zaterdag, april 20, 2024
HomeNieuws uit Suriname‘Geschil Guyana – Venezuela kans voor Suriname’

‘Geschil Guyana – Venezuela kans voor Suriname’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 15 jun – Het oplaaiende grensdispuut tussen Guyana en Venezuela biedt openingen voor Suriname. Dit zegt jurist en bemiddelingsdeskundige Soedamah Lachman. Het geschil rond het Tigri-gebied moet op de Guyanese agenda.

Dit is het juiste moment, ook omdat Guyana bij Suriname aanklopt voor bijstand. Ook moet voorkomen worden dat de aanspraken op Tigri verjaren. Die kans is groot, omdat Paramaribo bitter weinig tegenactie onderneemt. “Niets doen heeft geen zin. De regering moet actief inspelen op de situatie”, zegt Lachman tegenover de Ware Tijd. De noodzaak tot actie is des te nijpender, nu Guyana diplomatieke stappen onderneemt.

Het westelijke buurland wil de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om bijstand vragen. Voor Suriname is het overigens een schone kans om zich regionaal te laten gelden. Met zowel Guyana als Venezuela worden goede relaties onderhouden. “En dan kan het zijn grensgeschil met Guyana ook op de politieke agenda krijgen”, aldus Lachman. Suriname heeft er in elk geval belang bij dat het geschil rond Tigri eindelijk wordt aangesneden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

21 REACTIES
  1. Goed onderhandelen! Venezuela duidelijk maken dat Suriname samen met Guyana gaat optrekken als Venezuela aanspraak maakt op Surinaamse kustgebied en Guyana duidelijk maken dat Suriname Venzuela gaat steunen als Guyana Tigrie niet teruggeeft.


    Maak melding
  2. Desi Bouterse is een lafaard. Hij moet met zijn leger Tigri binnenvallen en niet op zijn eigen bevolking schieten. Dan pas is hij een vent.


    Maak melding
  3. Als we onze hoop vestigen op Mr. Neks No Fout, dan kunnen we Tigri voorgoed vergeten. Met Mr. Neks No Fout is het steeds; ‘veel geblaad, maar weinig wol’. Toen Vene het voor het zeggen had, wist hij wel wat hij zou doen in het geval van grensgeschillen met Guyana. Het zal me niet verbazen wanneer hij straks, vanwege de gewijzigde beleidsinzichten, de nieuwe Guyanese president een lift aanbiedt in zijn luchttaxi of een helikopter van Brampie om hem, als goede vriend, te laten zien waar hij een paar luchtkastelen zou hebben gebouwd als Tigri van Suriname was geweest. Maar nu laat hij het bouwen van luchtkastelen omwille van goed nabuurschap over aan de Guyanezen, die hebben namelijk, net als de skalians op het stuwmeer, zonder dat wij, het Surinaamse volk, het wisten vergunningen gekregen van Mr. Neks No Fout om de boel te verzieken.

    http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/29161


    Maak melding
  4. Kijken of Bouterse ook zijn wapens durft te gebruiken op militairen die terugschieten in plaats van ongewapende critici op de vlucht neer te knallen na te eerst gemarteld te hebben. Ook was hij zo heldhaftig om een gewonde soldaat ( Hwaker) op een brancard als een hond af te schieten…

    Wat een held toch die Bouterse…

    Laat hem naar Tigri afreizen en het gebied terug eisen.

    Die schijtluis is daar te laf voor.


    Maak melding
  5. Bouta, tijd voor inzet Operatie Tigri barba, Invallen met die vervallen pantsers zonder munities en die geblokkeerde machine geweren, whoehaaa


    Maak melding
  6. Met deze lafaard en moordenaar als president, ga je Tigri niet terug krijgen, op eigen bevolking schieten zonder wapens, is veel heldhaftiger, dat verdiend op zijn minst een standbeeld, netals dat zogenaamde monument van de revolutie, wat geen revolutie was.


