid zoals jij(jullie) daar zijn het die afrikaan-afkomstige, hier zijn t die bakra’s

  Die donkere (hardwerkende, belangrijke positie, hoog opgeleide) zoals jullie jezelf zien, jullie hebben Su in alle opzichten overgemomen…maar Su draait niet !!?? of ligt dit toch aan die afrikaans-afkomstigen, dan kunnen jullie beter je harde werken, hoge opleidingen, belangrijke positie én kapitaal beter in de wc doorspoelen.

  Want ondankst deze voordelen ( om in jullie woorden te blijven) gunnen jullie je onderling geen ene goeds, slechts misgunning en verderf, jullie vermoorden je eigen moeder nog voor een kwartje.

  één tip, laat Su voor die afrikaan afkomstige ( die zijn de enige die daar hard gewerkt hebben voor zweepslagen en hebben daar gebloed) gà naar jouw afkomst terug, want die zijn toch superrieur enz en beloon je/jullie jezelf met hard werken, hoge opleiding .. of gaat het daar toch niet werken.

  Ondankst dat daar géén afrikaans afkomstige en bakra’s zijn, maar wél willende, hard werkende mensen, slimme mensen… is en blijft het toch 1van de armste land ter wereld

  Ik neem het voor niemand op maar ook opgeleide mensen kunnen/moeten nog leren

  Socratès


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.