Surinaamse werkgevers: niet blindstaren op ratings

48

PARAMARIBO, 30 apr – Het is aan te raden niet blindelings af te gaan op wat kredietratingbureaus aangeven. Voor Suriname geldt het even goed. Deze ratings zijn “niet zaligmakend”, zegt Steven MacAndrew van werkgeversorganisatie VSB.

Volgens kredietwaakhonden Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch zijn de vooruitzichten voor Suriname goed te noemen. De economie kan het nog beter gaan doen in de naaste toekomst. “DE BB-ratings van Standard & poor’s en Fitch zijn dus een goede zaak, maar mensen moeten beseffen dat ratings niet zaligmakend zijn”, zegt MacAndrew tegenover de Ware Tijd. Het is dus van belang waakzaam te blijven wat de richting van de economie betreft.

Vergeleken met andere Caribische landen heeft de economie van Suriname een redelijke groei doorgemaakt. Dit komt door de hoge prijzen voor grondstoffen de laatste jaren en niet zozeer door extra inspanning. De andere Caribische landen zijn afhankelijk van het toerisme. De groeicijfers zijn daar afgenomen door de neergang in landen waar toeristen vandaan komen. Zeggen dat Suriname het beter deed is dus “appels met peren vergelijken”, aldus MacAndrew.


48 REACTIES

 1. In Suriname kunnen elk jaar 1 miljoen Chinese toeristen komen. Maar dan moeten de Surinaamse Chinezen meer kansen krijgen en ook als ambtenaar geworven worden. Binnen 10 jaar moeten we een Chinese president hebben in Suriname. Dat gaat het land internationaal heel veel vertrouwen opleveren.


  Maak melding

 2. Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch gaven de Lemann bank in de USA een paar maanden voordat failliet gingen een tripple A-status.

  Ratings zijn te koop en Bouters heeft geen enkele actuele cijfers over de Surinaamse economie om een rating op te baseren.

  Gebakken lucht dus.


  Maak melding

 3. Surinaamse werkgevers kunnen wel zeggen niet blindstaren op ratings maar de beleggers en investeerders zullen daar anders over denken. De kredietbeoordelaars schatten aan de hand van scenario’s en risicomodellen in hoe groot de kans is dat een land, bank of een bedrijf failliet gaat en zijn schulden niet meer terug kan betalen, laat dat nu de info zijn die beleggers en investeerders interessant vinden. Ook de politieke situatie kan een rol spelen.

  De Surinaamse economie heeft idd een redelijke groei doorgemaakt. De hoge prijzen die betaald worden voor grondstoffen heeft een belangrijke rol gespeeld en ook niet onbelangrijk de solide financiele basis die de vorige regering heeft neergezet. De huidige regering heeft nagenoeg niets bijgedragen aan ontwikkeling van het land. Ze pronken met andersmans veren.
  De deviezen en goudvoorraden nemen in een record tempo af net als straks de grondstoffen. Want ook die voorraden raken een keer op. Suriname leeft nu al zwart zaad, het land is skeer.


  Maak melding

 4. Chu Ha, Ha Ha Ha, ‘a man dis yungu’, je laat me lachen, jij bent zeker de grappigste Chinees in Suriname. Ik heb, gelet op al die Chinese winkels, kapsalons, bakkerijen, restaurants en zinkplaten fabrieken die op haast elke hoek van de straat als Chinese paddenstoelen uit de grond rijzen, niet het idee dat Chinezen in Suriname worden tegengewerkt en niet genoeg kansen krijgen.


  Maak melding

 5. Hé waar is onze onlangs afgestuurde bedrijskoendige lonnie brunswijk BBA, oóh wat ben ik jaloers op deze zeer geletterde man; Hij kan toch een lezing geven over het reilen en zeilen van bedrijven en de zogenaamde ratings gedoe,hihihihie?


  Maak melding

 6. Plesident Bout-A-JAT heppe Slanan velkocht aan chinese
  demoklatische menschen !

  Ung no spang yele , blede nanga Yuan w’o njang !

  Keloekig njoen-jari, Srananvolk !

  Wi snesi teki habla ! Moro snesi o doro !!


  Maak melding

 7. Henkes, de regering houdt ons zoet met handel. Maar wij willen van nog grotere betekenis zijn voor Suriname. Wij willen inkomen genereren via landbouw, toerisme, industrie, bosbouw, goudwinnig, energieopwekking enz. Maar wij worden niet ingehuurd als ambtenaar en beleidsbepalers. Wij kunnen Suriname naar grote hoogten stuwen als wij het landsbestuur in handen krijgen. Wij kunnen efficient en uitstekend regeren en de criminele elementen slaan wij hard neer. Die gele ster in de Surinaamse vlag was een vooruitziende zet van de bedenkers van onze vlag.