    Maak melding
  7. Het tigri gebied en alles wat daarmee temaken heeft, is een koloniale erfenis van nederland.waarom heeft Nederland het probleem niet aangepakt ? , omdat ze zelfs hun vingers daar niet aan wilden branden.op een volgende regeringen hebben het zelfs ook laten liggen.Nu zou volgens de militaire strategen hier plots door bouterse wat aan gedaan moeten worden.jammer dan dat chan de verkiezingen heeft verloren zou de juiste man zijn om voor suriname , het gebied te claimen als zijnde surinaams grondgebied.WEL ME NEUS !!.die scheet al in z’n broek toen hij een marron dorp moest bezoeken.dacht dat ze hem bij de cassavebrood zouden opdienen….


    Maak melding
  8. Sranang politici vergeten GRAAG dat DESI een
    “Lame Duck” is naar Guyana toe !

    Men WEET teveel van de duistere praktijken van
    DESI in samenwerking met criminele KOPSTUKKEN
    uit GUYANA !

    Daarom is al eerder NOOIT actie ondernomen in deze
    kwestie door DESI !

    Grote vraag is WAT precies zijn crimi-matti uit
    Guyana aan de Yankees heeft opgebiecht in ruil
    voor strafvermindering !

    Ook om deze redenen REIST DESI niet graag !!!

    PS : Buitenlandse politiek van Desi is gestoeld op
    HAAT tegen de USA ! Andere belangen zijn er niet !
    Sranang wacht al jaren rustig op de investeringen
    vanuit het buitenland ! Ija toch !!!

    Vanwege het zogenaamde USA-complot tegen DINO
    wil DESI nog steeds in INVAL doen dat land !!!


    Maak melding
  9. Forummers, odi odi.
    Google naar:
    Suriname kan grensgeschillen oplossen met Volkenrecht.
    Aldus mr. Lachman Soedamah tijdens zijn promotie in Heerlen op 14 februari 2014

    Het wordt niet gemakkelijk voor Baas D. & co. om goed te bemiddelen in deze zaak en gelijktijdig het probleem van Tigri vanaf 03-12-1967 nu echt naar voren te brengen.

    Het wordt voor Baas D & co., een echte TIGRI karwei.
    Want vergeet de voorgaande zaken ook niet.

    Overleg over grensconflict Suriname en Guyana mislukt.

    Het overleg tussen Suriname en Guyana over het hoog opgelopen grensconflict, is zondag in Paramaribo mislukt.
    De Surinaamse waarnemend premier E. Alibux.
    Van onze verslaggever 19 juni 2000
    Alibux zei dat hij hoopte dat het de komende dagen niet tot een confrontatie komt met Guyana. Beide landen waren al sinds dinsdag in overleg met elkaar nadat een eerste ronde was mislukt.
    De spanningen tussen Guyana en Suriname liepen begin deze maand hoog op nadat de Surinaamse marine een boorplatform van de Canadese oliemaatschappij CGX maande te vertrekken uit gebied voor de Surinaamse kust.
    Suriname zegt dat het olierijke gebied van haar is.
    Guyana betwist dat echter. Beide landen hebben sindsdien hun troepen aan de grens in de hoogste staat van paraatheid gebracht.
    De Guyanese minister van Buitenlandse Zaken C. Rohee dat Guyana zich nu het recht voorbehoudt om een andere oplossing te zoeken voor het conflict.

    http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/article/detail/2506757/2000/11/03/Een-strijd-om-een-vage-grens.dhtml
    Een strijd om een vage grens: 03/11/2000

    Guyana en Suriname zijn met elkaar in conflict over de grens tussen beide landen.
    Er vallen wel geen slachtoffers, maar de twee landen blijven elkaar tot in den treure tarten.
    Ook historicus André Loor, komt aan het eind van het zelfde artikel ook voor met zijn verklaring.

    Bouterse: Tigri-gebied is en blijft van Suriname.
    Aldus Baas D.B op 8 juni 2011
    PARAMARIBO – Het Tigri-gebied is en blijft van Suriname.
    Dit zegt president Desiré Bouterse.
    Guyana mag er dan wel beheersdaden voeren sinds de inname ruim veertig jaar terug. Suriname houdt vast aan zijn oude claim.
    Het Guyanese leger is zo beredeneerd dus een bezettingsmacht. “Laat het duidelijk zijn: het is ons gebied”, zei Bouterse in het parlement.
    Het maakt dus weinig uit dat de staatshoofden van beide landen nu dikke vrienden zijn. De claim wordt er niet minder om.
    De regering zal aansturen op een oplossing, zeker een vreedzame. Een “friendly settlement”, aldus Bouterse.

