Weinig opties bij grote schuldenlast Suriname

24

PARAMARIBO, 26 aug – Voor de regering zijn er maar weinig opties open als het de aanpak betreft van de enorme schuldenlast. Dit zegt Gregory Rusland, parlementariër en voorzitter van de Nationale Partij Suriname, NPS. De overheid zit tot over de oren in schulden en traditionele oplossingen zijn niet meer aan te spreken.

Zoals de publieke bedrijven met hun rol van financiële melkkoe. “We weten dat de regering nauwelijks aan bezuinigen toe zal komen, omdat ze in de vorige periode is begonnen staatsbedrijven uit te knijpen, zodat inkomsten omhoog kunnen. De bedrijven hebben zelf ook problemen. Blijven nog over China en eventueel de particuliere sector”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. Er is hoe dan ook weinig bewegingsruimte voor een armlastige overheid.

De publieke schuld is enorm toegenomen. Volgens het Bureau voor de Staatsschuld bedraagt de schuld ruim zes miljard Surinaamse dollar (ongeveer anderhalf miljard euro). Dat kan allerlei vervelende gevolgen meeslepen. “Suriname is beland in een situatie, waarbij schulden met schulden moeten worden afgelost. Wij wensen als volk geen zaken als devaluatie van onze munt en kijken uit naar de verrichtingen van de regering”, aldus Rusland.

24 REACTIES

 1. Zoals reeds meerdere malen uiteengezet moet
  het TRIO dat Sranang in de financiele afgrond
  heeft gestort, DESI, ANDY en GILMORE,
  wegwezen !

  Anders zal Sranang niet verder komen !

  Vijf jaar heeft dit trio een bizarre onproductieve
  stroom uitgaven gedaan, leidend tot een MEGA
  Staatsschuld van ruim ZES MILJARD !

  Nu komt ditzelfde TRIO met babbels over
  oplossingen !

  Nog steeds zijn de dringend noodzakelijke
  bezuinigingen niet ingezet en is niet gestart
  met het kappen van onnodige onzin-uitgaven !

  Devaluatie is ONONTKOOMBAAR en het
  uitpersen van de reeds arme Sranangman
  zal Sranang ook niet veel verder brengen !

  PS : Er is helaas niet geinvesteerd in geld
  genererende economische activiteiten en
  bedrijvigheid.
  Dat betekent dat er ook in de naaste toekomst
  geen valuta/inkomsten zullen binnenkomen om
  de schulden te dempen.

  Hopelijk stort het bedrijfsleven niet verder in als
  gevolg van de WANbetaling van de overheid !

  NDP blijkt niet in staat de economie en de staats-
  financien te managen !

  Nanga DESI, GILMORE & ANDY, moro hebi o doro !


  Maak melding

 2. Met zo een incompetente regering en moordenaar als lijder verwacht je heus geen wonderen. Het resultaat start ons recht in de ogen dankzij de waardeloze kiezers.


  Maak melding

 3. Wat een blamage en de Nationale Debielen Personen; Rob-G (lees Anna Zondergeld), Para Supletie Man en nog velen. Ze zijn nog steeds in de wolken met hun vriend de Moordenaar.


  Maak melding

 4. Dit komt door het wanbeleid van de grootste rover ooit in Suriname nl D Bouterse. D. Bouterse de moordenaar denkt ‘na mij de zonvloek voor Suriname’.
  Deze man die zich boven de wet waant in ons land in een sta in de weg is voor Suriname’s ontwikkeling. Met hem in het centrum van de macht voorspelt weinig goeds voor Suriname. Hij kan met alles weggaan in Suriname, hij heeft gemoord, gestolen van de staatskas, vrouwen verkracht en de verkiezingen in zijn voordeel gemanipuleert door 60.000 stembiljetten niet te laten bezorgen om niet te zeggen over de hertellingen achter gesloten deuren. De man laat Suriname voor de 3e keer failiet gaan door verspilling en geld wegroven en laat nu een show platform installeren om zo geen verantwoording hoeven af te leggen.
  Onderzoek naar de oorzaken hoe dat kwam dat het land binnen 5 jaar weer bankroet is zal er niet komen want dan komt men D Bouterse tegen als de grootste veroorzaker.


  Maak melding

 5. STAATSSCHULD GESTEGEN NAAR 6.3 MILJARD

  Ik wacht even op het commentaar van Pero en RobG die dit een prima ontwikkeling vinden. Kom er maar in……


  Maak melding

 6. Misschien gaat Suriname een obligatielening aan op de kapitaalmarkt waar euro’s en dollars te lenen valt.
  Gezien de reputatie van Suriname en de rating die ze hebben word het zeker een lening met een rente percentage van 8,5% per jaar.

  Hoefdraad neem dit advies over dan kunnen de nang mangs een grote njang maken zoals eerder bij de lening van Staatsolie.
  Heb begrepen dat een persoon uit het NDP kamp 30 miljoen US heeft ingelegd tegen een rente van 7,7% is dit jaarijks een rente van 2.230.000 US dollars.


  Maak melding

 7. Misschien gaat Suriname een obligatielening aan op de kapitaalmarkt waar euro’s en dollars te lenen valt.
  Gezien de reputatie van Suriname en de rating die ze hebben word het zeker een lening met een rente percentage van 8,5% per jaar.

  Hoefdraad neem dit advies over dan kunnen de nang mangs een grote njang maken zoals eerder bij de lening van Staatsolie.
  Heb begrepen dat een persoon uit het NDP kamp 30 miljoen US heeft ingelegd tegen een rente van 7,7% is dit jaarijks een rente van 2.230.000 US dollars.


  Maak melding

 8. Een schuld van 1,5 miljard euro is een habbekrats vergeleken met landen in de regio. Elk land heeft schulden. De rijkste landen hebben de meeste schulden, dus die analfabeet Rusland met zijn verpauperde politiek scene moet het veld ruimen. De regering is zich ervan bewust dat er dringend moet worden opgebouwd. Ook al graaien die roversbende, tenminste durven zij de handen uit de mouwen te steken en hun lange vingers ook mee te laten profiteren. Kijk maar naar Ashwin Adhin Alias Robin.


  Maak melding

 9. Can somebody, anybody please help me!!!!!! Ik begrijp er nu geen paarse bal van.
  Is de 6.3 miljard schuld geerfd van regering Venetiaan???
  OK niet dus, waarom wordt dan beweerd dat regeringen enorme schulden achterlaten??
  OK dus, regering Bouterse 1 is zooo oliedom geweest om deze enorme schuld achter te laten voor regering Bouterse 2.
  Ooh dus daarom zullen we nu meer voor stroom, water en belasting betalen.

  Hopelijk begrijpen de paarsen het nu veel beter.
  Ma nog laatste vraag meneer, wat zal er dan over 5 jaar met ons gebeuren????
  Weet ik jammergenoeg ook niet, dat zal je aan God moeten vragen.


  Maak melding

 10. @Pero en nog velen die de VHP, NPS van langs gaven en dat het financieel zo goed gaat met Suriname onder Bouterse.

  =Zie EBS, de zakkenvullers en nu pas is Duiker op non actief gezet.

  =Zie Staatsolie waar men met middelen van de staat hun eigen schuur of huizen hebben gebouwd. Mensen afpersen en nog veel meer.

  =Zie de zorgverzekeraars, on-en min vermogen krijgen NIET de behandeling die ze nodig hebben.
  Had men niet vertelt dat niemand zou weten of je onder het on en min vermogen valt of als je en baan hebt met die zorgpas???? Die zorgpas stelt nu niets voor.

  =De schulden zijn gestegen en hoe gaat suriname voldoen aan al deze verplichtingen???

  ==Miesikeba::Suriname wordt de tweede Dunai. Wanneer???

  -Ik hoop het beste voor land en volk, maar de NDPérs moeten nu even een toontje lager gaan zingen.


  Maak melding

 11. De heer Rusland is de economische problemen van Suriname vetter aan het aandikken dan in werkelijkheid het geval is. Er ziijn financiële problemen en ik vind deze problemen een uitdaging voor elke regering en elke vakman/vakvrouw om op te lossen.De regering doet haar best om de problemen de baas te worden. De heer Rusland kan liever in zijn eigen clubje de mega problemen oplossen. De man is zo arrogant dat hij niet eens doorheeft dat de NPS met een meltdown bezig is of aan het imploderen is. De NPS valt niet meer te redden.


  Maak melding

 12. Suriname moet alle diaspora terugroepen. Een kleine bevolking kan onmogelijk voor genoeg inkomsten zorgen. Ook een land als Dubai heeft een kleine bevolking (nog geen miljoen) maar heeft wel enkele miljoenen arbeiders uit andere landen er werken.

  Dus nieuwe regering, laat de diaspora terugkomen zonder veel voorwaarden te stellen. Liever zij dan Haitianen en weet ik veel wie meer.


