Economisch debat Surinaamse politiek niet vrolijk, niets nieuws

51

PARAMARIBO, 14 mei – Het klonk niet bepaald vrolijk tijdens het economisch debat van politieke partijen. Dit door de Vereniging van Economisten in Suriname, VES, georganiseerde verkiezingsdebat, leverde niet echt nieuwe inzichten op. Suriname is blut.

De overheid heeft nu niet genoeg geld om zijn schulden te betalen. Vrijwel iedereen in Suriname weet het al, maar het was één van de inzichten. De regerende NDP mocht het opnemen tegen oppositieblok V7 en de Abop van Ronnie Brunswijk. De economische hoofdstukken uit het eigen verkiezingsprogramma werden gepresenteerd. En daar al bleek dat er niet veel verschillen zijn onderling.

Alle debaters hadden het over de grote pijn van de economie. Deze afhankelijkheid van internationaal geprijsde grondstoffen, nekt keer op keer. Alle partijen hebben het voornemen de inkomstenbronnen uit te breiden. Maar, zoals de VES zelf concludeert, het blijft steeds bij voornemens. De kans dat over vijf jaar dezelfde pleidooien en argumenten te berde gebracht, tot dat inzicht moet menigeen nu ook wel zijn gekomen.

51 REACTIES

 1. Een weinig zinnige debat dus, want alle partijen hebben ongeveer hetzelfde beleid. Waar debateer je dan over? Hooguit over de uitvoering. Niet over alternatieven.


  Maak melding

 2. @Dre,

  Wanneer mensen gierig worden ervaren ze altijd een tekort, zelfs al zijn ze miljardair. Deze gierigheid moet je genezen. Wanneer de regeerders hebzuchtig zijn dan wordt het helemaal een ramp. Het is dus zaak om te zorgen dat je geen gierige mensen aan de macht brengt. Maar hoe moet dit lukken wanneer alle Surinamers gierig zijn? Noem mij een Surinamer die tevreden is met weinig. Ik denk dat je ze alleen op de begraafplaats vindt.


  Maak melding

 3. Economie is een zeer recente westerse wetenschap, die altijd naar een niet doen toe neigt. Het is eigenlijk geen vak want ondanks alle geleerdheid en modellen kom je uiteindelijk altijd tot een keuze die je vooraf al wist dat je die moest maken.

  Waar het om draait om het welzijn en de welvaart van de bevolking in Su op een zo hoog mogelijk peil te brengen, is gewoon rust en infrastructuur. Keynes was gewoon goed met woorden, maar er klopt niks van wat hij zegt.

  De angst voor het zogenaamd op zijn van de begroting is onterecht, het wordt gebruikt voor de mensen en de infrastructuur, en dat is altijd het beste.

  Waar men meer de aandacht voor moet hebben op zulke bijeenkomsten, is hoe het monopolie van het westen op de grondstofprijzen weg te halen. Het antwoord is heel simpel, geef ze niks. Daarom pleit ik ook om te beginnen voor nationalisatie van alle hollandse en amerikaanse bedrijven. Het maakt niet uit of zij klein of groot zijn.
  De nadruk dient er op te liggen om allereerst en alleen maar samen te werken met de landen waar wij oorspronkelijk vandaan komen en waar onze mensen ook leven. Suriname is alleen voor Surinamers en Holland is alleen voor de Hollanders.

  Wij zullen na de verkiezingen, waarvan de uitslag al bekend is, een continuering van hetzelfde productieve beleid zien. Je moet als land wat voor het volk doen. Tenminste worden de schulden betaald, en vloeit het geld niet het land uit naar buitenlandse rekeningen van fronters.

  Het volk wil continuering van het huidige beleid. Een andere manier van denken tov het westen en holland ligt daaraan mede ten grondslag. Dat ik nou moet schrijven in het hollands, dat doet zeer. Het zou beter zijn om als grondtalen in Su het Hindi en het srang tongo te hebben. waarom niet. Wij horen niet tot holland en Hollanders en dat zal altijd zo blijven. Ik pleit voor een verplichte terugkeer termijn van 3 jaren, het schrappen van de TO, en het afbreken van de diplomatieke betrekkingen, met Holland en Amerika.

  MVRGR.
  Mr. Roy Siwpersad


  Maak melding

 4. WINSTON CALDEIRA HEEFT TOEGEGEVEN DAT RAMON ABRAHAMS GESJOEMELD HEEFT ALS MINISTER VAN OW EN IS DAAROM VERVANGEN: ALDUS CALDEIRA.

  IK BLIJF DIT ROEPEN; ALS NDP DE VERKIEZING WINT WACHT SURINAME EEN FINANCIËLE RAMP!!!