    En vandaag 15-06-2015 verscheen er een artikel op een Guyanese site.

    US Congressman pledges support for Guyana against Venezuela. (JUNE 15, 2015)

    Minister of Governance within the Ministry of the Presidency with responsibility for Guyana’s natural resources Raphael Trotman has assured Guyanese living in the United States of America that the government will not lie down and allow Venezuela to bully the nation for its oil.

    Speaking to thousands of Guyanese at a specially organised Victory Rally in Brooklyn yesterday, Trotman said that Guyana is on the threshold of greatness and the new coalition government will not allow the neighbouring Spanish speaking country to cheat it out of its God given resources.

    Lees het volledig artikel maar via: http://www.kaieteurnewsonline.com/2015/06/15/us-congressman-pledges-support-for-guyana-against-venezuela/


    Maak melding
  10. 15 juni 2015

    De bemiddelingsdeskundige Soedamah Lachman ziet dit te makkelijk. Srika adviseert hen eerst de geo- en economische politiek van de regio te bestuderen. Daarbij ook de traktaten tussen Brits Guyana, Engeland en Venezuela en tussen Nederland, Venezuela en Engeland.

    Op de nieuwe zeekaarten van Venezuela blijkt hun gebied, voor het recht op olieboringen, tot zelf voor een deel binnen de economische zone van Suriname valt.

    Maar de diplomaten en regering in Suriname blijven maar slapen en vragen Venezuela niet om uitleg en of protesteren niet.

    Hieronder nogmaals mijn post van 14 juni 2015
    Dit is geen grap, maar ernst !!!!

    Beste mensen, iets anders en ernstiger heeft plannen om Suriname ook in te kapselen.
    Lees de onderstaande post van Srika.

    Beste mensen, niet alle post van Srika verschijnt op dit forum. Wie dit doet of waar het fout gaat, laat Srika in het midden.

    De verkiezingen en het vervolg daarvan in Suriname zijn wel interessant, maar in de rest van de wereld gebeurt er meer. En de overheid/regering in Suriname lijkt hierop niet waakzaam te zijn.

    Wat is er ook nog verder gaande in de wereld en ook betrekking heeft op Suriname?

    President Maduro van Venezuela heeft recent vastgesteld dat delen van Guyana tot het gebied van Venezuela behoort. In een uitgegeven kaart van Venezuela blijkt niet alleen Guyana delen van Guyana nu te behoren tot Venezuela, maar blijkt ook een deel van het zeegebied van Suriname – waar Staatsolie actief is – nu ook te behoren tot Venezuela.

    Echt waar, Srika maakt hier geen grap !!

    En wat heeft de Surinaamse overheid/regering in die tussentijd gedaan? Is er krachtig geprotesteerd tegen Venezuela?

    Oproep van Srika aan de regering Bouterse:

    Desi Bouterse, president van Suriname, wordt wakker, want jouw vriend Maduro van Venezuela heeft plannen om niet alleen delen van Guyana te bezetten, maar ook het potentiële oliegebied van Staatsolie, voor de kust van Suriname !!!!!!!!

    Volk van Suriname, wees waakzaam en vraag de regering van Suriname of staatsolie wat er aan de hand is !!! Vraag Apinti, SRS STVS of ATV dit als item te bespreken !!!!!
    Srika


    Maak melding
  11. @Srika 15 juni 2015 om 23:30 uur.

    Ik heb jouw reactie gelezen.
    Maar ook oude berichten over het Tigri-gebied tussen Suriname en Guyana kwam ik tegen.
    En expliciet over de voormalige TRIS in die periode.

    Een korte historie van de TRIS. (http://www.41dko.nl/?id=153)
    Wat was de taak van de TRIS?

    De TRIS was verantwoordelijk voor de beveiliging van Suriname.
    De eenheden waren hoofdzakelijk in en rond Paramaribo gelegerd. In Brownsweg en in de grensplaatsen Albina en Nieuw-Nickerie waren permanent detachementen van pelotons grootte aanwezig (zie kaart). Vanuit deze plaatsen en vanuit Paramaribo werden regelmatig voet- en vaarpatrouilles ondernomen. De TRIS had ook een opleiding taak.
    De Surinaamse vrijwilligers en dienstplichtigen werden door haar opgeleid, terwijl de vanuit Nederland gezonden militairen een aanvullende opleiding, waaronder een rimboe training, kregen. De meeste opleidingen vonden plaats in het vijftig kilometer van Paramaribo gelegen Prinses Beatrixkampement, te midden van bos en savanne.