  Maak melding

 8. Als je die griezelige Abdoel van de Ndp moet geloven, dan geven al die ratings aan dat de economie draait als een tierelier, maar als je alles op een rijtje gaat zetten van alle problemen waarmee dit land te maken heeft, is dit land zo goed als bankroet dankzij die paarse roversbende.


  Maak melding

 9. REE-TINGS zijn goed, start HEDEN met betalen van de
  OPENSTAANDE MEGA-HOOP-FAKTUREN van ALLE
  Sranan bedrijven !

  Babbel DAARNA weer over REET-INGS !

  Wat brengt bauxiet, goud, hout Sranan op in de
  komende DRIE Jaar ! Dat moet op tafel ! (nl NIETS !)

  EN : wie betaalt de achterstanden en met welk geld ???

  ENNNN… Wie zet onze opgebruikte (weggegeven) HALF
  MILJARD DOLLARS uit de Monetaire Reserves TERUG in
  de KAS ???

  NDP-vernietigers kom daarna weer babbelen over
  REET-INGS !!!

  PS : Venezuelaanse overheid werkt nu dagelijks alleen
  van 9.00 – 12.00 uur, iets voor
  de NDP-banenenrepubliek Sranan ???


  Maak melding

 10. “Plesident Bout-A-JAT heppe Slanan velkocht aan chinese
  demoklatische menschen ! ”

  @srafu,

  Bouterse heeft niets verkocht aan Chinezen. Chinezen werken hard om succes te maken van hun bestaan. Van de 365 dagen in een jaar werkt de Chinees 400 dagen. Terwijl de rest van de bevolking ’s nachts slaapt, blijft de Chinees wakker om het land te voorzien van alle behoeften. Van 06:00 tot 23:00 (soms langer) kun je op ons rekenen. Wij verzaken nooit. Wij staan altijd klaar om onze landgenoten te bedienen. Vaak worden wij hiervoor zelfs uitgescholden. Ja, wij brengen offers voor Suriname.


  Maak melding

 11. @Chu Ha, is China niet groot genoeg om daar de boel nog verder te ontwikkelen, of is er al zoveel erosie op de berghellingen, dat er aardverschuivingen ontstaan, en in de zwaar door ongecontrolleerde afvalstoffen afvoer in de levensloze rivieren sorten , waardoor weer overstromingen ontstaanen de onwetende mensen voor al dit door gewetenloze mensen ontstane natuurgeweld moeten vluchten, fijne mentaliteit wordt er op na gehouden door deze laatsten die als de boel verwoest is hun oog laten vallen op andere werelddelen en landen, net Sprinkhanen die in grote getale op de akkers en velden in Afrika neerstrijken de boel kaal vreten en verder vliegen, is dit wat Suriname te wachten staat?


  Maak melding

 12. Hans,

  Je hebt gelijk. In China hebben we een rommeltje gemaakt door het communisme en door de imperialistische uitzuiging door de Britten en de Japanners en sommige van onze communistische leiders. Maar dat verandert nu snel. Bovendien bieden wij Suriname ervaring aan hoe het niet moet.
  Suriname moet niet dezelfde fouten maken als wij en vooral wij weten welke die fouten zijn en hoe je die moet vermijden. Dus onze inbreng gaat van heel grote waarde zijn. Als we achterlijk zouden zijn zouden we nooit een wereldmacht geworden zijn. Nu we als wereldspeler acteren, nemen we ook de verantwoordelijkheden die daarbij horen. Dus voor Suriname en andere ontwikkelingslanden zijn wij een natuurlijke bondgenoot.


  Maak melding

 13. Ratingburo’s worden door de Surinaamse overheid betaald…….(gfc nieuws). Dus onbetrouwbare, waardeloze cijfers. Maar het ongeschoolde paarse stemvee vreet die info als zoete koek.