  Maak melding

 5. Na de verkiezingen gaan nog meer beerputten open.Alle schulden worden nu angstvallig geheim gehouden.De zogenaamde academicus Abdoel Amzad praat nu alles wat krom is recht.Misschien krijgt hij nog een perceel.Deze gatlikker is totaal ongeschikt als leraar.Een leraar moet de studenten aanzetten tot reflexie,maar als hij dat zelf niet kan ,hoe moet hij dan de arme studenten begeleiden?


  Maak melding

 6. @ Mr. Siwpersad
  Ik heb nog nooit zo’n bekrompen persoon gezien als jij.Wil je op een eiland leven.We maken deel uit van deze wereld en moeten ons als wereldburgers gedragen! Wil je weer zo’n president die de wereld niet durft in de schijnwerpers van de wereld te verschijnen en alleen op achterbakse plaatsen opduikt? Waar heb je eingenlijk gestudeerd? Het lijkt alsof je nog niets van de wereld hebt gezien.


  Maak melding

 7. Globalisering is niet goed. Het leidt ertoe dat de meer ontwikkelde landen een grote overwicht krijgen over de minder ontwikkelde landen. Bovendien spelen de rijke landen vuil spel met brain drain waardoor de arme landen nog meer achterblijven.
  Laat elk land zichzelf ontwikkelen met de eigen mensen, de eigen kennis en de eigen grondstoffen.
  Het is toch niet fijn dat 25% van het bos in de Amazone wordt gekapt om mensen uit andere landen te plezieren en te gerieven?
  Nee. Na de globalisering is het weer tijd voor de inlandisering.


  Maak melding

 8. De Surinaamse economie is gebaseerd op drijfzand, de ratings van bb- betekent in praktijk een 4.5 dus een dikke onvoldoende, en die zogenaamde positieve vooruitzichten zijn in een corrupt land als Suriname op papier alleen mogelijk, maar in werkelijkheid zal door mismanagement door deze corrupte paarse roversbende het land ten onder gaan.


  Maak melding

 9. Bewust worden ondernemers nog niet uitbetaald, om de koers van de us dollar niet uit de hand te laten lopen, zodat deze bende kan blijven verkondigen dat alles goed gaat, terwijl deze kleinschalige economie ėėn grote luchtbel is, en zolang dit corrupte regieme met aan het hoofd een massamoordenaar aan het roer zijn, zal er geen enkele inversteerder zich hier komen vestigen.


  Maak melding

 10. Onder de debaters bevinden zich natuurlijk in het geheim ook hen die willens en wetens bewust stemden op de paarse partij. Ook zij krijsten’ a fout na neks, weg met Het Front voor Democratie. Enne nu, soso lafoe deng oliedomme paarse aanhangers onder de debaters. Hihihi. Ma kut, wie niet willen horen zullen het voelen en te laat weten, oe dong moro buriki foe bribi wang didibri. Daarom hoeft het niemand te verwonderen als vele bedrijven openlijk kiezen voor de politiek enne nu kleur bekennen zoals de baas van Combe Markt, die dwingend, personeel en staf commandeert ,stem ndp. In 2010 zagen we dat enkele geldgierige zgn.religieuzen ook openlijk voor de paarse partij en haar lijder opkwamen. Stem didibri krijste Stef Anus, adviseur van didibri. Ieja stem op de verlosser der armen krijste de valse profeet politicus Mi Sjiesoso Kaka. Rust,vrede en voorspoed waren de wekelijkse tv boodschappen van de religieuze adviseur van didibri door Stef me Anus aan het volk en zijn de oliedomme paarse aanhangers. Bidt en vraag zegen van boven voor onze didibri. Hihi Die kon jammer genoeg niet profeteren dat dididbries zoon zou worden opgepakt en opgesloten. Hahahaha Ndp is de Nationale Deliquenten/Dieven/Duivelse Partij en allen jong en oud,rijk en arm, gelovig of niet die wederom stemmen op paars, verworden nog als de zoon van hun lijdsman….hahahahahahahahahahaahahahahahahhaahhaahhahaaha. Welkom in afrikaans verworden misdaadstaat SURIBABAWE. Het wordt oppassen geblazen met al die paarse deliquenten. Ze worden en doen als hun lijder. Roven,stelen,moorden etc. Hihihi


  Maak melding

 11. Dat deze NDP rovers er een bende van hebben gemaakt is zelfs voor een blinde zichtbaar.
  In Guyana hebben ze Bouta zijn vriend wegens dezelfde rovers mentaliteit weg gestemt.
  Hopelijk zijn zelf de domme NPDers slimmer geworden om door te hebben dat ze bij het einde van een afgrond zijn beland.
  Het is daarom noodzakelijk dat een ieder op 25 Mei deze abangies voor goed de deur wijst.


  Maak melding

 12. Onder de brug bij Anke Franke.
  Daar verkopen ze eikenhout.
  Maar dat hout, dat wil niet branden.
  Mensen, mensen, wat een verdriet.
  Koop bij Anke Franke niet, want Anke
  Franke is ………………, net als Girjasing
  een bigie foefoeroemang !

  Iemand die schoon en stromend drinkwater van de armen steelt en deze mensen lege olievaten geeft om regenwater en water uit de put op te slaan is toch geen goed mens !

  Sinds 2003 heeft hij geen vastrecht betaald aan de dienst watervoorziening, en dan hebben deze mensen het over corruptie bestrijding.
  Chandrika, je hebt een ernstig en groot probleem met deze man want deze man had je samen met Jogi reeds lang moeten bedanken.


  Maak melding

 13. Mensen die onberechte moordenaars en mensenrechten schenders verafgoden en aanbidden worden ooit nog slachtoffers, zoals in vele Afrikaanse landen,recentelijk Noord Korea hihi. maar ook vele slachtoffers van dec. 1982. Die dachten vol trots en vaderlandsliefde hand-enspandiensten te kunnen verlenen aan de paarse didibri. Men moet knettergek, oliedom, zwak begaafd, geldzuchtig,machtzuchtig,hebzuchtig,immoreel,leugenachtig of werkelijk stomdoof idioot zijn om te stemmen op de mens en zijn corrupte paarse bende die sinds 1980 een hele natie de paarse verdoemenis der misdaad heeft aangebracht. Degenen die diehard wederom stemmen zijn begiftigd van alle paars demonische elementen zoals hierboven omschreven en zijn terecht paarse zombies der onberechte mensenrechten schender en moordenaar sir his didibri I am Nasty. Hahahahahaha. Neks no fout.


  Maak melding

 14. Jij bent blut als je lui bent en dom, en dat jij geld uitgeeft aan enkel import producten en mensen. Dan gaat men vluchten met je zuur verdiende buitenlandse valuta i’ja. BLUT i’ja te weinig export ook nog !


  Maak melding

 15. Investeer in NDP, de toekomst ziet er misdadig rooskleurig uit. Vele leinquenten trappelen vol domheid, paars beneveld krijsen stem ndp(monotoon gezang zoals tijdens de wandelmars). De dieharde paars bezeten oliedomme stommelingen krijsen des te harder,,ete,drinke en leve op staatskosten is nie voorbij als we stemme vo nog vijf jare, lekkere stinkende paarse ka drollen belgd vol van allerlei soorten van misdaad. Over enkele weken is het dan zover. Stem Ndp voor een toekomstig misdaadstaat Suribabwe, stem V7 voor herstel Suriname


  Maak melding

 16. Caldeira is ongetwijfeld het knapste jongetje uit de paarse klas. Nadat hem gevraagd werd waarom er geen onderzoek gekomen is naar de corruptie praktijken op OW, stelde hij triomfantelijk, zeer scherp een tegenvraag, namelijk; ‘waarom denkt u dat de toenmalige minister van OW is ontslagen door de president’? Hij vergat ons echter te vertellen dat diezelfde ex-minister nu ondervoorzitter is van de NDP en adviseur is van de president en dat die ex-minister nu, in vergelijking met de tijd voor zijn ministerschap, letterlijk in weelde zwemt, baadt en vliegt en zijn familie ook een paar gouden graantjes mag meepikken.

  Volgens Caldeira, de man met het hoogste IQ binnen de NDP, zijn de ratings van Suriname lager dan die van Guyana, omdat ze in Guyana Engels en wij in Suriname Nederlands spreken, de ratingsbureau ‘s kunnen daarom de Surinaamse indicatoren niet op hun juiste waarde schatten. Ik kan mijn plas beter ophouden dan Henk Molenaar, maar nu moest ook ik, net als Henk, in mijn broek piessen van het lachen, ik vraag me daarom af wat Henk is overkomen na het horen van deze mega mop.


  Maak melding

 17. @milton.
  Ik ken die zgn crimineel niet. Heb dit wel gevolgd. Iemand is onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Elk mens is in gaat dit te doen als hij dit kan. Het zit eenmaal in de mens. Als bedrijf doe je je werk niet goed als je dit laat gebeuren en geen controle hebt. Bedrijfs administratie is bar slecht als iemand 13 jaar de zaak kan tillen en dat niet opvalt terwijl de man voorheen wel een aantal jaren gewoon betaalde. De directuer zou zich moeten schamen dat dit in zijn organisatie gebeurd. De bank directuer komt niet vertellen dat iemand 13 jaar gratis geld pinde zonder dat hij daar bij de zaak tegoed en een rekening had. Dan haalt iedereen zingend daar weg. Dus mcr directuer van watervoorzienining. Kijk naar je organisatie. Wat heb je hiervan geleerd. Wat ga je eraan doen om dit in de toekomst te voorkomen? Wat voor regels gelden voor je werknemers die neven functies op na houden? Geïnstalleerd door iemand binnen jou organisatie. In er regels die dit verbieden? Heeft iemand regels overtreden? Volgens mij niet.dus is niemand onwettelijk bezig.Regels/wetten maken die dit verbieden en waarbij je mensen kunt vervolgen die deze overtreden. Anders à mang poer dong gie oehoe. Corruptie is net zo oud als de wet naar Rome. Het zit eenmaal in de mens. Als je binnen je organisatie/land geen wetten systemen hiertegen implementeerd en mensen keihard aanpakt zal het nooit verdwijnen.


  Maak melding

 18. hallo bout,,, waar blijft de nationalisatie van i am gold..

  dat had jij persoonlijk aangekondigd in 2010 als jij aan de leiding zou komen..

  het kan nog,voor 25 mei a.s.


  Maak melding

 19. @Blaka Djoeka,

  Hetgeen mr. Roy Sewpersad stelt is lang niet zo een slecht idee. De Russische Sovjet-Unie neemt ook steeds meer afstand van de USA en West-Europa. Omdat de republiek Rusland een economische grootmacht is kan zij zich dit permitteren. Suriname kan zich deze positie echter niet veroorloven. Suriname zou steeds meer de focus moeten leggen op de regio.


  Maak melding

 20. De nieuwbakken bachelor bedrijfskunde wordt de nieuwe president van Suriname? Wat weten we over de nieuwe first lady? Of zijn er meerdere first ladies?


  Maak melding

 21. @Mr. Roy Siwpersad annex M-O cq Meer-Onzin

  Je kunt wel Mr voor je naam zetten maar daarmee worden je postings slechts nog lachwekkender.

  En waarom je steeds het woord “infrastructuur” in je posting smijt ontgaat ieder normaal mens. De rest van je posting zijn wat gemeen plaatsen en vooral veel onzin.


  Maak melding

 22. -Vooral voor de personen die steeds met een ander naam reageren en niet willen dat ik informatie naar buiten brengt lees dan een stukje tekst. Het hele verhaal is elders te lezen en is ook erg interessant.:::::::::::::::::

  = PARAMARIBO – Het VES debat van gisterenavond is overduidelijk gewonnen door V7. In een vloeiend betoog legde Econoom Stanley Raghoebarsing de diverse pijnpunten van de economie op tafel. Namens V7 maakte drs. Stanley Raghoebarsing duidelijk wat het grote verschil is met de andere partijen, in het bijzonder de NDP. Het was het verschil tussen samenwerken (V7) versus …

  machtsdenken (NDP), tussen rechtstaat en machtstaat, tussen respect voor partners enerzijds en minachting voor partners anderzijds. Hoogleraar Macro Economie Anthony Caram legde met feiten uit dat de regering en de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op dit moment bezig zijn met een grootschalige monetaire financiering.


  Maak melding

 23. milton
  Onder de brug bij Anke Franke.
  Daar verkopen ze eikenhout.
  Maar dat hout, dat wil niet branden.
  Mensen, mensen, wat een verdriet.
  Koop bij Anke Franke niet, want Anke
  Franke is ………………, net als Girjasing
  een bigie foefoeroemang !=========milton,milton,milton gaat het wel goed met jou ben je niet te jong om te dementeren,bro zoek hulp voor het te laat is God houd ook van jou

  laat me


  Maak melding

 24. President Bouterse bezoekt Sarakreekgebied. (starnieuws)

  De bewoners hebben ook het probleem met de skalians aangehaald en de president gevraagd deze nog voor de verkiezingen te verwijderen.
  Het staatshoofd heeft hen uitgelegd dat er procedures zijn voor deze zaken.
  Het kan niet van de één op de andere dag, omdat de mensen met een vergunning werken.
  Volgens de president kan bij de verlenging hiervan iets gedaan worden.

  Kan het volgende artikel over GOUD de oorzaak hiervan zijn, dat men niet overgaat tot verwijdering van de ‘skalians’?

  14 mei 2015 – Goudprijs schiet omhoog
  door onze financiële redactie
  AMSTERDAM –

  De goudprijs is na een stijging van drie dagen op rij naar het hoogste punt in drie maanden gestegen. Zilver ging met 7% omhoog in die drie dagen.
  De volumes in de handel zijn eveneens hoog.

  De goudprijs fluctueert al enige tijd in prijs, maar volgens technisch analisten is goud tegenover de dollar door zijn grens van 200 handelsdagen geschoten bij $1218.
  Dat zou volgens deze analisten betekenen dat goud nu verder kan stijgen.
  Donderdagavond stond een troy ounce goud van 31 gram op $1223,70.
  Zilver gaat in die tocht mee omhoog, afgezet tegen de zwakkere dollar.
  Op 12 mei stond zilver op $16,15 tegen donderdagavond $17,45.

  De vraag naar goud wordt vooral aangejaagd door China, dat volgens tellingen nu al 20% meer van het edelmetaal inslaat dan het land zelf begin dit jaar aangaf te zullen doen.

  Dus de porknokkers gaan nu nog meer met hun ‘kwik’ graven op de goudvelden in het binnenland.


  Maak melding

 25. @ Laat me, nu lees ik op GFC Nieuws dat ook Chandrika heeft geblunderd met z’n brief aan de president, want noch in Adhin en z’n zus hebben iets te maken met het miningbedrijf die een concessie zou hebben aangevraagd.

  Waar gaat dit heen met de VHP en de VHP’ers en vraag me af of ze nu al gek of helemaal dol zijn geworden ???

  Een presidentskandidaat die een brief schrijft, naar de zittende president, waar niets van klopt en gebaseerd is op leugens !

  Zien we zo iemand werkelijk als onze volgende president ?


  Maak melding

 26. Uit het economen-debat is duidelijk geworden dat
  DESI “MONETAIR” zaken Financiert, maw GEEN
  GELD HEEFT maar Bankbiljetten bijdrukt en/of
  nieuwe leningen afsluit !
  Dit zal zeer binnenkort leiden tot een financiele
  EXPLOSIE !

  De SRD zal ZEKER 50% MINDER WAARD worden !

  Ik heb eerder al vermeld dat DESI door de MEGA-
  betalingsachterstanden, de Sranan bedrijven en overheidsiinstellingen IN GEVAAR BRENGT !

  Uit het debat kwam ook naar voren dat DESI niet eens
  genoeg reserves meer heeft voor de zekerstelling van
  de betaling van de IMPORTEN gedurende DRIE
  MAANDEN !

  Sranan staat aan de vooravond van ZWARE
  overheidsbezuingingen, die vooral de kleine man
  in Sranan heel erg zwaar zullen treffen !

  De MILJARDEN zijn onder bewind van DESI gewoon
  in rook opgegaan ! Vaak CORRUPTIE-Rook !

  Het is behoorlijk IDIOOT om NIET te investeren
  in andere bedrijfstakken dan de MIJNBOUW !

  Over arbeidsplaatsen wordt daarom door DESI
  en door de NDP met GEEN WOORD gerept !

  De NDP is NAIEF om te denken dat er een sociaal
  stelsel kan worden opgezet, terwijl meer dan de helft
  van de beroepsbevolking WERKLOOS is !

  De GRATIS-CHAVEZ-staat imiteren betekent ook voor
  de staat Sranan, het FAILLISSEMENT !

  Ook de Anti-democraat BOUTA kan de
  economische cijfers en wetmatigheden niet naar
  zijn hand zetten.
  Indien je als land vrijwel alleen ONproductieve
  uitgaven doet en geen begroting hanteert, komt je
  als land in de Financiele AFGROND terecht !

  DESI en andere politici weten al jaren dat de
  Sranan-economie veel te EENZIJDIG is !
  Er wordt enkel gerekend op inkomsten uit de
  MIJNINDUSTRIE !
  Deze visie is gewoon, totaal onjuist !

  De NDP, als partij, is te ONdemocratisch om een
  switch te maken naar een partij waarbinnen men
  discussieert over de te volgen koers !
  Alles wordt opgelegd aan het kader, hetgeen thans
  FUNEST uitwerkt.

  Macht neerleggen bij uitsluitend EEN PERSOON en
  het weren van kritiek, zijn ook de fatale uitgangs-
  punten van de NDP, die samenwerking met andere
  partijen ernstig belemmeren !

  PS : Het wederom laten draaien van de GELDPERSEN
  zoals nu onder DESI gebeurt, zal leiden tot een complete verwoesting van de Sranan-economie !


  Maak melding

 27. @ Srafu,

  Hulde voor je betoog. Kijk even naar het door de Boutisten zo bejubelde bewind in Venezuela. Vandaag zijn de cijfers bekend gemaakt. Een inflatie van bijna 100 procent! De Bolivar is geen koperen cent meer waard. En nog steeds zijn daar ook van die imbecielen die blind achter Maduro aanlopen. Ze kunnen nog geen druppel benzine meer kopen, ondanks het feit dat de olie daar uit de grond borrelt. Met deze regering-Bouterse gaat Suriname dezelfde kant op. Zien zelfs die economisten dat niet?.Dat het oerstomme volk dat niet weet kun je ze niet eens kwalijk nemen. Dom geboren en niets bijgeleerd.


  Maak melding

 28. “Deze afhankelijkheid van internationaal geprijsde grondstoffen, nekt ons keer op keer”

  Tijd om zaken dus met een heldere kijk en visie te gaan reorganiseren.

  17de rijkste land op de wereld betreffende grondstoffen. Maar wie of wat bepaald deze waarde in geld!?

  Heeft Suriname de potentie om deze zelf uit de grond te halen en te verwerken tot eindproduct?

  Willen we van Suriname een industrieland maken? Welke alternatieven zijn er?

  Genoeg uitdaging om aan de slag te gaan Surinamers. Houd op met dat eeuwige gelul over bouterse en daag mekaar liever uit tot het leveren van prestaties die we allemaal graag zouden willen zien…..


  Maak melding

 29. Mr.Roy Siwpersad,

  Ik weet niet waar u uw mr.-titel vandaan heeft, waarschijnlijk cadeau gekregen bij aankoop van een pakje Gelebek.
  Van een man die pretendeert een universitaire studie te hebben gevolgd en is afgestudeerd, valt het het me verschrikkelijk tegen dat uw betoog niet met feiten staaft. Dat lijkt mij voor een universitair afgestudeerde niet meer dan normal. Hoefde u uw scriptie destijds niet te verdedigen? U kletst als een kip zonder kop, waarmee mijn eerdere bewering dat het universitaire onderwijs in Suriname ver onder de maat is is gestaafd. Met vriendelijke groeten, Prof.mr.dr. Blaka Bakra.


  Maak melding

 30. @ Milton,

  Zoals iedere paarse adder speel jij ook altijd op de man. Ik heb nog nooit een zinnige posting van je gelezen. Alleen maar over anderen lullen, meer niet. En dan nog van horen zeggen. GFC Nieuws wordt nooit als bron aangehaald door andere persbureaus. omdat ze zeer onbetrouwbaar zijn omdat ze gelieerd zijn aan de NDP.


  Maak melding

 31. LEVE NEP-UITGAVEN-DESI, de staatskas is
  voor MILJARDEN NEGATIEF !

  STOP met uw SPOOKPROJECTEN waarvan
  de FINANCIERING niet is gegarandeerd !

  INVESTEER in sectoren die BANEN opleveren !!!

  In VENEZUELA, de voorbeeld GRATIS–socialistische
  staat van DESI, is de koers van de BOLIVAR met
  100 % gedaald !

  Dusss, un kan tang UITGEVE, dan hesbiteng

  SURIZUELA e doro !

  DEVALUATIE de na un mofodoro !

  PS : Gran Gado FREE den Sranangsma !!!


  Maak melding

 32. Mensen streven naar perfecte politici terwijl ze zelf hun eigen imperfectie in stand houden en niet willen veranderen. Denken jullie dat die politici dat niet door hebben? Ze weten het en maken er handig gebruik van. Dus wil je eerlijke politici, wordt dan zelf eerlijk en hou dat vol. De politici zullen je dan volgen.


  Maak melding

 33. Ik ben het gedeeltelijk eens met dhr Mr. Roy Siwpwersad.
  Suriname kan het beste opgedeeld worden in 2 deelstaten. Deelstaat 1, van Nickerie tot half Paramaribo, genaamd Harivart en deelstaat 2, de rest van het land genaamd Crinmachaj (CReeolINdiaanMArronCHineeesAnderenJavaan).
  Harivart voor de Hindoestanen en iedereen die het Hindoeisme aanvaardt en Crinmachaj voor de rest.
  Ik verzeker u dat Suriname dan een gouden toekomst tegemoet gaat, in elk geval wel Harivart.


  Maak melding

 34. NDP geeft toe dat ze financieel een puinhoop van hebben gemaakt en toch zal een groot deel van de Surinamers op de NDP stemmen.

  Zoals Einstein ooit zei: Insanity is repeating the same action over and over and expecting a different outcome. Surinamers zullen nooit leren.


  Maak melding

 35. @milton, tot zover ik gesprekken heb mogen volgen van Santhoki denk ik niet dat hij zomaar zonder na te denken een loze brief naar Bouterse zal sturen.

