Ex-diplomaat: waarom mogen Surinamers niet visumvrij naar Schengen-landen?

50

PARAMARIBO, 15 jun – Waarom worden Surinamers niet ontslagen van de visumplicht voor de zogenaamde Schengen-landen? Dit is de vraag waar oud-ambassadeur Sonny Hira dezer dagen mee zit. Vijf Caribische landen kwamen onlangs in aanmerking.

De inwoners van Dominica, Grenada, St. Lucia, St. Vincent & the Grenadines en Trinidad & Tobago, hebben geen visum nodig voor onder meer Nederland. Het verblijf mag dan niet langer duren dan negentig dagen. “Nu blijkt dat deze Caribische staten een overeenkomst hebben kunnen sluiten met de EU, vragen wij ons af hoe Suriname niet op de hoogte was van deze besprekingen”, zegt Hira tegenover Dagblad Suriname.

Voor de diplomaat in rust is het zo klaar als een klontje: “Als het beleid actief gevoerd werd en de diplomaten hun werk goed deden, dan was Suriname al lang in kennis gesteld van de besprekingen tussen de Caribische staten en de EU en dan vielen wij nu misschien ook onder dit akkoord.” Overigens is het de Europese Commissie zelf die de landen selecteerde in 2012. In totaal komen negentien landen in aanmerking.

50 REACTIES

 1. Organiseer een feest in Paramaribo en geef al die EU diplomaten gratis tickets, verblijf, “entertainment” en binnen de kortste keren komen jullie in aanmerking voor Schengen. Alleen oppassen voor de hollandse slangen.


  Maak melding

 2. De wereld is hard op weg daarnaartoe waar zij vandaan gekomen is. Er zal een tijd aanbreken waarbij visa overbodig zullen zijn. Toen God de wereld schiep ging het gemoedelijker aan toe onder de mensen en bestonden er geen landgrenzen.
  De bittere hebzucht en ijdelheid doet met ons.
  De klimaatverandering zal ons weer met beide benen op de grond doen belanden!


  Maak melding

 3. Klare taal, de schuld ligt dus in Suriname en bij Bouterse en zijn clan en niet bij de Schengen-landen.Op alle fronten wordt Suriname overvleugeld door eilandjes. Dat zegt al genoeg.


  Maak melding

 4. Vind je het gek !!!
  Suriname is al decennia’s in een isolement en het is nog met 5 jaar verlengd. Maar de meeste Surinamers in Suriname zien dat niet omdat ze in plaats van een leesbril een zonnebril opzetten.


  Maak melding

 5. ger.ramsingh, janwillem
  in een woord jullie zijn ziellig en zo heb je nog meer van deze redimusus .europa is de mekka van de drugs .
  bijna elke week worden er mensen dood geschoten in nederland als het om drugs gaat ,in su gebeurt dit niet allemaal nederland gebeurt het .en hebben deze drugs criminelen geen gedoog als er kinderen bij zijn het gebeurt op klaar lichte dag dat er wordt geschoten ,als de kogels in huizen terecht komen zal die criminelen word wezen .en daarom zeg ik jullie zijn de echte redimusus .godzij dank gebeuren deze ellende niet in su .
  verbeter de wereld begin in nederland waar moorden aan de orde van de dag is .ger ramsingh, jamwillem er is werk aan de winkel god zij met ons suriname .


  Maak melding

 6. Nederland weet hier meer van…

  Zolang ze onze President blijven bestempelen als drugscrimineel en moordenaar. Iets wat genoeg zegt over het respect dat ze voor onze democratie hebben. Dat respect is nul komma nul……

  Zolang ze niet een van hun marionetten op die zetel hebben zitten, zullen deze pesterijen blijven bestaan….


  Maak melding

 7. Landen zoals Suriname, waar criminelen het voor het zeggen hebben, en wet en recht ver zoek is, en Internationale verdragen geschonden worden, kunnen beter in hun isolement gelaten worden.