  Maak melding

 14. Chu Han, je brengt het leuk, de boel een beetje in slaap sussen. In Europa moeten importeurs en groothandels zich samen bundelen om een weerwoord te hebben op de door de chinezen overspoelende markt, lukt het ze niet via de winkels is het wel via de internationaal opererende Webshops, die in mijn ogen de markt verzieken door veelal inferieure spullen tegen belachelijk lage prijzen dumpen, het zelfde geldt ook voor de wegenbouw, gewoon een stuk uitkassen beetje zand erin asfalt erin en klaar is K(chin)ees, zonder een voldoende onderlaag aan te brengen, hetzelfde gaat min of meer op voor de woningbouw, voorbeeld het grote warenhuis in Nw. Nickerie dat voor het goed en wel klaar is al in elkaar dondert, oorzaak slecht materiaal en snel, snel, snel, niet voor niets wordt de term Orichinees gebezigd voor slechte imitatie zooi
  Ik weet niet of Suriname wel zo blij moet zijn met de Chinezen, de goede niet te na gesproken


  Maak melding

 15. Opa nanga oma taki dat wiens sa rating sorie, na soso las teng foe dinky dat a de zo. Lokoe na joe birti,fotto,tapoe strati, ma vooral na regering sa e meki so paimang. Na ndp oe wani na ndp sma sa tjiesie bakka meki rating sa kong leki in Zimbabawe.


  Maak melding

 16. Hans,

  Als ik jou zo beluister dan zou er geen gebouw in China meer rechtop staan, alles zou al in elkaar gedonderd zijn en geen auto zou er rijden, zo slecht zouden de wegen er zijn.
  Bovendien hebben de Westerlingen zelf hun productie naar China verplaatst om maar zelf geen milieuvervuiling te hebben en om zo goedkoop mogelijk alles te hebben.
  Dus wat je zegt is allemaal typische Westerse propaganda. Ze hebben je goed beinvloed hoor.


  Maak melding

 17. Mee eens met Chu Ha. Zelf denk ik dat de nieuwe chinezen een grote bijdrage kunnen leveren aan de prestaties van Suriname op economisch gebied, maar ook op andere gebieden. Zij zijn een toegevoegde waarde voor de SME-se samenleving omdat het harde werkers zijn en bovendien heb je geen last van chinezen, want ze zijn doelgericht en efficiënt. Zelf heb ik met een chinese vriend samengewoond en ik kan niet anders zeggen dan dat ik een fantastische tijd met hem heb gehad. En ook met zijn familie overigens. Als ik moet kiezen heb ik toch veel liever chinezen en indonesiërs dan andere aziatische groepen in SU.


  Maak melding

 18. Ik werk overigens ook heel hard, net zoals een chinees, dus wat dat betreft kan ik een chinees over het algemeen goed begrijpen: doelgericht, efficiënt en gemotiveerd werken, zonder dat anderen daarvan last hebben.


  Maak melding

 19. @ Chu Ha,

  Jij bent in ieder geval een goed opgeleide en geletterde Chinees, in tegenstelling tot b.v. Sang-Seng en Ri@o (die overigens geen Chinees zijn). Jij hebt op bepaalde punten wel gelijk, en het feit dat je toegeeft dat China in een bepaalde periode geen schoonheidsprijs verdiende, verdient wel mijn respect.
  Het is overigens wel zo dat het door China jarenlang verfoeide imperialisme op dit moment ook door China wordt verspreid door middel van economische hulp, het genereren van benodigde grondstoffen en dergelijke. Ook Suriname is in grote mate afhankelijk van de Chinese gemeenschap. Ooit een supermarkt tegengekomen die gerund wordt door b.v.een creool? Misschien een paar hindostanen, dat is alles. Het is duidelijk dat de Chinese gemeenschap een substantiële bijdrage levert aan de Surinaamse economie. Het moet echter niet leiden tot monopolisme. En daar begint het zo langzamerhand wel op te.lijken. Als de Chinezen meer zeggenschap in de politiek willen hebben, en zij hebben stemrecht, dan denk ik dat er genoeg partijen zijn die de ideeën willen omarmen.


  Maak melding

 20. Chu Ha , wat betreft het feit dat veel westerse lande waaronder Nl. hun productie om kostenbesparende en milieutechnische redenen naar de zgn. lage lonen waaronder China verplaatst heeft heb je volkomen gelijk, ik ben daar ook zwaar op tegen, maar de bedrijven niet en ook de Chinese e.a. overheden niet, blijkbaar moet alles wijken voor het geldelijk gewin, dus probeer naar aanleiding van commentaar op de chinese golf geen onjuiste conclusies te trekken. Dat het mogelijk is dat de chinezen zowat alles aan het overnemen zijn, kan alleen maar gebeuren omdat zij wel het initiatief nemen en kansen pakken waar de Surinamers zelf het laten liggen.
  Een soortgelijke situatie doet zich ook in Nl. voor, winkelpanden die leeg komen te staan omdat ze onrendabel zouden zijn worden wel weer ingevuld door Turkse ondernemers, intussen lopen Nederlanders wel te kankeren de Turken nemen alles over.
  Maar het zijn in dit geval de Surinamers en de Nederlanders die zich het kaas van het brood laten eten door de respectievelijke bevolkingsgroepen, maar dat ik daar blij mee ben , nee


  Maak melding

 21. Chu Ha, van mij mogen Chinezen net als elke andere bevolkingsgroep naar Suriname komen, ik heb Suriname niet gemaakt, Suriname is niet van mij, maar dan moeten Chinezen geen privileges verlangen, ze moeten net als alle inwoners van Suriname dezelfde rechten en plichten hebben en op dezelfde manier behandeld willen worden, dan zijn ze van harte welkom, maar zodra ze, zoals ik uit jouw schrijven proef, een speciale behandeling willen, mogen ze van mij in China blijven, laten ze daar maar gaan opbouwen er moet nog heel veel gebeuren in China. Wat voor racistische praat verkondig jij, jullie willen het landsbestuur in handen krijgen, ben je helemaal gek geworden, jullie mogen als Chinees, als jullie de Surinaamse nationaliteit hebben, meedoen met de verkiezingen en als men massaal op Chinezen stemt, mogen jullie als enigen assembleelid, minister en president worden, maar we moeten het landsbestuur niet zomaar aan Chinezen overdragen omdat ze Chinezen zijn, denk je dat alle reeds in Suriname aanwezige bevolkingsgroepen niet in staat zijn Suriname tot grotere hoogten te stuwen, moeten we om dat te bereiken speciaal Chinezen importeren uit China?


  Maak melding

 22. Soema wan loekoe Ratingbureau’s, S&P, Moody’s, enz, ten tak dat DDB & de gangster dé njan nanga dringi, terwijl dé pina, ding bere dé bari, o njan lati.

  DDB en de Gangsters njang alla gado dai foeroe foeroe bami en pitjet, DDB en de gangsters taki: a gogoo!, wani brak!

  Time4Change
  Time4V7
  Stem4V7
  Chan4Pres!
  YesWeChan4Pres!
  -LeveV7
  -Leve het Surinaamse Volk
  -Leve de democratische rechtsstaat
  Yes We Can Yes We Can, YesWeChan
  Leve V7
  Hoera, Hoera, Hoera!

  Stree Def Stree, Wi No Sa Frede!

  God Zij Met Ons Suriname/rs!


  Maak melding

 23. Nogmaals STEM op N.D.P.! Ratings of niet als wij maar eten en drinken.
  Onze vrouwen en meisjes doen het ook goed vergeleken met de front regering en zijn in staat met grote dildo’s thuis te komen zonder bang te zijn voor hun mannen of vaders,dus de n.d.p. doet het verdomd goed. Dat van mie go kaping joe no de moro.
  Ik zeg, goed zo vrouwen en meisjes dit is vooruitgang en ga zo door voel je vrij doe wat je wil en dank zij de N.D.P…………………
  Deze veranderingen van de laatste tijd heeft nog geen één regering gelukt.


  Maak melding

 24. karrel….

  lid van de Nationale Dildo Partij????? Kan alleen maar in rattlesnake republic Surinam. De lengte van de doorsnee dildo in centimeters is groter dan jouw IQ.


  Maak melding

 25. S&P publicatie:

  ‘BB’- Less vulnerable in the near-term but faces major ongoing uncertainties to adverse business, financial and economic conditions.

  Zo is dat. Staar je niet blind op die ratings. De uitleg zegt al genoeg. Mr. McAndrew heeft het goed gezien.


  Maak melding

 26. @ CHU HA Ik ben niet tegen bevolkingsgroepen,
  wel voor rechtsgelijkheid en volgens wet en
  regelgeving werken in Suriname !

  De chinese OVERHEID zou Sranan moeten helpen met
  ARBEIDSPLAATSEN in bijvoorbeeld fabrieken waarbij
  goederen worden geproduceerd voor de wereldmarkt !

  Geen eindeloze leningen verstrekken aan Sranan-NDP,
  dat holt ons land Financieel uit !

  Ook het leasen van Yuan’s door Bouta is funest, wij
  moeten VALUTA kunnen verdienen via exporten !

  Ook bij de eventuele bouw van huizen MOETEN
  Srananmans worden ingeschakeld, het moet ons
  WERK (ARBEIDSPLAATSEN) opleveren !

  Als Sranan niet oppast neemt de NDP leningen bij
  China met als onderpand het enige bedrijf dat goed
  rendeert, STAATSOLIE !

  Om dit soort zaken/wandaden spreek ik over
  VERKOOP van Sranan aan China !

  PS : ik zeg nergens dat de Sranan-snesi’s niet hard
  werken ! Ook ontken ik de grote bijdrage niet die de
  Sranan-snesi’s aan de samenleving leveren !

  China moet begrijpen dat Sranan meer is dan de
  onze internationaal gezochte president BOUTA
  en de paspoortenman HERRENBERG !


  Maak melding

 27. @ M. Karrel,

  Precies wat je zegt: De Njang, Dringi, Prisiri Partij. Als je maar een bordje koude bami en een lauwe soft KRIJGT (want kopen is er natuurlijk niet bij) dan ben je al gelukkig. Zielig en ziekelijk hoor, over de rest van je posting zal ik het maar niet hebben. Of je moet het cynisch bedoeld hebben.


  Maak melding

 28. Standard & Poor’s, Moody’s en Fitch , schatten aan de hand van scenario’s en risicomodellen in hoe groot de kans is dat een land, bank of een bedrijf failliet gaat en zijn schulden niet meer terug kan betalen. De uitkomst van die analyse bepaalt welke kredietstatus een land of bedrijf krijgt. De informatie die deze rating bureau’s verstrekken zijn belangrijk voor landen om investeerders aan te trekken.

  De mensen van VSB moeten niet zeuren. Ze weten bliksemgoed dat het beleid van de Surinaamse overheid hen ook meer laat verdienen omdat de economie groeit en dat de omzetten die zij maken ook toenemen.De ondernemers in Suriname zijn zeer content met het beleid van de Surinaamse overheid.

  Maar ik bespeur enige jaloezie uit de mond Steven MacAndrew. Hij is bang dat er meer buitenlandse bedrijven zich in Suriname komen vestigen en dat zijn bedrijven minder winsten zullen maken.

  De Surinaamse overheid is blij met deze ratings maar de overheid houdt wel degelijk de vinger aan de pols. De overheid participeert op de realiteit van het moment en de toekomst.Het beleid is aangepast en de uitgaven heeft men ook teruggedrongen.De rating bureau’s zijn best te spreken over deze beleidsmaatregel van de Surinaamse overheid.


  Maak melding

 29. @Rob-Yeye-No-De

  Staatsschuld is door onzin-uitgaven-Bouta thans :
  3 MILJARD ! MEGA-NDP-TEKORTEN dus !

  Goud- en deviezenreserves : VENE liet achter
  RUIM EEN MILJARD USA-DOLLAR !
  Door Onzin-NDP-Desi-uitgaven geslonken tot
  slechts 375 MILJOEN USA DOLLAR !

  Onze Importen lopen hierdoor al gevaar !

  Dus ROBBY-Yeye-No-De, stop met jouw BOUTA-gelik
  en onzin ! Sranan zit DIEP in de Financiele SHIT !

  PS : Wij krijgen langere rijen dan Venezuela voor de
  lege winkels !

  Sribi-Sranan-srafu un WIKIIIIII !! Jaggi den droga-man !


  Maak melding

 30. @ RobG, de ratingsbureaus zijn best te spreken over deze beleidsmaatregel van de Surinaamse overheid.

  Humor kan ze in ieder geval niet ontzegd worden


  Maak melding

 31. Chinezen hebben vanaf hun import 160 ?jaar hard gewerkt. Bewijs overbodig. Praat met respect over de Chinees .

  Het is verkeerd gegaan toen die neger met dikke lippen bewust chinezen importeerde om de economische macht van de Hindoestaanse bevolkingsgroep te ondermijnen. En gelukt ook.

  Maar……lees bericht politie België : de Hindoestanen zijn de drugsmaffia. Ze halen voor hun bazen meer valuta binnen.

  De maffiabazen beheersen de totale financiële markt.


  Maak melding

 32. Advies NIEUW REET-IN Bureau aan de NDP-Club
  van Desi :

  NDP, zet de 6 MILJARD BegrotingsTEKORT terug in de
  Staatskas !

  NDP, zet de uit de Goud- en Deviezenreserves
  weggesluisde 700.000 US DOLLARS, terug in
  deze Staatskas !

  NDP, betaal het bedrijfsleven/de bedrijven, er is een
  berg van ONBETAALDE Fakturen, voor werk dat al
  is geleverd ! Er is EEN JAAR LANG NIET betaald !

  NDP, LIEG niet meer tegen het Volk, STOP de
  maandelijkse ONZIN-uitgaven aan NEP-deskundigen
  en familieleden van de militaire clan !

  NDP, NEGEER de belangen van het Volk en van Sranan
  niet zo openlijk ! BENOEM GEEN LID ABRACADAMSKI-
  clan op hoge post waar Sranan-geld/geld van het Volk kan
  worden GEJAT !
  Het Volk is al genoeg BESTOLEN !