  Santhoki heeft niet geblunderd met zijn brief en heeft ook niemand beschuldigd. Hij wil aan de hand van wat naar buiten is gekomen via de media vragen stellen aan de president, omdat sommige zaken via de DNA moeten gaan.

  Wat betreft die broer van Adhin is bekend. Dit kan ook gewoon niet om zonder een mededeling een directeur met ontslag sturen om een ander in de plaats zetten en in dit geval de jongere broer van Adhin.
  Dit is al in het verleden voor gekomen en mensen hebben ook zaken tegen de staat gewonnen.


  Maak melding

 36. Jammer toch dat mensen hun familie alleen beperken tot de bloedlijn? Men kan wel een man of vrouw van anderen bloede waarmee men trouwt accepteren als familie, of zelfs als meer dan familie, maar de landgenoot wil men niet accepteren als familie. Very strange.


  Maak melding

 37. Telkens als de NDP met de leiding van het land bezig is, sranan skeer. Geld verdwijnt in de zakken van deze gasten en hebben schijt aan de belangen van het (arme) volk. Ze strooien het volk gewoon zand in de ogen. Het arme en domme paarse volk trapt er elke keer in. Hoe dom zijn deze mensen die genoegen nemen met koek en sopie, linzensoep en gewoon skeer blijven. Ze zien niet in dat DDB en de gangsters stinkend rijk zijn. DDB heeft nog nooit gewerkt sinds die kort voor de onafhankelijkheid op 25 november 1975 met zijn Nederlandse paspoort in Suriname aankwam. Heden kort voor de verkiezing van 25 mei 2015 is DDB is de rijkste man van Suriname. Ballast Nedam bouwde bruggen over de Coppenamerivier en de Surinamerivier voor 120 miljoen us-dollar. Dit werk werd volgens andere informatie uitgevoerd voor 150 miljoen us-dollar. Ballast Nedam geeft aan dat het 120 miljoen us – dollar was. Vraag aan DDB en Jules Wijdenbosch waar de 30 miljoen us-dollar gebleven is. Op het ministerie van OW tijdens het bewind van Ramon Abraham is meer dan 110 miljoen us dollar niet verantwoord. Waar is dit geld gebleven? Dit zijn maar enkele bedragen die niet verantwoord zijn, maar het gaat al sinds 25 februari 1980 toen de staatsgreep door DDB en 15 andere sergeanten plaats vond en telkens als ze aan de touwtjes trekken. Tussen 25 februari 1980 en 8 december 1980 gaf Nederland ongeveer 500 miljoen Nederlandse gulden aan Suriname uit de verdragsmiddelen om Suriname op te bouwen. Wat is er van die opbouw toen terecht gekomen en vraag u zich als Surinamers af waar dit geld terecht is gekomen. Vind je het gek dat DDB, Ramom Abraham en de andere gangsters aan de touwtjes willen blijven trekken. Ze hebben een boom gevonden waar geld van af te plukken is en Sranan daardoor skeer is. Ze hebben lak aan het volk. Volk waarom laat u DDB en de gangsters u zand in de ogen strooien en dan lacht u nog. Wie houdt, Wie Voor de Gek?

  DDB en de gangsters zijn wolven in schaapskleren.
  DDB en de gangsters zijn de vos die de passie preekt, boer/volk pas op u ganzen.
  DDB en de gangsters zijn jager(s) en de boze wolf/ven van roodkapje. Ze verrijken zichzelf, terwijl u straatarm bent. Zie verder Noord-Korea, Zimbabwe, Venezuela, Cuba, Equatoriaal Guinee, moslimlanden. enz, enz. Ben ik nu zo slim of bent u zo oerdom?

  Volk van Suriname u wordt belazerd, waar u bij staat en naar kijkt. Er wordt zand in uw ogen gestrooid door DDB/smeergelden, Ramon Abrahams, werd daarom onslagen als minister van OW, Jules Wijdenbosch/smeergelden, Winston Caldeira, Eddy Jozefzoon/schoolboeken, enz, enz, enz.

  Volk van Suriname! Oe Wiki No!?
  A so a dé, Ja! Ja!
  Time4Change!
  Chan4Pres!
  a so a dé! ja, ja!

  Stemt u op 25 mei 2015 op V71
  V7!, V7!, V7!, V7!, V7!, V7!, V7!
  Time4Change!
  Fri!, Fri!, Fri!

  Stre Def Stre, Wi No Sa Frede

  God Zij Met Ons Suriname(r)s!


  Maak melding

 38. @passant,

  Het volk is zeer zeer tevreden met de toegeworpen kruimels. Zulke mensen inspireer je niet meer. Pas wanneer zelfs de kruimels opraken, zal men wakker worden.