    In de jaren 1968-1970 waren ook bij het vliegveld Coeroeni en andere plaatsen in het zuidwesten van Suriname militaire posten ingericht. Deze opgevoerde aanwezigheid hield verband met een grensgeschil tussen Suriname en het in 1966 onafhankelijk geworden Guyana. Als gevolg van dit conflict deed zich een aantal incidenten voor, waardoor de spanning in het ‘betwiste gebied’ tussen de Coeroeni en de bovenloop van de Corantijn enigszins opliep.
    In 1970 werd het geschil echter van zijn scherpe kanten ontdaan. Guyana en Suriname kwamen toen overeen via onderhandelingen een oplossing te vinden.

    Google naar: Bikkel – Pagina 1950 – Resultaten voor Zoeken naar boeken.
    Het brave TRIS-leger was op 03-12-1967 toen niet op die taak berekend in het Tigri-gebied.
    https://books.google.nl/books?isbn=9035139216
    Rudie Kagie – 2012 – ‎Literary Criticism

    En een artikel van 15-02-2009
    http://www.stabroeknews.com/2009/features/02/15/the-defence-of-the-new-river-1967-1969/
    By David Granger (15-02-2009)
    The defence of the New River, 1967-1969

    En tot slot m.b.t. bovengenoemd artikel:
    http://guyanachronicle.com/georgetown-tells-caracas-show-me-the-evidence-in-latest-twist-on-age-old-border-spat/

    Georgetown tells Caracas ‘Show me the evidence’ –in latest twist on age-old border spat.


    Maak melding
  12. 16 juni 2015

    Beste @FER.E en andere lezers op dit forum:

    Ga naar de site van Stabroeknews en zoek op item Venezuela.
    Klik dan op: Venezuela makes new claim to Guyana to Guyana’s territorial waters, potential oil block.

    En daar zie je de kaart van Venezuela en het gebied dat geclaimd wordt, tot in het gebied van Suriname toe.
    http://www.stabroeknews.com

    En dat moet de regering van Suriname toch wel weten?

    Staatsolie zit nu zeker te trillen van de angst !
    Srika


    Maak melding
  13. Koos en henkmolenaar willen optreden als kannonenvoer , your
    welcom .
    hollanders houden van bloed vergieten , ze weten niks anders .
    straks gaat de noordzee proberen zijn wapens aan de man te brengen in de regio .
    maar maken jullie je niet druk , mik ding kong we waktie dem .


    Maak melding
  14. @Srika (dinsdag 16 juni 2015 om 20:29 uur)
    Thnks voor je verwijzing naar het artikel via (stabroeknews.com).
    Wij hopen ook op een reactie van de Surinaamse overheid en Staatsolie in de media.

    Maar dezelfde (kaart) is beter waar te nemen via een andere site. Klik vervolgens op de (kaart).

    http://www.kaieteurnewsonline.com/2015/06/14/guyana-and-venezuela-let-the-international-court-decide/

    Guyana and Venezuela: Let the International Court decide.

    JUNE 14, 2015: By Sir Ronald Sanders
    It is, to say the least, unfortunate that Venezuela’s President, Nicolás Maduro, has allowed domestic pressures to cause him to take the extreme measure of issuing a decree on May 27, creating the “Atlantic coast of Venezuela” that includes sovereignty over Guyana’s territorial waters in the Atlantic Ocean off the Essequibo region and stretches eastward across the rest of the country into part of Suriname’s maritime space.

    Effectively the decree claims all the territorial waters within a 200 miles range and blocks Guyana’s access to the Atlantic Ocean. Allowed to stand, Guyana would be trapped by Venezuela as the map below shows.


    Maak melding
  15. Koos

    Desi Bouterse is een lafaard. Hij moet met zijn leger Tigri binnenvallen en niet op zijn eigen bevolking schieten. Dan pas is hij een vent.


    Met asielzoekers als Koos moet Suriname de oorlog nouwinnen. Begin je alvast voor te bereiden op het verpieteren in een kille bejaarden tehuis.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES