Financiële bewegingsruimte Surinaams kabinet beknot

16
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 26 aug – De verschillende ministeries krijgen minder ruimte om uitgaven te doen. Volgens minister van Financiën Gilmore Hoefdraad zal streng worden gelet op werkopdrachten. Die mogen niet meer gegund worden zonder toestemming.

Voorheen mocht welk ministerie haast naar believen zelf bepalen wanneer en wie opdrachten gegund worden. Nu worden de ministeries elk aan handen en voeten gebonden. “Zij mogen geen financiële verbintenissen aangaan met derden zonder nadrukkelijke autorisatie van Financiën”, zei Hoefdraad in het parlement. Het past allemaal in het bezuinigingsplaatje van de regering Bouterse. Er moet steeds overzicht zijn van de uitgaven.

Die zijn zeer uit de hand gelopen de laatste jaren. Schuldeisers wachten al tijden op hun geld. Ook bij vorige regeringen bleek steeds weer een enorme schuld achter te zijn gelaten. Hoefdraad zegt er paal en perk aan te willen stellen. Hij heeft speciaal overleg gevoerd met president Desiré Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin. De komende tijd zullen meerdere maatregelen worden doorgevoerd om het uitgavenbeleid van de overheid helder te krijgen.

16 REACTIES

 1. Sranang is skeer ! Hiervoor hadden wij dus gewaarschuwd.

  Ook bij vorige regeringen bleek steeds weer een enorme schuld achter te zijn gelaten ???

  Natuurlijk niet, wat een onzin. Venetiaan had voor Bouterse een mooi erfenis achtergelaten. Onder Venetiaan waren de monetaire reserves prima op orde.

  Zie nu de staatsschuld onder deze regering. Bizar hoog ! De problemen bij de landen die geleend geld omzetten naar productie capaciteit zijn aanzienlijk minder omdat de terugbetaal capaciteit veel hoger ingeschat wordt. Het laatste leidt er toe dat een land als Suriname 20 maal meer moet betalen voor geleend geld dan bijvoorbeeld Nederland. Nederlandse staatsleningen met een negatieve rente worden blind getekend. Surinaamse staatsleningen zijn niet te slijten. De die hard Bouterse fans kunnen lullen wat ze willen maar de feiten liegen er niet om.

  Voor een land met minder inwoners dan een stad als Rotterdam hebben ze belachelijk hoge schulden. Vele generaties zullen dat gaan merken.


  Maak melding

 2. Het leed is toch al geschied, de afgelopen 5 jaar bebben die paarse rovers alles kunnen stelen op verschillende ministeries, vooral bij Ow waar Abrahams vertoefde, en leeft Abrahams en famillie nu in weelde van al die gestolen miljoenen, en onderzoek Pg blijft uit, omdat het van hogerhand wordt tegengehouden, en het volk mag daar voor opdraaien.


  Maak melding

 3. CONTROLE IS GEEN DAAD VAN VIJANDSCHAP

  Gaat de goeie kant op, men moet een wet van maken dat alleen de minister van financiën in samenwerking met de vice president mogen autorisatie verlenen. Als het fout gaat dan weet men wie de schuldigen zijn. De accountantsdienst (clad) zal meer bevoegdheid moeten krijgen.


  Maak melding

 4. Ook bij vorige regeringen????
  Laten we eerlijk zijn, vorige regeringen hadden inderdaad een achterstand van schulden aan aannemers, maar de achterstand aan betaling waar het nu omgaat betreft een aantal jaren.
  Of het kan zijn dat Gillmore het heeft over de enorme schulden achtergelaten door regeringen met een Bouterse signature.
  Bouterse is als militair op zijn eigen booby trap gestapt.


  Maak melding

 5. “Die zijn zeer uit de hand gelopen de laatste jaren.” De minister bedoeld hier dat de uitgaven zonder dekking zeer uit de hand gelopen zijn vandaar dat er ENORME betalingsachterstanden zijn, de Deviezen opraken, etc..
  En dat allemaal in tijden dat de inkomsten uit olie en goud explodeerden. Ofwel er waren miljarden extra in de economie en toch zijn er enorme tekorten en een verdubbeling van de Schuld.