  Maak melding

 39. De PAARSE econoom Caldeira heeft bij het
  economendebat de COLITIEPARTNERS van DESI,
  ABOB en PL DE SCHULD toegeschoven voor de
  FINANCIELE CRISIS in Sranan en de MEGA-Geld-
  TEKORTEN !

  Deze figuur heeft geen enkel staatsbedrijf welke
  hij onder zijn beheer kreeg weten om te zetten in
  een goeddraaiende onderneming !

  Het is zeer LAF van de NDP om nu SOMO en
  RONNIE de schuld te geven van de TEKORTEN !

  RONNIE en SOMO hebben NOOIT IETS te vertellen
  gehad over het regeringsbeleid ! ALLE plannen en
  Financiele besluiten komen rechtstreeks van de
  DESI met zijn dictatoriale neigingen ! DESI duldt
  geen tegenspraak en is niet bereid tot overleg !

  Jammer dat de mofina’s zullen opdraaien voor de
  Financiele tekorten en voor de Financiele WARBOEL !

  De NDPclan met Lange Vingers lacht de eenvoudige
  Srananman gewoon uit !

  PS : DESI zal helaas geen tweederde meerderheid
  behalen bij de verkiezingen. Misschien wordt NDP
  naar de OPPOSITIEBANKEN verwezen door de
  bevolking !

  CADEIRA zwijgt over de MEGA-Corruptie en over
  de NEP-Amnestiewet, IN OPDRACHT van DESI !
  Wat een LAFAARD !


  Maak melding

 40. milton
  @ Laat me, nu lees ik op GFC Nieuws dat ook Chandrika heeft geblunderd met z’n brief aan de president, want noch in Adhin en z’n zus hebben iets te maken met het miningbedrijf die een concessie zou hebben aangevraagd.

  Waar gaat dit heen met de VHP en de VHP’ers en vraag me af of ze nu al gek of helemaal dol zijn geworden ???

  Een presidentskandidaat die een brief schrijft, naar de zittende president, waar niets van klopt en gebaseerd is op leugens !

  Zien we zo iemand werkelijk als onze volgende president ?

  Milton heeeeeel goed je hebt groooot gelijk en wie zie jij als de geschikte presidentskandidaat
  dus- laat me- rustig met rust.


  Maak melding

 41. De verhoudingen in Suriname zullen de komende 25 jaar niet meer goed zijn. Wint de NDP, dan zal ze de V7 combinatie proberen helemaal uit te schakelen. Verliest de NDP, dan zal ze zeer bitter geworden, tot opstand tegen V7 oproepen.
  We mogen ook niet vergeten dat de Bouterse-kliek heel wat wapens in het binnenland verborgen heeft. Zolang Bouterse leeft, zal z’n fanatieke aanhang hem blindelings volgen.


  Maak melding

 42. @Blaka Djoeka,

  Hetgeen Siwpersad stelt is lang niet zo een slecht idee. De Russische Sovjet-Unie neemt ook steeds meer afstand van de USA en West-Europa. Omdat de republiek Rusland een economische grootmacht is kan zij zich dit permitteren. Suriname kan zich deze positie echter niet veroorloven. Suriname zou steeds meer de focus moeten leggen op de regio


  Maak melding

 43. Opa DESI heeft eindelijk ook, net als compagnon
  Brunswijk 9ook met strafblad) een DIPLOMA behaald !

  Opa DESI heeft het Diploma MEESTERDRUKKER,
  pardon, MEESTER-BANKBILJETTENDRUKKER
  behaald van de PRAKTIJSCHOOL te DongDongDia !

  Opa DESI heeft tegelijkertijd ook al een internationale
  PRIJS gewonnen : DRUKKER van de MEESTE
  BANKBILJETTEN BINNEN EEN JAAR !

  Opa DESI won nipt van de Venezuelaanse communist
  MADURO !

  Sranan is door DESI/NDP weer op de kaart gezet !

  PS : Binnenkort FINANCIELE EXPLOSIE na ini Sranan !


  Maak melding

 44. @Srafu

  Je lijkt wel de blogger van deze site. Je schreeuwt maar zegt eigenlijk niets. We horen elke dag dezelfde riedel en alles staat in het teken van Bouterse bashen. Kom eens een keer met iets interessants en doe wat aan je Bouterse trauma.


  Maak melding

 45. Frans de Wit wat is dan je eigen inbreng op dit topic, behlve dan commentaat op het commentaar leveren van een ander, die terecht de handel en wandel van een drugscrimineel en massamoordenaar bekritiseert


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.