  Maak melding

 13. beste RobG
  Wie heeft er een melt down. Volgens mij heeft de Republiek Suriname een Melt down en dat wordt openlijk toegegeven door de regering gezien de paniek acties. Het ziet er naar uit dat er nu wel een paar Ministers zijn die van Wanten weten en wat doen. Ze moeten ook wel, alternatieven zijn er niet.

  Na letterlijk gouden tijden met enorme extra inkomsten uit goud en olie (heeft men niets voor hoeven doen). Blijkt nu dat alles verjubelt is en stelt men het volgende vast:

  1) staats inkomsten min 18%.
  2) staats uitgaven plus 8%
  3) toename te kort 51%
  en dat allemaal in de 1ste 6 maanden van 2015.

  Voeg dat toe aan geen uitzicht op direct herstel van de grondstoffen prijzen, geen investeringen in extra verdien capaciteit.

  Schulden van de staat nemen sterk toe. Schulden van staatsolie zijn maximaal en Surgold LLC zal binnen kort weer bij gestort moeten worden, de niet betaalde rekeningen worden ondertussen erkend en de deviezen zijn nu officieel ook onder de minimum grens en verdampen zodra de Yuan swap afgerekend moet worden (met echt geld). Yuan Swap is niet meer dan uitstel van executie.

  RobG dat allemaal is de laatste 5 jaar ontstaan ondanks de gouden tijden met miljarden extra inkomsten. Extra inkomsten zonder dat er een stap harder voor gelopen is.

  Voeg aan het voorgaande toe dat het niet realistisch is dat bij de dalende grondstoffen prijzen het bruto nationaal product blijft stijgen. Ofwel de regeringen Bouterse verhullen al enige tijd een krimpende economie met als gevolgd dat zodra de realiteit echt aankomt hij heel hard aankomt.
  Zodra devaluatie niet meer te voorkomen zal zijn betekend dat meteen een stevige toename van de buitenlandse schuld en is de regering Bouterse gast in eigen land en hebben ze niets meer te vertellen (zie Griekenland).

  Ik hoop dat u eens gaat inzien dat grootspraak en duiken nergens toe leidt.


  Maak melding

 14. @ Ikkenoom
  Dubai heeft ongeveer 250.000 staatsburgers op een bevolking van meer dan 2 miljoen.
  Ze zitten op elkaar gepropt een heel klein landje en bestaan bij de gratie van de smokkel en services aan Iran en allerlei zaken die Allah niet toelaat in wat buurlanden.

  Neem Dubai aub niet als voorbeeld want daar wordt reel geïnvesteerd in echte business (handel en zaken met Iran) en luchtkastelen waarmee ze ons de ogen uitstekken.
  Aan de onderzijde van de maatschappij is het weinig florissant. Ik denk dat er weinig Surinamers het leven van de werkenden in Dubai zullen kunnen leven. Het is een afgeleidde van het vroegere Brits Indie dus als je even niet de klant tot koning verklaart sta je op straat. Surinamers hebben de eigenschap klanten te negeren.


  Maak melding

 15. RobG
  De heer Rusland is de economische problemen van Suriname vetter aan het aandikken dan in werkelijkheid het geval is. Er ziijn financiële problemen en ik vind deze problemen een uitdaging voor elke regering en elke vakman/vakvrouw om op te lossen.De regering doet haar best om de problemen de baas te worden.

  Ik pies in mijn broek van het lachen.

  Deze RobG is echt volkomen de weg kwijt. Wat een stumper.


  Maak melding

 16. @Ikkenoom
  Waarom denk je dan dat de meerderheid van de Diaspora blijft waar ie is?

  Ik snap niet echt waarom die nodig zijn.

  Alles gaat en is nu toch zo “geweldig” in Suriname dankzij de vorige regering met zoveel (on)gerealiseerde veelbelovende en helaas veel geld kostende projecten. De huidige regering heeft weer van de “meerderheid” van de bevolking mandaat gekregen om dat super beleid voort te zetten. Dus dan moeten ze dat ook maar samen weer voor elkaar zien te krijgen. Moet lukken met al die “geweldig, ervaren en kundige” bestuurders, die precies van de hoed en de rand weten.
  Ik wens ze allemaal veel succes en blijf het vanaf de andere kant van de oceaan volgen.


  Maak melding

 17. @RobG,

  Meneer DE ECONOOM RobG: Kun jij mij vertellen hoe de Financiële Problemen eruit zien?
  Jij stelt onomwonden vast dat Gregory Rusland de economische problemen aandikt dan de ze in Werkelijkheid zijn?

  Als ondernemers niet uitbetaald worden, gaan de Schulden echt niet omlaag maar mij dunkt dat deze hoger worden. Als Top Econoom hoor je dit toch te weten?