  Maak melding

 8. Tot zeven februari 1992 konden Surinamers zonder visum naar de Schengenlanden. Bij het verdrag van Maastricht ter oprichting van de EU is daar een einde aan gekomen.

  De kans is niet groot dat Suriname hier weer in aanmerking voor zal komen. De vrees bestaat dat Surinamers die historische banden hebben met Nederland dit zullen misbruiken om onder te duiken eenmaal in Nederland aangekomen.

  Dominica, Grenada, St. Lucia, St. Vincent & the Grenadines en Trinidad & Tobago hebben geen historische banden met de Schengenlanden waardoor het relatief makkelijk is deze landen vrij te stellen van een visumplicht. Want dan mag je er inderdaad van uitgaan dat men inderdaad op vakantie komt en niet onderduikt.


  Maak melding

 9. @Pero,
  U heeft helemaal gelijk, Europa is de mekka van de drugs die vooral uit Zuid-Amerika geïmporteerd wordt. Suriname is de Walhalla van de cocaïne teelt; daarom ook zoeken Turken, Marokkanen, Columbianen en Outlaws van diverse motorbendes hun toevlucht tot Suriname.
  In Nederland vinden liquidaties op klaarlichte dag plaats.
  Maar om te zeggen dat in Suriname dit niet voorkomt, is onjuist. Twee maanden geleden nog werd in een dancing de Surinaamse drugscrimineel Marchana Picornie geliquideerd. En ik vrees dat deze liquidatie pas het begin is. Ik vrees met grote vrees !


  Maak melding

 10. @ P. Ispaal
  Om de duidelijke reden dat Suriname afhankelijk is van Nederland en niet andersom. De Surinaamse autoriteiten moeten opkomen voor de belangen van het eigen volk. Nederland hoeft niet voor de Surinaamse bevolking na te denken


  Maak melding

 11. Is het bij het paarse drugskartel nog niet duidelijk genoeg dat ze in een internationaal isolement verkeren, vanwege de drugsveroordeelde, meervoudig moordenaar DESIRE DELANO BOUTERSE.


  Maak melding

 12. Zoals gewoonlijk liggen de (onderzoeks)journalisten in hun hangmat!

  “De 2e EU-Celac-/8e EU-LAC-top viond op 10 en 11 juni 2015 in Brussel plaats en heeft als thema: “Vorm geven aan onze gemeenschappelijke toekomst: werken aan welvarende, hechte en duurzame samenlevingen voor onze burgers”.”

  De grote afwezige was de door Interpol gezochte bouta.
  Deze man houd de ontwikkeling van suri tegen, omdat hij niet welkom is op belangrijke meetings.

  61 Staatshoofden en regeringsleiders namen deel en er is flink gelobbyd door de Latijns-Amerikaanse en Zuid Amerikaanse buurtjes van suri.
  Rutte heeft ook grif contracten getekend met o.a Panama, Costa Rica, Columbia en Cuba.

  Zie: http://www.consilium.europa.eu/nl/meetings/international-summit/2015/06/10-11/

  Dit is bij uitstek de gelegenheid, om dit soort ‘Schengen-vraagstukken’ te behandelen.


  Maak melding

 13. Verder verwijs ik naar de leningen en kredieten die suri heeft afgesloten voor het tijdspad 2014-2020.

  http://eeas.europa.eu/development-cooperation/docs/national-indicative-programme_2014-2020/2014-2020_national-indicative-programme_suriname_en.pdf

  Opvallend is de krediet- mogelijkheid van 22, 2 Mil met India.
  Bekijk maar het doel van de leningen/grants.
  Kijken of dit de komende periode ook het geval is.

  Veel lees plezier

  Het schiet niet echt op met de formatie v/d Regering, wat een slap gedoe zeg!


  Maak melding

 14. Ik snap niet dat mensen dit zich afvragen! !
  Stel dat het visumplicht word afgeschaft. …….dan heeft Suriname binnen de kortste keren geen 450.000 inwoners meer maar slechts 300.000!


