Surinaamse padieboeren brengen eigen teelt in gevaar

10

PARAMARIBO, 21 sep – Het illegaal importeren van zaaizaad is een levensgroot risico. Dit zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Toch is het precies dit wat padieboeren hebben gedaan bij de afgelopen inzaai.

Ruim de helft van alle boeren in Nickerie heeft het Guyanese zaaizaad ook gebruikt. Dit kan gevaren met zich meebrengen als plantenziektes. Algoe zegt tegenover de Times of Suriname dat er regels zijn voor het importeren van zaaizaad. Het zaad moet eerst worden aangeboden bij LVV. Daar wordt nagegaan of het geen risico’s bergt. Overigens zijn er genoeg goede voorraden in Suriname zelf.

De boeren zijn het daar kennelijk niet mee eens. Volgens hen zijn de padierassen uit Guyana beter bestand tegen ziektes. Ook zouden de opbrengsten zeker tweemaal hoger liggen. Algoe geeft toe dat de rassen die in Suriname zijn ontwikkeld minder opleveren. Aan de andere kant bieden de Surinaamse rassen de garantie dat ze resistent zijn tegen ziektes. Er wordt nog onderzocht hoe de illegale import kon.

10 REACTIES

 1. Naar verluidt hebben de boeren dat gedaan omdat zaaizaad van Adron te ziektegevoelig is.Waarom werkt Adron nog steeds met lijnen? Waarom zijn ze niet doorontwikkeld tot echte rassen? Heeft de overheid voldoende deskundigheid in huis om goede rassen te ontwikkelen? De bachelors zijn niet in staat om hoog wetenschappelijk te werk te gaan.We hebben een aantal universitair opgeleide zaadveredelaars nodig,anders zullen we de strijd net Guyana verliezen.


  Maak melding

 2. …Aldus Algoe ,die de hersenen van een VARKEN heeft.
  Hij zou niks anders willen dan rijst IMPORTEREN.
  Hij praat niet over al het vee.kip,vlees die hij en zijn ndp regeing laat importeren zonder enige keuring.
  Padie boeren,
  als jullie verder met jullie bestaan willen gaan dan niet wachten op deze ndp regering .,doe wat het beste is voor jullie Hopenlijk hebben jullie ie lesje geleerd door achetr die moordenaar en kowfoetoe boi Algoe aan te lopen en blindelings te geloven.
  .


  Maak melding

 3. Als het mis gaat dan staan ze straks weer op de stoep van de overheid voor subsidie of compensatie.

  Ook hier moet de subsidiekraan volledig dicht.
  Het is meer dan tijd dat de sector marktconform gaat produceren.


  Maak melding

 4. @Abaisa
  Wat ?~!! Subsidies?!
  Laast wat wij gelezen hebben in de krant is dat wij als burgers op de hulp van onze medeburgers moeten rekenen en hopen in de vorm van DONATIE!!
  Kijk wij moeten de handen ophouden voor een almoes en dochterlief gaat shoppen in Parijs. Weet jij wie betaald voor haar inkopen?
  Ja,wij ,wij met het weinige dat we nog hebben.


  Maak melding

 5. @Abaisa,

  Zonder subsidies ga je 3 keer meer moeten betalen. Nu al piepen de mensen dat ze een hogere energie- en waterrekening krijgen. Wat moet het straks dan worden? Sla alvast je mais op.


  Maak melding

 6. Abaisa,

  Waar maak jij je als hardcore Boutist druk om. Subsidie meer of minder, het maakt geen zak uit. Iedereen wordt uitbetaald nadat de geldpers heeft gedraaid. Binnen een jaar koopt men een bak bamie met kip voor 700 SRD. Laat staan als je een nieuwe wasmachine nodig hebt. De veren van je pickup worden dan flink op de proef gesteld.

  Jij doet niets anders dan wat je mede Boutisten doen, namelijk hard schreeuwen om subsidies af te schaffen. Is het ooit bij je opgekomen wat de economische effecten zijn als je dit doet ? Bij de paarse politbureau hebben ze ook nooit gehoord van calculatie. Ordinair bezuinigen om de staatskas te vullen zonder duurzame ontwikkeling is kansloos.

  En als het mis gaat dan staan ze straks echt niet op de stoep van de overheid voor subsidie of compensatie. Wij surineds krijgen een whatsapp berichtje met het verzoek of er een Jos Steeman doos gestuurd kan worden. Kerel jij en je paarse matties nog in een sprookjes wereld.


  Maak melding

 7. Abaisa,

  Is er nog iets in ons land, dat we wel exploitabel kunnen maken ?
  Zo langzamerhand gaat alles naar de bliksem.
  We hebben niet de expertise om verschillende soorten teelt zelf door te ontwikkelen en resistent te maken (zie ook de bananenteelt).
  We zijn voor alles afhankelijk van het buitenland.
  Ik stam uit een tijd, dat Suriname veel meer welvarend was dan nu en niet voor zo ongeveer alles afhankelijk van het buitenland.
  Nu leeft meer dan de helft van de Surinamers op of rond de armoedegrens en jij wilt alle subsidies afschaffen ?
  Je weet niet, waarover je praat als je dat serieus meent.
  De economische impact daarvan op de bevolking zal vernietigend zijn.


  Maak melding

 8. De grens tussen Suriname en Guyana is een kunstmatige, door mensen ingestelde grens. Stel dat Bouterse morgen zo flink is (dat is hij zeker niet) en hij stuurt ons leger erop uit om Guyana in te lijven, dan zal Algoe de import van zaaizaad uit Guyana even riskant vinden als wanneer rijstboeren uit Saramacca zaaizaad uit Nickerie gebruiken. Als ik een rijstboer was, dan mocht Algoe beweren wat hij wilde, ik zou gewoon het Guyanees zaaizaad, dat zoveel meer voordelen oplevert, gebruiken en het Surinaamse zaaizaad, waar Algoe waarschijnlijk aandelen in heeft, links laten liggen.


  Maak melding

 9. Dit doet mij denken aan het kwantitatief en kwalitatief succesvol opererend bedrijf Marienburg. Tot op heden een onvoorstelbare intrieste aangelegenheid.
  Btw.: Draait de cassavefabriek in Para waarin geld is geinvesteerd nu wél naar behoren of is dit ook een schoolvoorbeeld van slecht beleid/management.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.