  Wie was daar verantwoordelijk voor. Venetiaan heeft zelfs met woorden van de vorige regering een nette kassa achter gelaten en gefinancierde projecten (zoals Staatsolie) op de rails achter gelaten.
  Ook de deal met Surgold was nagenoeg rond onder gunstiger condities dan nu.

  Is er iemand of niemand die de verantwoordelijkheid kan of wil nemen voor het gepresteerde van de vorige regering


  Maak melding

 6. Is GILMORE net in Sranang geland ?????

  NEEN, hij is Honderd Procent medeschuldig aan het
  ontstaan van de RAMPZALIGE staatsschuld !

  Nu wil hij plotseling transparant beleid !!

  Gilmore zelf heeft de staatsschuld verborgen
  gehouden tot na de verkiezingen!

  Hij heeft wel geholpen bankbiljetten bij te drukken
  en stond toe dat de SRD met zeer vele miljoenen
  werd gesteund, terwijl de MEGA-ONZIN-uitgaven
  maar door bleven gaan !

  GILMORE je bent een pion, die niet geinteresserd
  is in wat de veroorzaakte financiele chaos betekent
  voor de gewone Srananman en Sranangvrouw !

  PS : LAFFE EGOIST met MEGA-SALARIS !


  Maak melding

 7. Had al lang moeten gebeuren, waarom moeten wij de put steeds dempen als de kalf al verdronken is.
  Wij verliezen steeds geld en tijd daardoor.
  De precaire financiele siutatie had voorkomen kunnen worden.
  Laten wij hopen dat dit weer een les is.


  Maak melding

 8. Nu worden de ministeries elk aan handen en voeten gebonden. “Zij mogen geen financiële verbintenissen aangaan met derden zonder nadrukkelijke autorisatie van Financiën”, zei Hoefdraad in het parlement. Het past allemaal in het bezuinigingsplaatje van de regering Bouterse.

  Wij zullen zien als de bende van DDB zich hieraan zal houden.
  Wedden van niet?
  Ze moeten toch door kunnen gaan met hun luie rijke leven en dat kost nou éénmaal heel veel geld.

  Tijd zal het leren.


  Maak melding

 9. Aan de minister is gevraagd om maatregelen te treffen tegen waarnemend algemeen directeur Willy Duiker, waardoor het onderzoek niet wordt bemoeilijkt. De bewindsman zegt dat alle medewerking verleend zal worden aan het vervolgingsapparaat.

  Dit heeft de heer Arthur Tjin in de aanvangsfase ook in de DNA aangegeven dat de heer Duiker in functie is gebleven terwijl bij een fraude onderzoek dit niet kan mede door de belemmering in zo een onderzoek.

  En nu pas, terwijl mogelijk documenten en bewijsmateriaal verdwenen zijn, dit wordt gedaan op verzoek van de PG

  Want ook documenten vervalsen, laten verdwijnen en verminken of het onthouden van bewijs is FRAUDE.
  Zelfs het toevoegen van kapitaal (witwassen) valt onder de noemer fraude.


  Maak melding

 10. Deze klungel en zijn partij hebben jaren de gelegenheid gehad de economie te diversiviseren en hebben nooit werk van gemaakt. En nu komt hij wijze manneke uithangen.


  Maak melding

 11. Ja al die gesjoemel in su moet weg na oen sref stem pot a man now we kroetoe na oen srefie doe we hebben niemand te vertrouwen om suriname omhoog te brengen we hebben automatische dieven nu willen ze het volk onderdrukken het arme volk moet al die schulden betalen terwijl die dieven van deze regering niets betaald er is een god daar boven die alles ziet wie kwaad doet te die arme volk zullen zeker boetten we zullen zien in de naam van jesus die leugenaar die boeffen zullen binnenkort oprotten halejuja


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.