  Maak melding

 15. Ik denk dat Suriname deze info heeft gemist omdat de lobby binnen de Caricom nog niet op volle toeren draait.

  Ook binnen de EU komt het voor dat de lobby machine tijdens meetings in Brussel en Straatsburg niet op 100% draaien en bepaalde laden sommige zaken of informatie missen.

  Suriname zou daarom meer zichtbaar moeten zijn binnen de Caricom en op de hoogte zijn van alle ins, outs & gossups van de Caricom leden en ook meer exposure moeten tonen tijden de reguliere meetings.

  Ergo, er zou actiever moeten worden deelgenomen aan zaken binnen de Caricom, en zouden de Suri ambtenaren hun oren en ogen te allen tijde op scherp moeten zetten om aan de juiste info te komen.

  Het kost wel een paar centjes maar voor niets gaat alleen de zon op, en die zie je soms (achter de wolken) ook helemaal niet.


  Maak melding

 16. Beste Pero
  U heeft een kort geheugen. Hoe kort is het geleden dat er in Paramaribo iemand in een nachtclub/cafe geliquideerd werd door hem van dicht bij door het hoofd te schieten.
  In Suriname vinden per inwoner heel wat meer moorden plaats dan in Nederland.

  Het gaat hier om het gegeven dat de Surinaamse diplomatiek dienst heeft zitten slappen door er niet voor te zorgen dat als men in een Schengenland is toegelaten men ook automatisch ook in de andere Schengen landen mag verblijven.
  Andere kleine eilandjes hebben het geregeld. Suriname met meerdere ambasades en consulaten in Europe (meer en deel Schengen landen) heeft het niet geregeld.

  Waarom uw mag er naar raden.


  Maak melding

 17. Zonder Visa reizen naar schengen landen maar criminelen uit Suriname niet willen uitleveren. Suriname is ook een narco staat en de 100% controles zijn te rechtvaardigen. Dominica, Grenada, St. Lucia, St. Vincent & the Grenadines en Trinidad & Tobago kun je toch niet vergelijken met Suriname.

  Lekker visumplicht handhaven.


  Maak melding

 18. Europa wordt al overspoeld door ongeletterde afrikanen.Nederland zal er voor waken dat er ook nog de 70% van de Surinaamse bevolking zich daarbij voegt.Die blijven gehaaid in Nederland hangen.


  Maak melding

 19. @JoJo,

  Met @pero redeneren is zinloos want hij heeft voor zichzelf al z’n rol bepaald: die van advocaat van de NDP.

  Pero’s communicatie is ook altijd eenzijdig. Halve en hele onwaarheden verkondigen en verder veel sentimenteel gedoe en een slachtofferrol enerzijds en een heldenrol anderzijds. Veel toneelspel dus.


  Maak melding

 20. ook makkelijk om te frauderen,…

  DEN HAAG – De rechtbank Amsterdam heeft een vrouw veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden voor uitkeringsfraude. Ze heeft namelijk bij de Sociale dienst verzwegen dat ze werkt, een auto heeft en dat ze vakantie in het buitenland heeft doorgebracht. Ze zou in onder andere Suriname en Aruba zijn geweest. De vrouw had meerdere bankrekeningen. De Sociale Dienst eist 116.000 euro van haar terug.

  Na onderzoek werd haar uitkering stopgezet. De sociale recherche ontdekte op de Facebookpagina van de vrouw diverse vakantiefoto’s. Enkele van de onderschriften bij de foto’s waren: ‘Heerlijk in Suriname’, ‘I love Aruba’, ‘Samen met mijn kids in Suriname’, ‘Nickerie, Suriname!! Zeedijk’, ‘Yes it’s me in Sranan’.

  Volgens de rechtbank heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan bijstandsfraude door de uitkerende instantie gedurende een periode van ruim zeven jaar niet in te lichten. De verdachte beschikte jarenlang over waardevolle goederen zoals een auto en hield er een luxueuze levensstijl op na, waaronder vele malen op vakantie te zijn geweest in onder meer Suriname.