  PS : NDP, Waarom loopt Dino ’s salaris nog door ???
  NDP, WAAROM zijn de PENSIOENGELDEN van de
  EBS-Werknemers verdwenen ???

  Deze Krabita-Anu Desi, durft nog VIJF JAAR voor de
  TOTALE VERNIETIGING van ONS VOLK te vragen ??


  Maak melding

 33. Henkes,

  Wij streven naar een win-win situatie. Dus wat goed is voor Suriname en ook goed is voor de Chinezen. Chinezen kunnen net als Nederlanders goed plannen en wijken het liefst minimaal af van de planning. Daarmee kunnen we een behoorlijke impuls geven aan de ontwikkeling van Suriname en voor een goede overzicht zorgen tav de stand van zaken en de verder te nemen maatregelen. Dit is een bijzonder belangrijke punt inzake alleen maar te improviseren en de gaten in de budgetten te vullen door andere gaten te maken. Pas als Chinezen meeregeren zal China het Surinaamse verzoek om flink te investeren en allerlei experts naar Suriname te sturen voor de ontwikkeling van diverse sectoren honoreren. Want men zoekt een vertrouwensbasis en dat ontstaat niet wanneer Chinezen geen moer te zeggen hebben (door anoniem winkeltjes te runnen), maar wanneer zij actief deelnemen en betrokken worden aangaande de toekomst van het land Suriname door richting te kunnen geven aan de ontwikkelingen.


  Maak melding

 34. ratings zijn ,,,zand in de ogen strooien voor de huidige lijder..

  al 35 jaar heeft hij sme persoonlijk naar de knoppen geholpen en nog wil hij vijf jaren blijven zitten,terwijl hij al lang en breed bejaard dementerende is..

  gunt een ander geen toekomst om het land tot ontplooiing te brengen..

  kijk maar om je heen,alle maties zijn ge-accomodeerd op de hoogste niveau’s zonder kennis en kunde..


  Maak melding

 35. Chu Ha, je zou gelijk hebben als ALLE Chinezen even intelligent waren als Einstein en ze ALLEMAAL ijverig, eerlijk en oprecht waren en er GEEN ENKELE achterlijke, luie, oneerlijke, criminele en onoprechte Chinees op deze aarde rondliep. Chu Ha jij doet alsof Chinezen geen normale mensen zijn.

  Het mag dan waar zijn dat veel Chinezen heel ijverig zijn en dag en nacht werken, maar is dat iets waar je als mens naar moet streven, bestaat het leven alleen maar uit zoveel mogelijk geld verdienen en verder niets? Door deze instelling van veel Chinezen helpen ze de wereld naar de knoppen, in China hebben ze b.v. uit winstbejag al bijna alle olifanten en tijgers uitgeroeid en nu zorgen ze ervoor dat de olifanten en neushoorns in Afrika hetzelfde lot ondergaan, alleen maar omdat ze geld het allerbelangrijkste vinden wat er op aarde is, nu beginnen ze in Suriname ook onze beschermde jaguars uit te roeien om hun botten tot poeder te vermalen omdat dat veel geld oplevert in China. Chu Ha, geld verdienen is noodzakelijk in deze moderne wereld, maar het is niet het allerbelangrijkste, Suriname hoeft van mij economisch minder ontwikkeld te zijn als het ten koste moet gaan van alles, de Surinamers hechten hopelijk meer waarde aan welzijn en het milieu in vergelijking met wat in China het geval is.

  Chu Ha, als China Suriname/Surinamers alleen vertrouwt als Chinezen meer te vertellen hebben in Suriname, moeten Surinamers dan van China eisen dat Surinamers meer te zeggen krijgen in China voordat wij hen gaan vertrouwen? Etnische Chinezen die hun lot verbinden aan Suriname zijn in mijn ogen geen Chinezen meer maar Surinamers, ze mogen hun Chinese cultuur zoveel mogelijk in takt houden als ze dat willen, maar ze moeten ook integreren in de Surinaamse samenleving zodat ze een gewaardeerd onderdeel worden van de Surinaamse samenleving (veel van de ‘oude’ Chinezen zijn dat reeds). China, moet gewoon de Surinamers die al in Suriname zijn vertrouwen en goede afspraken met hen maken, zodat iedereen er beter van wordt. China mag niet van ons eisen dat Chinezen (vreemdelingen en niet de Surinamers onder hen) meer te vertellen krijgen in Suriname voordat China bereid is om in Suriname te investeren.