  Kun jij mij vertellen hoe de regering haar best doet om de problemen de baas te worden.

  Ik heb nog steeds niet gezien hoe DDB binnen eigen gelederen ( lees: kabinet van de president) gaat bezuinigen?

  Plus/Min 100 miljoen SRD(BEGROTING) per jaar wordt uitgegeven aan Stevie Wonder en de Fist lady, limbo en Ali Baba en zijn Kompanen!!!


  Maak melding

 18. Het is niet de schuld van Bouta en zijn companen die op hem lijken. Nee het is de schuld van de Hindoestanen.

  Die hadden moeten ingrijpen omdat ze weten dat er kwistig met geld zou worden gestrooid door DDB & Co. Bouta en z’n regering is niet de dader maar juist het slachtoffer. Goed dat hij nog 5 heeft gekregen..


  Maak melding

 19. De 6.3 miljard SRD aan schuld van de overheid is een keiharde feit en deze Bouterse kennende zal het veel meer dan dat zijn.
  Er is overduidelijk flink gegraaid uit staatskas.
  Je moet nagaan wat je als natie hebt overgehouden van de omgerekend bijna 2 miljard U$ dollar aan schulden.
  Hoe komt het dat wij zoveel schulden hebben, wat heeft de regering daarmee gedaan???
  Als men in de wandelgangen beweert dat Bouterse 600 miljoen U$ op een Zwitserse bank en Abrahams 3 heli’s heeft aangeschaft en ook nog een 30 miljoen U$ stort tbv de Staatsolie obligatie lening, dan ontkom je niet aan de indruk dat deze zaken op waarheid berusten.

  Om te voorkomen dat het hem stemmenverlies zou kosten zei Bouterse nog geen maand voor de verkiezing:”A moni de”.
  Vergat hij erbij vermelden:”…in mi nanga Abrahams zakka.”???


  Maak melding

 20. @Jojo, het hoort bij politiekvoering. Ook de regeringen van Nederland, Belgie, Frankrijk, Spanje, Portugal, Zwitserland, Oostenrijk, USA, Mexico, Colombia, China, Brazilie, Rusland, enz.enz. moeten overgaan tot bezuinigingen. Er is niets nieuws onder de zon, het hoort bij het besturen van een land.


  Maak melding

 21. RobG
  Bezuinigen is een instrument waar men een keuze voor maakt. Als men in staat is de economie harder te laten groeien kan men ook kiezen voor stimuleren.

  Daarnaast roept men wel over bezuinigen maar dat is heel erg relatief omdat veel mensen extra meer willen en niet tevreden zijn. Het bezuinigen klinkt hard maar valt reusachtig mee. Het zijn noodzakelijke maatregelen om te kostbare ontwikkelingen zoals de oude dag voorzieningen (vergrijzing) te kunnen financieren.
  Bezuinigen doet men planmatig.

  In Suriname heeft de regering de noodzaak jaren genegeerd en wordt nu overvallen door heel grote te korten en stapels niet betaalde rekeningen.
  Suriname heeft geen beleid anders dan de ogen sluiten voor de realiteit. Er worden nu massa’s directeuren ontheven en ontlast en nieuwe benoemd zodat er weer eens dubbele lasten ontstaan. Weer gaan ze om de realiteit heen. Als ze fouten gemaakt hebben ontsla je ze maar dit is weer de kool en de geit sparen.

  De grote sterke leider zoekt weer schuldigen om het vallen van de vorige regering aan op te hangen.


  Maak melding

 22. RobG
  even naar de actualiteit de Nederland krijgt voor 2016 een feest begroting en Duitsland heeft nu al een begrotingsoverschot.

  Als het Duitsland goed gaat gaat het in provincie Nederland ook goed.
  Het bezuinigen heeft helaas heel veel schade opgeleverd maar resulteert nu wat te laat weer in een gezonde economie.


  Maak melding

 23. Bezuinigingen behoren inderdaad tot het besturen van een land.

  Maar een land besturen door populistisch beleid en niet te letten op je uitgaven is ons uiteindelijk duur komen te staan, zet daarbovenop gedoogd beleid tav corruptie.
  Het beleid van het afgelopen 5 jaar was erop gericht stemmenwinst te behalen voor de verkiezing, het uiteindelijke resultaat hiervan is een verkiezingsoverwinning maar dat we nu met grote schulden opgescheept zitten en daardoor moeten bezuinigen.

  Een politicus denkt aan de komende verkiezing en een staatsman denkt aan de komemde generatie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.