  Lees meer: Zes maanden voor uitkeringsfraude – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/06/15/zes-maanden-voor-uitkeringsfraude/#ixzz3d8bh863f


  Maak melding

 21. Na onderzoek werd haar uitkering stopgezet. De sociale recherche ontdekte op de Facebookpagina van de vrouw diverse vakantiefoto’s. Enkele van de onderschriften bij de foto’s waren: ‘Heerlijk in Suriname’, ‘I love Aruba’, ‘Samen met mijn kids in Suriname’, ‘Nickerie, Suriname!! Zeedijk’, ‘Yes it’s me in Sranan’

  En dit type fraudeurs hang in Suriname de biggi mevrouw uit terwijl ze zich in Nederland laat onderhouden door de belastingbetaler. En ze schaamt zich er niet eens voor en is zo dom om haar vakantiekiekjes op facebook te plaatsen….

  De gevangenis is en € 115.000 terugbetalen is haar verdiende loon. Misschien kan de vader van haar kids bijspringen.


  Maak melding

 22. Waarom Suriname niet op de hoogte was? Omdat de personen die worden voorgedragen als ambassadeur of consul niet geschikt zijn voor deze functie. De norm in Suriname is dat je vriend moet zijn van de NDP, niet dat je hersens moet hebben. Met goed lobbywerk was Suriname mogelijk ook in aanmerking gekomen, maar dan moet wel op niveau kunnen praten. En dat kunnen de huidige ambassadeurs en consuls van Suriname blijkbaar niet.


  Maak melding

 23. Aay baja….Inderdaad als het beleid serieus en actief aangepakt zou worden, dan was er niets aan de hand geweest met de visumplicht voor Suri,s naar de Schengen landen. Maar neks no fout. Die diplomaten van Suri die toch niets voor voelen. De bekende Slaapkoppen die hoeven geen visum te hebben naar de landen te gaan. CHE.


  Maak melding

 24. Nederland wil alle Surinamers kunnen screenen voor hun vertrek naar Nederland, dus geen visumontheffing. Bovendien zou zonder visumplicht Bouterse (met een valse Nederlandse paspoort met valse naam) zo op Schiphol kunnen landen en zou de douane hem dan kunnen tegenhouden? Want er kunnen wel mensen zijn die veel op Boutere lijken.


  Maak melding

 25. Goed nieuws!!
  Zullen wij eindelijk inzien dat Nederland niet meer onze focus moet zijn. De wereld is veel en veel groter.
  Voor de mensen die zeggen dat het komt omdat wij niet deugen (drugs, dom, criminelen, etc)..ach. Blijf maar lekker waar je bent. Er zijn nog genoeg andere bestemmingen hoor waar ik niet negatief word bestempeld door mensen met Surinaamse roots. Ik heb geen behoefte aan jullie.
  Dat onze diplomatieke posten hebben gefaald zou best kunnen. Maar om steeds te geilen van dingen die niet goed gaan in SU zegt meer over jullie dan over ons.
  Dat jullie ook die liquidatie van ene Pocornie aangrijpen om te bewijzen dat er ook misdaad is in SU. Kwam hij niet van jullie? Uit Nederland? Ligt de oorzaak van zijn liquidatie niet in Nederland?
  Mijn land is niet perfect, mijn leiders ook niet. Ik probeer van hieruit te corrigeren en te motiveren. Maar ach, waarschijnlijk wonen jullie tussen de perfecte mensen in het paradijs.
  Gelukkig zijn er genoeg SuriNeds die zich terecht zorgen maken om SU en positieve kritiek leveren zonder al die verwensingen en vervloekingen.


  Maak melding

 26. Die mensen van die landen adoreren geen moordenaar en hebben de democratie hoog in de vaandel staan. Surinamers zijn over het algemeen achterlijk vandaar ook. Geen land in de regio die een moordenaar en drugsdealer tot president kiest.


