Speciale glossyuitgave van Dreamz Newz i.v.m. Srefidensi

0

Nederlandse Surinamers zijn erg trots op hun Surinaamse roots. Maar ze lopen er niet mee te koop. Wel vinden ze die Surinaamse roots een verrijking van de samenleving. Nederland is ook heel nadrukkelijk hun land, hun thuis. Dit is het beeld dat opdoemt uit 33 columns die vooral door hier opgegroeide Surinamers zijn geschreven voor een speciale glossyuitgave van Dreamz Newz, een gratis Surinaamse maandkrant. De glossy verschijnt naar aanleiding van de 40ste verjaardag van de Surinaamse onafhankelijkheid op 25 november aanstaande. De redactie nodigde o.a. vaste medewerkers en een aantal bekenden uit de Surinaamse gemeenschap uit om te verhalen over hun band met Suriname, over het land van hun ouders en over hun eigen invulling van de Surinaamse identiteit in het dagelijks leven.

Naast de columns sprak Dreamz Newz met Jörgen Raymann en anderen over het beeld dat we van ons zelf hebben als Surinaamse gemeenschap in Nederland. We zijn er per slot van rekening ook al 40 jaar in dit land. Raymann: ” Wat wij vooral ontberen als Surinamers is dat wij een gunfactor naar elkaar toe hebben. Je ziet dit heel vaak gebeuren in stichtingen, in besturen, zelfs aan het werk hebben we heel vaak moeite om een andere Surinamer iets te gunnen; succes te gunnen. Het is alsof wij het maaiveldsyndroom vanuit Suriname hebben meegenomen omdat Nederlanders ons dat jaren geleden hebben opgelegd. Dat hebben we heel sterk. Aan de andere kant is het zo dat wij ons eigenlijk van alle buitenlanders het best hebben aangepast aan deze samenleving. In alle sectoren kom je Surinamers tegen, maar men staat er niet meer bij stil dat het Surinamers zijn. We zijn al bijna geassimileerd”, aldus Jörgen Raymann die ook openhartig praat over het belang van diversiteit in de landelijke media.

Op verzoek van Dreamz Newz heeft prof. dr. Chan Choenni twee artikelen geschreven die inzicht geven in de etnische samenstelling van de Surinaamse gemeenschap in Nederland en beschrijft hij ook waar de meeste Surinamers wonen. Almere bijvoorbeeld heeft nu vier keer meer Surinamers wonen dan Utrecht. Over de bevolkingssamenstelling van Suriname zegt Choenni: ” De bevolking was gedaald rondom de onafhankelijkheid, als gevolg van grote emigratie. Daarna is het weer toegenomen en in 2012 had Suriname meer dan een half miljoen inwoners. Het aantal Marrons en Gemengden neemt fors toe. De Hindostanen vormen nog steeds grootste de bevolkingsgroep, maar hun aandeel in de bevolking neemt niet meer toe. Het aandeel van Creolen en Javanen daalt zelfs licht, ondanks een geringe toename. Brazilianen en ‘nieuwe’ Chinezen zijn nieuwe bevolkingsgroepen in Suriname en steeds meer zichtbaar in het straatbeeld”.

In de glossy verder ook aandacht voor een nieuw concept van Brasa Dei vieren op 29 november in TivoliVredenburg te Utrecht, een interview met een echtpaar dat al 40 jaar een tropisch huis runt, een interview met een bevlogen Surinamer die Nederlandse ondernemers de weg naar Suriname wijst en er is een verhaal over een monument van Verbondenheid tussen Suriname en Nederland, dat nog steeds niet gerealiseerd is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.