  Maak melding

 36. Henkes,

  Jij geeft precies aan waar ik op wees, nl dat de Chinezen zo eenzijdig vertegenwoordigt zijn in Suriname (de handel) dat ze daardoor ‘gedwongen’ zijn vooral geld te verdienen cia inkoop en verkoop. Zou een Chinees een ambtenaar zijn die werkt als beheerder van een natuurreservaat, dan zou hij een inkomen hebben buiten de handel en bovendien de rest van de Chinezen bewust kunnen maken van het beschermen van de natuur en ook dat ze niet afhankelijk hoeven te zijn wbt hun inkomen van de handel, maar dat er een heleboel andere mogelijkheden.
  Zou een Chinees minister van Bosbouw zijn, dan zou hij de Chinese regering erop kunnen wijzen dat plundering van het bos ertoe zal leiden dat China over 10 jaar geen hout meer kan kopen van Suriname, want de bossen zijn dan verdwenen. Hij zou kunnen vragen om een bijdrage van de Chinese regering voor conservatie van het bos. Maar dat kan alleen als de Chinezen in Suriname ook in een positie gaan verkeren dat ze wijze advies kunnen geven aan de Chinese regering en dus door China serieus genomen kunnen worden. Helaas is dit niet het geval. Bovendien zou deelname van de Chinezen in Suriname in andere sectoren dan de handel en in de overheid hun integratie in Suriname bevorderen en hen een grotere Surinaams gevoel geven en hen minder mysterieus maken.


  Maak melding

 37. Volgens mij zijn er al een aantal chinezen actief buiten het MKB, namelijk in de politiek: Jong Tjien Fa en Hok en in het hogere business segment, namelijk in de Surinaamse accountancy. Zij zouden het verschil kunnen maken om zodoende nog meer chinezen in de Surinaamse politiek te introduceren.


  Maak melding

 38. @ koos,
  Je bent figuurlijk echt twee keer op jouw hoofd gevallen. Je kreeg de eerste keer jouw gezond verstand terug en plots was het weer weg.
  Omdat je echt goed begon in jouw betoog/analyse en in de en protsig eindigt je analyse weer in koeterwals. Als je blijft beweren dat deze regering geen ontwikkeling heef gebracht dan zeg ik dat je weer jouw verstand bent kwijtgeraakt.
  Let wel het kan altijd beter, mee eens, maar zeg niet; geen.


  Maak melding

 39. Suriname heeft een staatsschuld, ruim 33% van het BBP en dat is en gezonde situatie.
  De Stand van de schuld (definitie Wet op de Staatsschuld) per 28 februari 2015 ziet er als volgt uit:
   Buitenlandse schuld : US$ 1.073,199 mln. = SRD 3.595,217 mln.
   Binnenlandse schuld: US$ 662,295 mln. = SRD 2.218,687 mln.

  Met de leningen is het nodige geïnvesteerd in de Surinaamse samenleving. Investering in ziekenhuizen en de gezondheidszorg, investeringen in het onderwijs (kinder opvang, uitbreiding van het aantal klaslokalen, vergroten deskundigheid van het onderwijsgevend personeel, investeringen in ICT voorzieningen voor scholen, meer studiebeurzen), investering in de sociale zorg,investering in de woningbouw om het huisvestingsvraagstuk mede te helpen oplossen, investeringen in de infrastructuur (in brede zin van het woord; wegen, elektriciteit, waterleiding, internet verbindingen,enz.enz.)


  Maak melding

 40. @Domme ROBBY : Geen van de lange termijn beloften
  van Desi (oa sociale maatregelen) heeft een begroting,
  laatstaan dat de lange termijn-FINANCIERING is geregeld!

  Soso, SMOKO !

  Laat BOUTA het GELD van de Te GROTE staatsschuld TERUGZETTEN !

  Laat BOUTA de opgemaakte gelden uit ONZE GOUD-
  en DEVIEZENNRESERVE TERUGZETTEN, na monnie
  fu a Volk ! Niet om aan NONSENS-uitgaven te spenderen !
  Uit die Reserves is door Dong Dong Desi ruim 625
  DUIZEND USA Dollars WEGGEMAAKT !
  Er is GEEN ENKELE BAAN BIJGEKOMEN !

  Het door DESI-NDP verdwenen geld is uitgegeven aan
  TEVEEL NDPambassades, NDP-ambtenaren en andere
  ONPRODUCTIEVE ONZIN !

  Komende jaren DALEN de inkomsten van de staat
  VERDER door dit Domme NDP-beleid, dang nanga
  o sortu bigi plan NDP e kong ??
  W’o pai den datti nanga skropoe ?????