  Maak melding

 27. Meneer Hira. Ik heb een heel eenvoudig antwoord voor u. Omdat de huidige generatie diplomaten nauwelijks weet wat ze doen, en als ze iets doen is het alleen in hun eigen belang. Er zijn Surinaamse diplomaten (met of zonder ambassadeur) werkzaam in Belgie, Nederland, Frankrijk en Turkijke. En niemand die iets weet?


  Maak melding

 28. En dan vergeet ik de heer Wilfred Christopher, de Surinaamse ambassadeur bij de Europese Unie. En aangezien alle ambassadeurs van de NDP zijn, kan ik me ook voorstellen dat er van hogerhand een mandaat is opgelegd om alle zaken die ook Nederland aangaan (en specifiek dit geval) met uiterste terughoudendheid te behandelen. Bouterse voert een anti-Nederlandpolitiek, dat is duidelijk.


  Maak melding

 29. Ik heb het artikel van de oud-ambassadeur Sonny Hira gelezen.

  Niet vergeten dat deze eilanden ook voormalige Britse Koloniën zijn geweest. Ze zijn ook na het verkrijgen van hun onafhankelijkheid, opgenomen in de Britse Gemenebest.
  Er is een complete lijst van visumplichtige en niet visumplichtige landen te raadplegen via IND.https://ind.nl/Documents/4022.pdf

  Ook Indonesië is nog steeds (visumplichtig) voor het gehele Schengengebied.
  Ik kan mij nog enkele jaren geleden herinneren, dat ze ook een ander Schengenland niet in mochten.
  Dat was Portugal i.v.m. de kwestie Oost-Timor.

  @Esmerald & @milton
  Zie tevens mijn reactie d.d. zaterdag 13 juni 2015 om 23:37 uur bij: Onderzoek leef- en woonsituatie vrouwen en kinderen.


  Maak melding

 30. P. Ispaal.

  Het gaat niet om de vraag waarom Nederland Suriname niet in gedachten heeft gehouden, maar andersom. Het is mogelijk voor Surinamers om op de Nederlandse ambassade een Schengen-visum aan te vragen, hoor. Duur: 3 maanden. Het is alleen aan het megalomane, xenofobe gedrag van de Surinaamse regering te danken dat er geen duidelijke, werkbare situatie is geschapen.


  Maak melding

 31. picorni is een nederlander en het zijn soort genoten die naar su zijn gekomen hebben deze man neer geknald .jullie zijn kortzichtig mie mang we sribie baka .deze picorni dacht zich veilig te wanen tussen de vredelievende surinamers.wat je zaait zal je oogsten en dat is gebeurt met deze man geldt netzo goed voor dino bouterse .

  als het om mijn president gaat moet je weten dat nederland een vuile politieke spel speelt maar ze gaan geen stand houden ,ze weten dat ze hebben geblunderd maar terug krabbelen zou een grote denkfout zijn van nederland dus moeten ze voet bij stuk houden dat bouterse drugs heeft verscheept volgens de kroon getuige .ook zou nederland niks van doen hebben met die staatsgreep ,maar die dossiers mogen pas na 60 jaar open .wie houdt wie voor de gek ,ze houden hun eigen voor de gek en die redimusus .


  Maak melding

 32. -Zie maar hoe hard de diplomaten van Suriname werken. De vraag is dan ook of ze onderhoud hebben met ander Zuid Amerikaanse ambassadeurs.

  @pero, je schrijft:::ger.ramsingh, janwillem
  in een woord jullie zijn ziellig en zo heb je nog meer van deze redimusus .europa is de mekka van de drugs .

  =Ik denk eerder dat jij ongelijk hebt, omdat Europa de mekka is van de harde euro. De SRD willen ze helemaal niet hebben.


  Maak melding

 33. zolang de suris hun lijders omarmen,koesteren,ophanden dragen,ze beschouwd als eerlijke mensen,

  niet zien als moordenaars,oplichters,drugs dealers,veroordeelden,misdadigers,bank rovers,zal de gewone suri,die medeverantwoordelijk is en nu pinard ,dit soort ontberingen dragen tot in lengte van jaren..

  ze zullen hun graf in gaan,met al die hebies..


  Maak melding

 34. NDP-leeghoofden, start met het Vastzetten van
  veroordeelde HARDDRUGSCRIMINELEN die VRIJ
  rondlopen in Sranang !

  Neem de strafuitvoering per verdrag over en
  VOER de uitgesproken straffen uit !

  STOP de internationale criminele bendes, vooral
  wat betreft Drugs, Terrorisme, Moorden,
  Massamoorden en andere ernstige mensenrechten-
  schendingen !!

  ANDERS neemt geen enkel ander beschaafd land
  Sranang serieus !

  Wel rechten vragen en willen, maar de rechtsstaat in
  Sranang en de internationale rechtsorde afbreken !

  PS : Pot’na Grondwet baka, fa a beng de !!
  Geen NEP-Ongrondwettige Amnestietroep !

  De keus is : MEGA-HARDE Bezuinigingen of
  financiele AFGROND !!!


  Maak melding

 35. @Konsensi-No-Sensi

  u zegt :

  ” Nederland weet hier meer van…

  Zolang ze onze President blijven bestempelen
  als drugscrimineel en moordenaar.”

  Niemand bestempelt DESI als….. ,

  HIJ IS een VEROORDEELDE harddrugscrimineel !

  HIJ IS Hoofdverdachte van Massamoorden en heeft
  als Legerleider bevel gegeven onschuldige en
  ongewapende Sranangmans, NEER TE MAAIEN !!

  HIJ IS te bang om voor Ons Gerecht, De Krijgsraad
  te verschijnen !

  HIJ heeft een LEUGENVERHAAL opgehangen van
  “op de vlucht doodgeschoten gevangenen”,

  De WAARHEID heeft Hem, DESI. al achterhaald !

  DUS vraag GEEN respect, GEZIEN DE FEITEN,
  van NIEMAND voor jouw NDP-leider !

  PS : De Lijst van VERMOORDE LANDGENOTEN was
  ZEER MULTI-CULTUREEL, MULTI-ETNISCH ,
  SAMENGESTELD door DESI en bende !!

  Zoon DINO is een EXTRA MIN, om niet over respect
  voor papa te babbelen !!


  Maak melding

 36. 1. Diplomatieke diensten hebben zitten snurken.
  2. Suriname is mogelijk ge-black-listed
  3. Cordon Sanitaire rondom Suriname
  4. Suriname laat in alles zien dat ze zich beweegt richting Africa en China, dus is het handiger om van die landen visumvrije verkeer te verkrijgen.
  etc, etc, etc,


  Maak melding

 37. Waterkanters praten jullie vr eigen titel komt niet bepalen wat goed is voor suriname want een xenofoob racistisch europees contingent interresseert mij als suriname geen reet wat moet ik in hemels naam daar gn zoeken houd toch eens een keertje op met dat gezeik van jullie.


  Maak melding

 38. Vele Surinamers in Suriname missen de scholing en dus nodige zelfreflectie om vooruitgang te boeken. Ze beredeneren alles vanuit hun kleine beperkte referentiekader. De globalisering lijkt aan ze voorbij gegaan te zijn. Hopelijk beschikt de volgende generatie wel over deze essentiele kernkwaliteiten. By the way het moet eens stoppen met termen als redi musu…. Weten jullie minder inteligente breinen wel waar dat voor stond? Of kunnen jullie niet tegen kritiek? Ik denk eerder jaloersheid! En waarop mag joost weten! Types een kleine bekrompen niet met argumenten kunnen komen brein! Gaan jullie je allemaal eens bij laten scholen! Ongemanierde! Owwjaa voor de gefrusteerde onder ons die al met kwijl op hun mond op het punt staan te reageren. Kom met feiten aub en geen ongefundeerde reacties van een niveau van heb ik jou daar!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.