  PS: Komende weken heeft de president nog meer
  pampers nodig, waarschijnlijk moeten de Cubaanse
  artsen weer EHBO verlenen !


  Maak melding

 41. Grondstoffen (Suriname) versus toerisme (Caraiben). Suriname zou beide kunnen combineren: de grondstoffen (gouden sieraden, houten producten) kunnen verkopen aan de toeristen. Het zou een toeristische goudparadijs kunnen worden. Dat mensen naar Suriname komen voor gouden sieraden shopping en voor de koop van andere lokale producten. Men zou hier meer mee kunnen verdienen dan door export van het goud, hout en zout via Newmont e.a.


  Maak melding

 42. Beste RobG
  Het schulden plafond is een internationaal aanvaarde norm, een gemiddelde. Qua rating BB- zit Suriname bij de onderste 20% van de wereld en dan betekend stabiel dat je daar blijft hangen in de onderste regionen.
  Voor een dergelijke rating is 33% schuld van het BNP wellicht al veel te veel. Vooral als je rekening houd met het gegeven dat de rating agency’s werken met de gegevens die de landen zelf ter beschikking stellen.
  Het BNP van Suriname is duidelijk opgepompt. Ik verwijs naar de openbaringen van Henk Ramnanlandal in de laatste begroting behandeling in de DNA.
  Rekening houdende met de lage grondstoffenprijzen zal het BNP terug gaan lopen.
  Het BNP wordt ook wijselijk in SRD’s uit gedrukt. Het laatste betekend dat bij een devaluatie van pakweg 20% de buitenlandse schulden met 20% zullen stijgen. Volgens uw getallen is dat SRD 720.000.000 zonder dat Suriname er iets voor terug krijgt stijgt de nationale schuld dan met ongeveer 12%.
  Voeg aan de schulden positie ook de schulden van EBS en Staatsolie toe en de schulden die men daar nog zal moeten aangaan voor de goud en energie contracten en ook u kunt benaderen dat het er niet goed voorstaat.

  Voeg er daarna de onbetaalde subsidies (ziekenhuizen), salarissen, rekeningen (terug tot Carifesta), gestaakt projecten (verloren gelden in Tapajay/ Suikerriet & ethanol) aan toe en u zult kunnen bevroeden dat het schulden plafond van 60% allang door broken is en dat de economie niet de kracht heeft om de schulden af te lossen tenzij het volk pijn gaat leiden


  Maak melding

 43. rating wel of niet,,de onderzoekers hebben niet eens in de gaten grote gaten,, dat de staats kas leeg is en het land op failliesement is ..

  ik hoop alleen dat de huidige regering terug komt om zijn eigen braaksel op te ruimen de mofinas een goed bestaan geven..

  laten we eerlijk zijn,,zonder de heilige man deze bende lijder kan sme niet verder,ook al is de hele familie achter slot en grendel,,..

  al staat het hele land onder water,,desie slaapt als een roos..


  Maak melding

 44. Chu Ha, ik heb niet de indruk dat men in Suriname Chinezen dwingt om alleen in de handel actief te zijn, de ‘oude’ Chinezen zaten vroeger ook allemaal in de handel maar nu zijn hun nakomelingen, net als de andere bevolkingsgroepen, in alle sectoren van de maatschappij te vinden.

  Nogmaals; Chinezen mogen in Suriname komen, daarbij moeten ze dezelfde rechten en plichten hebben als ieder andere inwoner van Suriname, ook China moet dat gaan begrijpen, als China alleen naar Surinamers met een Chinese achtergrond wil luisteren, dan is het beter dat China maar in China bezig blijft, wij hebben geen hulp van een racistisch land nodig (als China racistisch mag blijken te zijn), wij wilden in het verleden ook niets met Zuid Afrika te maken hebben.

  Misschien breng je het verkeerd Chu Ha; als Surinamers met een Chinese achtergrond makkelijker met China kunnen dealen omdat ze de cultuur kennen, dan zal ik er geen bezwaar tegen hebben dat zij onze woordvoerders zijn en daardoor het pad om zaken met China te doen, voor ons effenen, maar je moet het niet brengen alsof Chinezen een super ras zijn, die als zij het maar voor het zeggen krijgen in Suriname, heel Suriname erop vooruit zal gaan. Zodra mensen van zichzelf gaan denken dat ze tot een super ras behoren, ligt het systeem van apartheid op de loer, omdat ze gaan denken en eisen dat ze, vanwege hun super zijn, meer rechten hebben dan de rest.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.